Toplama Bilgisayarların revaçta olduğu eski dönemde bir arkadaşım Çine gidip 1 çanta sd ram getirmişti.
Artık bu kısıtlamalardan sonra heralde aramızdan bir adam seçip ucak parasini verip , yollucaz dışarı .
Mesala kamerami filtremi alıp boynuna takip turistim ben diyip girecek içeri ,daha ucuza gelecek .
Dört aydır oradan alışveriş yapıyorum ilk defa oldu bu. Ama Çinliler epey yardımcı oluyor. Satıcıya mail attım, yazılı sürede elinize ulaşmazsa yenisini göndeririz dediler.
BU arada söylediğin de iyi fikir Serdar. Yükte hafif ama Türkiye'de o fiyatlara bulunması zor parçalardan getirebilecek biri olsa fena olmaz.
Bizim kurumun postalarını getiren postacıya sordum.
Gümrüğe takılan ürünler eskiden olduğu gibi gümrüğe gitmeyi gerektirmiyormuş.
Ben getiriyorum kapınıza kadar, ödemeyi bana yapıyorsunuz, ödemezseniz teslim etmiyorum, geri gönderiyorum dedi. Böylece bir gizem de çözülmüş oldu. Benim için en büyük sıkıntı gümrüğe gitme kısmındaydı. Ha bir takım belgeler şunlar bunlar gerekli olursa, onun için yine gitmek gerekebilir.
Bizim kurumun postalarını getiren postacıya sordum.
Gümrüğe takılan ürünler eskiden olduğu gibi gümrüğe gitmeyi gerektirmiyormuş.
Ben getiriyorum kapınıza kadar, ödemeyi bana yapıyorsunuz, ödemezseniz teslim etmiyorum, geri gönderiyorum dedi. Böylece bir gizem de çözülmüş oldu. Benim için en büyük sıkıntı gümrüğe gitme kısmındaydı. Ha bir takım belgeler şunlar bunlar gerekli olursa, onun için yine gitmek gerekebilir.
Durum böyleyse sıkıntı yok bence.
İlk risk alınacak üründe alacağım bakalım. 50 dolar civarı bir şeyde deneyeceğim.
Ben de bir risk alıp manuel speedbooster almayı düşünüyorum. 100 dolar civarı.
Bir siyasi parti çıkıp yurt dışı alışveriş vergilendirme sınırı 1000 Euro dese fazladan 1 puan oyu var valla.
Haber metni
kusura bakma stopajı alırım!
maliye bakanı naci ağbal, türkiye’de mükellef olmayan e-ticaret sitelerinden vergiyi nasıl alacaklarının formülünü şöyle açıkladı: “türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya ‘bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin’ diyeceğiz. elektronik ticaret üzerinden stopaj yapılsın istemiyoruz ama bu ülkede vergi mükellefiyeti olmadan para kazanırım diyorsanız kusura bakmayın, stopaj alırız.”
yurtdışında faaliyet gösteren internet sitelerinden alışverişe vergi geliyor. internette ticaretin giderek arttığına dikkat çeken maliye bakanı naci ağbal, türkiye’de herhangi bir mükellefiyeti olmayan firmalara vergi getirileceğini açıkladı. türkiye’de mükellef olan internette satış yapan firmaların düzenleme dışında kalacağını vurgulayan ağbal, merkezi yurtdışında olan bir internet sitesi eğer türkiye’de mükellef değilse alışveriş yapılırken belli bir oranda stopaj kesileceğini söyledi.
banka kesecek
ağbal, elektronik ticaretin artmasının işletmeler için yeni fırsatlar getirdiğini, internette yapılan ticaretin de vergiye tabi olduğunu ifade etti. elektronik ticaretin vergilendirilmesi konusunda birkaç alanda faaliyet yürüttüklerini kaydeden ağbal, bunun için bir bakanlar kurulu kararı hazırlığı yaptıklarını bildirdi. elektronik ortamda bankalar üzerinden yapılan para transferlerinde yurtdışı kaynaklı yapılacak ödemeler için stopaj kesilmesi sistemini getireceklerini açıklayan ağbal, “örneğin irlanda’da faaliyet gösteren bir internet sitesi var. türkiye’de işyeri yok. türkiye’de yapılan işlemler var. normalde vergileme hakkı türkiye’de. biz de türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya (bu firmaya yapılacak her türlü işlemde otomatik olarak keseceksin) diyeceğiz” dedi.
?
bakan ağbal, hürriyet muhabiri neşe karanfil'in sorularını yanıtladı.
kayıtlı mı değil mi?
stopajla ilgili dikkat edilecek hususun ‘türkiye’de vergi dairesine kayıtlı olup olmadığı’ olacağını vurgulayan ağbal, “vergi dairesine kayıtlı olup elektronik ticareti yürüten firmalarımız var. bu işletmeler bakımından tevkifat yapılması yanlış olur. biz bunu yapmak istemiyoruz. ülkemizde vergi mükellefi olanlardan kesersek zorluk çıkarmış oluruz halbuki biz elektronik ticareti destekliyoruz. daha çok yurtdışına yapılan satışlarda bir tevkifat çalışması var. türkiye’de vergi mükellefi olan hiçbir şirkete bunu yapmayacağım” dedi.
transferde alınacak
stopaj kesintisinin alıcıya yani tüketiciye ait olmayacağını vurgulayan ağbal, “yurtdışındaki firma yurtiçinde mükellefiyeti yok ben bu durumda banka ya da aracı kurumlara (bunlara yapılan ödemelerden yüzde şu kadar vergi kesin) diyeceğim. ödeme transferi yapılırken alınacak. ben bu ülkede vergi mükellefi olsun istiyorum. elektronik ticaret üzerinden stopaj yapılsın istemiyoruz ama bu ülkede vergi mükellefiyeti olmadan para kazanırım diyorsanız kusura bakmayın, stopaj alırız. yoksa bu çalışmaların hiçbirinde elektronik ticarete ilave vergi getirmek gibi bir bakış açımız yok ama elektronik ticaret yapan herkes de vergisini versin. stopajı araç olarak kullanacağız. herkes bu ülkede vergi mükellefi olmak zorunda. bunu yapmayan işletmelerle de maliye olarak gerekli mücadeleyi yapacağız” diye konuştu. ağbal oranın henüz belirlenmediğini söyledi
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Fulgura bu gidişle kaçakçı olacağım , yurtdışında ürün 90 dolar bizde 110 TL ye alsak neyse de vergi ile beraber 450 liraya alıyoruz. Ülkenin kurtuluşu kesin oradan alınacak vergidedir ama eminim.
Burada bahsedilen gümrük vergisi dışında mı?
Eğer gümrük vergisi dahilse ben bunu tercih ederim açıkçası.
Gümrüğe takılma derdi olmaz o zaman çünkü.
Gerçi sorduğum kadarıyla şu anda da vergi çıktığında takılma olmuyor, getiren posta görevlisine kargo ücreti öder gibi ödüyorsun. Ama bu şekilde o sıkıntı da biterse, her şeyi baştan ödeyip mevzuyu kapatırsak (amazon global shipping'tekine benzer şekilde) tercih edilebilir kısmen. E tabi ne kadar vergi uygulayacaklarına da bağlı bir yandan.
Ama bu gümrük vergisi hariç gibi algıladım ben.Muhtemelen öyledir.
Ben hiçbir şey anlamadım. Kanun metni olsa da ona baksak diyecem ama şimdilik sadece ağızlarda galiba. Geçenlerde evlilik programları yasaklandı diye haberler yapılmıştı ama meğer arkadaş bulma programıymış, bildiğimiz evlilik programları o statüye girmiyormuş vs. diye herkes günlük yaşantısına devam etmişti. Bu konu da öyle olacak gibi tahmin ediyorum. Cidden ben bir şey anlamadım çünkü.
Yurtdışında hizmet veren kişi vergisini bize vermez zaten, vergileme hakkı nasıl bizde oluyor onu anlamadım. Hadi bizde diyelim, o adamın gelir vergisini tüketiciye ödetmek oluyor bu. Ben zaten gümrük vergisi ödüyorum, bir de satıcının vergisini mi ödeyeceğim? E-ticaret denince hemen akla amazon, ebay, aliexpress gibi siteler geliyo ama belki de onlardan bağımsız bilmediğim bir statüdeki e-ticaret işlemlerini kapsıyordu okuduğumuz bu diyalog. Diğer türlü bana hiçbir şekilde mantıklı gelmedi, çözemedim 😕
Sanırım burada gözlerini diktikleri Aliexpress. Emin değilim ama Amazon ve diğerleri bir şekilde Türkiye'de kayıtlılar yani ticari etkinlik gösteren şirket statüsündeler ve vergi veriyorlar bir türlü. Ali gibi diğerleri ise verilen örnekte anlatıldığı gibi Türkiye'ye vergisiz satış yapmaktalar. Bu nedenle bunlardan yapılacak alışverişe herhalde belli bir yüzde ödeme kesilecek kredi kartından. Aliexpress zaten Alipay sistemi üzerinden satış yapmakta, yani o birime ödenen kredi kartı işlemlerine ek yapılacak. Ya da Ali gelecek burada şirket olacak ve vergisini verecek; o zaman bu iptal edilecek.
Başka sorunlar var ama: İptal ve iade işlemlerinde çekilen vergi de geri yatacak mı? Yatması gerek ama banka bunu hemen devlete aktarıyorsa devletten ödenmiş verginin geri alınması olanaksız derecede zordur. Ayrıca satıcı çalıştığı arabirimi ve ödeme sistemini değiştirirse ne olacak? Yani Alipay değil de yarın Velipay yaparsa? Banka nasıl takip edecek nerede ne oluyor diye? Bu gidişle herkes yurtdışındaki bir bankada bir hesap açacak ve buradan oraya transfer (dolar, euro ya da hatta bitcoin) yapacak ve ödemeleri o hesap üzerinden yapıp teslimatı TR adresine gönderecek. Çok saçma boyutları var. Sanal paralarla iş yapmaya yol açıyorlar yavaş yavaş. Ülkeye daha çok para sokmak isterken serveti yurtdışına yönlendiriyorlar. Bildiğim bir çok teknoloji şirketi vb zaten bir süredir kaynaklarını dışarı çıkardı ve çalışanlarının ödemelerini falan yurtdışı üzerinden yapıyorlar. Yani tripod yapıp satıyorsunuz diyelim yurtdışına. Gelen parayı yurtdışı banka hesabında tutuyorsunuz ve Türkiye'ye getirmiyorsunuz. Nasılsa alacağınız mallar da Çin'den alınacak ve ödemenizi o hesaptan yapıp teslimatı TR bildiriyorsunuz.
Devletin bu cinlikleri yüzünden insanlar yavaş yavaş mal varlıklarını dışarı kaçırıyor. Zaten devlet istediğine el koyup kayyum atıyor; aklı başında olan ve biraz da olsa muhalif herkes geleceğini dışarıda görmeye başladı.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Zaten paypal da kullanamıyoruz. Bir şey üretsen bile satması çok zor. Misal ben, müzik yapıp satmaya kalktığımda zaten yurtdışı odaklı olacak. Kendi çapımda ülkeye döviz akışı sağlayacam. Ama yok. Elim ayağım bağlı birçok konuda. Benim gibi çok fazla kişi olmasa bile bir şekilde iş yapamaz duruma geldik. Şimdi bu gibi hamlelerle devlet, iyi veya kötü bir şeyler üretmek isteyen insanların da önüne ket vuruyor. Daha en başından ihtiyacımız olan malzemeleri alamaz hale geliyoruz. Benim bildiğim facebook üzerinden bile ticari satış yapan bir sürü kişi var. Onlar için bir düzenleme yok mesela. Bakan hiç bahsetmemiş. Muhtemelen de bilmiyordur. İddia ediyorum, bizde yasa koyucu ve uygulayıcılar, internet nedir, ne işe yarar, kim nasıl kullanır gibi soruların cevaplarını bilmiyorlar. Bilmedikleri konularda da en üst düzeyde yetkiye sahipler. Wikipedia'yı engellemiş ülkeyiz neticede.
Eğer sigortalı bir işte, bir nevi köle gibi çalışıp, başkalarının bahçesini sulayarak kendim ufak bir pay alırken onları zengin ediyorsam sorun yok. Ama kendi başıma bir iş kurayım, bir şeyler yapayım dediğim anda tüm yollar kapalı. İmkanı olanın yurtdışına kaçması çok doğal.
Allah göstermesin ama bugünkü deprem bir puan yukarıda gerçekleşse, 7.0 ve üzeri gibi ekonomi yerle bir olurdu. Şu an sessiz bir kriz var. İnsanlar değil yatırım yapmak, sağa sola dönerken bile iki kere düşünüyor. Bu ek vergiler, ek düzenlemeler, cezalar vs. açığı kapatma amaçlı. Nüfuslu bir hükümet var sonuçta kadrolu vs. ve bu nüfusa birçok kaynak lazım bir yerlerden. Boşuna değil bu köreltici ekonomik tedbirler.
Adana'da yaşadığım dönemde komşum vardı adı osman. Tam bir bulaşıktı. Asalak gibi yaşardı, biraz da belalıydı. Biri araba alır hop gider "guyruğu eğri" der üç yüz beş yüz yolardı. Bakkaldan çekirdek alan çocuktan bile bir avuç haraç alırdı. Karşılığında güya mahalleye serseri sokmadığını falan söylerdi.
Şu anki vergi politikası bahsettiğim asalak osman'ın geçim biçimiyle aynı.
Aynen paciente hocanın dediği gibi. Geçen aylarda da işsizlere, aylık 52 lira verirseniz size sağlık sigortası yapacağız diyorlardı. Zorunlu bireysel emeklilik diye bir şey çıkmış. Her çalışandan kesiliyor, ilk 2 ay içinde çıkmazsan 3 yıl boyunca kaçamıyorsun. Artık kimden ne koparırsam kâr mantığı.
arkadaşlar yanlış yeremi yazıyorum bilmiyorum.. ebay yada amazondan aşagıdaki üründen almam gerek. hangisi daha hızlı gelir.. amazondaki ürün 22 dolar ve ebaydaki 11dolar hangisi alınır. ve hızlı gelir?