1) arkadaşlar mesela ben şimdi uzun metraj film çekiyorum diyelim ve cok güzel oldu ben bunu nasıl sinemalarda izlenime sunarım neler yapmam gerekir
2) kameram canon xlh1+35mm olması yeterli olurmu
3) oyuncuları bulmuş olsam ve hepsi tiyatrocu ise sinema ya girebilirmi
bilgisi olanlar anlata bilirmi
karar verildi 2010 yılında uzun metraj film çekilecek o zaman a kadar senaryo+storyboard+kamera+35mm+şaryo+jimmy jib+sponsor hazır olacak
xlh1 bildiim kadarıyla digital değil mi? ve 35 mm'yemi yazıyor?
hadi diyelim 35mm'ye yazan bir kamera buldun (-ki bu filmler ve kameralar amatörlerin alamayacağı kadar pahalıdır) oyuncularıda ayarladın filmini çektin ama bilmelisin ki bu işler böyle olmaz kardeşim. Ama ben seni anlayabiliyorum öyle olsa da sinema salonlarında yayınlaman için neler gerek;
35mm'ye yazdığın filminin yüzlerce hatta binlerce kopyası (yani para)
Salonlarda yer kiralamak için dağıtımcı şirket (yani para)
Sonuç olarak şöle bi hesap çıkartırsak senin tek başına yapacağını warsayalım 200.000$ paraya ihtiyacın war arkadaşım bukadar paran warsa bi 100$ bana borc verirsen sewinirim.
peki bu işler nasıl olur?
Senaryonu yazarsın, yapımcı şirkete gidersin (tabi yapımcı şirkete gitmeden önce kendini azda olsa kanıtlaman gerekir bu sektörde kimse ne yapabileceğini bilmediği birine tonlarca para yatırmak istemez), eğer şirkete kendini ve senaryonu iyi ifade etmişsen yapımcıyı ikna ettiysen ilk aşamada sen çekiceksen filmini sana oyuncu ve teknik ekipman bulur yapımcı şirket (senin istediğin oyuncular varsa yapımcıla konuşursun eğer oda tmm derse senin istediğin oyuncularda filminde olur). Daha sonra filmini çekersin, montaja kurguya gidersin kontrol edersin (yani 5-6 aylık bir dönem) herşey bittikten sonra yapımcı şirket filminin reklamını yapar ve dağıtımcı şirketle anlaşır filmini verir, dağıtımcı şirket filmini 35mm film boyutuna kopyalar ve anlaşmalı olduğu salonlara filmini gönderir. Salonlardan gelen parayı yapımcı alır ve sana,oyunculara parasını yapımcı şirket verir. En basitinden film işi böyledir.
Saygılar
xlh1 + 35mm adaptorden bahsediyor sanirim,artik bir filmi sinemada oynatmak icin 35mm kamera kullanmak sart degil,dijital kameralarla cekilen filmler telecine islemiyle 35mm film makaralarina aktarilip oynatiliyor.Hatta son donemde izlediginiz turk filmlerinin birkacinda bu yontem kullanildi,buna iklimler de dahil.
bir film cektin ve sinemada oynatmak istiyorsun,once cektigin filmi bu telecine isleminden gecirip 35mm makaralara aktaracaksin,daha sonra oynatacagin salon sayisina gore kopya bastiracaksin bundan sonra dagitimcilardan biriyle anlasip kar-zarar anlasmasina gore dagittiracaksin,cektigin filmin populerligi veya bilinirligi de oynadigi sinema salon sayisini arttiracaktir.Bunun icin cebinden yuzbinden asagi olmamak uzere dolarlari sacman gerekiyor.
ikinci yontem ise cektigin filmi cilgin ve ileri goruslu(yerine gore belkide salak) bir yapimciya vereceksin o da yuksek kar karsiliginda senin adina yukardaki islemleri yaptiracak(boyle yapimci sanirim birtek ezel akay var simdilik,o da projeyi gercekten benimserse) tabii yine cebinden para cikacak bol bol.
ayrica sadece kamera+adaptor yetmez,ses-mikrofon sistemi,saglam isik sistemi,bilgili yardimcilar, makyaj vesaire tonla ayrinti var, sadece devamlilik ve projeyi derli toplu tutmak bile senin hayal edebileceginden daha karmasik.Kaliteli sinema filmi cekmek cidden emek ve para isteyen birsey oyle bir kamera alayim cekeyim meshur olayim isi zor yani.
Filmi cekmeden direk yapimcilarla anlasma konusuna coyo-t deginmis zaten(ama buyuk hayal kurma,yapimci dedigin oyle yuzbinlerce dolari sak diye ortaya atmaz)
once bol bol kisa film,amator film,baskalarinin yaninda asistanlik gibi seyler yapman yapimcilar tarafindan kabul gorme sansini arttirir.Eger 5-10 madden olusan ciddi bir portfolio'n yoksa hic gitme bile.