Forum

adobe premiere expo...
 

adobe premiere export kavramları

3 Gönderi
2 Üyeler
0 Reactions
3,982 Görüntüleme
(@auteur)
Gönderi: 23
Başlığı açan
 

arkadaşlar merhaba..

premiere export ile ilgili bir sorum olacak.

şimdi ben nicedir exportu videonun özellikleri ne ise aynen öyle alıyorum.

export kısmında "vbr, 1 pass", "vbr, 2 pass" ve "cbr" kısımları var. sonra onun altında advanced settings kısmında "key frame distance" kısmı var.

kısacası export panelinde "basic video settings" ve "basic audio settings" başlıkları altındaki ayarlar nedir, ne işe yarıyor?

kaliteli bir export almak için o ayarlara nasıl müdahale edilmeli?

bu konuda bilgili bir arkadaş beni ve bu konularda eksiği olan başka arkadaşları aydınlatabilir mi?
teşekkür ederim..

günlerdir forumda kurgu başlığının tüm sorularını okudum ama bulamadım.

bu forumun kurucularına ve paylaşımcı arkadaşlara da ayrıca teşekkür ederim..

“Film seyretmek kolaydır, kitap okumak zordur. Demek ki kitap okumak önemli. Hatta sinemaseverlere şunu demek istiyorum; sıkıyorsa kitap okuyun!”

 
Gönderildi : 15/07/2014 8:27 am
(@homeros)
Gönderi: 0
 

VBR: Variable BitRate yani Değişken bit oranı
CBR: Constant BitRate yani sabit bit oranı

1-2 Pass: VBR encode* işlemi esnasında encoder kaç defa tarama yapacak görüntüyü en kayıpsız ve en iyi şekilde sıkıştırabilmek adına. Yani görüntüyü tanıyacak.
*encode: Görüntü verisinin codec dediğimiz algoritmalar ile sıkıştırılarak bilgisayar koduna dönüştürülmesi.

Basic Video Settings:
Width: Genişlik piksel sayısı
Height: Yükseklik piksel sayısı
Frame Rate: Saniyede gösterilecek/oynatılacak kare sayısı. Avrupa standardı PAL 25 iken, Kuzey Amerika ve Japonya NTSC 30'dur. 23,976 ve 24 sinema formatıdır.

Field Order:
Progressive: 1920x1080 piksellik bir tuvalde saniyede gösterilen her karede (PAL'da 25'ti hatırlarsanız) bu 1920x1080 pikselin tamamının taranarak, TV-Projektör vs. ekranına yansıtılması. (Kafa karıştırıcı olabilir Interlaced'ı da anlatınca daha iyi bir oturacak)

Interlaced: TV standartları sinyal olarak 1080 satırın tamamını (Eskiden de 576 ve NTSC'de 480 satırın) tek bir seferde taramazlar. Saniyede verilen 25 kare (NTSC'de 30)'nin her birinin 2 alanı olur. Bunlara Field denir. Bu Field'ların ilkinde tek haneli sıradaki satırlar, ikincisinde ise çift haneli sütunlar taranır. Nasıl yani dersen. Görsel olarak şöyle;

Satır sayısı Satırlar
1 --------------------------------------------------------------------------------------------------
2 --------------------------------------------------------------------------------------------------
3 --------------------------------------------------------------------------------------------------
4 --------------------------------------------------------------------------------------------------
5 --------------------------------------------------------------------------------------------------
6 --------------------------------------------------------------------------------------------------
7 --------------------------------------------------------------------------------------------------
8 --------------------------------------------------------------------------------------------------

Bu - işaretlerini bir piksel olarak düşün. Saniyenin 50'de birinde her bir kare ikiye bölünür tıpkı sökülen bir kumaş gibi. Bir tek haneliler taranır, bir çift haneliler. Bu çok hızlı olduğu için göz çoğunlukla algılamaz. Progressive'de ise bu böyle değildir. Saniyede 25 defa kare tam olarak gösterilir. Zaten film kamerasında Interlaced mümkün değildir.

Interlaced ayarını Odd-Even, Top-Bottom, Upper-Lower olarak ayarlarsın. Bu o tek hanelilerin mi yoksa çift hanelilerin mi sırada önce verileceğini ayarlar. Benim yazdığım İngilizcelerinde ilk baştaki hep üstteki yani tek haneliler. DV standardı dışında diğer hepsinin varsayılanı üst yani tek hanelilerdir.

Pixel Aspect Ratio: Piksellerin en boy oranı. HD'de bu oran 1:1'dir yani karedir. Ama SD PAL ve NTSC'de değişik oranlar vardır. Anamorphic PAL/NTSC standartları vardır burada pixel-aspect ratio iyicene enine dikdörtgen halini alır. Görüntünün Aspect Ratio'su ile karıştırılmamalıdır. Bu tamamen ayrı bir mevzudur.

TV standard: Buraya kadar bayağı anlattım daha da bir şey demem.

Profile ve Level: Bunlar codec ile ilgili ayarlardır. İnternetten özellikle h264'ün bu ayarlarının ne işe yaradıkları ile iglili çok fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Ama Level yükseldikçe asıl olan daha yüksek çözünürlük ve bitrate'i destekleme özelliği kazanması. Profile'da yine sıkıştırmanın ne düzeyde olacağı Main bayağı bir sıkıştırma uygularken Studio daha sonra üzerinde az da olsa oynama aralığı bırakan bir seçenek (Renk vs. ayarları)

Target Bitrate:
Ortalama saniye başına dosya boyutu (Bit standartındadır. 8'e bölerek sayıyı MB'a çevirebilirsiniz kafanızda)
Maximum Bitrate: Ortalama demiştik bir öncekine bu ise en fazla izin verilen maksimum boyut saniye başına. Özellikle internette veya DVD gibi ortamlar için önemli bir ayar. Çok yüksek olursa belirli noktalarda indirmek uzun sürebilir veya DVD okurken takılma yapabilir.

Keyframe Distance: Çok iddia etmeyeceğim belki de en komplike ayar budur ama şöyle diyeyim bir şey yazmamak çok uzman olmadan bence daha doğru. H264 gibi codecler kare-kare benzetim algoritmaları da içerir yani mesela bir adamın yakın planı vardır adamın alnının dokusu sıkıştırmayla birlikte güzelce flat hale geldiyse 5-10 kare mesela aynı veya benzer şekilde gider. Sizin vereceğiniz daha önceki tüm ayarlara göre de encoder bu alanı alır tek bir defa sıkıştırır ve derki bu alanı şöyle böyle kaydıra kaydıra 15 kare boyunca kullan. Ve bunu tüm görüntü üzerinde yapar. Bir sürü doku ve alan bütün bir izleme boyunca. İşte sanırım bildiğim kadarıyla keyframe ayarı budur.

Basic Audio Settings:

Codec: Ses kodlaması için kullanılacak format/codec/algoritma
Output Channels: Kaç kanal ses olacak Mono (Tek kanal), Stereo (Çift kanal), 5.1 (Surround-Dolby vs.)
Frequency: Örnekleme oranı. Görüntüde nasıl her bir alanı örneklemek için pikseller varsa seste de sample dediğimiz örnekler vardır. 48kHz'de saniyede tam 48 bin örnek vardır. Son çıkış, master için yeterlidir. Yok abartıcam dersen 96kHz'ye kadar yolu var bildiğim kadarıyla.
Audio Quality: Yani..

Bitrate: Video'daki bitrate ayarına benzer bu defa ses için. 128 ideal abartacam dersen 256 yeter de artar.

Bunlara ek olarak özellikle bitrate ayarı görecelidir. Yani senin beklediğin kalitenin yanı sıra çözünürlüğe ve kullandığın sıkıştırmaya da bağlıdır. H264 için 10Mbps çok yüksek bir rakamken ProRes için söz konusu dahi olamaz mesela. Onları da biraz daha araştırarak ve deneyerek çözersin. Balık vermek olmaz, tutmayı öğretmek daha doğru. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

 
Gönderildi : 15/07/2014 9:31 pm
(@auteur)
Gönderi: 23
Başlığı açan
 

arkadaşım çok teşekkür ederim üşenmemiş uzun uzun açıklamışsın. gerçekten çok sağol minnettarım..

“Film seyretmek kolaydır, kitap okumak zordur. Demek ki kitap okumak önemli. Hatta sinemaseverlere şunu demek istiyorum; sıkıyorsa kitap okuyun!”

 
Gönderildi : 16/07/2014 8:36 pm
Paylaş: