Merhaba Sevgili FilmFabrikası dostları. Aranıza yeni kayıt oldum. Daha önce google ve farklı platformlar olsun bir çok yerde araştırmalara girmiştim. Ama bu forumu görene akdar hepsinde boşa gezmişim şimdi anladım.
Öncelikle sizlere nacizane bir sorum olacak.
Youtube için kamera önü, Sosyal deney, şaka, parodi içerikleri üreteceğim. Hazırda instagram sayfam, Sosyal medya uzmanlığım ( özellikle instagram ) olduğu için yükselme olasığımı görüyorum kendimde.
Tabi sadece youtube için değil instagrama da videolar üreteceğim. Oyunculuk konusunda kendime güveniyorum. Giriş seviyesinde Premier Pro ve After kullanıyorum.
Şimdi en önemli soru. KAMERA!
2500 ₺ gibi bir bütçem var başlangıç seviyesi için..
Kıyaslama sitelerine ve youtube analizlerine baktım biraz. Samsung Nx300 ve Canon Eos 650D arasında kaldım. Keşke param olsaydı da sony a6300 alabilseydim ama ona pek imkanım yok. Samsungun fiyatı aşırı ucuz ama eksi yanı da artık üretilmemesi. Ama kıyaslama sitelerinde bir çok özelliği önplanda. Sizlerin bu 2 cihaz arasında ve ya 2500 ₺ ye kadar önerebileceğiniz bir cihaz var mı? Şimdiden teşekkür ederim iyi forumlar dilerim
Her iki seçenek de görece iyi denebilir ama üçüncü ve çok daha iyi bir seçenek var.
Sony a6000. Kit lens ile beraber o fiyata rahatlıkla bulabilirsiniz. Video başarısı ile Samsung ve canonu çok geride bırakır.
Her iki seçenek de görece iyi denebilir ama üçüncü ve çok daha iyi bir seçenek var.
Sony a6000. Kit lens ile beraber o fiyata rahatlıkla bulabilirsiniz. Video başarısı ile Samsung ve canonu çok geride bırakır.
Öncelikle değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Ben sadece video çekimi yapacağım Dji Osmo Pocket konusunda aydınlatabilir misiniz beni?
4k Full Hd 60 Fps çekim yapıyor. Youtube den videolarını izledim ve gönlüm fazlasıyla kayıyor. Ne diyorsunuz bu konu hakkında?
DJi pocket kullanmadım ama pratik olması bakımından iyi gibi duruyor. Vlog için uygun kamera bence.
Ben kullandım, vlog için uygun, özellikle hareketli çekecekseniz ama. Sabit duracaksa kamera gerek yok zaten.
DJi pocket kullanmadım ama pratik olması bakımından iyi gibi duruyor. Vlog için uygun kamera bence.
Vlog ile birlikte şaka vs tarzı videolar ve kısa instagram videoları da yapılabilir mi?
Ben kullandım, vlog için uygun, özellikle hareketli çekecekseniz ama. Sabit duracaksa kamera gerek yok zaten.
Sayın hocam gerçekten anlamadım 🙁 Vlog da olacak ama genellikle hareketli videolar olacak. Misal komik videolar skeçler parodi videoları vsvs. bu tarz videolar da yapılabilir mi sizce? Tek eksik özelliği Zoom galiba.
Cogunlukla hareketli cekimler olacaksa ise yarar.
Eger kamera sabit duracaksa dji pocket almayin.
Hareketli olacaksa alabilirsiniz.
Ses kalitesi de önemli, kameraya kaydetmek amatörce gösterir videolarinizi ve evet zoom yok.
Osmo +'da var zoom özelligi, pocket da yok. Ben kendim 550D kullaniyorum, ve onunla VLOG yapilabilecegini dusunuyorum. Dolayisiyla 650D'yle de yapilir.
Cogunlukla hareketli cekimler olacaksa ise yarar.
Eger kamera sabit duracaksa dji pocket almayin.
Hareketli olacaksa alabilirsiniz.
Ses kalitesi de önemli, kameraya kaydetmek amatörce gösterir videolarinizi ve evet zoom yok.
Osmo +'da var zoom özelligi, pocket da yok. Ben kendim 550D kullaniyorum, ve onunla VLOG yapilabilecegini dusunuyorum. Dolayisiyla 650D'yle de yapilir.
Şimdi 650D nin 2. eli aşağı yukarı 1400 - 1900 arası. En kötü lens de alınması gerekli 50 mm 1.8 lens ile birlikte 2.300 ₺ civarı, + olarak yaka mikrofonu tripod ekstra batarya, yani fiyat biraz yukarılara çıkıyor. Şuanlık sadece instagrama parodi komedi ve youtubeye aynı şekilde videolar atabilmek için yeterli değil mi osmo pocket? Osmo + ile arasında nasıl farklar var peki? Sizin değerli bilgileriniz yörüngesinde gideceğim. Maddi anlamda iyi olmadığım bir dönem olduğu için ince dokumaya çalışıyorum 🙂
En temel farkliligi zoom. Paraniz yetiyorsa osmo plus alin o halde. Ama o da 5000 lira falan sanirim. Cok secenek yok yani. 600D bakin, 550D bakin.
Yırtık dondan çıkar gibi çıkıp saçma bir yorum yapmak istemem ama ben geçenlerde iPhone 11 Pro'yu aldıktan sonra hayatımdaki kamera arayışlarını ve tartışmalarını tamamen bıraktım. Ya tabii ki kimseye öyle bam diye önerilmez, ABD'den bile alsanız çok pahalı bir oyuncak farkındayım(orada bile 1.100 $, TR fiyatını boşverin zaten). Yine de herkesin, hepimizin elinde bir akıllı telefon var artık. Fotoğraf/Video ile uğraşan insanların da akıllı telefon bütçelerini Apple seviyesine yükseltmeleri aslında mantıklı bir çözüm. Aynı paraya orta karar bir telefon ve orta karar bir kamera almak yerine iPhone almak bana daha mantıklı geliyor. Hele hele YouTube, Vimeo, Instagram, VLOG vs. için fazlasıyla yeter. Bu arada bir Sony a6400 sahibi olarak konuşuyorum, müşterilerim sorun etmese çekimlerimi iPhone'umla yapmak isterdim.
Vlog veya Youtube içerik üreticileri için evet, telefon iş görebilir. Ancak bütçeli (ufak çaplı da olsa) reklam, klip veya tanıtım filmlerinde telefon kullanmak hala mantıklı değil bence. Evet, ışık perfomansları artık çok iyi, 4k geldi, 120-240 fps'ler geldi. Ama o görüntüler kurgu masasına geldiğinde aşırı sıkıştırılmış veriyi gözlerinizle görebiliyorsunuz. Tabi ki Sony a7s2' ler ile video konusunda kapıştırmıyorum. Ama "müşterili" işlerde telefon ile çekmek için hala biraz zaman var diye düşünüyorum. Onun dışında bağımsız sinemacılar için güzel bir tercih tabi ki. Hatta Promovie gibi alternatif uygulamalarla daha da kullanışlı hale gelebilir.
Cekilecek sey cekilecek araci belirler. Dün aksam Tangerine'i izledim, Iphone5S ve Iphone icin yapilan lenslerle cekilmis, filme o kadar uymus ki.
Ne hikayesi anlatacaginiza bagli her sey. Webcamle de film cekersin konu uygunsa bayila bayila izletir kendini.
Iphone 11 Pro seviyeyi 3 lensle birlikte cok yukari tasidi bence de, ama fiyatlar hala cok pahali.
Ama gelecek icin piyasanin nereye gittigine dair bir seyler gösteriyor elbette.
Konuya geri dönecek olursak, kamera meseleleri enerji caliyor. Gereginden fazla dusunuluyor.
Iyi bir kamerasi olan telefonunuz varsa, vlog gibi isler icin harcanacak parayi isiga, sese yatirip, telefonla cekimi guzellestirecek bir seyler de eklemek bence kameraya yatirim yapmaktan daha mantikli. Insanlar hala kamera ilk düsünmeleri gereken seymis gibi davraniyor. Oysa en son sey. Ben sahsen hala 550D kullaniyorum. Daha bu sene iki sirkete reklam cektim onunla. Gayet de begenildi.
"Müşterili" işlerde tabii ki telefon kullanamayız ancak bunun sebebi telefonların halen yeteri kadar "profesyonel" olmaması değil, ana akım müşterinin hala ekip/ekipman boyutuna, prodüksiyon hacmine ve set görüntüsüne para vermesi. Hani seneye Apple gidip Arri ile anlaşsa ve çılgın bir telefon çıkarsa bile piyasaya, adı "telefon" ve "tüketici ürünü" olduğundan ve en önemlisi de bize iş getiren müşterinin de cebinde aynısından olacağından "müşterili" işlerde asla kullanamayacağız. Ama tabii ki kurgudaki sıkıştırılmış veriler ve düşük ışık performansları konusunda dediklerinize katılıyorum. Sensör ortada sonuçta. Evet, filmin kameraya karar vermesi konusuna da katılmamak mümkün değil. Sadece GoPro ile çekilen filmler, sadece GoPro ile çekilebilen sahneler var örneğin... Kesinlikle kamera konusunun çok ön planda kaldığını, ses, ışık, dekor, senaryo gibi meselelerin daha sonra geldiğinin ben de farkındayım. Ben aslında şunu söylemek istiyorum, örneğin kimse artık scanner kullanmıyor, hatta piyasada scanner bile kalmadı; herkes telefonuyla elindeki belgeyi tarayabiliyor. Teknoloji o kadar ilerledi ki, teknolojik adetlerimiz, geleneklerimiz, alışkanlıklarımız değişti. Bir çekimdeydim geçenlerde(çekimdeydim diyince büyük bir şey sanmayın, bir doğum günü sadece), tam bataryam bitmek üzereyken bir anda müşteri bana "şuan burası çok önemli sahne arkasına gidin" dedi. Bataryam azdı ve çantam uzakta kalmıştı, ne yalan söyleyeyim çıkardım yeni telefonumu müşteri görmeden orada 5-6 dakika çekim yaptım. Kurguda da rengi bir şekilde tutturdum(en azından müşterinin rahatsız olmayacağı şekilde benzettim iyice) verdim gitti. Güvendim resmen ve yanıltmadı. Aynı şekilde bir ürün çekimi geldi. Benim ufak bir ürün çekim çadırım var. Boşta makine yoktu, çıkardım telefonumu çat çat çat çadırın içine koydum 30 ürünü çektim. İnanın Photoshop işlemlerinden sonra müşterinin kralı gelse diyemez bana bunu telefonla mı çektin diye. Valla onu da verdim gitti sorunsuz.
Hocam bende kararımı verdim ve şu cihazları aldım.Elimde olan iphone 6s 64Gb Cihaz ile En azından youtube için bunları şimdilik kullanacağım.
1. Ürün = zhiyun smooth 4 Gimbal
2. Ürün = TAKSTAR SGC-598 Mikrofon
3. Ürünn = Ulanzi 1.33X anamorfik telefon Lens
4. Ürün = Ulanzi 112 LED Telefon Video Işığı
Mikrofon bir kaç aparat ile çok iyi bir Boom mikrofona dönüşebiliyor. Bu yüzden tercih ettim
Sizce bu ürünler arasında eksik var mı? Telefon lensi olarak uygun bir lens mi yoksa daha farklı lenslere mi yönelmem gerek? Özellikle ışık konusunda yardım isteyeceğim Sizden.
2. Ürün = TAKSTAR SGC-598 Mikrofon
3. Ürünn = Ulanzi 1.33X anamorfik telefon Lens
4. Ürün = Ulanzi 112 LED Telefon Video Işığı