Merhaba arkadaşlar ben ilginç, batının çok seveceği bir kısa film senaryosu yazdım, matematiksel bir konu üzerine ve bunu ingilizce olarak nerelere veya kimlere nasıl göndermem uygun olur? çalınma tehlikesi, beni oraya davet etme şansları vs prosedürleri söyleyebilir misiniz? teşekkürler...
Kısa film senaryosu ile kimse ilgilenmez kardeşim, filmi ingilizce çekip festivalere yolarsan daha çok şansın olur.
Merhaba,
Yurt dışı kavramı çok geniş olduğu için bu konuda net bir görüş vermek mümkün değil. Zaten yollayacağınız film projesini kime yollamak istediğinizi biraz daha belirgin hale getirmek gerekli diye düşünüyorum. Ayrıca bu bağlamda projenin hangi aşamada olduğu da önem taşıyor. Örneğin geliştirilmekte olan bir projenin sinopsis hali ile çekime hazır bir senaryo, sinopsisin gidebileceği yerler aynı yerler değildir.
Biraz proje dosyasının içinde neler olması gerektiğini de yazmak istiyorum. Bu yazacaklarım kesin kural gibi anlaşılmasın bazen gelişmekte olan bir sinopsis ile de bir film projesi başlayabilir. Ancak genelde insanlar ilerlemiş projelere dahil olmayı tercih ediyorlar. Bu tutum riskleri azaltmak ve vakit kaybını önlemeye yarıyor. Çünkü gelişmekte olan bir çok fikir son halini alamadan kaybolup gidiyor.
Klasik olarak bir film projesi dosyasında sinopsis, senaryo ve yönetmen görüşü yer alır. Bunun yanına yazar görüşü, senaryo notları, tretman, araştırma dosyası, referans filmler vs.. gibi bir çok farklı belge de eklenebilir. Yine başta dediğim gibi önemli olan kime yönelik bir projesi dosyası hazırlamaya karar vermektir.
Bence bu konuda yapılabilecek güzel bir çalışma, ilk hedefi daha belirginleştirmek olacaktır. Örneğin, festivallerde ödül kazanma şansı yüksek bir proje üzerinde çalışıyorsunuz. Bu durumda festivallerde ödül kazanan filmleri kimlerin yaptığına bakıp, buralardan bulacağınız firma/yapımcı isimleri ile iletişime geçmek daha sağlıklı olacaktır. Diyelim ki aklınızda bir aktör veya yönetmen var onunla iletişime geçerek projeyi geliştirebilirsiniz. Belki de bir film geliştirme fonuna başvuracaksınız, bu durumda onlarla iletişime geçebilir ya da bu fonun geçmiş yıllardaki desteklediği projelere bir göz atabilirsiniz. İhtimallerin sonu yok.
Belirlediğiniz alıcılara direkt olarak senaryoyu yollamak yerine önce kısa bir mail atarak, çok kısaca projeniz ve projenin ilgilendirdiği kadarıyla kendinizden bahsederek, yeni bir proje geliştirmeye açık olup olmadıklarını sorabilirsiniz. Bazı kişi veya kurumlar önlerindeki iki üç yıl boyunca yapacakları projeleri belirlemiş ve yeni proje almaya kapalı olabiliyorlar. Bazı firmalar sadece kendi seçtikleri isimlere proje geliştirme teklifinde bulunuyor.Yeni projelere kapalı firmaya proje yollayıp cevap beklemek sizin motivasyonunuzu boş yere harcamak anlamına gelir.
Motivasyonun önemini göz ardı etmeyin. Unutmayın ki bu kadar uzun süreli ve bir çok insanla iletişim gerektiren proje geliştirme süreçlerinde öncelikle sizin motivasyonunuzun süreç bitene kadar devam etmesi gerekir. Aksi taktirde, hedeflerinize ulaşmak pek mümkün olmayacaktır.
Mail veya telefonla (genellikle mail üzerinden oluyor) iletişim trafiği sonrasında karşınızdaki kişi sizi yönlendirecek ve size dönüş yapacağını söyleyecektir. Bu bekleme süreci, sizin projenizin sıraya alınıp, okunduğunda size geri dönüş yapılması ile sonlanır. Bu süreç karşınızdaki kişi veya kurumun meşguliyetine göre uzun bir süreç olabilir. Buna hazırlıklı olmak lazım.
Her şey yolunda gider ve aradığınız partneri bulduğunuzda yine bir bekleme süreci başlayacaktır. Bu süreçte son halini almış projenin finansmanı için başvurulabilecek kaynaklara başvurulup oralardan cevap gelmesi beklenir. Bahsettiğim potansiyel finansman kaynakları genellikle yılda 3 - 4 kez toplanıp başvurulan projeleri incelerler ve kendi kriterlerine göre, çekilmeye değer görülen projelere finansman sağlarlar. Olumsuz cevap verdikleri projeleri red edebilir veya tekrar üzerinde çalışılmasını tavsiye ederek geri çevirebilirler.
Yapımcı firma veya kişi bu finansman kaynaklarına proje yollamak için bir yıl civarı bir zaman talep eder. Özellikle Avrupa'da yapılan kısa filmler için konuşuyorum. Yapım firmaları bazı istisnalar dışında bir kısa film için herhangi bir bütçe ayırıp o filmi finanse etme yoluna gitmezler. Çünkü kısa filmi türü doğası gereği, finansal geri dönüşü olan bir tür değildir. Aslında her bahsettiğim adımı daha detaylı bir şekilde anlatmak mümkün ancak özetle benim bildiğim ve gözlemlediğim şekilde yurt dışında işler böyle yürüyor.