Forum

Benim de Söyleyecek...

[Sabit] Benim de Söyleyeceklerim Var

2,927 Gönderi
142 Üyeler
8 Reactions
403.9 K Görüntüleme
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin

Estağfurullah, birlikte yükseleceğiz. Ama insan rica bu olduğu halde an itibariyle 100 izlemeye 11 beğeni 3 yorum alınca, nasıl bir bencillik çağındayız diye düşünmeden edemiyor. Neyse ki bu düşünce beni diğerkamlıktan alıkoymuyor, sizi de koymasın... Yakında yeni sürprizlerim var. 

Gönderildi : 10/02/2021 3:55 pm
 HHK
(@hhk)

naber!

- Şunu bir dene...
- Nedir bu?
- Tüm dualarının karşılığı diyebilirim.
Gia (1998)

Gönderildi : 13/05/2021 10:36 pm
(@halilabrahim)

Merhaba, Daha önceden' Halil100ibo' olan takma adımı 'Halil Abrahim' olarak ne yaptığımı anlamadan güncellemiş bulundum zira bilerek yapmış olsam eski bir muhabbet olan 'tuvaletçi' takma adını tercih ederdim. Bundan sonra takma adım budur ama şunu belirtmek istiyorum ben eski benim.

"Takma Adıma yapılan saldırı bende yaralar açtı, izler bıraktı ama sizi temin ederim kararlılığım hiç bu kadar güçlü olmamıştı."

Eski Galaktik İmparator Palpatine

Gönderildi : 31/05/2021 9:24 pm
(@spidervis)
Gönderi: 1247
Admin

@halil100ibo görüntülenen ismini istediğin gibi değiştirebilirsin. Duyurmana dahi gerek yok, çünkü kayıt esnasında seçilen kullanıcı adı değişmiyor. Bir başkası senden bahsetmek istediğinde yine halil100ibo diye yazacak. Kendimi tuvaletçi mevzusunun sorumlusu olarak hissediyorum 😀 Ama kararlılığın güçlenmişse bu senin başarın. Biz saldırılara devam ederiz.

Gönderildi : 31/05/2021 10:41 pm
(@halilabrahim)

@spidervis Kayıt için kullandığım adın değişmemesi kötü olmuş ( bu da bir komplo sayılır ama adminlerle aramı germeyeyim şimdi) , ben de çok büyük bir şey başarmış gibi seviniyordum oysa ki. Tuvalet mevzusundan sonra Tuvalet işini bırakıp sinemaya küstüm artık uzak duruyorum o işlerden. Gerçi film çekmek için zaman ve oyuncu bulamadığımdan da olabilir. 

Yine de amcamın 6 yaşında bir çocuğu var, ikna edebilirsem onunla bir tuvalet kavgası filmi daha çekeceğiz. Görüşmelerimiz devam ediyor.

Gönderildi : 01/06/2021 4:45 pm
spidervis reacted
(@kezzap)
Admin

Var mi kimse buralarda hala? 
Rüyamda gördüm forumu. 🙂 

Gönderildi : 27/03/2025 11:15 am
(@ercin)

@kezzap hey gidi günler hey. 🙂

Gönderildi : 27/03/2025 9:35 pm
(@spidervis)
Gönderi: 1247
Admin

Ben halen arada güncellemeleri yapıyor ve yeni mesaj gelirse bazen onaylıyorum. Spam bile gelmiyor neredeyse fakat (çoğu bot dahi olsa) yeterli sayıda ziyaretçi var.

Gönderildi : 27/03/2025 11:06 pm
(@screenwriter27)

zaman zaman bakıyorum yazan eden var mı diye 😉

"Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana, ya da yazık olur adabına.” Mevlâna 8)

Gönderildi : 28/03/2025 10:45 am
(@screenwriter27)

Türkiye'de ilk ve tek kaynak,

Final Draft senaryo yazım programı Türkçe kullanım rehberi:

Neden Senaryomu Final Draft ile Yazmalıyım?

Düz bir yazı programı veya ücretsiz web tabanlı senaryo şablonu ile yazılan senaryolar profesyonel film yapımlarında kullanılamaz. Üretime hazır hale getirmek için mutlaka profesyonel bir programda yeniden yazılmaları ve karmaşık bir dönüştürme sürecinden geçmeleri gerekir. Final Draft’ta yazılan ve “FDX” formatında kaydedilen senaryolar profesyonel kullanıma hazırdır.
Final Draft ile yazılan senaryolar dikkat çekicidir ve sunduğunuz yapımcı veya bir yarışmada okunma/değerlendirilme ihtimali daha yüksektir.

Final Draft ile bir adım önde başlayın!

Tek yapmanız gereken hikâyenizi ve yaratıcılığınızı girmek!

Yayın Tarihi: 25.04.2025
ISBN: 9786253793869
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 66
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 15 x 22.5 cm

Neden Senaryomu Final Draft ile Yazmalıyım?

Bu ileti 2 hafta önce screenwriter27 tarafından düzenlendi

"Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana, ya da yazık olur adabına.” Mevlâna 8)

Gönderildi : 01/05/2025 5:58 am
spidervis reacted
(@zafergazi22)
Gönderi: 18

Umarım kitabın içinde de dışındaki gibi yazım hataları yoktur. Başlığınız Türkçe kuralarına göre hatalı? Doğrusu şöyle olmalıydı: SENARYOMU NEDEN FINAL DRAFT İLE YAZMALIYIM?

Çünkü senaryo her şekilde yazılabilir ama siz belli bir programla yazılmasının daha doğru olacağını savunuyorsunuz. O halde "Neden" sorusunun bağlamı senaryo değil, senaryonun yazım şekli olmalıdır.

Ayrıca bir senaryonun neden Final Draft ile yazılması gerektiği konusuna burada da değinirseniz memnun oluruz. Bence neyle yazılacağı değil, ne yazdığımızdır önemli olan. Zaten Final Draft ile de yazsak, sonuçta PDF çıktı alıp öyle gönderiyoruz bir yerlere? Ben de Final Draft ile yazmayı denedim ama çok hoşuma gitmedi. Aynı orada yazdığım gibi WORD programında da yazabiliyorum çünkü. Ayrıca WORD çok daha esnek ve hızlı bir program. Her türlü senaryo yazma programını denedim ama yine dönüp WORD'de karar kıldım.

Bu ileti 2 hafta önce 2 defa zafergazi22 tarafından düzenlendi

Gönderildi : 02/05/2025 1:43 pm
(@screenwriter27)

Gönderen: @zafergazi22

Umarım kitabın içinde de dışındaki gibi yazım hataları yoktur. Başlığınız Türkçe kuralarına göre hatalı? Doğrusu şöyle olmalıydı: SENARYOMU NEDEN FINAL DRAFT İLE YAZMALIYIM?

Çünkü senaryo her şekilde yazılabilir ama siz belli bir programla yazılmasının daha doğru olacağını savunuyorsunuz. O halde "Neden" sorusunun bağlamı senaryo değil, senaryonun yazım şekli olmalıdır.

Ayrıca bir senaryonun neden Final Draft ile yazılması gerektiği konusuna burada da değinirseniz memnun oluruz. Bence neyle yazılacağı değil, ne yazdığımızdır önemli olan. Zaten Final Draft ile de yazsak, sonuçta PDF çıktı alıp öyle gönderiyoruz bir yerlere? Ben de Final Draft ile yazmayı denedim ama çok hoşuma gitmedi. Aynı orada yazdığım gibi WORD programında da yazabiliyorum çünkü. Ayrıca WORD çok daha esnek ve hızlı bir program. Her türlü senaryo yazma programını denedim ama yine dönüp WORD'de karar kıldım.

Eleştiri ve yorumlarınız için teşekkürler. Sorduğunuz soruların cevabı zaten açıklamada mevcut. Sevgiler, saygılar.

"Düz bir yazı programı veya ücretsiz web tabanlı senaryo şablonu ile yazılan senaryolar profesyonel film yapımlarında kullanılamaz. Üretime hazır hale getirmek için mutlaka profesyonel bir programda yeniden yazılmaları ve karmaşık bir dönüştürme sürecinden geçmeleri gerekir."

benim de size bir sorum olacak;

Diyelim ki yazdığınız ve pdf olarak senaryonuzu gönderdiğiniz bir yapımcı sizden aşağıdaki raporu talep etti: 

karakter listesi, diyaloğu olan ve olmayan karakterlerin listesi, karşılıklı sahnesi olan karakterlerin listesi, her bir karakterin kaç farklı karakterle ve kaçar sahnesi mevcut, her bir karakterin kaç farklı mekanda sahnesi mevcut ve bu sahnelerin kaçı gece, kaçı gündüz, 

mekan listesi, gece-gündüz listesi, iç-dış listesi, her bir mekanda kaç farklı sahne mevcut, her bir mekanda hangi karakterlerin kaç kez sahnesi mevcut...

word'de yazdığınız senaryodan istenen bu raporu ne kadar sürede hazırlayıp yapımcıya iletebilirsiniz?

muhteşem Türkçe'nize de cevap vermeden geçemeyeceğim doğrusu,

"Umarım kitabın içinde de dışındaki gibi yazım hataları yoktur. Başlığınız Türkçe kuralarına göre hatalı? Doğrusu şöyle olmalıydı: SENARYOMU NEDEN FINAL DRAFT İLE YAZMALIYIM?"

"Türkçe kuralarına" değil "kurallarına" olmalıydı doğrusu. "Başlığınız Türkçe kuralarına göre hatalı?" cümle sonunda soru işareti hatalıdır, bir cümlenin soru işareti ile bitmesi için soru cümlesi olmalıydı ama sizin cümlenizde böyle bir durum olmadığı görülüyor, akıl verirken kendi yaptığınız hatalara bakmanızı tavsiye ederim.

Word'de yazdığınız senaryolar da umarım böyle imlâ hataları ile dolu değildir... İyi günler dilerim.net

.

Bu ileti 2 hafta önce 4 defa screenwriter27 tarafından düzenlendi

Gönderildi : 03/05/2025 4:00 am
(@screenwriter27)

Gönderen: @screenwriter27

Gönderen: @zafergazi22

Eleştiri ve yorumlarınız için teşekkürler. Sorduğunuz soruların cevabı zaten açıklamada mevcut. Sevgiler, saygılar.

"Düz bir yazı programı veya ücretsiz web tabanlı senaryo şablonu ile yazılan senaryolar profesyonel film yapımlarında kullanılamaz. Üretime hazır hale getirmek için mutlaka profesyonel bir programda yeniden yazılmaları ve karmaşık bir dönüştürme sürecinden geçmeleri gerekir."

benim de size bir sorum olacak;

Diyelim ki yazdığınız ve pdf olarak senaryonuzu gönderdiğiniz bir yapımcı sizden aşağıdaki raporu talep etti: 

karakter listesi, diyaloğu olan ve olmayan karakterlerin listesi, karşılıklı sahnesi olan karakterlerin listesi, her bir karakterin kaç farklı karakterle ve kaçar sahnesi mevcut, her bir karakterin kaç farklı mekanda sahnesi mevcut ve bu sahnelerin kaçı gece, kaçı gündüz, 

mekan listesi, gece-gündüz listesi, iç-dış listesi, her bir mekanda kaç farklı sahne mevcut, her bir mekanda hangi karakterlerin kaç kez sahnesi mevcut...

word'de yazdığınız senaryodan istenen bu raporu ne kadar sürede hazırlayıp yapımcıya iletebilirsiniz?

.

muhteşem Türkçe'nize de cevap vermeden geçemeyeceğim doğrusu,

"Umarım kitabın içinde de dışındaki gibi yazım hataları yoktur. Başlığınız Türkçe kuralarına göre hatalı? Doğrusu şöyle olmalıydı: SENARYOMU NEDEN FINAL DRAFT İLE YAZMALIYIM?"

"Türkçe kuralarına" değil "kurallarına" olmalıydı doğrusu. "Başlığınız Türkçe kuralarına göre hatalı?" cümle sonunda soru işareti hatalıdır, bir cümlenin soru işareti ile bitmesi için soru cümlesi olmalıydı ama sizin muhteşem cümlenizde böyle bir durum olmadığı görülüyor, akıl verirken lütfen kendi yaptığınız hatalara bakmanızı tavsiye eder iyi günler dilerim.net

Gönderildi : 03/05/2025 8:57 am
(@zafergazi22)
Gönderi: 18

Benimki bir yazım hatası, Türkçe cümle kurma hatası değil. Fark etseydim kesinlikle değiştirirdim, demek ki gözden kaçmış, bunu anlamak o kadar zor değil. Savunmanızı bunun üzerine kurmanız biraz zayıf kalıyor. Kaldı ki ille de savunma yapmak zorunda değilsiniz, benim amacım tartışma açmak değil, önce size sonra da başkalarına biraz faydalı olmaktır. Benim yazdığım şey burada kalıyor sonuçta, bir yayınevi tarafından basılıp halka sunulmuyor. Ben dikkat etmeyebilirim ama siz bu konuda çok dikkatli olmalısınız; bir esere başlık atıyorsunuz sonuçta. Bir zamanlar benim bir filmimin afişinde de yapmışlardı benzer yazım hatasını. Afiş daha taslak halindeyken uyarmama rağmen yapmışlardı üstelik, sosyal medyada bayağı bir eleştirilmişti bu durum. Söylemek isediğim tam da bu yani. Karşılıklı yazışmalarda hatalar hoş görülebilir, ama topluma mal olacak bir eserde yazım hatası yapmak hiç de övünülecek bir durum değildir.

Senaryoyla ilgili sorduğunuz soruların tamamı ise bir senaristi hiç ilgilendirmiyor. Yapımcının ya da yönetmenin senaristten öyle bir şeyler istemesi tamamen keyfi bir şeydir, kural ya da zorunluuk değil. O şeylerin tamamı reji ekibinin ve yapım sorumlusunun görevleridir, senaristin değil. Yapımcı benden öyle şeyler isterse, söyleyeceğim ilk şey şudur: "Ben reji asistanı değilim, senaristim. Bunları gidin rejiden isteyin"

Ama diğer taraftan hakkınız var, çünkü teknoloji artık işleri epey kolaylaştırdı ve senaryo yazmakta kulandığımız uygulamalar reji ve prodüksiyonla ilgili birçok görevi de kendi içlerinde ayrıştırmış durumda. Yani Final Draft bir uygulama olarak tüm o yazdığınız unsurların tamamını ayrıca listeleyebilir; yapımcıya, yönetmene, yapım sorumlusuna ve reji ekibine birçok kolaylıklar sağlayabilir. Bu yönüyle bu gibi programlar yapım ekipleri tarafından tercih edilebilir. Ama bir senaristin görevi hiçbir zaman bunları düşünmek değildir. Senarist senaryosunu istediği şekilde yazar, gerisini ekip halleder.

Zannettiğiniz gibi ben teknolojinin sağladığı kolaylıkları hiçbir zaman reddetmiyorum. Bu bağlamda senaryo yazım uygulamaları tabii ki işleri büyük ölçüde kolaylıştırıyor. Ben de öyle yazmak isterim ama bir türlü benimseyemediğim için yazmıyorum. Kimse de beni yazmaya zorlayamaz, senaryomun kabulünü ya da çekilebilir olup olmadığını belirlemez. Ben yazarım çünkü, çekilebilir bir metin üretmekle sorumluyom. Gerisi reji ekibinin ve yapım sorumlusunun işidir.

Bu ileti 2 hafta önce 2 defa zafergazi22 tarafından düzenlendi

Gönderildi : 03/05/2025 3:13 pm
(@screenwriter27)

Beşiktaş Senaryo Ajansı, senaryosunu yapımcılara sunma/satma konusunda, özellikle dijital platformlara senaryo/proje gönderme konusunda problem yaşayan/destek isteyenlere önemli bir adım olduğunu düşünüyorum:

BSA, Beşiktaş Senaryo Ajansı, Senaryo Tescil ve Senaryo menajerlik | Senaryo tescil hizmetleri

Gönderildi : 04/05/2025 11:39 pm
Sayfa 195 / 196
Paylaş: