Merhabalar.. Ben bir belgesel film çekmek istiyorum.. Büyük ihtimalle "jujutsu" adı verilen uzak doğu yakın dövüş sporu üzerinde çalışacağım.. Peki bu filmi çekerken nelere dikkat etmeliyim ?
Teşekkürler..
Tabiki önce bol belgesel izleyip not al. Konuna kesin karar ver. Mesela ben Ju jitsu diye biliyordum, şimdi baktım ju jutsu da varmış. Tarihini çok iyi öğren.
Tenik için, dublaj lı anlatım mı, yoksa ropörtajlı şeklinde mi yapmak istiyorsun ona karar ver ve dublaj için birileri ile irtibata geç. Dublaj için güzel kayıt yapabilen stüdyo falan bul. Bunlar karışık ve zor görünebilir ama hepsi çok kolay. Bilmiyorsan içini rahatlatayım saati 20 tl civarlarında stüdyo kayıtları. Sadece planlı git yeter.
İlginç bir soru. "Sinema yapmak istiyorum, neye dikkat edeyim?" gibi birşey. "Evleneceğim ve çocuk yapacağım. Neye dikkat etmeliyim?" 10 yılda öğrendiğim kadarıyla söylemeue çalışayım kardeşim! (Belgeselci olmadığım halde emin olduğun şeyleri yazıyorum. Bir begeselcinin neler yazacağını sen düşün! Özetle: "BÖYLE SORU OLMAZ!")
Konu edineceğin melzemeyi neye göre, neden seçtiğine
Bu malzemeye nasıl yaklaşacağına
İşleyeceğin konunun sinemasal/dramatik özelliklerine
Tarihine
Günümüzdeki önemine
Konu üzerine beklentilere
Oluşturacağın izleğin gelişim ve hikaye/dramatik kurgusuna
Kullanacağın mekanlara
Sanat yönetimine
Işığa
Oyunculara/işlediğin konuyu icra edeceklere
Benimseyeceğin görsel tarza
Kurguna
Kamera hareketleirne
Işığına
Rengine
Sesine
Efektlerine
İşleyeeğin konu üzeirne gireceğin ayrıntı düzeyine ve kullanacağın süreye ya da kaç bölüm planladığına
Oluşturacağın sekansların birbirine ilişkisine (kimi konuyu tanıtıcı kimi inceleyici kimi de insanların o konu ya da o an işlediğin ayrıntı üzerine fikirlerini belgeleyici olur çoğu zaman. Tüm belgeseli aynı noktayaodaklanır yapmamalısın)
Konu üzeirne danışacağın kişilerin fikirlerine, önerilerine
Bu kişilerin kimler olacağına
Kullanacağın teknik ekipmana
Gerzek bir toplumda olmandan dolayı insanların, senin ürettiğin belgeye nasıl yaklaşacaklarına (kadraja aldığın bir sporcu pembe giyiyor diye "tüm bilmemnecilere eşcinsel dedi" diyen bir toplulukla karşılaşabilirsin)
Gerzek bir toplumda olmandan dolayı insanların senin ürettiğin belgeye nasıl yaklaşacaklarına (işlediğin konunun hassasiyetlerini iyi bilmez isen dertlerini anlatmaya çalıştığın kişilerden görürsün ilk tepkiyi. Sen "bu bir dövüş tekniği" diye tanıtırsın, onlar "aslında bu bir yaşam tarzı" diye arabesk triplere girerler, sen yüzeysel olursun)
İzleyicine karşı alacağın tavıra (konukların kameraya karşı da konuşabilir, görünmeyen bir muhabire de)
Kullanacağın anlatıcıya (Konu uzmanının birini mi kullanacaksın? Yoksa bir muhabirimsi tip mi olacak? YOksa sadece dışsesli bir anlatıcı mı olacak? Röportaj, diyalogi, sohbet olacak mı? Konuk alacğaın uzmanlar bir muhabire mi kouşacak, görünmeyen bir muhbire mi yoksa kameraya mı konuşacak?)
Yeter, yoruldum.
("İlginize teşekkür ederim. Peki kurmaca çekeceğim, nelere dikkat etmem lazım?" diye sorarsın diye öyle korkuyorum ki şu an!)
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Hepsini not ettim Görkem ( özr. biraz geç okudum ) 🙂