en son yarışmaya gönderdiğim versiyonu paylaşıyorum sizlerle(evrensel senaryo formatına yakın=)..simdide yeni bir senaryo uzerinde calısıyorum...
BALIK
1.Bölüm-Giriş (EKRANDA YAZAR)
(karanlık ekran -dış ses)
Geçenlerde benden dünyayı nasıl değiştirebileceğimiz hakkında bir
kompozisyon istediler.İlk aklıma gelen bunu 17 yaşında birine
neden sordukları oldu.Babamın dünyayı,dünyasını değiştirmek
için olan çabasını hatırladım.Ben ne yapabilirdim, benim
elimden ne gelirdi ki?Dünyayı değiştirmek zor iş.Bence bu
seçilmişlerin işiydi.Ben de seçilmiş falan olduğumu sanmıyordum
O yüzden kendimi anlatmaya karar verdim ve
Başladım yazmaya‘Hiç balık olmayı
düşündünüz mü?'
(ekran dörde bölünür)
biri: Doğa'nın dıştan çekimi
biri: kompozisyon kağıdı
biri: görüntüde bir balık
biri: 'düşündünüz mü?' yazısı)
(Ekranda bir saat gözükür hızla gece 12'den sabah 8 buçuğa gelir
-ekranda beyaz duvar gözükür,aniden,hızla çalar saat duvara doğru gelir,tam çarpma anında ağır çekim olur,ve yavaş yavaş duvarda parçalanması gözükür..
İÇ ODA SABAH
Yaz tatili,saat 8 buçuk.Doğa yataktan kalkar,
esner, gerinir, terliklerini giyer.Yerdeki parçalanmış saati görür,saatinin alarmını iptal etmeyi unuttuğu için,yine erken kalkmak zorunda kalmıştır.
Başucunda duvara kağıtlar asılıdır:
Sabah
-Gazete
-Kahvaltı
-ilaçlar
-Yem
-ajanda
-duş
Öğle
-Yemek
-Psikolog-resim
-koşu
- ajanda
Akşam
-vs..vs..
'Sabah' yazılı kağıttan bir tane çeker(pijamasının cebine koyar),
İÇ-ODA-MUTFAK
Mutfağa gider, suyu ısıtıcıya koyar ve
beklerken gazeteyi okur. Gazete bitince cebinden kağıdı alır
'gazete' yazısının yanındaki kutucuğa bir tik atar.
Kahvesini alır, kahvaltısını eder,bir süre sonra yine kağıdı
alır 'kahvaltı’ yazan yeri işaretler.
Masa başından kalkıp gazeteyi okumak için aramaya başlar,salona gider orada yoktur,mutfağa geri döner,gözü bitmiş yemek tabaklarının yanındaki açılmış gazeteye kayar
Cebinden kağıdı çıkarıp bakınca kutucuğa işaret konulduğunu görür,bir küfür savurur ve kendi kendine gazeteyi okuduğunu unutacağını halde niye okuduğunu merak eder?
Dişlerini fırçalarken (ekran donar) Doğa'nın sesi
duyulur.(-dış ses,aynı zamanda kompozisyonda yazılanlardır-)
Dünyayı değiştirmek mi hiç sanmıyorum ben Doğa. Amnezi, yani geçici hafıza kaybı hastasıyım.Şöyle anlatıyım hafızam kaybolmuyor sadece beyindeki bazı hücrelere ulaşılamıyor.. (ekranda çok kısa beyin,hücre, hastane görüntüsü flash-backleri) .Bazı yöntemlerle unuttuklarımı bir şekilde yeniden hatırlamam mümkün;ilkokul arkadaşlarım, yaptığım yaramazlıklar veya en sevdiğim renkler gibi.
(bu görüntüler kısa kısa gösterilir) Amnezi pek çok
nedenden kaynaklanabilir;kafa travması,migren ya da alkol gibi maddelerin yan
etkisi olarak.. ( Doğa dişlerini
fırçalarken arkada amneziyi anlatmaktadır-aynı zamanda kompozisyonda yazdıklarıdır bu)
Doktorların söylediğine göre benimkisi anterograd amnezi.(doğa elinde bir itfaiye kaskı ağlamaktadır(-çok kısa bir flashback)
(Doğa'nın diş fırçalaması biter ama kağıdı işaretlemeyi
unuttuğu için banyodan çıkar ve kısa bir süre sonra tekrar banyoya,dişlerini fırçalamaya için girer)
. Anterograd amnezi ani şoklar sonucunda oluşur,yani vücudun bilinçdışı olarak kullandığı bir savunma biçimidir.Bence dünyanın bana karşı kullandığı bir savunma sistemi bu..
(İkinci diş fırçalaması biter, bu sefer aklına gelerek kutuyu hırsla işaretler ve banyodan çıkar)
Odasına gider çekmecen ilaçları alır,suyla birlikte yutar,cebinden kağıdını çıkarır,yine büyük bir hırsla tik atar-
Görüntüde kağıt vardır
2 Bölüm-GELİŞME (EKRANDA YAZAR)
(Flash-back)
İÇ-EVİN HOLÜ-SABAH
Görüntüde aynı şekilde yine bir kağıt vardır,
Görüntüde Doğa’nın annesi vardır,kağıdı sallamaktadır.Karşısında ellerinde bir sürü poşetlerle Doğa durmaktadır
DOĞANIN ANNESİ
Doğa, sana kaç kere söyledim,
Seni bir yere yolladığımda şu kağıtlarını yanına al
(Doğa'nın yüzü kızarır,ve annesine bakar)
Sabah-oda-Gündüz
(Doğa'nın dış sesi - gittiğim doktorun bana söylediği yöntemle ara sıra bazı şeyleri hatırlayabiliyorum,masamın başına geçiyorum,elime kağıt kalemi alıyorum,ve aklıma ne gelirse çiziyorum,doktorun dediğine göre bu çizdiklerim,ara sıra eski hatıralarımdan birtakım parçalar olabilirmiş,bence bu çizdiklerim, kötü kaderimin başlangıçlarıydı
Doğa masaya oturur resim çizmeye başlar,kağıda sırtını dönmüş bir figür çizer,tokat yediği için yüzü bize dönmüştür
(Resim canlanır.. görüntü geçmişe döner. Doğa'nın kız arkadaşı Doğa'nın bir kafede oturduğu masaya yaklaşmaktadır)
(görüntü hızla geri sarmaya başlar-şarkıda geri sarar hızlı-) Doğan'ın kız arkadaşı geri geri gider... Doğa kafedeki sandalyeye oturmak üzeredir.(-Şarkı normal başlar,görüntüde normal başlar) Kız masaya,doğanın yanına gelir ve Doğayı öper.Doğa güler kızı hatırlamaz.
Doğa
"Sen kimsin?"
(Kız tokadı yapıştırır)
(Şarkı aniden kesilir,görüntü Doğa'nın çizdiği resimle aynı şekilde biter.)
Dış ses -Eğer herkesten farklı olarak doğmuşsanız bırakın bir şeyleri değiştirmeyi, kızlarla aranızın iyi olmayacağı bile çok açıktır...
Dünyayı değiştirmek ?(GÜLER) Bazen yaşamın durduğu anlar vardır.. öylece kalırsınız... yapacak bir şey yoktur.. hayat durmuştur... yanmakta olan bir eve itfaiyecilerin girişini seyretmek gibi veya havai fişek gösterilerini izlemek…(biraz durur) Kaybolan çoraplar gibi unutmak da yaşanmış bir şeyin geçici süre beynimizde yok olmasıdır,yani onu yine hatırlamamız kaçınılmazdır....)
(Flash-back)
DIŞ-MAHALLE-GECE
Doğa mahallede yürümektedir.Evinden iki sokak geride yanan bir gecekondu görür,evin içinden çığlıklar gelmektedir,etrafta kimseler yoktur, Doğa yardım için koşar.. koşar...koşar. Boş bir araziye gelince durur. Ne yapacağını unutmuştur ama içinde önemli bir şey olduğunun farkındadır. (Bir müzik girer) Doğa durur, ellerini yüzüne kapatır, bir binaya yaslanır, yavaş yavaş yere doğru kayar ve ağlamaya başlar. Hastalığından bıktığı andır bu.
Görüntüde yangınlar... dar sokaklar... yanan evler.. itfaiye arabalarının sirenleri... itfaiyeciler... Doğa'nın babası... yanan evden insanları çıkarmaya çalışırken ölen insan..
Görüntüye kameraya doğru bir itfaiye pompası gelir,içinden su fışkırır,ve bir balık çıkar…(animasyon şekline olabilir)
3. Bölüm-SONUÇ(EKRANDA YAZAR)
Ekran kararır
Görüntüde balıklar denizde yüzen onlarca,yüzlerce,binlerce balık,oraya buraya savrularak yüzmektedirler
(balık görüntüleri devam ederken -Dış ses- )
"Hatırlamak istediğim çok şey var, zamanında hatırlamak istediğim çok şey oldu ama belki de en iyisi unutmak, belki de dünyanın değişmesine gerek yok .Olsa bile dünyayı değiştirecekler neden bizden biri olsun ki?Derlerki balıkların hafızası 3 saniyeymiş,akvaryumda olsalar bile her 3 saniyede bir yeni bir dünya. Belki de dünyayı balıklar değiştiriyordur. Belki de en iyisi gerçekten balık olmaktır…(kompozisyonda ‘balık olmaktır…’ yazılırken gözükür)
Ekran kararır
(Jenerikte isimler yazılır,her bir isim yazıldıktan sonra yanına bir tik işareti çıkar)
SON
ali valla senaryon benim çok hoşuma gitti. İzler gibi de oldum. İzlemeyi de isterim. Tam kararında olmuş. Bundan uzun olsa sıkardı, kısa olsa anlamsız olurdu. İyi bence. Hemen çekimlere başla derim ben.
kolay gelsin...
"Söz gider, yazı kalır... Aha bunu da buraya yazıyorum..."
cok saol =)
Ali Demirel,16 yaşındasın ve harikasın..Yani ne diyeyim sana tabi ki çek bu filmi.Hayal ettiklerin çok güzel ve yapması da bi o kadar zor niye biliyo musun bazen hayal ettiklerini yapabilmen gerçekte biraz zor aslında o kadar müthiş şeyler hayal ediyorsun ki bunu gerçekleştirdikten sonra amaan bu muymuş diyebiliyorsun.Yani dünyadaki en güzel şeyler hayallerdir..En güzelini yapmak için hayallerine benzetmelisin.Yazdıklarınla yaratıcı biri olduğun çok belli.Bence çok güzel çok beğendim.Bunun üzerinde biraz daha çalış mesela tam bir senaryo formatında ve düzenli bir şekilde yaz,özellikle sürekliliğe ve mantık hatalarının olmamasına dikkat et ve ön çalışmalara başla,herşeyi planla.Hıı bu arada senaryoyu tam olarak yazdıktan sonra bana gönder.Başarılar Ali...
tesekkur ederim
senaryo genel itibarı ile gerçekten başarılı hele hele 16 yaş için olağanüstü 😛 ben sadece sonda ki savaş görüntülerinin girmesini sevmedim... yani çok kullanıldı artık, savaşla ilgili mesajlar verilcekse daha kapalı anlatımlar tercih edilmelidir direk gözün içine sokulmamalı... bu şirin filmin sonuna daha güzel, samimi ve basit bir son koyulmalı... aklıma bi şey gelirse buraya yazarım...
ayrıca bu filmin her aşamasında yardımcı olabilirim genç kardeşime... istersen msn i ekle konuşalım... başarılar...
tamam cok tesekkur ederim ikinizde =)
sorucam heralde..cunku pek bişi bilmiyorum..yarın yeditepe uniwertsesine baslorum..heralde cekimlere başlarım orda..daha yorumları bekliyorum..nereleri deiştiriyim başla?
bide benim msni eklerseniz cok sevinirim.ben ekleyemiyorum kendimden galiba ..
biraz daha yorum lutfen=)
yazdığın senaryo yaratıcılık bakımından etkileyici. gözümden kaçmış olabilir ama mantık hatası goremedim. sonundaki savaşlarla ilgili kısım bence olmuş yani bole bi ortamda insan ister istemez savaşlarıda senaryonun bi koşesine ekliyo:) Hikaye filminde yazar "ama bole bir başlangıç ne kadar orjinal bütün amatörler filmlerini yataktaa uyanan bi gençle başlatırlar" diyor ya bu senaryoyu okuduğumda o aklıma geldi ama bunu kotü bir eleştiri olarak algılama snn bu yatakta uyanan genç ii olmuş 😀 çook beğendim başarılar...
cok saol =)
Bence de sonunu değiştirmelisin...
Onun haricinde başarılı.
Devam et!
..
Aslına bakarsan Ali ben de İce'ın sezdiği şeyleri sezmiştim. Ama tam da böyle bir tepki vereceğinden korktuğum için belirtmemeyi tercih ettim. Sana söylenen bu şeyi kötü algılama; etkilenmen gayet normal ki etki senin elinde olan bir şey değil... Kimbilir derinine insek seni biraz tanısak daha nelerden etkilendiğini söyleyebiliriz. Bu herkesin eseri için geçerli!
marifet zaten bir filmde beðendiðin noktayý alýp üstüne biþeyler katýp yeni bir ruhla yazabilmek.
Bir kere dinamik soluk aldýrmayan beyni bombardýmana tutan bir bir anlatýmý var. yani kurgusu da bu kadar akýcý olsa her ödülü alýr bu film derim ben.
Ama tabiki memento daki benzerlik ayný hafýza sorunu olan bir kiþiyi konu almasý. Yine de hayatýný hatýrlamak için herþeyi not etmesi yaptýkça tik atmasý iki kere diþini fýrçalamasý gibi þeyler belliki olaya senin kattýðýn yenilikler. Çok iyi.
Fight clubdaki baþ karakterin ekrana dönüp hikayeyi anlatýrken fonda da diðer karakterin iþini gücüne yapmasý hadisesi burda var. Ama onu da fight club dýþýnda farklý eserlerde de görüyoruz. Önemli olan bunlarý adam gibi adapte etmek ve kendi yazdýðýn eserde takma durmamalarýný saðlamak. Senin senaryoda çok güzel akýcý ve rahatsýz etmeyen bir þekilde her parça birbirine güzelce oturuyor.
Þimdi benim steadicam almamdan dolayý artýk amatör olmadýðým tartýþmasý sürüyor belki bilmiyorum ama yine de ben de bu filmde katkýda bulunmak isterim. Yeditepede iletiþim okuyacaksýn anladýðým kadarýyla ama 16 yaþýnda olman konusunda tereddütteyim. en az 18 olman gerekmiyor mu üniversite sýnavýna lise 1 de mi girdin?
KKYMN