benm hatırladığımda mythbusters da ikiside eşit çıkmıştı.koşşan da yürüsen de farketmiyodu. 😯
yağmurda hareket halindeki bir araçta mı önünüzü daha kolay görürsünüz, duran bir araçta mı (ozan konu dışı yaaa, bence çok sağlam bir konu dışı :)) olay bunun gibi bişey işte bu biraz daha görünür kılıyor cevabı bence...
hiçbir iyilik cezasız kalmaz...
bilimadamları yağmurda koşarken üzerine sıçrattıklarını da sayıyorlar mı yoksa sadece haktan gelenleri mi sayıyorlar 🙂
bende discovery de izlemiştim koşan daha az ıslanıyor. ayrıca bilim adamlarını boşver, sokakta yağmur yağarken herkes koşuşturur ve sığınacak bir yer bulur. o sırada aynı mesafeyi yürüyerek gelen ve yamurun tadını çıkarayım diyenlerden birisi bir süre sonra seninle aynı yerde yağmurdan korunmaya çalışır. o zaman farkedersin ki yürüyerek gelen şahıs daha fazla ıslanmıştır 🙂
benm hatırladığımda mythbusters da ikiside eşit çıkmıştı.koşşan da yürüsen de farketmiyodu. 😯
evet dediğin doğru.ama o ilk denemeydi.eşit çıkınca seyircilerden gelen tepkiler üzerine tekrar denediler.ilk denemede kendi kurdukları sistemle ıslanmışlardı, ikincide ise gerçek yağmurla denediler ve koşanın daha az ıslandığını ispatladılar.
...murat...
koşarken çarptıgımız yagmur damlaıckları çogalıyor diye biliyorum ama emin değilim:(
bende dicoveriyde izlemiştim ama efsaneavcılarında değil saçma şeyler deneyen bir program var onda:)
kalkın bizde deneyelim 🙂
bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu
bol bol ıslanan biri olarak ( evet çölde kutup ayısı sendromu yaşıyorum ) daha çok "yağmurda koşan mı daha çok söver, yürüyen mi" sorunsalını yaşıyorum." sanıyorum koşan daha çok sövüyor. Ama ıslanma olayını bilemicem tabi.
Ben yağmur yağarken emekliyorum böylece göbeğim ıslanmıyor.
*our AC-130 in the air
Oh be! Yaratıcı bir bakış açısı nihayet.. Çok kısır ve sıkıcı bi döngüye girmişti başlık..
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Olay budur abicim. Japon işte.. Onun içine nasıl girip çıktığını merak etmedim değil ama..
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Bunu yapanlar Japon değil sanırım..
http://h2.haberturk.com/01Detay.aspx?ID=2100&Kat=11&dt=2007/12/02
Burdan bi bakın 😀 Yağmur su ile şaka yapmak 😛
Maksadım sana gördüğünü anlatmak değil anlamadığını göstermektir.
Arkadaşlar böle bi tartışma duymuşsunuzdur; yağmurlu bi havada aynı mesafede koşan mı daha çok ıslanır yoksa yürüyen mi?
İlginç gelebilir ama koşan daha çok ıslanıyor. Hemen açıklama yapiim.
1-Bir insana tepeden bakıldığını düşünün. Yürürken mi daha çok şey görürsünüz yoksa koşarken mi? yani yağmurda koşarsanız bacaklar, kollar ileri geri gideceği için yağmurla temas eden yüzey alanı artar.
2-Koşarken önünüzdeki düşmekte olan yağmur damlalarınada çarparsınız.
Yani; yağmur yağarken koşmayın!!!!!
Bu deneylerle ispatlanmış bir olaydır...
(nerden çıktı bu şimdi demeyin, paylaşiim dedim 🙂 )
deneyler bunun aksini ispatladi. aciklayayim.
1-bir insan yagmur altinda kosarak 1 dakikada yagmurdan kurtulabilecegi halde ayni tempoda yuruyerek 5 dakika boyunca yagmura maruz kalir ki bu birim basina dusen yagmur damlasi oraninin 5 katina cikmasini saglar.
2-eger kosan kisi sprinter (kisa mesafe kosucusu) degilse zaten kosarken bacaklari ve kollari pergel gibi acilmayacagindan alacagi yagmur miktari artmaz.
3-yagmur likit oldugu icin akiskan dinamigine gore yercekimi yonunde hareket etmek isteyecektir,bu yuzden kafadan asagi yagan uzun sureli yagmur vucutta kisa sureli degisik yonlerden gelen yagmur ile ayni etkiyi yapmaktadir.
bu bir cok deneyde ve televizyon programinda tekrarlanmistir(arkadaslar deginmis)
boyle bir efsanenin cikma sebebi ise asagi yukari her efsane gibi sacma bir baslangica sahiptir.uzak dogu kulturunde (cin/japon) 'yagmurdan kacarken daha cok islanirsin' gorusu hem felsefi hemde eski zamanlarin deyimlerinden biridir. soyle ki eski uzak dogu yapilari asiri meyilli ve oluklu catilara sahiptir,bu nedenle o ulkelerde yagmurdan kacarken hem yerdeki birikintilere dikkat edilmeyeceginden hemde yagmurdan sakinmak icin cati altlarindan gecerken oluklardan akan sulara da maruz kalinacagindan daha cok islanilacagi gorusu dogmus ve zamanla felsefi bir kavrama donusup 'kaderden kacmamak,doganin getirdiklerini kabul etmek' gibi ogretilerle kesistirilmistir. hatta bu konu hagakure de bile gecmektedir.
Veee, allahına geyik bir konuya bile bilimsel ve felsefi yönden yaklaşan dv art'ı tebrik ediyorum :). Ama mesajı yazma sebebimi de açıklamaktan geri durmayacağım tabi, 2. maddeye katılmıyorum. Daha önce değinmiştik ama, olduğunuz yerde dururken sadece bulunduğunuz birim alana düşen yağmuru alırsınız, ama koştuğunuz zaman, birim alana düşen yağmurun yanında, önünüzdeki birim alana düşen yağmurun da bir kısmını yiyeceksiniz. Gerçi bu hesaba göre bulunduğunuz birim alandaki yağmurun bir kısmını da yememiş olacaksınız, bu bağlamda benim teori yan yatar bilader.. Nasıl da çürüttüm kendi kendimi..
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Bir süre sonra bu soru tarih olacak zaten arkadaşlar. Crow'da bir söz vardı "her zaman yağmur yağmaz" diye...
Baba: Hayatım sence yağmur yağdığı zamanlar koşan adamlar mı daha çok ıslanır,yürüyenler mi?
Anne: Ay ne bileyim ben... Ne...Koşan mı?
Çocuk: Yağmur ne demek anne?
hiçbir iyilik cezasız kalmaz...