Forum

Storyboard

14 Gönderi
11 Üyeler
0 Reactions
4,315 Görüntüleme
(@fthslck)
Gönderi: 57
Başlığı açan
 

Storyboard ne demektir? Yönetmene faydası var mıdır? Storyboard'sız çalışan yönetmenler ve Storyboard'lı çalışan yönetmenler var mıdır? Bu İllet sinemanın ve sanatların vazgeçilmezi midir? Zaman Buldukca yazmaya çalışacağım... Öncede davranıp kaynak gösterip yazabilirsiniz. Amaç; sinamada buda mı varmış la ilgili, kafaları aydınlatmak... VArmış varmış sinemada ne yokmuş ki...

Fatih SELÇUK

 
Gönderildi : 23/03/2009 1:58 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Storyboard'u kafaya çizmek diye bir şey yapıyorum ben.
Kağıda çizmiyorum ama her plan çekim öncesi kafamda var, küçük notlar halinde senaryonun üzerine yazıyorum.

 
Gönderildi : 23/03/2009 3:43 am
(@aygunb)
Gönderi: 0
 

Hikaye tahtasi (storyboard) bence acayip kolaylik sagliyor cekim sirasinda. Bununla beraber ben cizilmis hikaye tahtasindan ziyade fotograf karelerinden olusmus olanini tercih ediyorum. Cekimlere baslamadan evvel, cekimlerin yapilacagi mekanlarda elde bir fotograf makinesi ile kafamizdaki sahnelerin en onemlilerini cekmek, sonra onlari ufak ufak (fotoroman gibi) kagida basmak cekim gunu geldiginde bence cok degerli hale geliyor.

"It seemed the world was divided into good and bad people. The good ones slept better... while the bad ones seemed to enjoy the waking hours much more" - Woody Allen

Bayram Aygun

http://www.bayramaygun.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 23/03/2009 4:24 am
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Storyboard yalnız çalışılacağı zaman, ya da basit çekimlerde gerekli değil. Esas işlevi büyük yapımlarda (animasyonları ayrı tutuyorum, onların baştan sonra her saniyesi storyboardlanıyor zaten, hatta Storyboard olayını bulan da Walt Disney) departmanlar arası işbirliğini sağlamak, herkesin ne çekileceğini bilmesini sağlamak ve olası problemleri önceden çözmektir. O nedenle kısa film için öyle olmazsa olmaz, gerekli bir şey değil. Ancak çok özenli ve her karenin planlanıp çekileceği yerlerde yapılması şarttır, her şeyin belirli bir düzeni eksiksiz şekilde takip etmesi gereken yerlerde vs..

Ama hiçbir zaman bir zorunluluk değildir. Sinema için konuşursak artık yerini previzlere kaptırdı sayılır zaten.

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 23/03/2009 2:16 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Scofield gibi vücuduma çiziyorum ben Storyboard'u. 🙂

Bu arada Toonboom Storyboard iyi bir Storyboard programı.

 
Gönderildi : 23/03/2009 2:19 pm
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Ben storyboardu her zaman ekip işine yormuşumdur.

Yani ekipteki insanların yönetmenin ne yapmak istediğini daha iyi anlayabilmelerini sağlayacak bir araç. "Şurada şunu görmek istiyorum" demek yerine, ahanda abi şu kareyi bana yapın bakayım" demek.

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 23/03/2009 8:45 pm
(@eraydinc)
Gönderi: 0
 

Storyboard çok ayrı bir uzmanlık alanıdır. Kafanızdaki görüntüyü perspektif ve objektif kanunlarıyla çizmeniz mümkün değildir. Storyboardın yararı sahnedeki ardarda gelen planları set curcunasıyla unutmadan rahatlıkla çekilmesidir.

Reklam filmlerinin olmazsa olmazıdır, Dizilerde kullanılmaz ,sinemada birazdan anlatacağım tekniklede yapılabilir.

Önerim film öncesi k.çımızı kaldırıp çekilecek sahnelerde bir iki arkadaşımız yardımıyla photoboard yapmaktır. Çekmek istediğiniz planların fotoğrafını çekmeniz ve sonra kağıda basmanız size daha büyük kolaylıklar sağlar,kuracağınız açıyı bile artık masa başında hesaplamışsınızdır. Mizansen kurma derdinizde kalmaz.

Saygılar...

eraydinc.com
vimeo.com/eraydinc

 
Gönderildi : 09/05/2009 2:03 am
(@mr-badii)
Gönderi: 0
 

Film çalışmalarında her zaman çerçeve resim kullanılmasından yanayım. Bir kere zaman adına büyük bir artı sağlıyor. eraydinc'in bahsettiği gibi herhangi bir karışıklık (okul çalışması ve ya ilk işlerinizde yaşamanız olası) anında oldukça işe yarıyor. İster basit bir çizim yapın, isterseniz de fotoğraf çekin. Ama bir şekilde bunu yapın. Fotoğraf çekmek filmi hayal etmek adına daha faydalı olabilir. Çerçeve resmin başka bir önemli noktasıysa planları tek tek düşünüp, çizdiğiniz için birçok çekim hatasından (aksı kırma, devamlılığı bozma vs.) kurtulabilirsiniz.

 
Gönderildi : 09/05/2009 4:53 pm
(@shalala58)
Gönderi: 0
 

storyboard ile çekim sırasında ne çekeceğini bilirsin. unutmazsın. ayrıca storyboard ile cekilen görüntüyle kurgucuya da en büyük iyiliği yapmış olursun.

gun-ay-yıL

 
Gönderildi : 19/06/2009 4:08 pm
(@vosgodegama)
Gönderi: 21
 

selam. uzun süredir yazamadım... özür:...
Storyboard (hikaye tahtası); dar anlamda yönetmenin kafasında olup bitenleri, canlandırma yapmadan önce, resim olarak anlatmak istediği sahneyi, anlamı, kağıtlara vb.. çizmesidir ve sonrada canlandırmasıdır. Bu çizilen fotoğrafik anlamlar daha sonra öykünün birleştirilmesinde ve çizilen sahnenin birebir yaratılmasında çok fayda sağlamaktadır. Örneklemek gerekirse: Dönemin Rus yönetmenlerinden Eisenstein'in Film Duyumu ve Film Biçimi adlı kitaplarındaki çizimlere ve çizilen karelerin filme aktarılmasına bakın derim... Aslında bu tekniği çizgi filmler olmak üzere pek çok alanda görebiliriz. Storyboard; dönemine ait bir yapı, günümüzde bunu nasıl kullanırız derseniz eğer, bu size kalmış: kafanızda yarattığınız sahnenin ister fotoğrafını çekin, ister üç boyutlu tasarımını yapın, ister şiirsel olarak kağıtlara yazın vb.. Bu mantık tiyatrodaki optik yoruma ve tamamlanmış optik yoruma denk gelmektedir. Yani anlatılmak istenenin fotografını kafada ve kağıtlarda yaratma süreci, gerisi size kalmış...Araştırması sizden...

 
Gönderildi : 14/11/2009 2:18 am
(@mecayonur)
Gönderi: 0
 

benimde çok denemem var ve iyide olduğumu düşünüyorum bu konuda. acayip yarar sağlıyor her çekimde bulunması gerekli bence

Shut your fucking bloody mouth!!!( çeviri: allah belanı versin! )

 
Gönderildi : 19/06/2011 11:06 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Bu iş için 1 yıldır Frameforge Previz Studio'yu kullanıyorum. Biraz uğraştırsa da daha sonra karşınıza çıkabilecek hemen her sorunun tamamıyla üstesinden gelmenizi sağlıyor. Bir bakın isterseniz.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 19/06/2011 11:46 pm
(@anilcagin)
Gönderi: 0
 

Biz son projemizde (H.O.H) fotoğraf kareleri kullandık. Yönetmen çekimlere başlamadan önce yanına teknik ekipten bir miktar adam alarak çekimin yapılacağı yere gitti ve istediği görüntüyü oyunculardan farklı insanlar kullanarak fotoğrafladı. eğer çekim yapacağınız mekanı daha önceden ziyaret etme imkanınız varsa geçerli bir yöntem.

‎"Giydikçe açılır" diyen tezgahtar, "uzadıkça şekil alır" diyen kuaför, "zamanla unutursun" diyen arkadaş... Bunların hepsi aynı örgüte üye...

 
Gönderildi : 20/06/2011 12:34 am
(@fthslck)
Gönderi: 57
Başlığı açan
 

kafanızdakini cin ali şeklinde çizin:cin ali tatilde cin ali şelalede,cin ali yolda, valla dalga geçmiyorum.yada fotoya çekin vb...

Fatih SELÇUK

 
Gönderildi : 29/06/2011 4:06 am
Paylaş: