Merhaba arkadaşlar.
Gerek kısa gerekse uzun metraj bir çok tek mekanda geçen filmler izledik. Ancak bu filmlerin hiçbirisinin senaryosunu nette bulamadım. Benim okuduğum senaryo kitaplarında, senaryoda sahne değişmesi için mekanın değişmesi gerektiği yazıyor.(ya da ben yanlış anladım) Peki bu tek mekan filmleri bir sahnede mi yazılıyor? Açıkçası tek sahnede yazılması bana mantıklı gelmiyor ve de böyle bir şeyin olabileceğine ihtimal veremiyorum. O halde nedir bu işin tekniği taktiği? Bu konuda bilgili olan kişilerin yardımını rica ediyorum.
Vallahi ben böyle işlerde illaki bir standart getirilmesi kısmına, hakkında ayet varmış gibi davranmaya karşıyım.
Sahne1/KARANLIK ODA/İÇ/GÜN
1- Yakın plan: Kol saati görülür
2- geniş plan: yaşlı bir adam kol saatine bakmaktadır, karanlık bir odadadır yanında paslı bir demir kapı vardır, kapı yavaşça açılırken içeri beyaz parlak bir ışık girer...
gibi mesela yazılabilir, zaten kısa film senaryosu sen çekeceksin büyük ihtimalle, önemli olan anlaşılması, zaten tek mekanda geçiyor plan değişimlerini yaz çekimlerde kolaylık olur. Tabii bunların hepsi benim görüşüm. Yani sahne1/iç/gün/karanlık oda hiç değişmeyecekse planları değişitrerek bölebilirsin.
www.yazalimcekelim.com sitesinden bi bak senaryolara orada tek mekan senaryolar vardı sanırım.
Merhaba, senaryolarinizda kisa olsun uzun metraj olsun kesinlikle teknik terimler (kamera acilari, planlar vs) kullanmayin. Senaryoyu basit bir sekilde soyle dusunebilirsiniz, duzgun yazilmis bir hikayenin/romanin edebiyat kismi atilmis hali. Cumleleri olabildigince basit tutun, ekranda gorunecek olan neyse onu teknik terimler kullanmadan yazin. (arada sirada gerekliyse edebiyat yapabilirsiniz ama dikkatli olun) Edebiyat yapmama nedeniniz ise senaryonun uzunlugu acisindan onemli. Eger cok edebiyat yaparsaniz 70 sayfalik bir senaryo olacaktir 100 sayfa. Bu da produksiyon oncesinde 1st AD ve Produktorunuze hem de size problem cikartir. Sonucta o senaryo 1/8'liklere ayrilacak ve o 30 sayfalik aciklik produksiyona maddi acidan problem olacaktir. Ayrica planlar, teknik terimler vs bunlarin hepsi yonetmenin gorevidir. Siz hem yonetmen hem de senarist olsaniz dahi yazmamalisiniz cunku bunlar oyuncular icin kafa karistiricidir.
Bazi unlu yonetmenler (ornegin Martin Scorsese) senaryolarinda teknik terimler kullanirlar. Baska bir ornek, Breaking Bad senaryolari, onlarda da yanilmiyorsam teknik terimler, planlar falan kullaniliyordu. Yalniz bunlar yonetmenler tarafindan ekip icin hazirlanmis cekim senaryolaridir. Buyuk ihtimalle oyunculara verilen senaryolar bu teknik terimler iceren senaryolardan farkliydi.
Sorunuzun cevabina gelince, daha onceden 70 sayfalik tek mekan senaryosu yazmis biri olarak sunu soyleyebilirim ki 1 sahneyle isi bitirebilirsiniz. Baska birsey yapmaniza gerek yoktur. Bu demek degildir ki senaryoyu kagit uzerinde parcalara ayirsam yanlis olur. Hayir, isterseniz oyle de yapabilirsiniz. Mesela her bir onemli olay veya diyalog sonrasi tek bir cumle veya kelimeyle aralik koyabilirsiniz. Tek sahne senaryolari biraz hileli yazilabilir. Benim yazdigim senaryoda hic aralik kullanilmamisti 70 sayfa oldugu gibi gidiyordu. Sadece 2 veya 3 yerinde CUT vardi ki bu tamamen kurgu kismiyla alakali oldugu icin oyleydi.
Duzgun, kurallarina uygun bir sekilde yazilmis senaryo 100 sayfa ve tek mekan da olsa kolaylikla anlasilabilir. Dedigim gibi ufak degisiklikler yapmanizda sakinca yoktur bunlar her zaman yapilir ama senaryonun gidisatini, sayfa sayisini vs etkilememesine dikkat etmelisiniz.
Cevaplar için teşekkür ederim.