Forum

Watchtower of Turke...
 

Watchtower of Turkey - KURGU İLE İLGİLİ SORULAR?

15 Gönderi
10 Üyeler
0 Reactions
6,737 Görüntüleme
(@onurerdogan)
Gönderi: 63
Başlığı açan
 

https://vimeo.com/108018156 Yönetmeni: LEONARDO DALESSANDRİ ...

Arkadaşlar Dslr makinayla çok iyi bir iş çıkarmış. Kurgusunda bazı noktaları anlamamda yardımcı olur musunuz? Kamerasını titretmeden nasıl bu kadar iyi kullanmış? 00.44 saniyede gerçekleştirdiği tekniği hala anlamadım. aynı şekilde 01.16 da gerçekleşen olayı da anlamadım. Bu kadar pürüzsüz bir görüntüyü nasıl elde etti? Acaba fotoğrafı mı kurguladı? Yoksa ekstra efekt mi uygulamış? mesela 02.03 deki çay tepsisi yeşil perdede çekilmiş gibi. kurguda çok ince işçilik yapmış. kurguda bir önceki görüntüyle bir sonraki görüntüyle benzerlik kurmuş. 00.13 sallanana merdiven. aklım ermediği için bunu geçiş efekleri ile yaptığını düşünüyorun. Üzerinde konuşulması gereken çok şey var ama sorcaklarım bu kadar. GÖrüntüdeki renklerde cabası tabi.

 
Gönderildi : 27/11/2015 5:02 am
(@big_king)
Gönderi: 65
 

Teknik olarak hepsi aslında prensipte çok basit sadece iyi kurgulanmış.

Hyperlapse, maskeleme, dijital görüntü stabilizasyonu, görüntü içinde dijital zoom (scale) gibi tekniklerini incele. Bahsettiğin noktaları video montaj programında kare kare incelersen sorularına kendin de cevap bulabilirsin 😉

 
Gönderildi : 27/11/2015 9:30 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Stabilizer kullanmış olabilir ki dijital stabilizasyon görmüyorum ben. Varsa da görüntülerin hızı ve geçişi içine iyi yedirilmiş. Optical image stabilization'ı olan lenslerde yapılıyor olabilir.
1.16'da o kadar pürüssüz bir görüntüyü iyi bir stabilizasyonla ve iyi bir kurguyla elde etti.
İndirip kare kare incelemek lazım ama geçişleri iyi yapmış.
2 saniyede belki de 2 dakikalık görüntü var orada. Ekstra efekt olarak ise, light leak vs. dediğimiz şeyler var.
Burada işini iyi bilen, çektiği görüntüyü kurguya göre çeken biri var.
Çay tepsisinde yeşil perde yok. Neden olsun ki?
0.13'te neyi anlamadığını anlamadım, geçiş efekti var işte.

Dijital zoom kullanıyor. İmage stabilization'ı olan lensi var.

Burada espri dediğim gibi kurguya göre çekme.
Kafasında neyi nasıl yapacağını, neyden sonra nasıl bir geçiş yapabileceğini iyi bilen biri var.
Yaptığı şeylerin hiçbiri çok ciddi büyük işler değil, ama müthiş bir "ne yaptığını çok iyi bilen" insan işi.
Ders niteliğinde. Şapkadan tavşan çıkarmıyor ama yaptığını o kadar iyi yapıyor ki izlediğinde tavşan çıkmış sanıyorsun.

Mesela çok kullandığı bir çekim-geçiş tekniği:
Bir görüntü çekiyor sonunda birden yukarı tilt yapıyor.
Diğer görüntüye bu sefer başlarken yine aşağıdan yukarı tilt yapıyor.
Birinin sonunu diğerinin başını hızlandırıyor, araya da bir transition efekt ekliyor.
Bütün bu 1 saniyede olduğu için mucize yaratmış gibi oluyor.
El çabukluğu oysa ki bir anlamda. İlüzyon. Ama müthiş bir şov.

 
Gönderildi : 27/11/2015 2:14 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
 

adamın tüm mahareti çok iyi kurgu yapmış olması. geçiş efekti bile çok az. Kezzap her şeyi söylemiş. hızdan ve dinamik yapıdan yırtıyor. upscale dijital zoom yaparak fotoğrafa giriyor ve tilt panları uyumlu çektiği için o kadar hızlandırınca kaymak gibi geçiş oluyor. dediği en başta zaten kafada dönüp dolaşıyormuş adamın ne yapacağını bilerek çekmiş ama güzel çekmiş. neyle çekmiş belli değil sanırım. onur dslr demiş ve belli oluyor dslr olduğu. bu da dslr'ları sürekli gömmememiz gerektiğine güzel bir örnek olmuş. ortada raw'luk bi renk çalışması da yok.

 
Gönderildi : 27/11/2015 10:24 pm
(@big_king)
Gönderi: 65
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
(@hitech)
Gönderi: 0
(@onurerdogan)
Gönderi: 63
Başlığı açan
 

Arkadaşlar yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Şimdi mevzuyu daha iyi anladım. Ses ve görüntüyü örtüştürmenin ne kadar büyük bir etki yaptığını daha iyi fark ettim.
Mesele bir yıl önce benim yaptığım bir videosu vardı:

Bu videoyu müziğe göre kurguladım ama sadece kamera hızını dikkate alarak yapmaya çalışmıştım. Ses ve geçiş efektleri ile daha güzel hale gelebilirmiş. Yorumlarınız sayesinde ufkum genişledi. Teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 29/11/2015 7:22 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
 

Arkadaşlar yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Şimdi mevzuyu daha iyi anladım. Ses ve görüntüyü örtüştürmenin ne kadar büyük bir etki yaptığını daha iyi fark ettim.
Mesele bir yıl önce benim yaptığım bir videosu vardı:

Bu videoyu müziğe göre kurguladım ama sadece kamera hızını dikkate alarak yapmaya çalışmıştım. Ses ve geçiş efektleri ile daha güzel hale gelebilirmiş. Yorumlarınız sayesinde ufkum genişledi. Teşekkür ederim.

konuyla ilgili olarak bu tarz kurgularda fragmanlar da iyi birer örnek.bazen açıp sadece fragman izliyorum ve mahsun'un fragmanlarını kim yapıyorsa güzel yapıyor söylediğiniz müzik ve görüntü senkronizasyonu açısından. büyük prodüksiyonlar keza öyle.

 
Gönderildi : 30/11/2015 12:34 am
(@sanacyortu)
Gönderi: 1
 

Aylardır Watchtower of Turkey'in çekim tekniklerini araştırıyorum. Çoğu forum sitelerinde işe yarar bir şey yok... En ayrıntılı burada işlenmiş.

ayrıca arkadaşın attığı link de çok yararlı olmuş açıklamalı anlatılmış.
" http://www.fcp.co/final-cut-pro/articles/1582-watchtower-of-turkey-a-stunning-piece-of-cinematic-editing-and-sound-design-created-in-final-cut-pro-x-gets-nominated-best-of-vimeo-2014 "

Kendim de yorumlayacak olursam, dediğin saniyelerde hyperlapse kullanılmış... Görüntü içinde zoom kesinlikle yok. Çekimler müthiş bir senaryoyla hazırlanmış. Zoomlu geçişler de her görüntüyü kendisi zoom yaparken çektiği için efekt varmış gibi duruyor...

hyperlapse den sonra normal video çekimi de yapmış.

Belirli bir sıra izlemiş, videoda yukarıya çıkarken diğer videoyu da yukarıya çıkarken çekim yapmış... Aynı şekilde soldan girdiği videolarda da, böylelikle sen efect var zannediyorsun... Videoyu indirip yavaşlatıp incelediğinizde bunu farkediceksiniz...

bir de whip pan transition kullandığı yerler var... 😉

 
Gönderildi : 05/01/2016 9:29 pm
(@aleste)
Gönderi: 0
 

ya abi lan ne güzel yapmış diye izliyorum o velet na yapmak zorunda mıydı of asfdasfdasdf

oh be 😀

 
Gönderildi : 05/01/2016 9:45 pm
 Vlkn
(@vlkn)
Gönderi: 31
 

Arkadaşlar merhaba, uzun zamandır bende bu videoyu inceliyorum ve yapılan düzenlemeleri çözmeye çalışıyor. Yukarı da arkadaşların verdiği bilgiler gerçekten çok yararlı oldu. Benim sormak istediğim videonun 1.40'ıncı saniyesinde araya giren bir siyah şeritten sonra minareye ve 1.45'in saniye de ise mavi kıyafetli bir insan yardımıyla geçiş yapıyor. Bu geçişi çeşitli desenlerde ve renklerde nesnelerle süreli yapıyor. Bu geçişi yaparken gerçekten fiziki olarak görüntüde mi bişey var yoksa kurgu aşamasında mı onu düzenliyor. Teşekkürler iyi forumlar.

 
Gönderildi : 29/05/2016 2:31 am
(@fulgura)
Gönderi: 5141
 

Adam çekerken onları düşünmüş. Ya da daha doğrusu çekerken rahat davranmış ve post aşamasında her görüntüde nereden güzel kesme yaparım diye ince ince incelemiş tüm kliplerini. Geçişlerin ideal olacağı klipleri peşpeşe getirmiş.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 29/05/2016 3:38 am
 Vlkn
(@vlkn)
Gönderi: 31
 

http://www.techofilm.com/watchtover-of-turkey-nasil-cekildi-nasil-kurgulandi/ Arkadaşların yukarda verdiği linkin türkçe versiyonu, faydası olabilir.

Peki arkadaşlar bu şekilde kurguyu nasıl öğrenebiliriz, İstanbul da kurgu için ders verebilecek kurs bilen var mı? Çünkü videoyu izledikçe bazı şeylerin kendi kendine çok zor yapılabileceğini düşünüyorum.

 
Gönderildi : 30/05/2016 1:39 pm
(@mimfilm)
Gönderi: 234
 

bu çalışmanın kategorisi/türü nedir?

ben kuzeyemir

 
Gönderildi : 31/05/2016 7:23 pm
Paylaş: