Forum

Siyah Beyaz Film
 

Siyah Beyaz Film

10 Gönderi
4 Üyeler
0 Reactions
3,974 Görüntüleme
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Proje aşamasında bir film çalışmam var. Siyah beyaz çekmeye karar verdim. Lakin "siyah beyaz film çekim teknikleri" üzerine hiçbir yazı ya da kitap bulamadım. Fikir verir misiniz? İlla siyah beyaz fotoğrafçılık üzerine kitaplardan mı yararlanmak zorundayım.

 
Gönderildi : 13/09/2015 10:56 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Sadece renkli çekip sonra SB yapmanızı önermek dışında pek söylenecek bir şey yok. Ama sinematografi açısından hem SB fotoğrafçılık konusunu hem de SB dönemi sinematografisini hem de film noir gibi konuları biraz araştırmanızı öneririm. SB deyince renk unsuru kalkıp kontrast konuşacağı için ışıklandırma ve pozlama daha önemli hale gelecektir. Sonuçta SB va SB var. Anlatmak istediğiniz şey ile ortantılı olarak high-key mi low-key mi aydınlatacağınız, tonları genele mi yayıp uçlarda mı toplayacağınız gibi bazı karaların verilmesi gerekli.

Biz dünyayı renkli görüyoruz. Bize dünyayı SB sunan biri algılayışımızı değiştirmek istemektedir. Bu nedenle bizi götüreceğin bu yeni dünyanın bir anlamı, kendince bir konuşma tarzı olmalı. Yoksa sadece SB çekip saturasyonu 0'a çekmenin bir anlamı yok. Fotoğraf çekip sonra sepia efekti uygulamak ne kadar nostalji yatatıyorsa SB de bu derece ucuza kaçabilir. Bu nedenle önce "neden SB yapıyorum?" sorusuna kendiniz çok net bir cevap verebilmelisiniz. Kasvetli bir dünya mı yaratmak istiyorsunuz yoksa her şeyin iki kutuplu yani SB kadar net ayrımlı olduğu bir dünya mı? Buna göre ayarlar yapmanız gerekecek.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 13/09/2015 11:06 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

Taşlar daha tam oturmadı. Senaryom bitmedi. Ama bir kahraman ve arzusu var o arzuya ulaşamaması siyah beyaza itti. Psikolojite unsurlar çok belirli ama sivri olmayacak. Yani adam aynaya bakarak; " ...Hizmetçiye atı hazırlamasını söylersin. Hizmetçiniz döner sizin atınız hiç olmadı ki der. Ama siz atınızın olduğuna eminsinizdir. Israr edersiniz atımı hazırla dersiniz. Sonra duraksarsınız. Yoksa gerçekten atınız hiç olmamış mıdır?..." Bu replik sivri bir psikoljik harman var. 21.yydasın sıradan bir hayat yaşıyorsun ve aynaya bakarak atımı hazırla hizmetçi diyorsun. Filmin tamamınında gece geçmesi ayrı bir nokta.
Bana yardım et Fulgura.
Film uzun metraj olacak oyuncu 2 veya 3 ü geçmeyecek. En az yirmibeş dakikası da bir oda da geçecek. Bana ciddi teknik bilgi lazım. Color correction büyük sorun nasıl olacak. sokakta gece çekimleri var. Sokak ışıklandırmalarında ne yapacağım. Ucuza sokak ışıklandırması edinilir mi 🙁 soru işareti çok...

 
Gönderildi : 13/09/2015 11:20 pm
(@aleste)
Gönderi: 0
 

siz siyah beyazda değil ışıkta takılmışsınız, nasıl görüntü istediğinize göre değişir bu durum siz özellikle siyah beyazı sorunca aklım direk film noir e kaydı benim. psikolojik bir yapımda film noir uygun mu? elbetteki uygun olabilir ancak şahsen benim içime sinmez, duyguları vermek için renkli bir film seçeneği daha akla yatkın gibi geliyor bana. hoş düşük bütçe, color konusunda eksiklik genelde siyah beyaza itiyor, abi basarız siyahı beyazı kafadan nostaljide olur deniliyor.

siyah beyaz dedikten sonra fulguranın dediklerinden öteye pek bi ayrıntısı kalmıyor işin, ışık konusunu çözün gerisi kendini bulur bence.
film noir hakkında ise akdeniz üni. kütüphanesinde bulduğum bi ktap vardı ingilizce ama fotoğraflar tam sayfa ve çok güzel karaler. film noir tarzı bişey düşünüyosanız o kitaba ''bakmanız'' yeterli olacaktır. böylelikle ışığı daha rahat ayarlayabilirsiniz.
He kitabın adı mı? "Film Noir" 😀

oh be 😀

 
Gönderildi : 13/09/2015 11:31 pm
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

nostaljik olsun amaçlı değil siyah beyaz çekme nedenim. Senaryoya renkli gider. Ama filmin son sahnesi belki renkli olacak. Senaryoda ben siyah beyaza giderimde diyor. Ayrıca renklide uyar diyor. Film tamamen gece geçecek. Renkli yapsam ne olur sokak çekimlerinde sokak lambaları tek dostum. Eğer hakkının veremezsem aydınlatmanın gran çıkacak ondan diyorum siyah beyazda ışıklandırma önemli diye.

 
Gönderildi : 13/09/2015 11:45 pm
(@spidervis)
Gönderi: 0
Admin
 

Bugün reddit'te denk geldiğim link bunla ilgili.
http://www.screenhead.com/the-cinematog ... film-noir/

Umarım işinize yarar.

Edit: Bir de şu varmış,

 
Gönderildi : 14/09/2015 12:08 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Söylediğim gibi, SB radikal bir karar. Renkli çağında bir kişi "SB yapacağım" diyorsa otomatikman işi aykırılığa götürmüş olur. Benim aklıma "The Man Who Knew Too Much" geliyor. Bu dönemde Film Noir çekmek isteyen ama olayın da 1950ler vb civarında geçmesini isteyen biri otomatikman SB de çekmesi gerektiğini farkediyor. Senin söylediğinde ise daha sanatsallığa hatta belki deneyselliğe doğru bir hareketlenme seziyorum ama hatalı olabilirim.

Bugün, yani renkli çağında aynı şeyi dana çok yaratıcı renklendirme ile yapmak tercih edilmekte. Yani color grading dediğimiz şey aslında SB'ye kıyasla daha az radikal görünen ama daha kurnazca psikolojik etki verebilen bir durum. SB yapınca ortamını ve atmosferini daha doğrudan sunmuş oluyorsun artık. Oysa kurnaz ve yaratıcı renklendirme teknikleri ile insanları bildiklerini sandıkları yani aslında normal gibi algıladıkları dünyadan bile yavaşça koparabilir ve onları manipüle edebilirsin. Yine de verdiğin örnekten hareketle senin anlatmak istediğin şey gerçeklik algısı konusunda bir yorum olduğunu düşününce SB olmaması için bir neden de yok demek lazım. Bu derece algı ve gerçeklik farklılğını SB ile de anlatmak mümkün ama sanırım kontrastı yüksek olmalı ve orta tonlar biraz azalmalı.

Aydınlatma konusunda SB'ye özel durumlar söz konusu olsa da bunlar işinizi gereksiz karmaşıklaştırır. Bence sonuçta kontrastı yüksek bir durum tasarlanacağı için olabildiğince ortam kontrastını kaybettirmeden ama habire söylediğimiz gibi aslında ortamda karanlık nokta da bırakmadan bir aydınlatma yapmalı. Yani aydınlatmanız sonuçta ortaya çıkacak durumdan daha yüksek ve bol olmalı ama tüm görüntü de yakın tonlarda toplanmamalı. Bu da kurnazca bazı yaklaşımlar demek. DSLR ile çekecekseniz zaten karanlık noktalarda gürültü sorunu olacağı için ışığı yüksek tutun ve sonra tonları düşürün derim. Siyaha giden tonlar (daha doğrusu, "siyaha doğru itilecek tonlar") da temiz olmalı. Elinizde ne var bilmiyorum ama Canon ise ML kullanın ve Flaat 10 ya da 11 ile deneme yapın. Hatta yanlış hatırlamıyorsam Flaat'ın SB için bir türevi de vardı. Flaat dışında da SB için tasarlanmış profiller mevcut. Ben denemedim ama sizin denemeniz gerekecek. Daha iyi bir çözüm isterseniz kesinlikle raw çekmelisiniz.

Aydınlatma için hesaplı LED setler kullanabilirsiniz ama şantiye halojenleri de dolaylı olarak ortam ışığını yükseltmek için denenebilir. Bunlar tonları kırmızıya çeker ama SB'de bu etki daha kabul edilebilir. Yine de ben olsam sadece ledler ile çalışırdım.

Size izlemenizi önereceğim bir iki film var. Birini yukarıda yazdım.

Sunset Boulevard (iç mekana dikkat)
M (Orson Welles)
Fall of the House of Usher

Bir fikir vermesi açısından aşağıda BMPCC ile çekilmiş bir ara sokak resmi ve üzerinde bir iki deneme veriyorum. Senin düşündüğünden daha aydınlık olabilir. Bazıları gördüğün gibi doğrudan SB'ye çeviri ve pek özel bir anlam içermemekte. Dİğerleri ise artık sübjektif denemeler. Bu çekildiğinde kamerada sensör önü kirli idi ve sonrasında temizledim. O nedenle lambalardaki ışık uzantıları artık yok. El altında bu vardı, o nedenle koyuverdim.

Link: https://dl.dropboxusercontent.com/u/397895/BMPCC.rar

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 14/09/2015 12:46 am
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

fulgura ve yorumu geçen herkese teşekkürler. Önerdiğin filmleri izleyeceğim. Benim gibi böyle projeye girene fikir sağlar umarım bu başlık. teşekkürü borç bilirim.

 
Gönderildi : 14/09/2015 1:22 am
(@anonymous)
Gönderi: 0
Başlığı açan
 

2 3 kişi, 25 dakika bir oda, siyah beyaz, at falan deyince akla turin horse geliyor ki siyah beyaz'a bu kadar kafayı takıp bu kadar harika kullanan başka biri yoktur. fulgura söylemiş gerekenleri ama işinizi daha da zorlaştıracak bence. dslr ile çekeceğinizi varsayıyorum. raw çekemeyeceğinizi varsayıyorum. 8 bit ile eğer çok iyi ışık bilginiz yoksa siyah beyaz bir kaosa dönüşebilir. bende dönüşmüştü. 🙂

 
Gönderildi : 14/09/2015 1:28 am
(@aleste)
Gönderi: 0
 

ayrıca dış çekimler için gece sabaha karşı çekim yaparsan hem gece atmosferini hemde bi iki tık fazla ışığı yakalayabilirsin.

fulgura üşenmeden yardım etmelerine, ilgine hayranım. teşekkürler.

oh be 😀

 
Gönderildi : 14/09/2015 2:22 am
Paylaş: