Sahnede karakterimiz yarı sarhoş ve geçmişte kendi yapması gerekip de yapamadıklarına sinir olmuş bir şekilde oturmakta. vakit gece
bu sahneyi öğle saatlerinde bu karakteri aynı kıyafetler ve salaş durumda kalabalığa karışırken ki sahne planına bağlmak istiyorum. ama nasıl bir geçiş yapsam bilemedim. arada çok kopukluk olmasın istiorum. yani gece birden sabah yapsan adam uyumuş da olabilir ya da arada naaptı belli olmucak. böyle bişi olsun istemiorum.
yardımcı olabilirseniz sevinirim.
sonu aynı fikirde kalmak üzere (kalabalığa karışıp kaybolma fikri) değişebilir. zaman mekan vs...
Tabi bunun için direkt şöyle yap demek pek mümkün değil.
En azından benim için.
Ama mesela şöyle bir soru sorabilirsin...
Bu geçişin anlamı nedir?
Yani bütünlük açısından.
Örnek vermek gerekirse, Kader'de Zeki Demirkubuz, aşk için zamanın ve mekanın anlamsızlığını vurgulamak için bir sahneyi kesip 4 sene sonrasına başka bir mekana geçiveriyor.
Yani demek istediğim bu geçişin anlamını bilmen gerekir önce.
O zaman bulacaksın diye düşünüyorum...
geçişdeki anlam şöyle birşey:
Karakterin o zamana kadar gösterdiği duygular hareketler arzular, her insanın hissettiği ama sadece keni yaşadığında özel olduğunu düşündüğü olayların, aslında tüm insanlık tarafından yaşınıyor olduğunu bir şekilde belirtmek.
bu bitiş sahnesi olucağı için basit görünmesin istiyorum. (derdim bu aslında)
Turkishstyle ın katkılarıyla geçiş için alternatif buldum sanırım.
klasik olucak biraz ama iki sahnede aynı objeyi kullanarak obje üzrinden geçiş yapıcam sanırım.
Turkishstyle ın katkılarıyla geçiş için alternatif buldum sanırım.
klasik olucak biraz ama iki sahnede aynı objeyi kullanarak obje üzrinden geçiş yapıcam sanırım.
Yardımın olduysa ne mutlu.
Ps : Kendi nikimi her siteye kaydolurken büyük harfle yazmayı unutuyorum. Böyle baş harfi büyük görünce daha bir sevindim 🙂
Ama bu geçiş bana senin anlatmak istediğin anlamı vermedi!
Ben mi anlamadım yoksa?
Zaten geçişe muhteşem anlamlar yükleyemezsiniz. Ancak bazı özel yerlerde bazı özel geçişler kullanılabilir ama genel olarak bir geçişle çok şey anlatmak mümkün değil diye düşünüyorum.
Ancak hikayede anlatılana seyirci kendini verebilmişse yani bir karakterle özleşmişse veya olayları heyecanla takip ediyorsa vs... seyirciyi hikayeden koparmamak için göz oyalamayan yumuşak bir geçiş tercih edilse daha iyi olur.
Burada arkadaşın yapmak istediği bir mekandan farklı bir mekana geçerken olabildğince seyirciyi hikayeye bağlı tutmak yani kurguda sert bir renk değişikliği ile gözü yorarak seyircinin hikayeden uzaklamasını önlemek. Endişesi buydu sanırım.
Bu geçişi kullanmasının nedeni kadrajı objenin rengi ile doldurarak farklı bir atmosfere geçiş yapacak. Ayrıca seyirci kafasında "iyi düşünülmüş" etkisini bulacak.
Karakterin o zamana kadar gösterdiği duygular hareketler arzular, her insanın hissettiği ama sadece keni yaşadığında özel olduğunu düşündüğü olayların, aslında tüm insanlık tarafından yaşınıyor olduğunu bir şekilde belirtmek
Özetle; Karakteri toplumla bağdaştırmak. Obje geçişi sayesinde bu bağdaştırma güzel bir şekilde oluşacak diye tahmin ediyorum.
Not: Objeyi görmediğim ve konuyu bilmediğim için nasıl bir etki bırakacağını tahmin edemiyorum.
geçiş başlangıcında adam yerde oturmaktadır ve elindeki ayıcığa bakmaktadır ifadesiz bi suratla (alttan çekim kadrajda ayıcık da adam da gözükmekte. focus adamdan ayıcığa geçer) focus ayıcıktayken brightness ya da levelsla oynuyarak sahne değişimi(kalabalık bir sokak) gerçekleşir. yine alttan çekim ayıcık ve adam aynı yerde gözükmekte focus ayıcıktan adama geçer adam hafif acılı şekilde sırıtır ve mimikleri tekrar ifadesiz hale gelir kamera uzaklaşır. Adam arkasını dönüp kalabalığa doğru yürürken ayıcığı hiç bakmadan yandaki çöpe fırlatır. kalabalığın arasında kaybolur.
gibi bişi düşünmüştüm.
sen ne önerirsin
sen ne önerirsin
Soru bana değil sanırım ?
yok aslında kezzap a sormuştum 😀 am bidaha girmedi heralde bu thread'e neyse 🙂 canmz saolsun
Bir flaş efekti veya parlama efektiyle bağlamak son derece kolaydır, fakat KEzzAP arkadaşın da dediği gibi bu geçişin hikâyedeki yeri önemli.