National Geographic 2017 Gezi Fotoğrafları Kazananları
Daha da Toshiba neyin almam.
Harici harddiskim bozuldu. İlk kez başıma geliyor böyle bir şey. 3-4 yıl önce almıştım yaklaşık 170 liraya. İnsan ölümü gibi bu kadar ani öldüklerini bilmezdim. Dün çalışıyordu, bugün yok. Nedenini halen bilemiyorum ama kasanın üstünde tutuyordum son bir aydır. Az da olsa sallantı var. Belki o yüzden etkilenip bozuldu, başka da bir tahminim yok.
Ben yıllardır format bile atmayan adamım. Evde eşyalarım ne kadar dağınıksa bilgisayarda o kadar düzenliyimdir. 1 tb'lık disk, içinde yaklaşık 700 gb veri çöpe gidecek gibi. Setup'lar vardı bir daha zor bulacağım. Ses arşivi vardı 100 gb kadar veya daha fazla. Yine indirebileceğim şeyler zaten ama elimde bir listesi de yok neleri kaybettiğimin. Bir yerden HDD dock bulup onda deneyeceğim anca. İçini açmaktan başka çarem kalmadı. Yedekleme cihazı olarak kullandığımdan dolayı, genelde pek ihtiyacım olmayan şeyleri orada tuttuğum için galiba gayet sakin karşıladım. Sakinliğime kendim de şaşırdım.
Kıssadan hisse; disklere güvenmeyip, düzenli yedek almak lazım. Ben kendi adıma artık harici disk alsam da sürekli pc'ye takılı olarak kullanmam. Yedeği kopyalar ve çıkarıp bir köşeye bırakırım.
spidervis geçmiş olsun...çok acı verir abi...
Ben uzun süredir vazgeçmiştim harici disklerden.
Ha var, ama yedek için. O kadar.
intercapiller sağ ol. Düşündüğüm kadar acı vermedi ama zaman kaybını düşününce keyifsizleşiyorum. Setup'lar önemliydi sadece. Diğerleri hep gün gelir lazım olur belki diye tuttuklarım. Usb 3.0 olunca nasılsa hızlı diye sürekli takılı tutar, bazı şeyleri direkt oraya atardım. Fiyatı düşürmek için usb 2.0 olanlardan alıp, Kezzap'ın yaptığı gibi sadece yedekleri orada tutmak lazımmış. 5-6 yıl önce bim'den aldığım samsung harici var bir de mesela. Onu sürekli kullanmadım ama halen çalışıyor, bir sorunu yok.
Harici disk tek yedekse bozulur genellikle. Çift yedekliyse bozulmuyor, hayırsız bir alet. Bence ucuz atlatmışsın, şükretmen lazım, geçmiş olsun.
Çift yedek hayat kurtarır. Geçmiş olsun elektronik hayatı kolaylaştırır ama işte böyle yan etkileri de oluyor.
spidervis Hariciye henüz herhangi bir işlem yapmadıysan bilgisayara takıp bilgisayarın görüp görmediğinden bi emin ol derim. Sürücünün ismini görüyor ama içine giremiyorsan Malwarebytes ile bir tara. Muhtemelen bazı kötücül yazılımlar bulacaktır. Bazen virüsler diskinizi görmenizi engelleyebiliyor. Dolayısıyla diskinizin yandığını düşünüyorsunuz. Başıma bir kere gelmişti. Benim de 1 TB harici belleğimde önemli setuplar vardı. Tam gitti derken olduğu gibi kurtarmıştım. Tam olarak yandı veya bozuldu sanarken işin aslı öyle olmuyormuş onu öğrendim.
[?]Zihninde dolaşan sorulara cevap arıyorsan:
http://filmfabrikasi.com/forum/viewtopic.php?f=3&p=185301#p185301
Emre_, disk yönetiminde dahi görünmüyor. Taktığımda ışığı yanıyor ve dokununca elimle hissedebiliyorum içerde hareket olduğunu. Usb 3'e takınca pc'den hiçbir cevap yok. Usb 2'ye takınca "usb aygıtı tanınmadı" diye uyarı çıkıyor. Hdd dock bulamadığım için henüz açmadım içini ama açar parçalarım ben bunu.
spidervis bu adreste yararlı bilgiler var bir inceleyin isterseniz,
https://www.chip.com.tr/forum/harici-disk-gorunmuyor_t87264.html
Eyvallah Emre_ ama benim harddisk görünmüyor. Başka bilgisayarda da görünmüyor. Chip'te önerdikleri çözümler hep görünenler için. Yine de sanal sürücü falan kaldırıp denedim ama bir şey değişmedi. Ya elektriksel bir problem var, ya da kasa üstünde titreştiğinden dolayı.
Taktığımda ışığı yanıyor ve dokununca elimle hissedebiliyorum içerde hareket olduğunu.
Büyük ihtimalle hdd'nin disk kutusuna bağlandığı yerde problem olmuş. Benim, Seagate 2 yıl önce falan aynı şekilde gitmişti. Hâlâ çalışıyor. Samsung'un çıkma kutusunu almıştım bilgisayarcının birinden, o da harici hddler o zamanlar ucuz diye onlardan bir sürü alıyor içini alıp pc'ye takıyor, kutusunu satıyordu =) Usb'ye takınca titreşim hissediliyorsa, ya da tak tak şeklinde hdd kafa vurmuyorsa, benim yaşadığım problemle aynı. En ucuz yöntem çıkma bir hdd kutusu almak.
11.yılımı kutlamıştınız geçen sene, alıştım. 🙂
12. yılımı devirmişim geçen hafta kutlamadınız, gücendim. 🙂
Şaka yapıyorum tabi.
Neyse 10.000. mesaja az kaldı, o zaman kutlarsınız. :))
Sevgiler.
Nice yıllara KEzzAP. Nice diye yazdım, "nays" diye okuyabilirsin 🙂 Birinin doğum gününü kutlarken de genelde hep aynı şeyi yazarım.
Hard diskim kurtuldu beyler. reznovrun 'un bahsettiği gibi sorun sadece usb devresindeymiş. Diskin kutusunu açıp parçaladım iyice ve sabit disk gibi kasaya taktığımda hiç sorun olmadı. Normal tanındı, çalıştı. Biraz kopyalama yapıp denedim, chkdsk falan, her şey normal. Eşeğini kaybedip geri bulan bir kişi ne hissederse aynen onu hissediyorum şu an 🙂
spidervis gözün aydın. Sevindim senin adına. 🙂