Mrb arkadaşlar.
Başlık biraz flu ve konunun yeride belkide burası olmayabilir ama benim uzun zamandır sormak istediğim bir sorum var.55od makinam,standart kit ve 1.8 lensim var ve büyük oranda kısa film çekmek için kullanıyorum.Makineyi AV modunda fotoğraf çekmek için kullandığımdaki menü ayarları, film modunda kullandığımda ne kadar geçerli.Film modunda çekerken,herhangi bir fotoğraf modundayken menüden yaptığım ayarlar ,film moduna geçtiğimde ne kadar geçerli.İki kez tekrar oldu galiba özr.Film modunu kullanırken ,fotoğraf modundaki ayarlardan mutlaka yapmam gereken ayarlar nelerdir.
Çok teşekkürler.
Film moduna geçtiğinizde video çekerken söz konusu olacak tüm ayarlara yine menüden ulaşabiliyorsunuz. Foto modundaki ayarları neden aktarmak istiyorsunuz ki? İkisi ayrı dünyadır.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Saol Fulgura.Fotoğraf modunda yaptığımız hiçbir ayar,sinema moduna geçtiğimizde geçerli değildir.Tüm ayarları sinema modunda yapmamız gerekir diyorsun herhalde ama ben pek emin değilim bundan.Başka arkadaşlardanda konu hakkında yardım bekliyorum.
(:
Henüz kimse okumadı galiba mesajımı (:
Aslında filmi AV modunda çekmemek gerek, keza diyafram ve poz sabit olmasına rağmen ortamdaki ufacık ve ani ışık değişimlerinde enstantane oynayabilir bu da bütün çekimi mahveder (Tabi Paranormal Activity ve Cloverfield gibi bir etki istemiyorsanız). Yani çekim hep M modunda yapılmalıdır. Öte yandan AV modunda fotoğraf çekip M modunda video çekerseniz zaten bu iki modun ayarları birbirinden ayrı tutulduğu için birbirlerini etkilemezler. Yani en son diğerini ne olarak bıraktıysanız geri dönene kadar hep oradadır. M modunda hem film hem de fotoğraf çektiğinizi düşünürsek de ortak kullanılan ayarlar şunlardır; Beyaz dengesi (WB), Picture Style (Ki bu fotoğrafta -özellikle raw çekerken- aslında göz ardı edilebilecek bir ayar olsa da film modunda HDSLR'lar da kesinlikle es geçilmemesi gerekilen bölümdür. Keza sensöre düşen göre RGB olarak dosyaya yazıldığı için post'ta almak istediğin görüntüye yakın veya uygun bir Picture Style ayarı yapmanız lazım ki daha sonra yapılacak Color Correction/Grading ayarlarında oluşabilecek bozulmalar -artifacts- en aza indirgensin.), Auto Lighting Optimizer (Ki bu da JPEG ve Video çekimlerde çok çok önemlidir) ve tabi ki doğal olarak enstantane-diyafram-poz-iso ayarları. Bu ayarlar film moduyla-fotoğraf modu arasında geçiş yaparken değişmez.
Bu arada bunlarda bende bulunan birkaç güzel Picture Style dosyası. http://www.megaupload.com/?d=FQ6V0SEM " onclick="window.open(this.href);return false;
Bakış mrb.Açıklamaların için teşekkürler.Takıldığım 2 yer var.
1-550d de M modunda film çekilmiyor.Çekilebiliyorsa nasıl çekerim.Yolladığın picture style dosyasını bilgisayarıma indirdikten sonra 550d yemi atmam gerekir,nasıl kullanacağım.İ5 Asus bilg.var.
2-Makinamın yazılım sürümü 1.0.8.Menüden yazılım sürümüne girince ''yazılım içeren hafıza kartının güncellenmesi gerekiyor'' uyarısı çıkıyor.En son sürüm nedir ve nasıl yüklerim.Yükleme konusunda hiçbir şey bilmiyorum.
Görüyorsunki Barış cım yine uzun anlatmanı gerektiren bir iş sardım galiba başına.Ama ne yapayımki sizlerden başka bana yardım edecek kimse yok.Ben Kadıköy Ziverbey deyim,gel abi-( örn.Nazım Hikmet e olabilir)- kadıköye,makinenin nesi eksikse halledeyim dersen anında zıplarım 🙂 .Yok abi ben gelirim dersen,dükkanım Müjdat gezen Sanat Merkezine 250 m. mesafede cadde üzerindeki binanın altında,çay,kahva,sıcak soğuk ne dilersen mevcut 🙂 .
1. Sanırsam sistem 550D'de farklı (Ben 7D kullandığım için) sizde galiba M-AV vb. farketmeden şunu yapmak gerekiyor manual çekim için -ki zaten biliyorsunuzdur da-
" onclick="window.open(this.href);return false;
Lakin AV-film geçişi nasıl olur o zaman bir şey diyemem en azından poz konusunda.
Picture Style'ları atmak için Canon'un Picture Style yazılımına ihtiyacınız var, makineyi bilgisayara bağlayıp bu pf2 dosyalarını bu yazılımla makineye atacaksınız
2. Ben de henüz firmware güncellemesi yapmaya vakıf olamadım lakin önce hafıza kartını formatlayıp makine tam şarjlıyken hafıza kartının içerisine internetten indirdiğiniz firmware dosyasını (sanırsam uzantısı .fir olacaktı) atacaksınız ve makine de tekrar o sürümün üstüne gelip set'e bastığınız zaman (1-2 soru daha soracak onlara da tamam diyeceksiniz) kuruluyor yeni sürüm. Yeni sürüm kurulur kurulmaz hemen tekrar karta format atmanız lazım ama.
Öte yandan bir ara buluşuruz tabi isterseniz yazın zaten bir kısa film konusu geçmişti ama ben müsait olmadığımdan maalesef geri çevirmek zorunda kalmıştım ama aklımda o da merak etmeyin.
Aslında filmi AV modunda çekmemek gerek, keza diyafram ve poz sabit olmasına rağmen ortamdaki ufacık ve ani ışık değişimlerinde enstantane oynayabilir bu da bütün çekimi mahveder (Tabi Paranormal Activity ve Cloverfield gibi bir etki istemiyorsanız). Yani çekim hep M modunda yapılmalıdır. Öte yandan AV modunda fotoğraf çekip M modunda video çekerseniz zaten bu iki modun ayarları birbirinden ayrı tutulduğu için birbirlerini etkilemezler. Yani en son diğerini ne olarak bıraktıysanız geri dönene kadar hep oradadır. M modunda hem film hem de fotoğraf çektiğinizi düşünürsek de ortak kullanılan ayarlar şunlardır; Beyaz dengesi (WB), Picture Style (Ki bu fotoğrafta -özellikle raw çekerken- aslında göz ardı edilebilecek bir ayar olsa da film modunda HDSLR'lar da kesinlikle es geçilmemesi gerekilen bölümdür. Keza sensöre düşen göre RGB olarak dosyaya yazıldığı için post'ta almak istediğin görüntüye yakın veya uygun bir Picture Style ayarı yapmanız lazım ki daha sonra yapılacak Color Correction/Grading ayarlarında oluşabilecek bozulmalar -artifacts- en aza indirgensin.), Auto Lighting Optimizer (Ki bu da JPEG ve Video çekimlerde çok çok önemlidir) ve tabi ki doğal olarak enstantane-diyafram-poz-iso ayarları. Bu ayarlar film moduyla-fotoğraf modu arasında geçiş yaparken değişmez.
Merhaba
600D ile 550D'nin menüleri arasında bu açıdan bir fark olduğunu duymadım ve fark yoksa daha önce söylediğim gibi foto modundaki ayarlar ile film modundaki ayarlar bağımsızdır. Yani M ya da AV modunda yaptığınız picture style, ALO ve WB gibi ayarlar film moduna geçince aynı kalmazlar. İkisinde ayrı ayarlarda dururlar. 550D sahibi arkadaşlar bakıp onaylayabilirler mi?
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.