Forum

Senaryo yazmak üzerine tavsiye?

34 Gönderi
13 Üyeler
0 Reactions
11.2 K Görüntüleme
(@valonib)
Gönderi: 48
Başlığı açan
 

benim simdilik bir sorunum var
eksiden olaydi kameray alirdim ve cekmeye baslardim ama simdi birkaq yontem okudum senaryo yazmaya ilgili.
simdi bircok fikrim var ama hepisi cook buyk yani kenim yapamicayim seyler .
acaba nasil birsyey tavsie edersiniz

turkce icin ozur dilyorum

 
Gönderildi : 25/10/2005 8:24 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
 

Öncelikle küçük denemeler yapmanı ve tekniğini geliştirmeni tavsiye ederim.(Zamanında bu işlerle uğraşmış biri olarak :)) ) birde en önemlisi sıkılmadan bıkmadan yok ya ben bu işi yapamayacağım gibi umutsuzluklara kapılmadan çalışmalarına devam etmen.Çünkü bir müddet sonra sıkılıp bırakma olasılığı çok yüksek.

 
Gönderildi : 26/10/2005 2:16 am
(@kkymn)
Gönderi: 0
 

Nacizhane ben de izleyici üzerinde büyük bir etki yaratmak için olayların da büyük olmasına gerek olmadığını düşünenlerdenim.

Yani bir arabanın başka arabaya çarpıp takla atması hadisesi elbette yazsan dahi filme alamayacağın birşey. Ama sen izleyicinin kalbinde bir "hassittir!" ünlemi yaratmak istiyorsan bir bardağı direk duvara fırlatan ya da bir arkadaşına fırlatan bir adamın sahnesini de yazabilirsin.

Şimdi aynı şey değil tamam. Ama izleyicini yakalamak onu diken üstünde tutmak onu mest etmek için illaki pahalı zor teknik imkansız işlere karışmaya gerek yok.

Sen sivri zekanı kullanarak mevcut ortamdaki bedava öğelerle izleyicinde korku endişe heyecan panik hüzün yaratabilirsin.

Biraz dehanı zorla. Korkusuzca yaz.

Dikkat ettiysen benim de "başarılı" sayılan (tabi sadece senaryo olarak) 5-1 adlı filmim bütünü ile bedava halihazırda mevcut olan öğeleri kullanarak oluşturulmuş bir hikaye. Bütün enerjimi kolay çekilir ama yine de zor ulaşılır hisleri yaratabilen şeyleri yazmaya harcadım.

Bu arada foruma hoşgeldin ve harika bir soru ile ortamı şenlendirdin...
Tşkkr

KKYMN

KKYMN

 
Gönderildi : 26/10/2005 4:34 am
(@valonib)
Gönderi: 48
Başlığı açan
 

oncelikle tesekurederim veq benim soracaim seyler cok bunalr hala bir baslagis (cok merakliyim)

acaba burda birsey yaratabilirmyis
ben dusunyorum eger varsa burda arkadaslar senaryolarini film olarak gormek istyorlarsa burda yonetmele konusn ve senaryou bedava genc amator yonetmelere versinler (tabi bedava)

turkce icin ozur dilyorum

 
Gönderildi : 26/10/2005 4:49 am
(@anonymous)
Gönderi: 0
 

Hiç bir senarist yazdığı eseri yönetmenin ellerine teslim etmek istemez. Bilir ki aklındaki film ile yönetmenin çektiği çok farklı olacaktır. Onun için yönetmenin ve oyuncunun yorumlarına fazla pay bırakmayan senaryolar yazarlar. Başarılı olurlar mı? Tabiki hayır, başta yapımcı ve yönetmen senaryoda değişiklikler yaparlar. Sevdiğim bir yönetmen arkadaşımın çekim ve kurgu tarzında bir hikaye aklıma geldi ve onun formatına uygun bir senaryo yazımının bitmesi aşamasındayım. Senaryo çok önemlidir çünkü sizin ne yapmak istediğinizi ekibe aktarmanızda anahtar görevi taşır. Ayrıca story boardlarla da desteklenirse fazla vakit harcamadan ham çekimlerinizi bitirirsiniz, kurguda ne yapacağınızı bilirsiniz. Ama jerşeyden önce filmi kafanızda çekmiş kağıda senaryo olarak aktarmış ve bunun üzerinde defalarca geçerek en ideal ve konsantre hale getirirsin.

Ben avrupa sinemasının kullandığı sistemi kullanıyorum, sayfayı ikiye bölüyorum, bir aksiyonu ve kamera hareketlerini , diğer yanına diyalogu yazıyorum. Ancak kamera hareketlerini iyi öğrenmen gerek, pan,tilt, pedestal vs. Aklındaki filmi kağıda dökmen için altın terimlerdendir:)
kameraarkasi.org ta bunlar var, olmadı hepsini toparladığım bi jpg resim vardı biyerlerde isteyene yollarım.

kolay gelsin:)

 
Gönderildi : 01/11/2005 12:38 pm
(@leroanz)
Gönderi: 24
 

aklındaki senaryoyu ana fikrini ele alıp konun özünü düşün belki öle istediğin şeyi yapabilrsin

 
Gönderildi : 10/11/2005 5:18 pm
(@hanli)
Gönderi: 34
 

Pek karışmayım dedim ama, Senaryo, senaryo konu bulma meselesini tek başlık altında toplasak hoş olmaz mı?

 
Gönderildi : 19/11/2005 5:51 pm
(@valonib)
Gönderi: 48
Başlığı açan
 

haklisin ya

turkce icin ozur dilyorum

 
Gönderildi : 20/03/2006 12:50 am
(@valonib)
Gönderi: 48
Başlığı açan
 

ama bircok adam cok ii firikirler urutebilior ama onlari yazmyor ve bir syre sonra onlari unutyor ve bircogu yazmai bilmyor yani nasil senaryo yazilir cook kolay gorunyor ama hiq deigl

turkce icin ozur dilyorum

 
Gönderildi : 20/03/2006 1:29 am
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

iyi senaryo yazmak icin herseyden once bol bol gozlem yapmak ve kitap okumak gerekir.

 
Gönderildi : 20/03/2006 3:41 am
(@nemesis)
Gönderi: 0
 

ewt şu kitap okuma olayına ben de pek katılmıyorum... gözlem önemli ama onun yanında bence kitap okumaktansa hayalgücü bol bol düşünmek ve kitap okumaktansa film seyretmek geliyo 🙂 bence yani

 
Gönderildi : 21/03/2006 3:02 am
(@dv-art)
Gönderi: 0
 

ewt şu kitap okuma olayına ben de pek katılmıyorum... gözlem önemli ama onun yanında bence kitap okumaktansa hayalgücü bol bol düşünmek ve kitap okumaktansa film seyretmek geliyo 🙂 bence yani

ne yazikki dogru degil,senaryo bir yazim sanatidir, zaten amatorlukte karistirilan seylerden biride budur,senaryo yazmak yani yeni bir hikaye ortaya cikartmak film cekmekten ayri birseydir,bir edebiyat ve yaratim surecidir. kelime seciminden karakter gelisimine kadar ince eleyip sik dokumak gerekir ki bunun icinde bol miktarda kitap okumak sarttir.Aslinda en ideal olan senaryoyu o isle ilgilenen birine yazdirmaktir.

tabii burda cekim senaryosundan bahsetmiyorum,yani varolan bir senaryoya veya hikayeye aci,isik,atmosfer gibi unsurlar eklemek senaryo yazmak degil onu film cekimine adapte etmektir.

 
Gönderildi : 22/03/2006 2:10 am
(@hassonya)
Gönderi: 0
 

bence okumak kesinlikle sart. öle hade düsüneyim bol bol diyerek ortaya birseyler c1kmaz. c1ksada ilerlemez k1s1r kal1r. bol okudugun zaman hem olay örgüsünü ilerletirsin hem kars1l1kl1 dialoglar1 güclendirirsin. mesela çogu kisiye kolay geliyor çevremde senaryo yazmak. nolacak ya bak simdi yar1n sana senaryo getirecegim diyolar. nolcak senaryo ne ki diyolar. 1 gün 1 hafta 1 ay sora gelmiyor senaryo. ee noldu diyorum senaryo. ya bilader hikaye uyduruyorum da ne yazacam nas1l konusturacam bunlar1 diyo bana...hep k1s1r kal1yor bir yerde t1kan1yor. ileri gitmiyor neden kaynaklan1yor bu. kesinlikle okumamaktan kaynaklan1yor.istesdigin kadar film izle bunun senaryo yazmaya etkisi olmaz. sadece feyz al1rs1n o filmlerden sen kendi filmini yazmaya oturursun ama yine az önce söledigim yerde tak1l1rs1n. ilerlemez k1s1r kal1r. iste burda imdada bol bol kitap okumak yetisiyor.

mesela tarihi bir belgesel yada film cekeceksiniz. istediginiz kadar tarihi film izleyin. öle bir senaryo yazamazs1n1z. o cekeceginiz film yada belgeselle ilgili derin bir arast1rmaya girmelisiniz. ogüne kadar o konuyla ilgili neler yaz1lm1s hangi kitaplar c1km1s, o zamanda yasayan insanlar1n günlükleri vs. bütün kaynaklar1 toplay1p oturup günlerce aylarca okuyacaks1n1z. o zaman ortaya birseyler c1kar.

herseyin bas1 okumak ben cok isterdim cocukken kazand1r1ls1n okuma al1skanl1g1 ama olmad1 ben kendi kendime kazand1m ilerleyen yaslarda. okuya okuya. herkese de bol bol okumalar1n1 tavsiye ediyorum...

faydas1n1 görürsünüz.

sayg1lar1mla....

 
Gönderildi : 22/03/2006 3:29 am
(@nemesis)
Gönderi: 0
 

"mesela tarihi bir belgesel yada film cekeceksiniz. istediginiz kadar tarihi film izleyin. öle bir senaryo yazamazs1n1z. o cekeceginiz film yada belgeselle ilgili derin bir arast1rmaya girmelisiniz. ogüne kadar o konuyla ilgili neler yaz1lm1s hangi kitaplar c1km1s, o zamanda yasayan insanlar1n günlükleri vs. bütün kaynaklar1 toplay1p oturup günlerce aylarca okuyacaks1n1z. o zaman ortaya birseyler c1kar."

bu bilgi toplamaya giriyo ama o ayrı bi durum ona eywallah... ama senaryo yazmak için kitap okuyup edebiyat geliştirmek gerekmez bence.

senaryoda zaten sanatlı anlatım olmaz. kısaca o an ki durumu olayı betimlersin. bunu da odun olmadıkça herkes iyi bi şeklide yapar mükemmel yapmak gerekmiyo.

senaryoyu ne kadar iyi yazıp yazmadığın da bence kalıba uyup uymadığına bağlı deil. senaryoyu okuyan kişiye kendi düşündüklerini -kafandaki sahneleri diim- aktarıp aktaramadığına bağlı.

kitap okumak boş bişey demiyorum faydaları var o ayrı. ama kitap okumak senaryo yazmak için şart deil bence (faydaları var ama şart deil)

 
Gönderildi : 22/03/2006 9:36 pm
(@hassonya)
Gönderi: 0
 

"senaryoda zaten sanatlı anlatım olmaz. kısaca o an ki durumu olayı betimlersin. bunu da odun olmadıkça herkes iyi bi şeklide yapar mükemmel yapmak gerekmiyo. "

herşey keşke bu kadar basit olsa ama değil...

ben buna kesinlikle katılmıyorum. bazı filmler vardır izlersiniz bida izlersiniz tadı damağınızda kalır. 1 yıl, 5 yıl geçer takar yine izlersiniz. işte o tadı damağınızda kalan şey sanatlı anlatımdır...sonuçta yönetmen senaryoya göre hareket eder ve canlandırır kafasında...

ben yukarda yazdım işte. herkes yapamıyor. hikaye herkes uydurur ama herkes senaryo yazamaz. adam ne yazacam dialoglara diyo.

okuyan insanın ufku açık olur. hayalgücü geniş olur. kendini ifade yeteneği artar. çünkü daha fazla kelime ile konuşur okuduğu için. senaryo yazarkende bu kendini ifade yeteneği yazıya yansır.

adam gibi anlatmak için de yazmak içinde okumak gerekir.

herkes yazabilseydi ortalık senaryodan geçilmezdi...

 
Gönderildi : 22/03/2006 9:51 pm
Sayfa 1 / 3
Paylaş: