Arkadaşlar....
Kısa film çeken arkadaşların filmlerini göstermeden önce yaptıkları tanıtımlar üzerine, tutulan günlükler, fragmanlar, çekim arkası fotoğrafları, filmlerden örnek kareler vs. gibi "tanıtım" çalışmaları hakkındaki fikriniz nedir?
Sizce bu açıdan tutturulan yaklaşım, tercih edilen yöntemler doğru mudur?
Ya da bu çalışmalar nasıl olmalıdır?
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Çoğu kez cin olmadan adam çarpmaya çalışanların izlediği bir yoldur.
Tabi çekilen film tatmin edici olursa bu kaynaklara ulaşmak çok çok iyi oluyor.
Ne yazıkki genelde iyi diyebileciğim filmler hakkında birşey bulamazken, çekilmemiş/çekilememiş filmler hakkında bir yığın dökümana ulaşabiliyorum. İlginç.
Kısa filmde, filmini çek koy . Ne gerek var diğer şeylere. 5-10 dakka bi şey zaten. Ardından talep olursa kamera arkası vs. ile ilgili konuları da tartışmaya açarsın.
Film öncesi tanıtım konusunda bizim gibi forumlarda bu tarz hareketlerin olması taraftarıyım. Bunun birçok faydalı sebebi var. Öncelikle forumu hareketli kılıp üyelere bir merak sarma, çeşitli dökümanlarla süreci besleme ve üyelerin çeşitli önfikirlerde bulunmasına neden oluyor vb...
Yöntem konusunda, örneğin Pıst kısa filminin fragmanı çok keyifliydi, merakla filmi bekledik. Bir çok kişi filmi kafasında kurguladı ve ortaya çıkan film bazılarının tahminlerini altüst etti ve bu yanıyla da artı bir keyif oluşturmuştu.
Bumerang-Kargonun Laneti'nde ise konu açıkça dile getirilmiş olması lazım. Burada benim merakım, komik film olması nedeniyle diyalogları ve oyunculuklardır. Artı komedilerde olayın bilinip bilinmemesi o kadar da önemli değildir. Örneğin aynı komediyi iki farklı tiyatro ekibinin oynamasına rağmen ilk izlediğimize nazaran diğer ekibin aynı oyununa daha fazla gülebiliriz. Ya da klasik Kemal Sunal serileri...
Görkem'in çektiği, Taraflı Bölge / Man’s Land filminin fotoğrafları, aynı Pıst'ta olduğu gibi bir şeyler tahmin etmeme neden oluyor; bu yüzden bu filme olan merakım arttı. Kuru bir yazı ile haber verilse bu kadar meraklanır mıydım; yazının uslubuna ve etkileyiciliğine bağlı; e tabi konuya değinmeden ya da filmle ilgili bir kaç şey yazmadan filme merakımız olur muydu; zor biraz. Ne bilim eğer ekibin başına tuhaf olaylar gelmedikçe yazınsal anlatımlar o kadar da merak uyandırmazdı.
Pek fazla Kısa-Komik çekilmediği için, içinde sürprizi olmayan diğer türlerde bu gibi film öncesi dökümasyonların daha dikkatli şekilde seçilip sunulması lazım.
Öncesinden hiçbir dökümasyonu yayınlanmayan filmler için yazacağım tek şey eğer çok etkileyici değillerse pek fazla akılda kalmıyor. Ve forumun çoğu üyesi tarafından izlenemiyor bile, oranları ortada... Film öncesi dökümanlar, filmin hafızamızda daha kolay yer edinmesini sağlıyor. Pıst filmini unutmam heralde (film konusu tahmininde ters köşe olmuştum 🙂 )
Artı tüm bunlara ek olarak da amatör bir heyecan barındırıyor;film çekileceğinden tüm forumun hemen haberdar olması bireye ayrı bir heyecan verebilir.
- Şunu bir dene...
- Nedir bu?
- Tüm dualarının karşılığı diyebilirim.
Gia (1998)
Bence fragmanın film yayınlanmadan önceki süreçte izleyiciye sunulması yeterli. Film ile ilgili daha fazla materyal yayınlanırsa fragmanın oluşturduğu merak kaybolabilir. Bu da isteyeceğimiz en son şeylerden biridir.
Filmi yayınladıktan sonra, diğer; döküman, kamera arkası fotoğraflar, belgesel vs. filmin izleyicilerden aldığı reaksiyona göre toparlanıp yayınlanalabilir.
ben, "man's land" ın hikayesini bilmeme rağmen çok merak ediorum mesela. yani demek istediğim filmin kimden geldiği de çok önemli. herhangi bir işle, yorum, senaryo ya da film. Bir şekilde akıllarda yer ettikten sonra zaten kamera arkasını önünü hepsini merak ederiz.
Bu konu üzerine benim ciddi bir rahatsızlığım var aslında, sizler de ne düşünüyorsunuz merak ediyorum.
Birçok kısacı arkadaşımız bu konuda yanlış yaklaşımlarda bulunuyorlar bence. Bu yanlış yaklaşımları iki başlıkta değerlendirmek uygun:
1- Filmlerine, bir başyapıt olduğu geniş kitlelerce kabul edilmiş filmlere yaklaşıldığı gibi yaklaşıyorlar. Örneğin çekim arkası videoları, çekim günlükleri gibi materyalleri filmden önce gösteriyorlar. Yani muhteşem ya da en azından yapım süreci önem arz edecek bir film yaptıklarınden peşinen eminler ve daha şimdiden günlüklerini tutuyorlar, "Nasılsa bu film ortalığı sallayacak, şimdiden insanlar neler yaptığımızı görsün". Bu çok garip ve yanlış bence. Çünkü henüz filmi bile izlemedik, ortada bir iş bile yok. Ve o işin iyi ve kayda değer bir film olup olmadığından (hatta henüz bir film bile olup olmadığından) emin değilken o filmin çekim arkasını, çekim günlüğünü ne yapalım? Olağan Şüpheliler'in çekim günlüğünü merak ederim evet, çünkü o bir başyapıt. Ortada dikkate değer bir film var ise bu materyaller değerlidir ama yok ise bu yaklaşım doğru değildir. Ha, filmi yapan kişi kankamızdır, biz merak ederiz, o ayrı. Ama bir izleyici, bir kısa film sever olarak ben çok rahatsız oluyorum bundan. Doğru ve hoş bir yaklaşım sayılmaz yani. Tabiik i filmini tanıtırsın. Ekibini tanıtırsın. Ufak tefek görsel malzemelerle desteklersin bunu. Ama bunlar "bir klasiğin yapım süreci" formunda olmamalıdır.
2- Çoğu kısacı yine, filmlerinin eteğindeki taşların hepsini tanıtımda döküyor. Fragman nedir? Filmin en güçlü anlarının uygun biçimde kurgulanması! HAyır, değildir işte. Ama bizde böyle. Fragmanı izleyen desin ki "vay be, bomba film, daha kimbilir neler var bu filmde!" Ama hayır, başka birşey yok ne yazık ki. Fragmanı izleyin yeter. Genelde böyle oluyor çünkü. Bir tanıtım, bir tanıtım yıkılıyor ortalık. Çok fazla cüretkarca, çok "açılın ben geliyorum!"culukla davranılıyor. Bu durumda "fena değil" bir iş çıkacak bile olsa o iş, tanıtımının gerisinde/gölgesinde kalıyor işte.
Fragman sadece ve sadece filmin türünü ve genel görsel dokusunu verir/vermelidir. Hikayeyi de anlatmamalıdır, bu büyük hatadır. İzleyicide filme yönelik bir merak uyandırmakla, henüz izlenmemiş ve henüz var olmamış bir filmin iyi olduğunu hissettirmek aynı şey değildir. Ama bende kısacılarımız bu hataya düşüyorlar. "Bakın, çok iyi bir film yaptım!" diyorlar resmen tanıtımlarında. Arz-ı endamlarda direk bunu görüyorum ben. Filmi tanıtmak olmuyor bu işte. Fİlmle ilgili bir fikir oluşturmaya çalışmak oluyor. Zaten bunu da net biçimde görüyorum ki kısacılarımız için en keyifli süreç çekimden gösterime kadar olan kısım. Çünkü henüz savunmaları gereken birşey yok ama anlatılacak çok şey var. Savunulması gereken birşeyler ortaya çıktığı anda o şeyi inşa ederken olup biteni anlatmanın amacı keyif verici olmuyor nedense.
Çünkü ilk anlatımlar "birşey başarma" öyküsü, ikinci anlatımlarsa "birşeyi başaramama" öyküsü oluyor. Ama anlatılan süreç ve olaylar aynı aslında.
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
O kadarda aşırı tanıtım yapmasınlar... ne bu?
Sadece düzgün bir fragman (aynen yukarda bahsettiğin özellikleri kapsayan türden), dilerse de özenle seçilmiş bir kaç fotoğraf yeterli...
Fazladan meteryale gerek yok...
- Şunu bir dene...
- Nedir bu?
- Tüm dualarının karşılığı diyebilirim.
Gia (1998)