Forum

Robert McKee - ÖYKÜ
 

Robert McKee - ÖYKÜ

6 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
4,513 Görüntüleme
(@mehmetk)
Gönderiler: 2
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar yaklaşık 1 aydır ÖYKÜ kitabını arıyorum ama hiçbir yerde yok. Olanlar da ciltli ve 250-300 TL. Galiba basımı durmuş ama elinde pdf olan falan vardır belki. Varsa lütfen paylaşabilir misiniz?

 
Gönderildi : 12/04/2018 4:14 pm
(@screenwriter27)
Gönderiler: 0
 

ingilizcesi var: https://issuu.com/sunnylamba/docs/robert-mckee-story
https://tr.scribd.com/document/353016032/Robert-McKee-Story-PDF

sahibinden.com da bi ilan buldum 15 TL ye pdf satıyor ama ne kadar doğru bilemem irtibat kur istersen
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-kitap-dergi-film-kaynak-bilgi-kitaplari-story-oyku-robert-mckee-pdf-534098711/detay

"Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana, ya da yazık olur adabına.” Mevlâna 8)

 
Gönderildi : 12/04/2018 8:32 pm
 ayay
(@ayay)
Gönderiler: 6
 

Plato Yayınları'ndan çıkan kitabın Türkçesi kötü zaten. Boğaziçi Film Festivali'nin düzenleyicileri hem Story'yi hem McKee'nin diğer kitabı olan Dialogue'u yeniden çevirttiler ama ne zaman yayınlanacak bilmiyorum. İstanbul Medya Akademisi'ni arayıp sorabilirsiniz.

 
Gönderildi : 12/04/2018 10:25 pm
(@mehmetk)
Gönderiler: 2
Konu başlatıcı
 

İngilizcem fazla iyi değil o yüzden okuyamam. Sahibinden.com'da gördüm de pek güvenemedim konuşunca. Yakında çıkarsa tekrar beklerim buna değecekse.

 
Gönderildi : 14/04/2018 6:56 pm
(@tarikalpat)
Gönderiler: 0
(@aysegul)
Gönderiler: 0
 

Diyalog ta Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi” adlı kitabından da alıntılar olduğundan bahsetmişti İstanbul Konferansında.
Robert McKee onlarca ödüllü senarist yetiştirmiş bir senaryo hocası. Uzun yıllara dayanan deneyimlerini hâlâ ilgilileriyle konferanslarında paylaşıyor. Bundan birkaç yıl önce Boğaziçi Film Festivali vesilesiyle İstanbul’da da bir çalışma atölyesi düzenlemişti. Robert McKee’nin efsanevi kitabı “Story” (Hikâye) adıyla İstanbul Medya Akademisi Yayınları’nca neşredildi. Daha önce Türkçede iki farklı çevirisi bulunan kitabın önceki baskıları hayli eleştirildiği ve eksiklikler bulunduğu sıklıkla iddia edildiği için yeni bir çeviriyle karşı karşıyayız. Deneyimli mütercim Orhan Düz’ün başarılı, akıcı ve güncel terminolojiye dikkat eden çevirisi sayesinde kitabın hedefine daha başarılı bir şekilde hizmet edeceğine inanıyorum. Hikaye anlatmaya dair bir kitapta anlatım bozuklukları, yanlış terminoloji kullanılması son derece rahatsız ediciydi.

Akademik dilden uzak

Robert McKee’nin aynı yayınevinden çıkan diğer kitabı ise “Diyalog” başlığını taşıyor. İngilizcesi bir seneye yakın bir süre önce yayımlanan kitabın bu kadar sürede Türkçeye kazandırılmış olması son derece önemli.

Robert McKee’nin bazı özelliklerini sıralarsam bu kitapların öneminin biraz daha anlaşılır olacağını düşünüyorum. Her şeyden önce akademik dilden uzak, son derece yalın bir dille anlatıyor. İyi bir sinema izleyicisinin bilmesi gereken filmlerden, dizilerden, romanlardan örneklerle anlattığı konuyu zenginleştiriyor. Peki McKee ne anlatıyor?

Hikâye şu sözlerle başlıyor: Hikaye kurallarla değil, ilkelerle ilgilidir. Hikaye formüllerle değil, ölümsüz evrensel biçimlerle ilgilidir. Hikaye stereotiplerle değil, arketiplerle ilgilidir. Hikaye kesmelerle değil, bütünlükle ilgilidir. Hikaye yazının gizemleriyle değil, gerçeklikle ilgilidir. Hikaye pazarı tahmin etmenle değil, sanata hakim olmakla ilgilidir.

Senaryo ise dört kısımdan oluşuyor: Diyalog Sanatı, Zaaflar ve Çözümler, Diyaloğu Yaratmak, Diyalog Tasarımı. Bütün kitabın amacını yazar şu sözlerle özetliyor: Etkili diyaloğun iki temel ilkesini inceleyeceğiz: İlk olarak, her diyalog değiş tokuşuna sahneyi ilerleten bir aksiyon/reaksiyon eşlik eder. İkinci olarak, her ne kadar bu aksiyonlar konuşma gibi gözlemlenebilir bir edimde ifade bulsa da karakter aksiyonunun kaynağı görünmez alt metindir. Her iki kitap sadece senaristlere yönelikmiş gibi görünse de kurmaca bir metin kaleme alan, kurmaca metin veya sinema eleştirisi yazan herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum.

http://www.milliyet.com.tr/hikaye-den-diyalog-a-robert-mckee/samed-karagoz/cumartesi/yazardetay/05.01.2019/2805850/default.htm

 
Gönderildi : 22/02/2019 5:38 pm
Paylaş: