Forum

"Kurk Mantolu ...
 

"Kurk Mantolu Madonna" : Bunun Boyle Olmamasi Lazimdi

4 Gönderi
3 Üyeler
0 Reactions
1,598 Görüntüleme
(@aygunb)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Sabahattin Ali diye sorsaniz bana Turk edebiyatcisidir derdim 3 gun evvel. Ha bir de "Aldirma Gonul Aldirma" siirini yazdigini. Ama tesaduf eseri Houston'da makine muh. doktorasi yapan bir arkadasimin kutuphanesinden arakladigim kitabin beni bu kadar etkieyecegini hic ummuyordum. Turk Edebiyati'ni yeniden kesfetmeme sebep olmustur bu uzun hikaye (novella) an itibari ile.

Ne yazik ki icimdeki duygu ve dusunce firtinasini paylasacak birisi yok etrafimda gecenin bu saati. O yuzden de yaziyor olabilirim bu mesaji. Kitabin kabaca 2 bolumden olustugu soylenebiir. Maria ve Raif'ten oncesi ve sonrasi diye. Her iki bolumde de birbirinden leziz betimlemeler, hayat dersleri ve ic dunya analizleri var. Askin, ruh ikizi (?) kavraminin, gercekten yasamanin ve birisini sevmenin uzerine yazilmis ender guzellikteki bir eser.

Daha da filme cekilmemis galiba. Ben bu yasima kadar okumamis idim ve hakikaten utandim kendimden. Ince Memed serisinin uzunlugu ile "Kurk Mantolu Madonna" nin derinligi karsilastirilabilir. Dilerim bu yazi sizin de merakinizi acar da alir okursunuz. Bazi guzel alintilari da vereyim de tam olsun:

"'insanı dibinde ne olduğunu bilmediği bir kuyuya indirmek, dibinde canavar olduğunu bildiği bir kuyuya indirmekten daha zordur'"

"hayatta hicbir zaman kafamizdaki kadar harikulade seyler olmayacagini henuz idrak etmemistim."

"It seemed the world was divided into good and bad people. The good ones slept better... while the bad ones seemed to enjoy the waking hours much more" - Woody Allen

Bayram Aygun

http://www.bayramaygun.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 25/02/2009 10:29 am
(@payitaht)
Gönderi: 0
 

"Dünyada bir tek insana inanmıştım. o kadar inanmıştım ki, bunda aldanmış olmak, bende artık inanmak kudreti bırakmamıştı. Ona kızgın değildim. Ona kızmama, darılmama, onun aleyhinde düşünmeme imkân olmadığını hissediyordum. ama bir kere kırılmıştım. Hayatta en güvendiğim insana duyduğum bu kırgınlık, adeta bütün insanlara dağılmıştı; çünkü o benim için bütün insanlığın timsaliydi. Sonra, aradan seneler geçtiği halde, nasıl hâlâ ona bağlı olduğumu gördükçe, ruhumda daha büyük bir infial duyuyordum."

Kürk Mantolu Madonna

 
Gönderildi : 26/02/2009 12:43 am
(@ali-unal)
Gönderi: 0
 

Bu kitapta bir türlü hazmedemediğim bir şey vardır, o da sonudur. O âna kadar muhteşem giden kitap, birdenbire farklı ve biraz da kötü bir yere oturur. Öyle olması gerekiyor muydu, kitabın tümü sonunun böyle olmasına izin vermiyordu, ah ah niye, demişliğim çoktur. Kuyucaklı Yusuf'ta da benzer şeyler hissetmiştim ama onu, salon melodramlarımızın etkisinde fazla kalışıma yorup dolayısıyla Ali'yi de bu konuda haksız yere eleştirdiğime karar vermiştim Ama Madonna'da... Bitmeseydi öyle diyorum hep, öyle bitmeseydi.

Bir Japon filmi vardı, sırf adına vurulup girmiştim: "Dünya'nın orta yerinde oturmuş aşk için ağlıyorum." Genelde film isimleri kısa ve çarpıcı seçilir ki, vizyonda şans bulsun. Eternal Sunshine of the Spotless Mind'i Sil Baştan diye çeviren zihniyet bu zihniyettir ama nasıl olmuşsa bu filmi kaçırmışlar. Neyse, diyeceğim şu. Bu filmin adını hep Raif'i düşünerek şöyle değiştiririm:

"Dünya'nın orta yerinde oturmuş Raif için ağlıyorum."

 
Gönderildi : 26/02/2009 1:51 am
(@aygunb)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Ali Baba'nin uyarisi ile "Ince Mehmet" "Ince Memed" olarak degistirilmistir. Dosthane uyarin icin tesekkur ederim Alicigim.

Okudugum kadari ile kitabin sonu bilerek hizli bir sekilde gecistirilmis Sabahattin Ali tarafindan. Sebep ise eksisozluk'ten"

"1940-1941 yılları arasında hakikat gazetesinde yayımlanmış,1942 yılında kitaplaştırılmış bir "büyük hikaye"dir.sabahattin ali ,bu hikayeyi başlangıçta roman olarak tasarlamış ,fakat o dönem ciddi para sıkıntısı içinde olduğundan daha 2-3 sayfası hazırken gazateyle anlaşıp yayımlatmaya başlamış,geri kalanını da günü gününe yazmış.ancak sonradan gazete sahibi parasını ödemeyip bi de üstüne üstlük "hikayeniz tutulmadı" gibisinden laflar söyleyince çok sinirlenip hikayeyi kısa kestiği söylenmiş o zamanlar."

Rahmetlinin yazdigi son buyuk eseri baltalamakla kalmamisiz bir de Turkiye Cumhuriyeti'nin ilk faili mechul cinayetine kurban etmisiz.Can Dundar'in yazdigi yaziyi okumanizda buyuk yarar var: < http://www.candundar.com.tr/index.php?Did=2008 >.

"It seemed the world was divided into good and bad people. The good ones slept better... while the bad ones seemed to enjoy the waking hours much more" - Woody Allen

Bayram Aygun

http://www.bayramaygun.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

 
Gönderildi : 26/02/2009 7:51 am
Paylaş: