Forum

Sahne geçişlerinde ...
 

Sahne geçişlerinde hangi effectler yanlış ?

18 Gönderi
5 Üyeler
0 Reactions
6,181 Görüntüleme
(@indietalker)
Gönderi: 76
Başlığı açan
 

Geçenlerde okuduğum bir yoruma göre bazı sahne geçişlerinde kullanılan bazı effectlerin yanlış anlama gelebileceği üzerine bir yorum okumuştum

Sizce bu yanlışı yapmamak için altın kurallar nelerdir?

örnek görüntü 1:

Ahmet 'in aynı planda konuştuğunu düşünün
konuşması sırasında duraklamalar veya istenmeyen kelimeler kesilip atıldığı zaman konuşmada görüntü sıçraması olmaması için araya bir effect koyup geçiş yapmak gerekiyor

burada en doğru geçiş effect'i nin sahnenin kararıp açılması (dissolve) öneriliyor

Ama bu sahnenin kararıp açılması yerine (kararan aydınlanan sahneler çok sık kullanıldığında hiç olmayabilir)
başka alternatif geçiş effectleri neler olabilir ?

örnek 2 ahmet'in anlatımı bitiyor
ayşenin anlatımı başlıyor
ahmet ile ayşe arasına hangi geçiş effect i en uygun olur ?

örnek 3
ahmetin anlatımı bitiyor
araya bir geçiş footage görüntü sahnesi konuyor
daha sonra da
ayşe konuşmaya başlıyor

ahmet ile footage arasında
ve de aradaki footage ile ayşenin konuşması arasında
geçiş effect lerinin en uygun ne olabilir?

kararıp aydınlanan sahne yerine başka bir effect (o da dissolve ama bir önceki sahne görüntüsü yavaşça kaybolurken aynı anda sonraki sahnenin görüntüsü üzerine bindirilen dissolve) yanlış anlama gelebilir deniyor.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Bu konuda deneyiminiz nedir?

anlatımlarda yanlış anlaşılmalara yol açmamak için bu işin (geçiş effectlerinin) kullanımının "altın kuralları" var mı ?

özellikle yapılmaması gereken geçiş effectleri konusunda ilgili kaynakları varsa paylaşabilir misiniz?

 
Gönderildi : 01/08/2012 12:46 pm
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Niye inatla effect yazıyorsun anlamadım. Sadece geçiş demen yeterli, ille efekt diyeceksen de efekt de, nedir bu effect anlamadım.

Tabii ki farklı etkiler için farklı geçişler kullanılır, kararma mesela zaman geçişini belirtmek için kullanılır, kesme bildiğimiz kesmedir.. Her geçiş kullanıldığı yere göre farklı anlamlara gelebilir.

Burada bunları tek tek anlatmak mümkün mü bilemiyorum, verdiğin örneği anlamadığım için yorum da yapamıyorum. Bu belgesel mi kurmaca mı? Belgeselse ya başka görüntü koyup sadece seste belli olmayan kesmeler yapacaksın, ya da belgeselin türüne göre direkt kesme veya çözünme yapacaksın. Ben son belgeselimde çözünme kullandım ve ses ile kesme yaptım mesela.

Aynı planda konuşan birinin kesmesinde kullanılacak efekt demişsin, eğer kurmaca bir filmden bahsediyorsak ve filminde atlamalı kurgu kullanmıyorsan ve kesecek bir amorsun ya da genelin yoksa bunları atamazsın. Onun dışında bir efekt de kullanamazsın (özel etkilerden bahsetmiyorum tabii, normal düz bir kurgu yaptığını farzediyorum), amors veya genele keserek istemediğin kısımları aradan atabilirsin.

Kesmenin altın kuralları var, ancak farkettim ki bundan güzel yazı olur, ben bunu bloga yazar, sonra burada paylaşırım :).

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 01/08/2012 3:47 pm
(@indietalker)
Gönderi: 76
Başlığı açan
 

effect kelimesini programın menüsünden aldım
örneğin dissolve geçişine aşağıdaki menü sırasına göre ulaşıyorum

-edius
--effect
---transitions
----dissolve

Kararma zaman geçişi ise
başka hangi geçişler hangi anlama gelebilir?

örneğin farkli bir dissolve geçişini kullandığımda ilk sahne yavaş yavaş kaybolurken bir sonraki sahne yavaş yavaş beliriyor üst üste - hiç kararma olmaksızın

bu tip bir geçişi kullanmak farklı bir anlam mı oluşturur? Ne anlama gelir?

benim sormak istediğim
geçişlerde kullanılacak dissolve benzeri veya diğer geçişlerin ne anlamlarda kullanılabileceğidir

örnek görüntü 1 i biraz daha açarak anlatmaya çalışayım:
Ahmet 'in bir belgesel anlatımında aynı planda konuştuğunu düsünün
konuşması sırasında duraklamalar veya istenmeyen kelimeler kesilip atıldığı zaman konuşmada görüntü sıçraması olmaması için araya en uygun hangi geçişler/transitions konmalı?

sahnenin kararması geçişi (dissolve) en yaygını mı?
Başka hangi geçişler uygun olur?

Ayrıca bu geçişlerin altın kuralları üzerine bir yazı hazırlarsanız veya yazıyı bulabileceğim bir kaynağa yönlendirebilirseniz sanırım soruma yanıt arayışı sona erer

 
Gönderildi : 01/08/2012 4:30 pm
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Çözünme/Bindirme Dissolve dediğimiz efekt zaten, 2 görüntünün birbirine binmesi/çözünmesi. Bunu kurmaca bir filmde fazla göremezsin, belgesellerde görebilirsin ara sıra, direkt kesme atlama yaratacağından daha sakin bir geçiş için kullanılır.

Ancak bu öyle basit bir konu değil, bunların tüm kullanım şekilleri kurgu teorilerinden beslenir ve seyirci algısını etkilemek için kullanılılar.

Şimdi belgesel konuşacaksak işler biraz değişiyor. Belgeselde birini konuşurken göstermeye konuşan kafalar (talking heads) denir ve genelde mümkün olduğunca az kullanılmaya çalışılır. Örneğin ben burada belgesel okuyorum ve ne kadar çok konuşan kafa kullanırsak notumuz o kadar düşüyor. Dolayısıyla yaptığın nedir, konuşan kafayı gösterirsin, adını vs.sini yazarsın, sonra ya o kişiyi bir şeyler yaparken gösterirsin, ya da konuştuğu konuyla ilgili görüntüler gösterirsin, bu arada alttan alttan istediğin kesmeleri yaparsın. Benim son yaptığım belgeselde başka görüntüler oynarken yaptığım kesmeleri görsen aklın çıkar, yarım saat arayla söylenen şeyleri bir başa bir sona ekleye ekleye paragraflar oluşturdum resmen, karakterin dediklerini bildiğin baştan oluşturdum. Bunun etikliği ayrı bir tartışma konusu. Belgesel izlersen zaten genelde bu yapının kullanıldığını göreceksin, hiçbir belgesel röportaj boyunca konuşan kafayı göstermez zira bu inanılmaz sıkıcı bir olay.

Ha bunu yapamıyorsan, ki her daim yapman zaten mümkün değil, benim tavsiyem çözünme yapmak, dediğim gibi ben belgeselde öyle yaptım. Zira aynı planda konuşan bir insanın 2 farklı ânına kestiğinde kişi aniden şekil değiştirmiş oluyor, bu seyircinin algısında bozulmaya ve konsantrasyonun dağılmasına yol açar, ancak bazı belgesellerde kullanıldığını da gördüm, yaratmak istediğin etkiyle alakalı. Çözünme daha yumuşak bir geçiş sağladığından seyircinin kopuşu azaltılmış olur.

Kurmacada ise durum dediğim gibi bayağı bir farklı, bindirme fazla kullanılan bir efekt değil, genelde direkt geçiş yapılır.

Sevdim bu konuyu, yazabilirim üstüne, du bakalım.

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 01/08/2012 4:53 pm
(@halostendap)
Gönderi: 0
 

Düd sen çekecek hikaye aramıyor muydun, yaz tamam süper olur çok da güzel okuruz da :DD

insta https://www.instagram.com/morehalityalcin

 
Gönderildi : 01/08/2012 4:59 pm
(@indietalker)
Gönderi: 76
Başlığı açan
 

Sevdim bu konuyu, yazabilirim üstüne, du bakalım.
Bu yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum

şimdilik bir kestirme bir bilgi istesem:
Bu bahsettiğim kişinin/kişilerin konuşması/konuşmaları bazı kelimeleri veya uzun boşlukları kesilip atıldığında ortaya çıkan görüntü sıçramasını göstermemek/ minimum a indirgemek için
kesilen yerde kararan/aydınlanan geçiş kullanmak anlam olarak tek ve en uygun yol mudur?

Aynı yerde kararan/aydınlanan geçişi değil de bindirme geçişini kullanmak yanlış mı olur?

kısaca kararan aydınlanan geçiş sahneleri yerine başka hangi geçişleri kullanabilirim ?

sıralarsanız sevinirim

 
Gönderildi : 01/08/2012 5:12 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Sordugunuz sorularla evrensel gecerli cevaplar istiyorsunuz. Yani filanca tur kesme/gecis birebir su anlama gelir turunden bir liste istiyosunuz ama tum sanatlarda oldugu gibi kullanilan teknikler bu turden bir evrensel cevap listesine uygun degil. Yani "su tur kesme her zaman su anlama gelir" demekten cok olsa olsa "su tur kesme daha cok ve genelde su turden bir anlatim ogesini aktarmak icin kullanilan bir tekniktir" demek mumkun. Burada soz konusu olan durum stilistik yani uslupbilim denen sey.

Ornegin bazi dizi ya da fiilmlerde tamamiyla o esere ozgun kesme bicimleri kullanilir. Baska calismalarda uygun olmayacak ya da yanlis olarak adlandirilacak sey o eserin ozgun niteligi haline gelir. Ornek: Dragnet kesmeleri. Normalde konusan insanlarin sesleri ile goruntu birebir gitmez. Ses once gelir, kafalar sonra o yone doner ya da ses goruntunun ardindan gelir vb vb ama Dragnet'te birebir kesme yapilmistir. Bu nedenle nacizane onerim bu turden onerileri dinlemeye ek olarak basarili eserleri izleyerek kullanilan teknik (kesme vb) ile o andaki icerik arasindaki iliskiyi cozmeye calismaniz. Yani bakarak ogrenmeye calisin. SOnra isterseniz kendi uslubunuzu kurarsiniz. Cok aykiri olmadikca izleyici degisik uygulamalara dahi kolay adapte olabilmektedir.

Verdiginiz Ahmet ornegindeki atma yani "omit"leri ortmek icin yapilan numaralar genelde kesme degil de araya girme ornekleridir. Yani adamin agzindaki degisikligi ya da kaydin durup yeniden basladigi turunden kusurlari ortmek için o anda baska birsey gostermek en yaygin yontemdir. Belgesel aslinda bunun en kolay yapilacagi tur. Arkada muhakkak gosterilecek birsey bulunur ama dramada kesme ve atlama anlatiya dogrudan mudahale oldugu icin daha buyuk bir uslup degisikligi sayilir. Zaten Dud'un dedigi gibi konusan kafa olgusunu kirmak icin esasen belgeselde "belge" gostermek daha onemli oldugu icin cozmek de gorece daha kolay. Ben telaffuz edilen cumlenin icerigine uygun dag, tepe, kus, dokuman, foto vb ne varsa koyardim. En buyuk sorun bu tekil sorunu cozmek degil, tum eser sona erince arkana yaslanip bunlarin biraraya gelince olusturdugu butunun akisini sezebilmek. Bir konserde keman solosu super olabilir, diger tum partisyonlar super olabilir ama siralama ve butunlugun kurgulanmasi (ki yonetmen bu demek) nedeniyle yersiz kalabilirler ve tum eser dagilabilir.

Attiginiz kesimleri fade gibi solma teknikleri ile ortmeye calismaniz biraz degisik olur bence. Eger konusan kisi 1980 darbesi sonrasi iskence gormus biri ve bunlari anlatiyorsa o turden dissolvelar dramatik olarak guclu olurlar ama Anadolu'nun bir kosesinde oraya cikan ziraat alanindaki gelismelerden bahseden birinin cumlesinde son derece anlamsiz durur. Siyaha dusme (fade to black) aslinda izleyicinin aklini kendi kendisiyle basbasa biraktiginiz birkac saniye vermektir. O arada izleyici o iskence sahnesini kendi aklinda gorsel kurgular. Diger ornekte buna denk dramatik bir durum yok. İcerigi bilmeden evrensel bir cevap yine mumkun degil. Kopmalari ille de ortmek gerekli ise bence varsa karsi tarafi (roportaj yapan kisiyi) yoksa konu ile ilgili ayrintilari (asagidan yuklari bir foto gibi gorsel eleman gecisini vb) kullanin derim.

Umarim kafanizdaki sorunu bir nebze olsa cozmede ise yarar. Unutmayalim kesme bilimi diye birsey yok, montaj diye bir sanat var.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 01/08/2012 6:15 pm
(@indietalker)
Gönderi: 76
Başlığı açan
 

Yani "su tur kesme her zaman su anlama gelir" demekten cok olsa olsa "su tur kesme daha cok ve genelde su turden bir anlatim ogesini aktarmak icin kullanilan bir tekniktir" demek mumkun.
işte benim de böyle kesin olmayan ama ortama çok da ters düşmeyecek ler diye bir liste ye bir kısa rehbere ihtiyacım var
Çok aykırı olmadıkça izleyici değişik uygulamalara dahi kolay adapte olabilmektedir.
Sevindirici bir durum. Gene de "şunlar hiç olmamalı" çünkü bunlar çok aykırı tipi bir yönlendirme de benim için iyi bir yol gösterici olabilir sanırım
Umarım kafanızdaki sorunu bir nebze olsa çözmede ise yarar. Unutmayalım kesme bilimi diye birşey yok, montaj diye bir sanat var.
Evet kesin altın kurallar olmadığını görüyorum. Teşekkür ederim. Bu arada 3-5 maddelik şunlar kesinlikle olmamalı, şunlar ise biraz daha uygun olabilir /çelişki yaratmaz gibi kısa bir tüyo listesini istememin arkasında montaj sanatı konusunda bilgisizliğim yatıyor. Bu arada montaj konusunda, varsa, internette kısa bir tüyo listesi, ve de gerek kavramsal gerek tekniksel olarak montaj tekniklerinde yönlendirebileceğiniz başlangıç düzeyinde kaynakları da okumak/izlemek isterim.

 
Gönderildi : 01/08/2012 10:00 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Kendimce bazi montaj ilkeleri siralayayim ama kesmelerle sinirli degil ve daha cok montajla ilgili. Tekrarlayayim: Bunlar kural degil.

1- Mood yani anlatilan seyin olusturdugu ruh halini çok iyi belirleyin ve kesme araliklari ve gecisleri bunlara gore yapin. Agir tempolu bir anlatim ve sakinlik icin uzun sekanslar normaldir. Bunu demisken:

2- Muzige yani arka plan muzigine gore kesin. O muzigi de duyulamayacak derecede arkalara itin. Kac tane belgeselde muzik dikkatinizi cekmistir? Bir de simdi izleyin ve ne kadar derinden etkisi oldugunu goreceksiniz.

3- Bir sekansin olayin duygusal boyutunu mu aktarmakta oldugu yoksa olayi yani oykuyu mu bir sonraki asamaya tasidigi en temel unsurdur. Yani bir sekans/plan/cekim ya duygusal olarak bir katkida bulunur ve donusum yaratir, ya da oykunun kurulusunda bir asamadan digerine gecisi saglar. Gecisler buna gore olmalidir. Farkli zaman ve mekana yapilan tum gecislere genel planla baslayin, sonra da bu kurali bozmanin yolunu arayin.

4- Kesmenin kamera hareketi surerken mi yoksa sona erdiginde mi yapilacagi karari verilmelidir. Stedicam durunca mı keseceksin yoksa kosarken mi? Her yonetmen ayri cevap verir buna. Hareketli cekimden tripod cekimine atlamayin.

5- Ayni tekduze dongulerle kesme yapmamali. Yani genel plan-1.aci-2.aci ardindan yine genel plan-1.aci-2.aci monotonlugu kirilmali. Ayrica genis ya da orta acili bir plandan sonra dar aci, yakin cekim (insert) konacaksa tek bir tane ile birakmayip birkac taneyi pespese siralamak daha guzel olur.

6- Gecislerde cok aralik birakmayin. Yani adam konusmadan once 2-3 saniye beklememeli. Farklı zamanlarda yapilan cekimlerde en cok gordugum hata bu. Her cekimin basinda garanti olsun diye birakilan paylar budanmali ve iki kisinin konusmasi takilmasiz bicimde sunulmali.

7- Röpotaj yaptiginiz adami bir kez belden yukari gösterdiyseniz ayni adama geri dondugunuzde mumkunse daha dar aciya girin. Yani gogus hizasi ustunden alin. Ama bu sira ters olmamali. Yani dardan genise gecmek ters geliyor.

8- Aslinda aradiginiz cevabin ne oldugunu biliyorum ama ben simdiden soyleyeyim: Kesme efektlerinde o programin size verdiği standart onca gecis efektinin hicbirini kullanmayin. Hele supurme tarzi olanlar taaa 1990lardaki Amigalar döneminde bile eskimisti. Hele bir de damali ya da stor perde turunden gecis efektleri vardir ki Allah muhafaza. Elbette muzik videosu vb cekiyorsaniz bunlar hos olabilir ama gecisi yavas olan supurme efektlerini hizlandirarak kullanabilirsiniz. Bunun disinda goruntuye geometrik mudahalede bulunan hicbir efekti kullanilabilir bulmuyorum. Bence düz kesme doğru yerde yapilirsa her yerde kullanilabilir. Butun dikkat edilmesi gereken sey kesmenin yeridir. Yukarida soyledigim gibi siyaha dusme ile gecme bir ritim saglar. O goz kirpma hissini nasil kullanacaginiz size kalmis. Duz kesin ama dogru yerde ve dogru sekilde kesin.

9- Benzer unsurlar ya da benzer hareketi sergilemekte olan unsurlar arasindaki gecisler tam bir sanat ve gorsellik saheseridir. Ornegin donmekte olan bir comlekci tezgahinin tepeden cekilmesi ile yavasca o adamin comleklerini satmak icin yukleyip yola ciktigi at arabasinin tekerleginin donusu ustuste bindirilirse gecis muhtesem olur. 2001: Uzay Destanı'nda maymunun havaya attigi kemigin uzay istasyonuna gecmesi, Apocalypse Now'da tavan pervanesinin helikopter pervanesi ile bindirilerek gecis yapilmasi en profesyonel orneklerdir.

10- Bundan otesi sanat ve kisisel kurallar. Bu kurallarin her birini kendim de ihlal etmisimdir ama kasten ve amacli olarak. Yapilan hatalar yarataciliga zemin hazirlar. Ekranin onunden gecen adamin sirtini trace edip wipe efekti yapmak gibi delice ve dahiyane cozumler bulabilirsiniz ama bu muzipligi ona uygun bir cekim icinde kullanmalisiniz.

11- Arada bos buldugum 3-4 gundur forumda filmleri izledim. Hemen hepsini gereksiz uzun buldum. Tempolar dusuk. Daha hizli kesin. Once bir genel montaj yapin ve gittikce siklastirin. Artik daha sikismasi mumkun olmayan asamaya gelince durun. En onemli kesme hatasi kesmemektir. "Onca sey cektik. Genis genis koyalim" diye bogmayin izleyiciyi. Atmayi bilin. O cok sevdigimiz plani bile gerekmiyorsa atin. Atin gitsin.

Benden bu kadar.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 01/08/2012 11:04 pm
(@indietalker)
Gönderi: 76
Başlığı açan
 

Aşağıdakini tam yayınlayacakken site erişimi kesildi:
"Kendimce bazi montaj ilkeleri siralayayim ama kesmelerle sinirli degil ve daha cok montajla ilgili. Tekrarlayayim: Bunlar kural degil.
. . .
Benden bu kadar."

Teşekkür ederim. daha iyisi can sağlığı.
Bu tam da istediğim çerçeveletilip asılabilecek kadar değerli bir başvuru listesi olmuş.
pdf e kaydedip başvuru kaynaklarım arasına koyuyorum.
4- Kesmenin kamera hareketi surerken mi yoksa sona erdiginde mi yapilacagi karari verilmelidir. Stedicam durunca mı keseceksin yoksa kosarken mi? Her yonetmen ayri cevap verir buna. Hareketli cekimden tripod cekimine atlamayin.

Bu arada kesmenin tam nerede yapılacağı kararını veremeyecek pozisyondaydım aşağıdaki nedenden dolayı:
Konuşma esnasındaki "imm" lar, sessiz veya anlamsız kelimeleri, uzun anlamsız boşluklu görüntüleri atmak mecburiyetinde kalmamın sonucu ortaya çıkan görüntü sıçramalarını kapatma gayretindeydim dolayısıyla tam nerelerde kesme konusunda (ve de aktüel kamera çekimleri sonucu) fazla şansım veya esnekliğim olamadı

 
Gönderildi : 02/08/2012 2:01 am
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Indie kusura bakma ama biraz fazla elma piş ağzıma düş istiyorsun. Bunlar Fulgura'nın dediği gibi izleyerek, okuyarak, üzerine düşünerek ve de en önemlisi deneyerek ve deneyimleyerek çözülecek şeyler.

Fulgura kendi ilkelerim demiş mesela benim katıldığım da katılmadığım da şeyler yazmış. Bunların hiçbirisi konulmuş kurallar değil çünkü ortada bir kural yok, evet teoriler ve yaparsan "cık cık cık" sesleri duyacağın şeyler var ancak zamanında kurgunun kendisine veya aks atlanmasına bile "cık cık cık" denirdi, şimdi bunlar sinema dili oldu.

Mesela ben aşağıda siyaha düşme zaman geçişi için kullanılır dedim ancak kendi belgeselimde, çok ciddi ve seyircinin sindirmesini istediğim bir konudan eğlenceli bir konuya geçeceğimde siyaha düştüm ve bir süre sadece siyah bir ekran gösterdim, seyirci 1 2 saniye de olsa düşünceleriyle başbaşa kalsın, az önce gördükleri üstüne düşünsün istedim, sonra filmin eğlenceli kısmı başladı.

Bu bir yerde okuduğum bir şey falan değil, bu duyguyu nasıl veririm diye düşündüm ve o an için bu cevabı buldum.

Yani "bunu yapsam olur mu, bunun evetleri hayırları nedir?" zaten temelinde yanlış bir soru çünkü sinemada bir doğru yoktur. Bana sorarsan Godard'ın son dönemde gemide geçen bir filmi vardı Sosyalizm mi Komünizm mi ne, bana göre komple çöptür, ama o filme tapanlar da var. Benden uzak olsun, sinemada adına inandığım her şeye ters düşen bir film, ama işte benim sinemama ters o, herkesin değil.

Birazcık kendin düşünüp cevapları bulmaya çalışırsan emin ol bizim yazacaklarımızdan çok daha fazlasını öğreneceksin. Benim blogda yazdığım konulara bak, tamamı kendi okuduğum şeylere getirdiğim yorumlardır. Hiç kimse gelip bu budur diye anlatmadı, oturdum ben düşündüm, okudum, yorumladım. Bundan daha iyi bir öğretmen bulabilir miydim? Daha hızlısını bulabilirim ama daha iyisi biraz zor, zira öğretmek her zaman bazı ayrıntıları eksiltmeyi beraberinde getirir.

Bir de şu ımlara umlara çok takmışsın. Unutma ki özellikle belgesellerde konuşma biçimi insanın karakterinin bir parçasıdır ve o kişi hakkında genel bir fikir verir. Tabii ki tüm bantın ımlardan umlardan oluşması rahatsız edici olur ancak bu abartılı değilse arada bunları biraz bırakmak iyi bir fikir bana sorarsan.

Holivud sinemasına bak mesela, karakterler en inanılmaz duygusal anlarda bile kem küm etmez, kafalarından inanılmaz güzel cümleler kurarlar, hatunla ayrılacak mesela, yareppi bir konuşma sanırsın Şekspir. Benim başıma geldi hüngür hüngür ağlamaktan ağzımı açamadım olum.. İyidir arada kem küm..

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 02/08/2012 2:08 am
(@indietalker)
Gönderi: 76
Başlığı açan
 

Indie kusura bakma ama biraz fazla elma piş ağzıma düş istiyorsun. Bunlar Fulgura'nın dediği gibi izleyerek, okuyarak, üzerine düşünerek ve de en önemlisi deneyerek ve deneyimleyerek çözülecek şeyler.

Olay senin indirgediğin kadar hiç de "elma piş ağzıma düş" kadar değil. Burada sana kesinlikle katılmıyorum
Bu konuda kusura da senin kusuruna da bakacağım.

Öğrenme kendi süreci içinde pek çok yararlı görüşlerden sentez yapmaya çalışmak gibi birşey bu.
Ben şahsen Fulgura'nin görüşlerini çok beğendim.
Senin katılmadığın yönler olabilir. O ayrı birşey.
Birazcık kendin düşünüp cevapları bulmaya çalışırsan emin ol bizim yazacaklarımızdan çok daha fazlasını öğreneceksin.

Sanmıyorum. Sizin deneyimleriniz yorumlarınız doğrultusunda o sahnelere en uygununu düşünüp bulmak daha verimli olur diye düşünüyorum
Benim blogda yazdığım konulara bak,
Biliyorum pdf dosyasını da indirmiş çok beğenmiştim. Çok da şey öğrendim
oturdum ben düşündüm, okudum, yorumladım. Bundan daha iyi bir öğretmen bulabilir miydim? Daha hızlısını bulabilirim ama daha iyisi biraz zor, zira öğretmek her zaman bazı ayrıntıları eksiltmeyi beraberinde getirir.
Hah ben de onu yapıyorum işte, belli olmuyor mu:
düşünüyorum, okuyorum, sizlere soruyorum, öğrendiklerimi değerlendirip uygulamaya çalışıyorum

sonuç olarak bu sınırlı yaşamımızda hiçbirimiz herşeyi bilemiyoruz
Bu bilgi paylaşım ortamları da o açığı kapatıyor.

 
Gönderildi : 02/08/2012 2:45 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

...
Bu arada kesmenin tam nerede yapılacağı kararını veremeyecek pozisyondaydım aşağıdaki nedenden dolayı:
Konuşma esnasındaki "imm" lar, sessiz veya anlamsız kelimeleri, uzun anlamsız boşluklu görüntüleri atmak mecburiyetinde kalmamın sonucu ortaya çıkan görüntü sıçramalarını kapatma gayretindeydim dolayısıyla tam nerelerde kesme konusunda (ve de aktüel kamera çekimleri sonucu) fazla şansım veya esnekliğim olamadı
Simdi icerigi bilemedigim icin soyleyebileceklerim sinirli. Benim deneyimim bana bir yerlerde hatalar yaptiysam ve bunlari duzeltmek mumkun degilse ortbas etmek yerine bunlari bizzat bir stil olarak kullanma, yani cekimin tumune ve gorulecek bicimde dagitma numarasini ogretti. Imm'lar vb coksa ve Dud'un dediginin aksine ille de cikarmak zorunda oldugunu dusunuyorsan ortaya cikan o atlamalari saklama. Hatta olmayan yerlere de o atlamalardan koy ki bilincli bir tercih olarak kullanildigi belli olsun. Ama tekrar ediyorum: En onemli belirleyici icerik ve senin bunu ele alis tarzin. O nedenle belki de bu turden radikal bir stil senin icerigine uygun degildir. Zaten o turden atlamalar coksa araya goruntu koymak da sinirli bir cozum olacaktir.

Bu konulari yazarak anlatmak zor. Konusarak yuzyuze enine boyuna gostererek tartisilmali ama burada artik bu kadar.

Kolay gelsin.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 02/08/2012 3:50 am
(@indietalker)
Gönderi: 76
Başlığı açan
 

...
bir yerlerde hatalar yaptiysam ve bunlari duzeltmek mumkun degilse ortbas etmek yerine bunlari bizzat bir stil olarak kullanma, yani cekimin tumune ve gorulecek bicimde dagitma .... Imm'lar vb coksa ille de cikarmak zorunda oldugunu dusunuyorsan ortaya cikan o atlamalari saklama. . .
... belki de bu turden radikal bir stil senin icerigine uygun degildir. .

Bu radikal felsefeyi çok beğendim. Neden uygulamayayım sorusunu kafamda oluşturduğun için teşekkür ederim.

Bu arada, Imm'lar vb larının çok fazla olduğu düşüncesindeyim ve de çıkarma zorunda olduğumu düşünüyorum.

Bu ilk versiyonunu bitirir bitirmez bir de director's cut versiyonu hazırlayacağım baştan sona kadar hiç kapatmayıp o atlamaları saklamayacağım, olmayan yerlere de o atlamaları bilinçli olarak koyacağım.

Paylaşımcı ruhuna saygıyla

 
Gönderildi : 02/08/2012 11:47 am
 Düd
(@dud)
Gönderi: 0
 

Bir şeyler izlerken güzel bir siyaha düşme kullanımı gördüm, örnek olsun diye paylaşayım dedim.
" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Ayrıca istemediği diyalogları atmak için veya başka birini 5 saniyeliğine araya sokmamak için fotoğrafları nasıl kullandığını da dikkat et derim.

Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.

 
Gönderildi : 06/08/2012 3:10 pm
Sayfa 1 / 2
Paylaş: