Forum

STERYO VE ANALOG SESIN FARKI

6 Gönderi
4 Üyeler
0 Reactions
2,722 Görüntüleme
(@tarkan1976)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

arkadaslar

simdi ben olympus ws-110 aldim.Ses cekimi icin bana tavsiye edildi güzel diye.Amacim normal insan konusmasini röportaj gibi,ayrica cevre seslerini vs(icinden ayarlayabiliyorsun) yapmak icin.Ne kadar kaliteli olursa ses okadar iyi benim icin.

yalniz simdi bunun ws 210 mu ne cikmi.Gittim sordum farki nedir diye.Benimki sirf anolo cekim yapiyormus bu hem anolo hem digital. Söyle bir formatta varmis sxhq mu ne.Iste en kaliteli formatta cekiyormus.

fakat satici bana aslinda kalitede bir fark olmadigini sadece yenisinin steryo cektigini,ve steryo yo özel cekimlerde gerektigini ,mesela bazen sagdan ses gelsin,bazen sirf soldan arabalar sesi falan ve 5.1 doby digital icin gerektigini ama sonucta kalitede bir fark olmadigini söylediler.

Fakat kafama takilan 1dk bir ses cekimi örnegin 5mb tutuyorsa steryo olunca en az iki kati yani 2mb yer kapliyor.Simdi biz videocular normalde tabi istisnalar olur ama bir video ne kadar mb ti fazlaysa o kadar kalitelidir.

Madem bu anolog sesin kalite olarak steryo dan farki yok,peki neden steryo cekimde 2 kati rdaha fazla yer kapliyor?

Yav arkadas bir sey ögreneyim diyorum,arkasindan yüz sey daha cikiyor ögrenmem gereken:-)

 
Gönderildi : 24/11/2008 11:34 pm
(@cemreinanc)
Gönderi: 58
 

analog-stereo karşılaştırması bana sağlıksız geldi çünkü zaten analog/dijital sesin formatını, stereo/mono da sesin kanallarını belirliyor.
eğer analog dan kastın mono ses ise o seste tek kanal vardır heryere eşit seviyede ses gider. stereo kayıtta ise çift kanallı kayıt yapılır bir sağ ayrıca bir de sol. bu durumu da aslında iki tane mono dosyanın birleştirilmiş birinin sağ hoparlörlere birinin sol hoparlörlere yönlendirilmiş hali gibi düşünebilirsin, öyle olduğundan iki kata yakın yer kaplaması da doğal bişey.

http://www.ci.web.tr" onclick="window.open(this.href);return false;
http://cemreinanc.deviantart.com" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 25/11/2008 9:22 pm
(@tarkan1976)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

sagol cemre kardes peki illaki kalite farki varmidir diyebilirmisin yoksa kalite farki yokmu,muhakkak bir fark vardir.

eger yok ise neden insanlar mono anolog kullanmayi tercih etmeyip üstüne streo diye birsey daha cikarmislar??

Yav arkadas bir sey ögreneyim diyorum,arkasindan yüz sey daha cikiyor ögrenmem gereken:-)

 
Gönderildi : 25/11/2008 10:49 pm
(@sickman)
Gönderi: 3651
 

Kalite farkı var ama adamın sana söylediği şeylerin 10 tanesinden 9 u yalan yanlış şeyler. Eğer 210 u alacaksan stereo kayıt yapıp yapmadığına dikkat et, çünkü en büyük yalanı o gibi geldi bana. Alet te wma kayıt yapan dandik bir alet. Kayıt kalitesi değil içeriği baz alınarak yapılmış muhtemelen.

www.fadeoutstudios.com - www.soberworks.ist - www.budabi.tv

 
Gönderildi : 26/11/2008 12:51 pm
(@eserdem)
Gönderi: 703
 

şimdi öncelikle karşılaştırdığın iki model şunlar sanırım:

http://www.olympus.com.tr/consumer/2581_ws-110.htm
ve
http://www.olympus.com.tr/consumer/2581_ws-210s.htm

alet analog kayıt yapıyor demek için alet içerisinde herhangi bir sayısal ses işleme mekanızmasının olmaması lazım. yani analog bir bant vs. gerekli. ancak bu iki alet de sayısal kaydedici. yeni modelde yeni sıkıştırma algoritmaları eklenmiş o yüzden donanımsal ve/veya yazılımsal geliştirmeler ile birlikte daha iyi sonuçlar veriyor olabilir. biri dijital biri analog diye bir şey söz konusu değil.

yukarıdaki adreslere bakarsanız ikinci alet farklı olarak stereo kayıt yapıyor ve evet farklı sıkıştırmalara sahip. bu da aynı dosya boyutunda daha kaliteli ya da daha uzun süreli kayıt anlamına gelebilir. evet stereo ses elbette aynı formattaki mono'dan daha fazla yer kaplayacaktır ancak bu sıkıştırma methoduna da bağlı, joint stereo gibi bir yaklaşım varsa düşük bitrate'lerde bu boyut artışı 1:2 oranından çok daha az olabilir, tabi kanallar paralel sesler kaydederse. ama sonuçta yine alet özelliklerinde belirtilen "şu kadar saat ses kaydeder" ifadelerine bakmak mantıklı olacaktır. (tabi stereo mu mono mu önemli)

spec.de 210s için 138+ saat ses kaydı derken eski model 110'da bu değer 69+ saat. yani yeni modelde saklama alanı yükseltmesi de söz konusu sanırım.

cehalet mutluluktur

 
Gönderildi : 26/11/2008 2:00 pm
(@tarkan1976)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

sagol erdem kardes,

yalniz eger bunlarin farki sirf ayni dakikalik olayi daha cok sIkIstirma olayiysa bana yaramaz benim icin cok dakka cekmesi önemli degil,1 dakka ceksin ama en kralini ceksin.

bir de su farka deyinmemissin ama benmi farkina varmadim.

yeni modelde STXQ/STHQ/STSP/ formatlari var.Tabiki:-)

Yav arkadas bir sey ögreneyim diyorum,arkasindan yüz sey daha cikiyor ögrenmem gereken:-)

 
Gönderildi : 26/11/2008 9:24 pm
Paylaş: