Merhaba arkadaşlar, sinopsis ve tretman yazamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. İnternetten araştırmama rağmen sinopsisi az da olsa öğrenebildim ama tretmanı hiç yapamıyorum uzun öykü diyorlar... Sinopsisin daha uzun halinimi yazayım bunu örneklerle gösterirseniz sevinirim.
Örnek Sinopsisim
Mehmet 24 yaşlarında genç bir senaristtir Tek amacı sinema sektöründe büyük bir yenilik getirmektir. Fakat, senaryolarını daha iyi yazamadığından psikolojisi bozulur ve kendisine sürekli kızıp durur. İyi bir senarist olmanın yollarını aramaya çalışan Mehmet'i neler beklemektedir?..... Gibi gibi bir şey yazdım doğru mu değil mi bilmiyorum.. Bu tretman haline getirmek istesem nasıl yapacağım bunu örnekle gösterirseniz çok sevinirim.
Sinopsise Mehmet'i nelerin beklediğini de (çok uzatmadan) yazmalısın ki okuyan yapımcı, bilgi sahibi olup etkilensin... Sinopsisle tavlayamazsan, tretmanı okumaz çünkü... Aşağıdaki linke bakmadıysan bakmanı öneririm. Orada epey detaylı bilgi var...
Esas olarak bu kavramaların kesin sınırları olduğunu söylemek güç. Mesela tek cümlelik sinopsis de olur. Hatta bazen özel tercih sebebidir. Hikayenin gücünü ve vuruculuğunu göstermek için iyi bir metod olabilir.
Ancak elbette sektörde alışılagelen bir takım formatlar var. Mesela senaryolarda Fransız ve Amerikan formatı denilen yerleşik kalıpların olması gibi. Benim önerim kitapçılarda rahatlıkla bulabileceğin bir senaryo kitabından hem örnekleriyle hem de teorisiyle bu işi öğrenmen.
Çok kaynak var ama bu alandaki en geçerli ve derli toplularından biri: Michel Chion'un "Bir Senaryo Yazmak" isimli kitabı.
Şidettle tavsiye olunur. 🙂
"Ben istiyorum ki; film, siz sinema salonunu terk ettikten sonra başlasın." Jacues Tati
Film Senaryosu yazmak tüm aşamaları ile teknik bir konudur.
Dolayısıyla teknik bir bilgi gerektirir, bunuda 2 yoldan yapabilirsiniz, ya yazılıp çekilmiş filmlerin final draft senaryolarini bolca okuyup tekniklerine kafa yorup çıkarım yapabilirsiniz yada bu konuda teknik atölye çalışmalarına katılıp bilgi edinirsiniz .
Kabaca anlatmak gerekirse snopsis, hikayenin ozetidir, filme çekilecek fikir ve hikayenin adı üstünde hikaye olarak anlatirmasidir . Burada filmdeki karakterlere ilişkin kısa bilgiler hikayenin akış durumu anlatılır , diyalog ve mekan bilgileri gibi detay konulara girilmez.
Treatman, snopsiste ozetlenen hikayenin daha detaylı anlatımı ve hikayeye yön veren noktalardaki diyalog ve durumların yazılması ile daha uzun ve detaylı anlatimina denir. Bu aşamada senarist karakterlerin hikaye içindeki motivasyon durumlarını varsa karakterin hikaye öncesi karakter tanimlarini yapar.
tretmanda senaristçe set bilgisi , mekan ,aksesuar gibi teknik çekim aşaması konulara girilmez ,bu hususlar yönetmenin tercihine bırakılır .
Senaryo tüm bu ön inceleme aşamalarından daha detaylı sahne bilgisi , mekan karakter kurgusu ile yazılır .
Aslen snopsis ve tretman , yapımcı yönetmen ve oyunculara bilgi ve fikir vermek için yazılmış proje metinleridir. Senaryo yazildiktan sonra hazirlanabilecegi gibi senaryodan öncede hazırlanabilir .
Misal yapımcı senaryo gibi 100 sayfalik bir metni okumaktansa, 3-4 sayfalik bir snopsis yahut 10 15 sayfalik bir tretman ile film ile ilgilenip ilgilenmedigine karar verebilir ,
Yahut bir oyuncu , senaryoyu okumak yerine teklif edilen karakterin snopsis ve tretman üzerinden okuyarak bu karakteri oynayıp oynamayacagina karar verebilir .
https://istanbulfilmakademi.com/senaryo-yarismasi/ bu sayfanın ortalarında çeşitli örnekler var işine yarar.
"Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana, ya da yazık olur adabına.” Mevlâna 8)
bu kanalı takip etmeni tavsiye ederim.
"Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana, ya da yazık olur adabına.” Mevlâna 8)
Snopsis ve tretman, adlarından da anlaşılacağı üzere yabancı terimlerdir. Sonopsis, senaryoya konu olan hikâyenin bir çırpıda ve bir hap gibi okunacak şekilde anlatılmasıdır. Genellikle yarım sayfadan oluşur ama bizde üç sayfaya kadar çıkar. Günümüzde yapımcıların çok fazla zamanları olmadığı için ve kafaları da bi'dünya olduğu için snopsisin de kısa, öz ve çarpıcı olaması en tercih edilenidir.
Tretman ise, yazacak olduğumuz senaryonun adım adım ve sahne sahne ön çalışmasıdır. Kısaca "Doğrultu" ya da "Gidişat" diyebiliriz. Çünkü senaryonun baştan sona ve bazen önemli diyaloglarının da düzyazı olarak yazılması söz konusudur. Tretmanı ya da gidişat metnini genellikle sipariş senaryo yazdıran yapımcılar ya da senaryo yarışması açan kurum ve kuruluşlar talep ederler. Siz eğer böyle bir çalışma yapmıyorsanız ve bağımsız olarak keyfe keder yazıyorsanız, o zaman tretman yazmanıza da gerek yoktur. Bence bir ön çalışma yapın, bunu düzyazıya dökün ve direkt senaryoya başlayın. Senaryo bittikten sonra bir süre dinlenmeye alın, sonra tekrar ele alın ve gerekli düzeltmeleri ve yeniden yazımları yapın. Senaryonun bittiğinden eminseniz, buna kısa bir snopsis ve üç sayfa ile altı sayfa arısında değişen bir Film Öyküsü yazın. Karakter listesini de yaptıktan sonra olayı bitirin. Oldu ki bir yapımcı ya da senaryo yarışması açan bir kuruluş şart olarak tretman istedi, işte o zaman yazdığınız senaryoyu sahne sahne takip ederek düz yazıyla baştan sona anlatın ve bu konuyu da böylece halledin. Bence film öyküsü tretmandan daha önemlidir. Yazılmış her senaryonun önce snopsisi, sonra Film Öyküsü ve karakter listesi mutlaka olmalıdır. Senaryo ile birlikte bunları dörtlü bir paket olarak hazırlayın ve deponuza atın, gereken yerlere böyle paket olarak gönderin.
Kolay gelsin
sinopsis ne olacağını söyler, tretman nasıl olacağını. her şeyden önce teknik biçimi bir kenara bırakıp filmin hikayesini yazmanızı öneririm.