Arkadaşlar merhaba, ortalama 6 dakika sürecek ve tek mekanda geçecek bir kısa film çekmeyi planlıyorum. İlk kısa filmim olacak. Senaryoyu yazdım, storyboard çizdim, shotlisti hazırladım. Yani işin teorik kısmını hallettim sayılır. Mekan tamamen ışıksız olduğu ve gece çekim yapılacağından DIY Işık Yapımı videolarından yapabildiğim kadarıyla 3 ışık kafası yaptım ve yarın ayak olayını halledeceğim ışıklara. Fakat bir kaç sorum ve sorunum var hala.
İlk olarak; aynı sahneyi farklı açılardan çekince ışık olayı nasıl olacak? yani ışığı ona göre mi yerleştirmem gerekiyor? Işık farkı olursa kurgu da ve renk düzenlemesinde halledilebilir mi? sürekli iso vb. ayarlar ile oynamak lazım mı kamerada?
İkinci olarak; ses olayı konusunda çok büyük endişelerim var, her çekimde kayıt almak gerekiyor mu yani farklı planlarda. Bütçe koyup filmin umutsuz vaka olmasını istemiyorum.. Ses konusunda tüm önerilerinize ihtiyacım var.
Ve son olarak; izin almak istiyorum çekim için valilikten mi yoksa kültür müdürlüğünden mi almam lazım yeterli bilgi bulamadım..
Çekimler hakkında vermek istediğiniz bilgi, öneri ve tavsiyelere ne konuda olursa açığım. Genel hatalar üzerinden de yazacaklarınızı bekliyorum. Ve yanlış yere açtıysam konuyu affınıza sığınıyorum internetimde sorun olduğu için detaylı bakamadım. Desteğinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum saygılarımla..
Işığı olabildiğince aynı yapmalısınız. Bu nedenle sahne tasarlanırken ışıklar ve kamera ona göre konumlandırılır. Işığın kurguda halledilebilecek boyutları sınırlıdır. Sadece renksel ve düzeysel ayarlar yapılır. Işığın yarattığı gölgeler ve kontrast gibi anlamsal açıdan önemli özellikleri yaatmak olanaksız olabilir.
Sesi her çekimde almanız gerek. Oyun olabildiğince aynı olacak ama özellikle yakın planlara girince açı farklarında ağız uyumları vb de farkedecektir. Bu nedenle seste de açıya göre seçme yapmak gerekecektir.
Esasen valilikten almanız daha yerinde olur ama müze vb yerler için onların amirliğinden de almanız gerekir. Şuraya bakın bir:
https://fulgurafilm.wordpress.com/2015/05/26/film-cekimi-icin-izin-belgesi/
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Çok teşekkür ederim yardimin icin
Konuyla alakalı olduğu için yeni konu açmayayım dedim. Peki aynı sahneyi birden fazla kamerayla,birden fazla planla çekmek istersek ışığın konumunu nasıl ve neye göre ayarlayabiliriz?
Hiç farketmez, en başta kameralarınızın konumlarını ve ışıkları beraber planlayacaksınız. Bu noktada elbette mekanın sınırlamaları olabilir. Yani ışıkları bir noktaya koymanız mecburidir ve o da kameralardan birinin görüş alanına girebilir. Bu durumda sonucu değiştirmeden o açıya göre ışık değişikliği yapmanız gerekebilir ama bu hiç istenmeyen bir durumdur. Her zaman temel ilke ışıkları uzağa koymak ve böylece ortak bakış açılarının dışında kalmalarını sağlamaktır. Bu nedenle hem güçlü hem de barndorr vb ile yönlendirilebilir ışıklar kullanılır profesyonel ortamda. Amatör için bunlara kalkışmamalı. Her planda bir zemin planı çizin, ışıklar ve kameraları koyun ve onun üzerinde çalışın. Bunun için previz yazılımı kullanabilirsiniz ya da sadece elle çizebilirsiniz. Bu iş profesyonel aşamaya geçişin ilk işareti aslında. Bu yüzden profesyonel film setlerinde ışık ekibi çok kalabalık ve deneyimli olur.
Ya da olabildiğince ortam ışığından yararlanıp yapay ışıklara gerek duymayacak çalışmalar yapın. Hem daha doğal olur hem kolay olur. İlla da karanlık odada mum ışığında intihar etmeyi planlayan bunalımlı genç çekeceğiz diye zorluyorsak o zaman en zor işlerden birini istiyoruzdur ve iyi bir kamera ve lense ihtiyacınız var. 5D Mark iii veya A7s ile en az f/1.4 lens gerek işe kalkmak için.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Cevabın için teşekkür ederim Fulgura,çok faydalı oldu.