Forum

Kurgusu nasil olur:...
 

Kurgusu nasil olur:Ayni mekan/karakter ile zaman atlamasi

8 Gönderi
7 Üyeler
0 Reactions
2,829 Görüntüleme
(@perkele)
Gönderi: 9
Başlığı açan
 

Senaryosu ustunde calistigim bir proje var. Filmde 1 ana karakteri takip ediyoruz.

Karakter ayni mekanda, ayni seyi yaparken zaman atlamalarini gostermenin yaratici bir yolu var mi?

Bir ornekle aciklamak gerekirse, karakter evin oturma odasinda eline kitap aliyor ve okumaya basliyor. birkac saat sonra kitap okurken uyuya kaliyor.

Bu iki sahneyi arka arkaya eklerken arada zamanin gectigini izleyiciye aktaracak birseyler yapmak lazim. Aksi halde karakter kitap okumaya basladigi anda uyuyakalmis gibi gozukecektir. Bunun en basit yolu cut away ile duvarda bir saat gostermek mesela. Ama bu yontem bir o kadar da klise ve yaraticiliktan uzak. Bunun yerine nasil yontemler kullanilabilir? Filmlerden akliniza gelen orijinal oldugunu dusundugunuz benzer ornekler var mi?

Film 1 karakteri takip ettigi icin baska karakterlere kesme yapma durumu yok. Bu sekilde bircok sahne var. Mesela karakteri sabah isyerinde goruyoruz, bir sonraki sahnede gece gec saate kadar calistigini gostermem lazim. Mekan ve kadrajdaki karakter ayni. Zamanin gectigini izleyiciye kavratacak yaratici yontemler nelerdir?

 
Gönderildi : 01/05/2014 2:40 pm
(@ilkersn)
Gönderi: 0
 

Kitabın sayfasını gösterip yavaş yavaş karartirsak sonra diğer sahnede yavaş yavaş siyahtan açarsak olabilir belki. Bakış açısı olarak uyuma ve uyanma

filmleriniz için müzikler

Son Kısalarımız: tesir Kader Eris
Kısa filmlerimiz, ücretsiz müzikler ve kendin yap videoları

 
Gönderildi : 01/05/2014 2:49 pm
(@fulgura)
Gönderi: 5141
 

Işık kullanın. Masa üstünde duran bir nesnenin gölgesi yer değiştirsin. Mesela kitabı okuyan adamdan yavaşça pan yaparak yanındaki sehpa/masanın üzerindeki bir dikey nesneye dönün (vazo, çiçek, bardak vb gibi ve bir özelliği de olursa iyi olur). Sonra bu nesnenin güneş saati gibi görev yapan gölgesi birden 3-4 saniye içinde dönerek konum değiştirsin. Sonra da yavaşça geri pan ile uyuyan kişiye dönüş yapın. Gölgenin konum değişimini yapmanın değişik yolları var. İsterseniz timelapse yapın ki daha güzel olur. Ya da camın dışında yer alan ışık/projektörü yavaşça kaydırın. Dönen gölgeler zamanın geçtiği hissini verecektir.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 01/05/2014 3:33 pm
(@seddata)
Gönderi: 446
 

Sahneyi gece çek. Evin içine, yalancı bir ambians ışığı kat, dışarıya sağlam, güneşi taklit eden bir projektör kat. Projektör güneşin hareketlerini taklit etsin, zamanlamasına göre kapanıp açılsın, ve ışık kaysın, yalancı güneşin içeriyi aydınlatmasının yansımasını da, yalancı bir area light ile yaparsın. Gerisi, sizin uğraşınız, zor sahne, ama burada anlattığımın tek zorluğu ışığı kullanmak.

Gece değil de, akşam üstü çekebilirsen, işin daha da kolaylaşır.

https://www.youtube.com/@seddata

 
Gönderildi : 01/05/2014 4:00 pm
(@sacit-alizade)
Gönderi: 0
 

Karakterin gözünden kitabı gösterin ve sayfalar hızlı hızlı geçsin. Arada bir genel çekimleri şaşalı ışık efektleriyle verirsen, bu baya zaman geçtiğini gösterecektir... Ekonomik gücün ve ekipmanların yeterli ise şuna benzer bir şey de yapabilirsin:

 
Gönderildi : 01/05/2014 4:17 pm
(@maver)
Gönderi: 19
 

jump cut uygula; çok sert geçişlerle hızlı hızlı aynı görüntüde atlama gibi gözükecektir ve zaman algısı olarak uzun bir süre geçtiği hissini uyandıracaktır.

Godard şöyle yapmış misal bu geçişi ilk kez;

 
Gönderildi : 02/05/2014 2:48 am
(@perkele)
Gönderi: 9
Başlığı açan
 

tesekkurler arkadaslar, yaratici fikirler var. Bazilari filmin genel duragan gidisati icin cok ucuk ama faydalı bir beyin fırtınası oldu.

 
Gönderildi : 02/05/2014 3:39 am
 eren
(@eren)
Gönderi: 135
 

Benim aklima ilk gelen kamerayi genis aciyla "sabit" tutup bir iki dakika cekim yapmak oldu. Bu surec icerisinde karakter kitabi, her 10-15 saniyede bir pozisyon degistirerek okuyabilir. Ardindan da dissolve efekti kullanarak bir pozisyondan otekine gecisi gosterebilirsiniz. Jump cut'in dissolve versiyonu yani. Mantik ayni mantik.

Ornek :
Kitap sag elde okuyor
dissolve
kitap sol elde, bacaklar uzatilmis
dissolve
kitabi iki eliyle tutuyor, bagdas kurmus

diye gidebilir sizin isteginiz dogrultusunda. Arada isterseniz odada saat varsa saati gosterebilirsiniz. Ben bunun aynisini jump cut + saat gostererek yapmistim.

 
Gönderildi : 02/05/2014 6:17 pm
Paylaş: