Sinefx forumundan olduğu gibi alıntıladım, herkesin görmesi için paylaşıyorum. Aşağıdaki yazılar Alper A. adlı kullanıcıya aittir.
Epic Frames 2008'de 120 filmi icin yaptiklari gorsel efektler ile forumda gundeme gelmisti, konuya sirketin yoneticilerinden oldugunu tahmin ettigim Mustafa Aslan da dahil olmustu o donemde.
Ayni firma, yeni projeleri icin Istanbul'da brosurler dagitmaya baslamis, dolayli olarak brosurun iceriginin bir kismi bana da ulasti.
Filmin afisi;
https://dl.dropboxusercontent.com/u/437 ... .00.54.jpg
Filmin ekibi;
https://dl.dropboxusercontent.com/u/437 ... .00.57.jpg
Afisdeki utanmazlik sinirlarini zorlayan telif hakki ihlaline girmeyecegim. Isterseniz siz tartisin, Turkiye'deki sektorun neden gelisemedigine dair cikarimlar yapin, boyle araklama islerle zaten pek olmayan sektorel itibari zedeleyenleri yerin dibine sokun ama burada daha da sikintili olan konu filmin ekibiyle ilgili.
Listede su an sektorde calisan, benim de bizzat tanidigim bir cok insanin adi geciyor. Listede tanidiklarimin hepsiyle tek tek iletisime gecip sormadim ama Aziz Kocanaogullari, Alican Serbest ve Kubilay Kocaoglu'nun bu proje ile uzaktan yakindan alakalari olmadigini biliyorum. Adi gecen diger yetenekli, caliskan arkadaslarin da projede gercekten yer aldiklarindan cok supheliyim. Belli ki sektorel deneyimi olan, profesyonel sanatcilarin isimlerini kullanarak projenin tanitimini yapmayi, belki finansman bulmayi hedefliyorlar. "Baksaniza bu kadar deneyimli adam bu ekibin icindeyse, bu sirket isi biliyor ve ciddiye aliyor, yapacaklar filmi" gibi bir izlenim yaratmaya calisiyorlar herhalde.
Ikisi de kabul edilebilir degil ancak buyuk bir firmanin telifine sahip oldugu urunleri araklamak ile bireylerin isimlerini kullanmak ve onlari lekelemek oldukca farkli seyler. Bu listede adi gecen insanlar ister mi arama motorlarinda sorgulaninca boyle bir projede isimlerinin gozukmesini? Ayrica bu insanlarin bir kismi baska firmalar ve islerde yer almalarina musade etmeyen sozlesmeler ile calisiyorlar su an bulunduklari yerlerde. Bazilari da calistiklari musteriler, kazandiklari paralar ve odedikleri vergiler konusunda cok hassas ve dikkatli davranmak zorundalar mevcut ulkelerindeki sicillerinin temiz kalabilmesi icin.
Aziz sirketin sahibi oldugunu dusundugum Mustafa Aslan'a telefon etmis durumu sormak icin ve kendisini projenin basindaki kisi olan Seyit Ozcan Giden'e yonlendirmisler. Seyit Ozcan Giden, bu kisilerin filmde calisma ihtimalini dusunerek isimlerinin listeye yazildigini soylemis, durumdan ozur dilemis ve "hakkini helal et" demis. Su ulkede CG sektorunde turlu turlu rezalet gorduk hepimiz ama bu kadar profesyonellikten uzak bir yaklasim gormek cok sasirtici. Olayin yasal yonu konusunda bilgim yok ama su yapilan isin birden fazla yaptirimi olmali. Telif hakki ihlali bir yana, insanlarin isimlerinin izinsiz kullanilmasi ve eger bu brosur ile yatirimci araniyorsa ucu neredeyse dolandiriciliga kadar gidebilecek bir durum var gibi gozukuyor.
Belki Mustafa Aslan gorur bu mesaji. Bakin bir kac sene once yaptiginiz islere bu forum okuyuculari tarafindan bir suru ovgu gelmis, ileride daha guzel isler de yapabileceginiz dusunulmus. Ancak su yaptiginizin kabul edilebilecek hic bir yani yok. Kendi itibarinizi yerle bir ediyorsunuz sadece. Cok yazik.
Sinefx forumuna dün gece üye olan @mustafaaslan2 kullanıcıdan savunma cevabı.
Öncelikle, sürekli benim ismimin böyle gündeme gelmesinden rahatsızım. 120 filmi ile ilgili açıklamalar o konu başlığında görülebilir. O dönemde forumda daha aktif olduğum için belki de ismim gündeme gelmişti.
Sektörden uzaklaştım denebilecek bir dönemde ismimin gündeme gelmesi ise ayrı bir durum. Şirketin yöneticisi durumunda değilim. Seyit ile dostluğuma binaen projelerinde gerekirse planlama yapıyorum. Bu nedenle, Aziz Bey'in beni araması bile beni şaşırtmıştı. Bu forumdaki üyelerin bir kısmı beni de, Seyiti de şahsen tanırlar. Benim ne niyette yada karakterde olduğumu da biliyorlar. Maalesef bu tip başlıklar altında ismimin geçmesi ayrı bir üzücü durum.
Konuyu açan arkadaşın kendince haklı olabilecek eleştirilerde bulunması da gayet normal. Fakat benim açımdan üzücü olan durum, işi her boyutuyla araştırmadan "sahtekarlık" tabiri ile giriş yapılmasıdır.
Seyit bu projeyi yapmaya karar verdiği dönemde(4 yıl önce) de devamındaki dönemde de ve bugün de bu işin hukuki boyutunu oldukça araştırmıştı. İşin telif yada çalıntı olma durumu için gözlerin ağızın yerinin bi firmanın tekelinde olamayacağı yönünde avukatlardan görüş almıştı. Bunun dışında tasarımları değiştirmeye ve daha özgün tasarımlar yaptırmaya karar verdiyse de o dönem de elindeki imkanlar nedeniyle bunu sonraya bıraktı. Yani üzerinden yargıya vardığınız görseller onun için teknik yeterlilik denemesi idi.
Diğer bir husus ise senaryodur ki, çalıştıkları senaryonun da, o dönemde kafasındaki hikayenin de pixar'ın işiyle bi bağı yok. Yani salt konuşan araba yapmak üzerinden bukadar ağır ithamları haketmiyor diye düşünüyorum. Fakat bu konuda sizin farklı düşünme hakkınızda var.
Asıl projenin tasarımları için de bir çok concept artist ile görüştü ki bu benzerlikten de uzaklaşmak özgün tasarım yapmak amacında idi. Yani niyeti sahtekarlık değil. Eleştiri yaparken işin gerçeğini önce bir araştırmakda fayda olduğunu düşünüyorum çünkü eleştirisi yapılan çalışmanın 4 yıl önce ne amaçla ve ne imkanlarla yapıldığını da bilmekte fayda var. Bu broşör olarak adlandırılan çalışma piyasaya dağıtılan bir çalışma değildi ve Seyit'in doğrudan tandığı kişiler ile proje üzerinde konuşurken kullanılan bir çalışma idi. Bu film bugüne kadar hayata geçirilmiş veya ismi yazanlar üzerinden kazanç sağlanmış bir film de değil.
Diğer bir konu ise, ekip adı altında yazılan isimler. Bu konudaki eleştirilerde haklı olduğunu düşünüyorum. O dönemde isimleri yazılan arkadaşların büyük kısmı Seyit'i birebir tanıyan arkadaşlar olarak biliyorum. Tanımadıkları ise, diğer tanıdıklarından referans olarak bu kişi ile çalışabilirsin işinde iyidir denerek alınmış isimlerdi. Yatırımcıların isimleri tanıması ve o isimler üzerinden bir kar sağlanması gibi bir durum olmadı. Fakat yine de izinsiz şekilde isimlerinin kullanılmasının profosyonel veya doğru olmadığı görüşünde hemfikirim. Bunun iyi niyetle yapılan bir hata olduğunun Seyitte farkında. Fakat dediğim gibi, isimler üzerinden bir kazanç sağlanmak değil amaç görüşülecek insanların listesi idi.
Habire yurtdışından örnek vermeyi sevmem ama böyle bir şeyi ABD ya da Avustralya gibi haklarıın çok iyi tanımlandığı ve korunduğu bir yerde yapmaya kalkmanız durumunda korkunç bir tazminat ödemek durumunda kalırsınız. Bir insandan izin almadan adını ticari bir proje için kullanmaya kalkmanızın kendisi için korkunç sonuçları vardır ve mevcut işini kaybedebilir. Yani adama küfretseniz daha az cezanız olur çünkü sadece manevi bir zarar verirsiniz. Ama bir insanın adını başka bir projede anarsanız ticari çıkar sağlamış durumundasınız. İşe bak: "Bu adamların bu projede çalışma olasılığı var " diye borşür bastırmış ama o adamın bundan haberi yok?
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Merhabalar,
Yukardaki mesajda mustafaaslan2 üyesi olarak tabir ettiğiniz kişi benim.
Öncelikle sinefx de mesajım herhangi bir savunma yazısı değildir, şahsımın ismi geçtiği için cevap verme gereği duyduğum düzeltme mesajıdır. Firmanın avukatı değilim, ve böyle bir sorumluluğum da bulunmamaktadır.
Alper isimli üye, paylaşımnda herhangi bir gerçeğe dayanmadığı halde şahsımın Epic Frames'in sahibi olduğunu düşünmüş, geri kalan mesajlarınıda gerçeğe dayanmayan kafasındaki algılar üzerine kurmuştur. Bu nedenle gerçeğin ne olduğunu anlamadan paylaşım yapmasını nasıl hoş bulmuyorsam sizin de sırf birisi ortaya bişeler attı diye karşı tarafı dinlemeden bu konuyu buraya taşımanızı hoş bulmuyorum. Zaten bahsi geçen kişinin de izniyle sinefx forumunda ilgili konu silinmiştir. Demekki ortada bir hata ve yanlış anlaşma var.
Bu paylaşım ile ilgili olarak Seyit Bey ve firması Epic Frames avukatları gerekli hukuki süreci takip edeceklerdir diye düşünüyorum.
İlgili cevabımda şahsım ile ilgili kısmı açıklamıştım. Kurluş döneminde firmanın ortağı olsam da devam eden dönemde ayrılmıştım. Firmanın yöneticisi durumunda değilim, fakat Seyit ile şahsi dostluğum nedeniyle projelerinde planlama yapmaktayım. Bu nedenle Alper isimli üyenin şahsım hakkındaki ifadeleri tamamiyle yanlıştır.
Geri kalan kısmı da açıklamama rağmen hala anlaşılmadığını görmekteyim. Buna binaen,
Bahsi geçen broşür olarak adlandırılan döküman, şirket içi toplantılarda kullanılan bir dökümandı. Tavsiye alınan ve görüşülecek sanatçıların listesi olarak hazırlanmıştı. Alanında uzman bir Art Director ve Concept Artist olarak çalışmak üzere anlaştığımız bir arkadaşımıza karakterleri incelemesi üzerine verilen bu dökümanda, listedeki isimlerden tanıdıklarını görüp "sende mi çalışacaksın" demesi ve arkadaşının bu olayı yanlış anlaması üzerine bu iş olduğundan çok daha farklı bir hale gelmiştir. Yani Alper isimli üyenin yansıttığı ve sizin de burada yayınladığınız şekilde piyasaya bir döküman dağıtımı olmamıştır. Herhalde bir şirketin de, görüşeceği insanları planlamak için döküman oluşturmasında garip bir durum yoktur. Burada gerçekleşen hata, bu dökümanın şirket dışına çıkıp, olayın bukadar saçma bir hale getirilmesine fırsat verilmesidir.
Diğer konulardaki cevabım sinefx formuna yazdığım cevapda bulunduğu için o konulara girmiyorum.
Umarım şahsım ve hala "piyasaya dağıtılan broşür" olarak bahsi geçilen konularda yeterince açıklamada bulunmuşumdur. Bunları açıklamamdaki sebep, şahsımın adı üzeirnden koparılan temelsiz yaygaradır. Firma ve Alper isimli üye hakkındaki süreci devam eden dönemde göreceğimizi düşünüyorum.
Sizin de, olayın gerçeğini bilmeden "herkesin görmesi için paylaşıyorum" mantığıyla yaptığınız paylaşım temelsiz bir yanlış anlaşılmaya dayanmaktır. Gerek Alper isimli üyenin gerekse sizin önce araştırmanızı ve gerçeği anlamanızı temenni ederdim. Yaptığı paylaşımın Seyit ve firmasına nasıl bir zarar verdiğini bilemiyorum fakat bununla ilgili hakkını arayacağını da tahmin ediyorum.
İyi çalışmalar.
Tabi ciddiye alıp, alt yapısını bilmeksizin direk paylaşmam yanlış olmuş. Ama bu tür olaylar artık sıradan hale geldi, Türkiye'de sürekli ilkler çıkıyor ya.
Bir senarist olarak, bana da tarihi güçlü isimlerin saçma sapan alakasız uzun metraj bir animasyon senaryosu yazmam istendi, kabul etmedim tabi. Amaç isimle pirim yapmaktı. Çok oluyor zaten bunlar.