Forum

Tiyatro

15 Gönderi
5 Üyeler
0 Reactions
4,126 Görüntüleme
(@schumacher87)
Gönderi: 64
Başlığı açan
 

Arksdşlar arkdşım bir sorusu üzerine bu konuyu açtım.Arkdşım tiyatroya girmek için Öss girmek gerekiyormu die sordu.benim bildiğim okunmuyor.Konservatuvarlar kaç puan istiyor.Bu konuda bilgisi olan arkdşlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim...

Ben İstanbul oldum, sen Bursa...

 
Gönderildi : 07/02/2007 11:31 pm
(@fardilkonmel)
Gönderi: 33
 

Öss okumak derken kastettigin şeyi öss ye girmek olarak algiliyorum. Öss ile alan yerler varsa da, baraj isterler. Çünkü ozel yetenek sınavıyla alınır.

 
Gönderildi : 08/02/2007 12:25 am
(@akn673)
Gönderi: 0
 

Önce öss ye girip ilk bölümde barajı geçmesi gerekiyor.Lise türüne göre 160 ve ya 185 puan.Sonra yetenek sınavı var.Orda da başarılı olursa kayıt olabiliyor.FardilKonmel bana diğer başlıkta yardımcı olmaya çalışmıştı,diğer başlığa da bakabilirsin.

 
Gönderildi : 08/02/2007 3:16 am
(@mushrappa-ous)
Gönderi: 0
 

bu öss oknusu açılmışken ben fotografcılık okumayı düşünüyorum
şimdi öss ne yapcam ne kadar yapcam?
konularda bu eklenen şeyler beni ilgilendircek mi?
ne kdar anlatabildim derdimi bilmiyorum ama bir cevap verin bu işi bilen arkadaşlar

bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu

 
Gönderildi : 08/02/2007 5:47 pm
(@fardilkonmel)
Gönderi: 33
 

bu öss oknusu açılmışken ben fotografcılık okumayı düşünüyorum
şimdi öss ne yapcam ne kadar yapcam?
konularda bu eklenen şeyler beni ilgilendircek mi?
ne kdar anlatabildim derdimi bilmiyorum ama bir cevap verin bu işi bilen arkadaşlar

Direk olarak lisans seviyesinde fotogracilik bölümü duymadım Türkiye de.
Guzel sanatlar bolumlerinde yine yetenekle alınan bölümler olabilir bu isimle. Fakat tahminime göre, bunu icine alan gorsel sanatlar secebilirsin arastirip. Fotografciligi da barindiran, sana temellerini kazandiran, ve cesitli konularda goruslerini genisletebilecek. Hemen ardindan, Turkiye de kalmak istersen, yine cesitli programlar arasindan, istanbul b ilgi universitesinin direk fotograf uzerine yuksek lisans programi var, ona devam edebilirsin.

Bahsettigim konularda egitimini bu sekilde alman, hem cevreni genisletir, hem de inanilmaz bir beyinle bu ise girersin. Icinde zaten var olan seyleri, yontup, yuzeye cikartmana yardimci olur boyle egitimler.

 
Gönderildi : 08/02/2007 6:21 pm
(@mushrappa-ous)
Gönderi: 0
 

bilgide ki yüksegi araştırıyım ama şunu biliyorum yıldız marmara ve mimar sinanda var fotografcılık bölümü
hatta benim okulumda kocaelinde bile var

bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu

 
Gönderildi : 08/02/2007 6:24 pm
(@schumacher87)
Gönderi: 64
Başlığı açan
 

diğer başlığa bir baktım FardilKonmel sahne sanatları bölümünden bahsediyor.Tiyatro bölümü için sahne sanatları mı okuması gerekiyor ve kaç puanla giriliyor.

Ben İstanbul oldum, sen Bursa...

 
Gönderildi : 08/02/2007 11:39 pm
(@fardilkonmel)
Gönderi: 33
 

Sahne sanatları okuman aslında gerekmiyor. Benim önerimdi sadece kendimce. Kendini kısıtlama yani. Araştırırsan çeşitli olanaklar görürsün.

Özellikle Bilkentin müzik ve sahne sanatları - Tiyatro bölümünden bahsettim. Fakat tekrar ediyorum. Çok çeşitli olanakların var. Konservatuarlar vs..

Yine yazmaya çalışacağım buraya.

 
Gönderildi : 09/02/2007 12:46 am
(@akn673)
Gönderi: 0
 

benim bu konuda küçük tüyolar almam lazım.yetenek sınavında neler yaparsam hocaların gözüne girerim gibi:) varsa tiyatrocu bir tanıdığınız ki şimdi okuyorsa daha iyi olur,tanışmam mümkün müdür?

 
Gönderildi : 09/02/2007 2:56 am
(@fardilkonmel)
Gönderi: 33
 

benim bu konuda küçük tüyolar almam lazım.yetenek sınavında neler yaparsam hocaların göüne girerim gibi:) varsa tiyatrocu bir tanıdığınız ki şimdi okuyorsa daha iyi olur,tanışmam mümkün müdür?

Mesajlarımın başından beridir hep bilkent dedim. Böyle bir zorunluluğun yok lütfen.. Böyle bir yanlış anlama varsa, düzelteyim.

Önerim, Ankara'daysan, git bilkente, seve seve sana yardımcı olurlar anlatırlar. Gönlünü ferah tut. En önemlisi ne istediğinden emin ol ve etrafındakileri çok dinleme.

Çok istiyorsan bunu, lütfen oturma. İstemekle olmuyor, hareket lazım, bacakları çalıştırmak lazım. Git hiç üşenmeden korkmadan tedirgin olmadan, konuş, araştır. Buraya tekrar sonucu yaz :

 
Gönderildi : 09/02/2007 3:27 am
(@akn673)
Gönderi: 0
 

Benim gitmek istediğim ilk yer Bilkent Üniversitesi.Çok kaliteli bir eğitimi var ve çok modern.Fakat burslu kazanamazsam çok yüksek bir meblağ(ki 14 milyar diye biliyorum) gerekiyor.Bilkent olmazsa Ankara Üniversitesini istiyorum.Şu an pek vaktim olmadığından dolayı buraya yazıyorum.Yoksa Bilkent'e ilk boş zamanımda gideceğim.Umarım yetenek sınavı tarihinden sonra buraya kazandığımı yazabilirim.

schumacher e:Eğer hiç bir yer kazanılamazsa oyunculuk dersi veren özel okullara gidilebilir ki,yine yüksek fiyat sorunu çıkar.Tabi ucuz yerler de var ama fiyat düştükçe kalite düşüyor.

 
Gönderildi : 09/02/2007 6:41 am
(@kerimsafa)
Gönderi: 15
 

Şu an Türkiye'de birçok okulda tiyatro bölümü mevcut ve bu sınırlar içerisinde gayet tatmin edici eğitimi olan yerler de var. Fakat isim vermeden konuşacak olursak "bazı yerler" yetenek sınavında kendilerine oyuncu değil star arıyorlar. Tabi bu durumda sınavda gösterilen oyunculuk performansının yanında fiziksel özellikler de çok büyük önem kazanıyor. Yani jürinin gözünde performans olarak eşit seviyelerde olan iki kişiden "güzel" olanı girebiliyor okula en kaba tabirle. Tabi bunu bu kadar önemli bir kriter olarak görmeyen okullar da mevcut. İkinci bir şey de şu ki; tiyatro bölümüne girmek isteyen kişiler yaklaşık 1 yıl öncesinden çok sıkı bir çalışma içine giriyorlar. Çoğunluka güzel sanatlara hazırlık kurslarına giderek belli başlı dersler (şan,psikodrama,..vb) alıyorlar. Burada da gayet zorlu bir süreç geçiriyorlar ve sonunda yetenek sınavı geliyor çatıyor, o zamana kadar maddi manevi harcanılan birçok şey bir anda çöpe gidebiliyor. Tabi bunun yanında hiçbir kursa gitmeyip de derece yaparak okula giren insanlar da yok değil. Sonuç olarak bu bölüme girmek çoğunlukla kişisel özveriye bakıyor. "Çoğunlukla" diyorum çünkü malesef ki şans da çok ama çok büyük bir faktör bu yolda.

Daha önceden ve şu an çevremde olup da tiyatro bölümüne hazırlanan insanlar kendilerini sadece bu işe odaklamış durumda. Sürekli tiyatroya gidiyorlar, kitap okuyorlar, çalışıyorlar, kurslara gidiyorlar... Hedefe doğru gerçekten istikrarlı bir şekilde ilerlenmedikçe başarılı olunabilmesi pek sözkonusu görünmüyor.

Tiyatro bölümüne girmek isteyen arkadaşlar FardilKonmel'in de dediği gibi istedikleri okulun tiyatro bölümlerine gidip daha detaylı bilgi alabilirler, almalılar da bence çünkü okulların yetenek sınavındaki gözettiği kriterler ve koyduğu aşamalar genel olarak benzeşse de özelde farklı. Çoğunluğu için bir tirad hazırlanması gerekiyor, onun dışında kimisi şiir okutuyor, kimisi istiklal marşını söyletiyor artı bunun yanında genel kültür bilgileri de (okuduğun köşe yazarları, gittiğin festivaller,sevdiğin yönetmenler..vb) gözden geçiriliyor.

Hazırlanan arkadaşların şevki kırılmasın, sadece bunun gerçekten çok ama çok özveri istediğini ve bazen karşılıksız bir aşk gibi olması gerektiğini dile getirmeye çalıştım.

Umarım iyi haberlerinizi buradan alırız.
Başarılar.

Not: Bu arada yukarıda konusu açılmış; evet Türkiye'de birçok okulda güzel sanatlar fakültesi altında lisans seviyesinde fotoğraf bölümü mevcut. Hatta son yıllarda bazıları adlarını Fotoğraf ve Video Bölümü olarak değiştirerek fotoğraf eğitiminin yanında video eğitimi de vermeye başladılar.

 
Gönderildi : 09/02/2007 7:49 am
(@schumacher87)
Gönderi: 64
Başlığı açan
 

ben bursada adile naşit tiyatrosuna gidiyorum.tiyatroda sadce doğaçlama yaptırıyolar bunun yetenek sınavında ne gibi faydası olur.Başka derslerde almam gerekiyor mu?

Ben İstanbul oldum, sen Bursa...

 
Gönderildi : 09/02/2007 2:19 pm
(@kerimsafa)
Gönderi: 15
 

ben bursada adile naşit tiyatrosuna gidiyorum.tiyatroda sadce doğaçlama yaptırıyolar bunun yetenek sınavında ne gibi faydası olur.Başka derslerde almam gerekiyor mu?
Doğaçlama çalışmanın tabi ki belli bir oranda faydası dokunacaktır sana. Ama sınav için yeterli olduğunu söyleyemeyeceğim. Yukarıda bahsettiğim gibi başka dersler üzerinde de yoğunlaşman gerekiyor. Bazı özel tiyatroların güzel sanatlara hazırlık gibi özel programları olabiliyor. Devam ettiğin tiyatronun hocalarıyla/oyuncularıyla da konuşursan yoğunlaşman gereken programlar konusunda seni daha sağlıklı yönlendirebilirler.

 
Gönderildi : 10/02/2007 10:05 pm
(@schumacher87)
Gönderi: 64
Başlığı açan
 

arkdşlar verdiğiniz bilgiler için çok tşk ederim...

Ben İstanbul oldum, sen Bursa...

 
Gönderildi : 12/02/2007 9:11 pm
Paylaş: