Akmakta olan bir görüntüyü takip etmek zordur. Hem gözünle hem de aklınla kavramaya çalışırsın. Önünde aşman gereken bir yığın birikmektedir hızla. Seri imalatta önündeki banttan hızla geçmekte olan parçayı alıp başka bir parçayla çabucak birleştirip, hızla bir sonrakine geçmesi gereken işçiyi düşünün. Evet, sanat/sinema böyle bir zorunluluğumuz olmadığı için keyiflidir bir bakıma.
Tek bir kare ise, domuzdan kıl koparmak misali, zamanı dondurmak/durdurmak çabasıdır. Bir laboratuvar incelemesi tek başına yeterli olmaz elbette. Estetik olgu, sanat tarihi, toplumsal birikim, insan doğası, bakışlar, duruş, duygular işin içine durdurulamaz bir şekilde sökün eder. Teknik anlamda deneyeceğin her şey, diğer her şeyle ister istemez birbirine karışır. Önemli olan bu karışımı dengeli ve lezzetli yapabilmektir. Üstteki kareye baktığımızda, yüze yansıyan endişe ve şaşkınlığın oyuncunun gücünün de etkisiyle ön plana çıktığını görüyoruz. Arkadaki silik yüz de elbetteki bu güce hizmet etmek için var. Bu kareyi daha net ve parlak bir hale getirmek belki teknik anlamda bir başarıdır ama görüntünün/filmin ruhuna ne kadar katkısı olacaktır bilemeyiz. Görünen, görüntülenme şekli (açı, ışık vs.) ve post...diye üçe ayırırsak bilmiyorum, doğru mu yapmış oluruz.
Mesela ben L.V.Trier'in "Forbrydelsens element"te verdiği görüntünün etkileyici olduğunu düşünürüm. Belki teknik açıdan çok kolaydır -bilemiyorum- ama atmosfer olağanüstüdür. Tema'da bütünlüğün sağlandığını düşünürsünüz.
Kalem Oynatan İle Ayı Oynatanın Buluştuğu Yer
mavi altın sarısı bence.
oh be 😀
İndirin dediği klibi bulamıyorum. Linki var mı?
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Güzel bilgiler bunlar 🙂
https://filmmakersmemory.wordpress.com/2015/03/16/cinematic-color-grading-photoshop-tutorial-by-ptc/
Photoshop Tutorial'ı ama renkle ilgili bilinmesi gereken birçok şeyin anlatıldığı bir ders.
Ayrıca photoshop'ta lut yaratıp Lut atabileceğiniz biz yazılımla da yapabilirsiniz video renk düzenlemesini.
Ama lut yaratabilme yalnızca Photoshop CC'de var galiba.
İndirin dediği klibi bulamıyorum. Linki var mı?
Pazar çekimine başladığım uzun metraj belgesel çalışmamın ilk çekimi ve ilk renklendirme denemesi.
Resolve da yaptım. Özel tercihlerim %80 beyazın üstüne çıkmamak, %20 civarı siyahın da altına düşmemek oldu. Çekim esnasındaki en büyük sıkıntı arada açıp kapayan havaydı. Diyaframı değiştirdim. Ama arada mecburen patlayan yerler de oldu kısmen. Onları maskelemeye çabaladım. Yüzü maskeledim orta tonları hafif arttırdım, böylelikle yüzü biraz daha ayrıksılaştırmaya çabaladım ve hafif sarı verdim.
Bu banding sorunundan kurtulamayacağız herhalde 8-bit olduğu sürece.
Şimdilik hoşuma gidiyor, ama sonunda ne olur ne ölçüde değiştiririm bilemem.
5 yaygın renk şeması:
Ben bunu kendim yapıyordum Kuler'de ama birinin yapması iyi olmuş.
Rengin aynı zamanda bir sanat yönetimi işi olduğunu da çok iyi anlatmış.