İnternette video izlerken, bir videonun renkleri çok hoşuma gitti bende açıklamalara baktım ve bu plug-in (galiba) kullanılarak daha rahat renk düzenlemesi yapılabiliyormuş. Kullanan varsa forumda, yardımcı olursa herkes sevinir (:
Evet doğrudur. Sanırım Magic Latern yüklemen lazım bunu yükleyebilmek için.
kullanıyorsan önerir misin ?
Evet doğrudur. Sanırım Magic Latern yüklemen lazım bunu yükleyebilmek için.
ML'ye gerek yok. Canon'un kendi EOS Utility programı yeterli.
Ben şahsen öneririm -her ne kadar Cinestyle esasen 5dM2 için geliştirilmiş olsa da- çünkü makinede yüklü stok picture style'lar ile (Flat de dahil) görüntü üzerinde kayıp meydana geliyor. Yani normalde sensörün Dynamic Range aralığı 12 civarı olması gerekirken, avchd dönüşümü esnasında 9'lara ve belki de daha düşüğe inebiliyor bu da görüntüyü etkiliyor. Aslında patlamayacak yerler bembeyaz oluyor, gölge olmayacak yerler simsiyah gözüküyor. Ama Cinestyle ile çekim yapınca bu dönüş esnasındaki kayıp en alt seviyelere indirilebiliyor. Cinestyle'a alternatif olarak bir kaç tane daha böyle picture style vardı internette dolaşan, ama ben de şahsen Technicolor'ı tercih ediyorum.
Sağolasın 🙂
Peki bununla kayıt yaptıktan sonra hangi plug-in'i kullanıyorsun color correction için ?
Yani plugin olarak sınırlamaya gerek yok, sen istediğini kullanabilirsin veya standalone yazılım da kullanabilirsin fark etmez ama bir LUT mevzusu var. Sonuçta görüntüyü flat'lanıyor olabildiğince görüntüyü alabilmek için, bunu bir lut dosyası ile düzeltebiliyorsun Premiere'de Magic Bullet'ın Lut Buddy Plugin'iyle. Bu plugin beleş, lut dosyasını ise Technicolor'ın sitesinde bulabilirsin. Eğer bir color correction-grading işlemi yapacaksan -ki yapacaksın- önce bu lut dosyasını uygulaman lazım görüntüye.
Hmm şimdi gördüm bunu daha önce LUT uygulamadan color işlemlerini yapıyordum ben bu LUT'u color işlemleriyle uğraşmayanlar için hem video renklensin hem de detaylar kaybolmasın diye yapılıyor zannediyordum. E LUTu uygularsak gene detaydan kaybetmez miyiz, kendimiz color uygulayamıyor muyuz, ne anlamı kalır CineStyle'ın ?
Yani bu işlemi açıklamak biraz zor. Yani sensörlerin çalışma prensiplerinden tut, RAW görüntüye, ondan Zone system denen fotoğrafçılık terimine aşina olmak gerekiyor. Ama en azından yüzeysel basit bir şekilde açıklamak gerekirse şöyle anlatayım.
Sensör senin dolabın,
JPEG veya H264 ise bir bavul.
Buradaki sıkıntı dolabın çok büyük olduğu için içindeki herşeyi bu bavula sığdırman imkansız. Bir eleminasyona gidersin bu eleminasyon da fotoğraf makinesinin üstündeki ayarlar ve işlemcidir. Ama sen nasıl bir eleminasyona gidersen git sığdırabileceğin elbise sayısı/hacmi bellidir. Bu noktada cinestyle devreye girer. Cinestyle'ı böyle havası çekilerek hacmi düşürülebilen bu saklama poşetleri gibi düşün. Bu sayede bavula daha fazla ürün sığdırabilirsin. Ama kıyafetlerini poşette giyemezsin. Ne yaparsın gittiğin yerde bu poşetleri açarsın ve bunlar tekrar eski hacmine döner. İşte bu işlemi sağlayan da LUT. Peki bu nokta da biz ne elde etmiş oluyoruz? Aynı bavulda çok daha fazla elbiseyi yanımızda götürüyoruz. İşte tüm bu işlemin sonucu bu... çok daha fazla veri, renk ve tonu almak.
Olayı tekniğe çevirirsem şöyle oluyor. H264'e çevirme işlemi sırasında fotoğraf makinesi aldığı görüntü üstünde standart bir sıkıştırma ve eleminasyona gidiyor. Sensörün aldığı ton-renk aralığı çok daha geniş lakin işlemci standart renk ayarlarına göre (Picture Style olarak geçer Canon'da) bunlara çoğu zaman kötü bir sıkıştırma uygular bir kısmını ise atar tamamen. Cinestyle ise bunların hepsini alır, hiçbir şeyi atmaz ve daha doğru düzgün bir biçimde sıkıştırır ama sıkıştırır yine de. Yani yine bir görüntü kaybı oluşur illa ki. Ama yine de ve yine de standart ayarlarla çekim yapmaktan daha iyidir.
İlk soruna gelirsek eğer LUT ekledikten sonra ilk haline dönmüyor mu diye, hayır dönmüyor. Cinestyle imajın sıkıştırmak için gamma ve luma değerleriyle oynuyor, LUT bu ayarları bilgisayar ortamında normale çevirerek doğru görüntüyü veriyor. Görüntünün luma ve gamma değeri standartla aynı olmasına rağmen çok daha fazla ton ve renk aralığı kazanmış oluyorsun. Özellikle sana tavsiyem hem gölge hem de parlak bir alanı kapsayan bir video çek. Önce standart ayarla sonra da Cinestyle ile ve ardından LUT uygula bilgisayarda. Ne demek istediğimi bu iki videoyu karşılaştırınca anlayacaksın. Standartta gölgelerde detay kaybolurken, parlak-ışıklı alanda da patlamalar olacak, cinestyle'da da elbet olacak ama çok daha az. Aradaki farkı görünce anlayacaksın emin ol.
Sensör senin dolabın,
JPEG veya H264 ise bir bavul.
Boyle basitlestirilmis aciklamalara bayiliyorum 🙂 Cok guzel bir benzetme olmus, gulumsetici ayni zamanda 🙂
550d makineye nsaıl yüklenir acaba .Tşk.
550d makineye nsaıl yüklenir acaba .Tşk.
Diğer makinelerde olduğu gibi Canon'un EOS bilgisayar bağlantı yazılımı üzerinden.
Saolasın Homeros .
homeros açıklamaların çok güzel, her ne kadar bir kısmına katılmasam da. Ben de TS'Yi ilk çıktığında kullandım sonra biraz sorunlu gibi geldi ve bıraktım, daha önce memnun olduğum Marvel's Cine'ye döndüm. Daha sonra tekrar TS'ye döndüm ve bir süre sonra da kesinkes bıraktım.
TS aslında dinamik derinliği falan arttırmıyor, aksine kameranın stop aralığını 1 stop civarı düşürüyor. Burada bir hile var. Tüm diğer profiller 0-254 arasındaki değerleri olabildiğince sıkıştırılacak video dosyasına yerleştirmeye çalışırken, TS 0-16 arasındaki parlaklık değerlerini tamamen yok ediyor. Sanırım burada TS ve Canon iletişiminin şöyle bir etkisi oldu: Canon, TS'ya "bizim codeclerde zaten 0-16 arası çoğunlukla noise'dan ibaret ve bunu hiç dikkate almasan da olur" dedi, onlar da dslrler için hazırladıkları bu sürümün alt eşiğini tamamen budadılar. Kalan veri sığasını kontrasta tahsis ettiler. Bunun sonucu TS ile çekilen görüntü gerçekten de ilk bakışta flat görünüyor ama ister LUT ile ister LUTsuz oynayın, birazcık ellediğinizde dağılıyor. Bana sadece bazı ortamlardaki uygulamaları kabul edilebilir geldi ki orada görüntünün renk dağılımı çok önemli.
Benim önerim Flaat 10 kullanmanız. Onun da kendince sorunları var ama parlaklık kaygısıyla dinamik derinlik isteniyorsa en iyisi. Hatta hem TS hem de Flaat hem de Marvel's yükleyin ve aynı ortamda kendiniz deneyerek karar verin. Kontrast aralığının yüksek olduğu ve özellikle de karanlık kısımlarda ayrıntıya ihtiyacınız olduğu sahnelerde Flaat tercih edin. Gündüz açık mekan çekimlerinde ve renklerin doygunca görüldüğü yerlerde TS kullanın isterseniz.
Bir de buna bakın isterseniz.
Benden de bu kadar... Selamlar...
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Bir de şu meret var, tabi bu post prodüksiyonla alakalı bir şey ama sonuç olarak içinde çektiğin kamera ve picture style'e göre düzenleme yapabiliyorsun diye biliyorum. Sonuçlar çok tatmin edici derecede iyi gözüküyor. Fikrinizi merak ettim.