Sayın ağabeylerim, kardeşlerim ve üstadlarım,
Bu girişimle yalakalığımı yapmış bulunmaktayım ve hemen konuya bir açıklık getirmek istiyorum 😀
Tema müziği bestelemenin zorlukları nelerdir ? Filmin duygu hakimiyetini notalara dökmekte ki sistem nedir ? Veya böyle sistem veya kalıplar var mıdır ? Bunlar ve bunlara benzer soruları cevaplandırarak benim ve benim gibi amatör kardeşlerinizi bilgilendirmek isterseniz bundan onur duyarım 🙂
"Sinema tüm sanatların içinde bizim için en önemli olanıdır."
-Vladimir İlyiç LENİN
Genel itibariyle soruların cevapları çok öznel. Her müzisyenin kendine has sistemi vardır. Kimi kalıpları kabul etmez kimi de belli kalıplarda veya türlerde sıkışmayı sever. Kimi kağıt kalemle çalışır kimi klavye başına geçer. İşin en büyük zorluğu, daha önce yapılmamış olanı yapmaktır diye tahmin ediyorum.
En basit ve kısa biçimde söyleyebileceğim, mutlu ve iyimser konularda majör, hüzünlü ve üzgün duygular için de minör kalıplar kullanılır. Duyguyu belirginleştirmek için ince tonlar, daha bir arka plana çekmek için kalın notalara basılır. Ritimden bahsetmeme gerek yok.
İngilizcen var mı bilmiyorum fakat yoksa bile aşağıdaki videodan birkaç ipucu kapabilirsin.
Ben şahsen bana bir şeyler çağrıştıran duygular üzerine çok rahat çalışıyorum. Özellikle dram,, macera, fantastik, gerilim ve korku türünde işlere rahatlıkla beste yapabiliyorum ama komedi ve eğlenceli tipte temalara müzik yapamıyorum bir türlü.
Ben şahsen hikayeyi okuyup da yapabiliyorum ama sahneleri gördükten sonra daha güzel oturuyor çoğu zaman. Senaryo olursa, iyi yazılmış, duygusunu veren işlerse eğer, biraz yaratıcı bir müzisyenin yapabileceği iştir.
12 senedir Müzikle uğraşıyorum, her tür gitarı, mızıka ve bendir tipi vurmalıları çalıyorum. Hepsine rağmen elektronik müzik altyapısı olmadan rahat çalışamıyorum. En azından bir fl studio fon için kullanırım her zaman. Tavsiye ederim size de.
Beste yapmak zaten insanın içinde olan bir şey, yani çok etkisinde kaldığınız bir şeye, size dokunan bir şeye beste yapmanız kolaylaşır, ama size çok uzak duygularla işiniz çok zor.
spidervis; hocam tabii yaratıcılık önemlidir de eski kalıpları öğrenmeden kalıcı ve sağlam yeni kalıplar üretmek ne kadar kolay olabilir ? Öznel değil nesnel anlamda sormuştum https://eksisozluk.com/akorlarin-ruhsal ... i--2660367 bunun gibi etkileri içindi
ilkersn; hocam ben de fl studio kullanıyorum 5 yıldır çok kullanışlı gerçekten ama özgürce beste yapamıyorum orda hatta bi ara baya ubuntu kurup lmms kullanmaya yeltendim ama bilgisayarımın ana kartı yandı kardeşim sayesinde 😀
"Sinema tüm sanatların içinde bizim için en önemli olanıdır."
-Vladimir İlyiç LENİN
spidervis; hocam tabii yaratıcılık önemlidir de eski kalıpları öğrenmeden kalıcı ve sağlam yeni kalıplar üretmek ne kadar kolay olabilir ?
Eskileri öğrenmeden yani müzik teorisi bilmeden yeni kalıplar üretene mozart derler. Ne kadar kolay olabilir? Akor kullanmadan şarkı yapılabilir, belki öyle kolay olur. Ancak söz olmaması lazım.
Hocam işte eski kalıpların ne olduğunu sormak istemiştim. 🙂 Akor bilgim iyi fakat armoni yok bende.
"Sinema tüm sanatların içinde bizim için en önemli olanıdır."
-Vladimir İlyiç LENİN
Armoniyi akorların uyumuyla yakalarsın zaten. O konuda ben de uzman değilim. Eski kalıplar diyebileceklerimiz için şurada güzel dersler var:
http://www.musictheory.net/lessons
Bildiğin kısımları atlar diğerlerine bakarsın. Hazırda bir de piyano veya klavyen varsa daha iyi olur.
Maalesef klavyem yok işte eskiden bilgisayardan hallediyordum. Şimdi ise maddi yönden fetret devrindeyim bir an evvel yükselişe geçersem yeni bilgisayar ile birlikte klavye işini de halledeceğim inşallah. 🙂 Kaynak için de çok teşekkürler hocam şuan dersteyim eve geçince muhakkak bakacağım. 🙂
"Sinema tüm sanatların içinde bizim için en önemli olanıdır."
-Vladimir İlyiç LENİN
Hocam kaynak iyi hoş güzel de ben de ingilizce yok maalesef.
"Sinema tüm sanatların içinde bizim için en önemli olanıdır."
-Vladimir İlyiç LENİN