Selamlar. Birkaç fikir danışayım. Şimdi elimde bir kısa film senaryosu var. Filmin %90ı yıkılmak üzere boşaltılmış bir apartmanda geçiyor. Çevremde var böyle binalar. Malum kentsel yenileme-dönüşüm. Gündüz 3-4 saatte çekerim gibi tahmin ediyorum filmi. Fakat çekim esnasında "ne oluyor la burada" gibi bir sıkıntı çıkmasından endişeleniyorum. Belediyeden izin mi almak gerekir, ne yapmak lazım. Belediye bakar mı? Bu konu netleşse, yakın zamanda çekebiliriz aslında. Bir sorayım fikirlerinizi alayım dedim.
Bina sahibi ya da varsa bekçi vb gibi birinden izin alman yeterli. Belediye özel mülkiyete karışmaz. Bu arada benim de hala askıda bekleyen ve yıkılmak üzere olan bir binada geçen bir senaryom vardı. Umarım kavga etmeyiz. 🙂
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Ahaha 🙂
Türkiye gerçekleri, her yer inşaat, beslenme kaynaklarımız ortak 🙂
Vallaha öyle binalar var ki yüksek olasılık mahkemelikler, öyle mesela yıllardır duruyorlar. Sahibi kim, ne, bulamayız bence. Gerilla stili girelim cesaret edelim çekelim diyorum ben, gündüz olacak zaten, gelen giden olmayacağını düşünüyorum. Ama sizin aklınıza gelebilecek kılçık durumlar vardır belki.
Emniyete gidip haber etsek misal herhangi bir olumsuz durum karşısında en azından referansımız olur. Nasıl etkiler?
Çekim izni alıp polisi bilgilendirmenizi tavsiye ederim. Önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın il şubesine gidip verdiğiniz dilekçeyi yetkiliye damgalattıktan sonra valilikten onay alıp bakanlığa tekrar götürüyorsunuz, birkaç gün sonra izninizi alıyorsunuz. İstanbul gibi yoğun bir şehirde bile çok uğraştırmıyor. Kısa film diye belirtirseniz para ödemiyorsunuz. Ayrıca özel izin gerekiyorsa onu da alın.
Bizim geçen sene başımıza bir iş geldi, özel izinden yırttık. Polis arabası kullanıyorduk çekimde, polis kıyafetli oyuncu çekimimiz vardı. Birkaç arkadaşın gevşekliğinden (Polis aracını boş arazide, üzerinde polis folyo baskıları, lambalarıyla sahipsiz bırakmışlar.) dolayı çekim yerine geldiğimizde 40 - 50 silahlı polisle ve yarısı kadar sivil, rütbeli polise dert anlatmaya uğraştık. Olay çok büyüyecekti, emniyetten özel iznimiz olmasaydı (Emniyet vakfına para yatırılarak alınır) başımız her türlü yanardı. Yine oyaladılar, iş öğretiler epeyi ama ifade verdik, oldu bitti, çekime devam edebildik hem de.
Dediğim gibi, çekim mahali özel mülkiyet ise mal sahibi ya da sorumlusu dışında kimseden izin almak zorunda değilsiniz ve zaten belediye vb de izin veremez. Onlar kamuya açık alan (sokak, park vb) gibi yerler içindir. İnşaatın sahibinden ya da en azından başında duran kişiden izin almanız yeter. Ama elbette bir kaza olur, biri kayar düşer vb işler karışır, ona dikkat etmek lazım. Sahibi vb yoksa o zaman polis veya jandarmaya gidebilirsin ama izin verme konusunda çok istekli olmazlar çünkü özel mülkiyet ve başlarına bela alıyor olabilirler. Bence uygun konumlar üzerinde birazcık çevre araştırması yap. Yani çekim yapacağını senden başka birileri daha bilsin. Elbette gerilla usulü çekim de mümkün ama risk var. Ortalık gergin, biri işgüzarlık olsun diye ihbar eder bir şey yapar. Canınız sıkılır. Yoksa fotoğraf çekiyor gibi gir, çek çık, en güzeli.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Bence sadece karakoldan izin Alsaniz yeterli olur ,kısa film olduğundan bilgi verseniz bile (şu saatte şurda çekim yapıcaz diye ) birisi isguzarlik etse bile sorun olmaz diye düşünüyorum.
Bir arkadaşım böyle bir çekim için kuru sıkı silah kullanacakti karakola gidip bir polis memuru ile konuşmuş çekim de ihbar olmus silah sesi diye gelen polislere konuştuğu memurun ismini vermiş haber verdik diye tamam diyip gitmişler.