Öncelikle herkese merhaba. yakın zamanda iç mekan gece çekimleri ve dış mekan gündüz çekimlerinin bol olduğu bir iş hanında geçen belgesel çekmeyi planlıyoruz. Kafama takılan bir kaç soru var. Başlıkta belirttiğim makineleri almak istiyoruz bütçemiz var ama ikinci el mi yoksa sıfır mı alsak bilemedik. Zaten pocket sıfır bulmak zor olduğu için bizde ikinci ele yöneldik sizce doğru bir karar mı? Ayrıca sony a6300 almayı ve yanında samyang 50 mm cine lens almayı düşünüyoruz. 50 mm cine lens işimiz görür mü yoksa yanına bir tane daha lens eklemeli miyiz sizin önerileriniz nelerdir.
belgeselinizin içeriği önemli. 50mm sony'ye taktığınızda 75mm pocket'ta 100mm olacak. küçük dükkanlara falan girecekseniz bu size çok zorluk çıkarır. çekim günleriniz çok uzun değilse daha iyi bir makine kiralayabilirsiniz. bir de neden 6300 ve pocket? 2 kamera kullanmanız gerekiyorsa 2 sony yeter belgesel için. raw çalışmak istiyorsanız 2 blackmagic alabilirsiniz. bir de burada mft ve e mount olarak iki lens sistemine gireceksiniz. bu da dezavantaj.
mesajınızı yeni gördüm, ona da cevap vereyim. iki makinaya takabileceğiniz lens yok. dönüştürücü olabilir, onu bilmiyorum. fakat niye ikisi?
JeanG Hocam biz kafataslak bir şey çıkardık illa ikisi olacak değil sizin gibi işi bilen insanların önerisine sonuna kadar açığız siz ne önerirseniz onu alabiliriz. Amacımız 4k çekmek o yüzden sony a6300 yöneldik ve düşük ışıkta iyi sonuçlar verdiğini okumuştum. Pocket'e gelince raw çekmek gibi bir düşüncemiz var ama önceliğimiz 4k. Peki siz ne önerirsiniz. Bu arada geniş açılı çekimler bol olacak şehrin panoramasını alıcaz ayrıca 3 kişiyle röportaj da olacak bunlar çerçevesinde hangi lensleri önerirsiniz?
sony 6300 ve üstü, panasonic gh4 ve üstü 4k işinizi görür. iki makine kullanacaksanız aynı mount olmasında fayda var. ya iki sony ya da iki panasonic. raw'a bulaşmayın bence siz. ses ekipmanı da ayarlamanız gerek, röportaj yapacaksanız. yaka mikrofonu ve bir kayıtçı kullanabilirsiniz. doğrudan makineye de bağlayabilirsiniz. lens olarak geniş açı kullanacaksanız crop faktörü düşünerek alabileceğiniz en geniş lensleri alın derim. eğer ışık kullanmayacak ve düşük ışığa çok mecbur kalacaksanız a7s2 bakabilirsiniz.
JeanG RODE Rycote VideoMic Mikrofon bu mikrofonu almayı düşünüyoruz röportaj için. Sony a6300 daha yakın gibi duruyor. Size zahmet cine lens ya da diğer lens türlerinden bize 1 geniş açı ve standart açı olmak üzere lens önenirmisiniz.
o mikrofonu hiç kullanmadım ama videomic pro kullandım. röportaj için idare eder sanırım. daha iyisi için ntg serisine bakabilirsiniz. ben ntg 4 aldım şimdi ama ona da kayıtçı ya da phantom power adaptör gerekiyor. 4+ ya da 2 de pil varmış. doğrudan makineye takabilirsiniz.
cine lens derken gerçek cinelenslerden bahsediyorsanız onlar çok pahalı. onun haricinde samyang'ın cine lens diye çıkardığı diyafram halkalı lenslerden bahsediyorsanız samyang alabilirsiniz ama sony için e mount almanız gerekir. yoksa adaptör gerekir. sony lens ya da yine adaptörle elinizde hangi lens varsa onu kullanabilirsiniz. (canon, nikon vs) 1.5 crop factor olacağı için 16mm alsanız 24 olacak. ne çekeceğinizi bilmediğim için size doğrudan mm söylemem zor. 16mm alabiliyorsanız alın. 35 ya da 23-24mm alabilirsiniz 35'i 50 niyetine 24'ü de 35 olarak kullanırsınız. bu büyük oranda işinizi görür. dar açıya ihtiyacınız var mı, makro çekecek misiniz bunları bilmiyorum. belgeseli çekmeden önce ekipmanları tanısaydınız bir süre 🙂
JeanG Yukarıda da dediğim gibi genellikle geniş açı olacak macro ya da dar açı olmayacak o yüzden yazdım size. Yardımınız için teşekkür ederim 🙂