'Kisa Film icin Hangi KAMERA???', 'Abi kameralarla ilgili cok soru geliyor. Spesifik modeller soruluyor. Fiyatlari karsilastir ya da hangisi hangisine basar deniyor. Bunlara spesifik cevap veremem cunku ben de herkes gibi omrunde sadece kullandigim kamera ve de onun disinda 2-3 baska kamera gormus bi adamim. Ben de herkes gibi piyasayi internetten takip ediyorum ve acikcasi son donemde kameralardaki gelismeleri cok yakindan da takip etmiyorum. Ama genel olarak iyi kamera seciminde goz onunde bulundurulasi gereken ya da asla tuzagina dusulmemesi gereken bi takim noktalar var. Onlardan bahsedeyim kendi mesrebimce..
* Zoom Miktari: Ah ah ah!! Uzay cagi bagimlisi insanlariz ya. En buyuk hatayi bazen burda yaptigimiz oluyor. Kameralarin ustundeki 300X 250X gibi inanilmaz buyuk zoom miktarlarina tav oluyoruz. "Ohaa abi bununla ben aydaki adamin gozunun icindeki bebege zoom cekerim bea!" diyenlerimiz dahi oluyor. Ne yazik..
Bir kameranin ustundeki o hayvani buyuk zoom miktarlarina tav olmayin. o bir sacmaliktir. Bir kameranin DIJITAL zoom miktari ile hic bir yere varamazsiniz. Bakilmasi gereken de OPTICAL ZOOM miktaridir.. Optical zoom da genelde 8X ile 16X hatta 20X e kadar gider.. Ama tabi kameranizi alirken esas baglayici etken zaten zoom miktari olmamalidir.. Sadece orda dukkanda kameralara bakarken tezgahtar "Abi yalniz bunda 200X zoom var cok iyidir bu. Ben de bunu kullaniyorum bunu kesin tavsiye ederim!" demek gafletine duserse kamerayi sapindan tutup adamin kafasina calmaniz icin yaziyorum..
* Ozel efektler: Ah Ah AH!!!! Butun kucuk el kameralarindaki ortak sacmalik. Bir kisa filmcinin hicbir isine yaramayan zirvaliklar surusu.. Yok efendim pastorize efekti. Yok siyah-beyaz cekiyo. ya da Sephia cekiyo.. Ya da boyle pixel pixel cekiyo.. Ya da goruntuyu donduruyo..
Eger bu tarz efektlere bakarak kamera almaya karar veriyosaniz hic Adobe Premiere kullanmamissiniz demektir.. Film cekerken her zaman amac normal ve efektsiz cekim yapmaktir. Cunku direk efektli cekerseniz geri donusu olmayan bisey yapmis olursunuz. Kameralardaki efektlerden uzak durunuz. Ve kameralardaki efekt sayisina gore karar vermeyiniz. Bir hataya dusmeyiniz!!!
* PIL OMRU... Belki de bir kameradaki en onemli ozellik. Filmi cekebilmekle cekememek arasindaki cizgiyi kimi zaman belirleyen ana faktor. Ozgurce ve futursuzca cekimler yapmak ya da devamli kamerayi kapatip acma mecbutiyetinde kalma arasindaki ufak farki belirleyen yegane sey.. PIL!!! Bir kamera alindiginda atlanan en buyuk nokta! Buyuk gaflet! Ekstra pil almadan o dukkandan cikan tas olucak!!! Aman ekstra pil almayi unutmayin. Ozellikle yaninda ekrani acilip kapanan kameralarda pil senin en buyuk ihtiyacin. Hayatin boyunca evin icinde kablolara bagli cekim yapmaktan kurtulmak istiyorsan buna ihtiyacin var. Buyuk ve agir pillerden korkmayin. Pahali da gelebilir ama seni belki 2-3 gun sokaklarda cekim yaptiracak enerjiyi sana verir... Pilinizi her zaman lithium-ION alin. Bu kadar diyorum.
* Yandan acilan ekran: Bu ekranin buyuklugu kucuklugu sizi bir kameradan diger kameraya gitme sebebi vermesin. Yani simdi bi kisa film cekiyosaniz zaten o ekrandan bakarak cekim yapmak da cok anlamsiz. O ekran yaniltir!!! Ozellikle o ekrandan bakarak sarsintiyi algilayamazsiniz. Yapmaniz gereken kucuk bir monitor bulundurmak ve kameranin ekranindan diil o kucuk monitorden cekimleri takip etmektir. Bu cok onemli... O ekranlari cok kafaya takmayin. Gozunuzu dayayip cekmeye alismaya bakin.
Ama o ekranlarin cok ise yaradigi bir takim noktalar var. onlar da cok yukardan ya da alcaktan cekim yapacaksaniz o zaman gozunuzu dayadiginiz yere (viewfinder) ulasmanizi zorlastirir. o zaman o ekranlar belki ise yarar 🙂
* DV in-OUT!!!: Ah Ah ah !!! Kimisi bu can alici hatayi gercekten yapiyor.. "Bu kamerada cektiklerimi bilgisayara atabilir miyim?" diye soruyo tezgahtara. Salak herif de "evet abi butun kaseti istersen at. bu kamera herseyi bilgisayara atar" diyo. Tamam buna bi lafimiz yok da peki sonrasi? Sen bilgisayara goruntuyu attin. Orda montajladin.. Eee?? Geri nasil atican onu sen kasete? Kameranda belki DV-out vardi ok.. Peki DV-IN var mi? Gozunuzu seviim kamera alirken buna dikkat edin. Kamerada DV-in/out yaziyo mu yani iki tarafli da veri transferi mumkun mu onu bi gorun! Tek tarafli kameralari tavsiye etmem! Cunku montajladiginiz caanim filmler asla geri kasete donemez harddiskinizde kocaman dosyalar olarak sikisip kalir. Tek care mpg yapip ya da dvd yapip cd ye cekmek olur... Ama her zaman kasette bir ana kopyasi bulunmalidir.. Aman aman!!
* Manuel focus-zoom: Bu laf da cok esnetilmis ve yalnis kullanilmis bir laf.. Manuel den manuele fark var.. Bir filmci olarak aslinda makbul olan manuel olarak cekim esnasinda focusu ayarlamaktir. Ya da cekimden once ayarlamak ve cekim esnasinda ileri geri oynamayacagini garanti altina almaktir.. Bir cok kamerada bu opsiyon var. Yani otomatik focus ozelligi istenirse kapatiliyo ve elektronik bir dugme ile ya da boyle donen bir bi tus ile focus ileri geri alinabiliyo.. Ama simdi.. Bu ayar dugmesi de elektronik.. Yani gercekten mekanik olarak sen direk lensin icindeki merceklere hukmedemiyosun ki. Sen orda dugmeye basiyosun. O elektrik sinyalini mercegin motoruna iletiyo. Mercekler oynuyo. goruntuyu netliyo.. Ama bir his yok. Hakikaten gercek mekanik lenslerdeki o kontrol yok. XL1s icin bile bu durum boyle. Bu kamerada dahi focus ve zoom ayarlari mekanik degil elektronik. Buna ulasabilmek isin yapmam gereken 14X manuel zoom lenz almak. X1ls icin yani bir sans var ama geri kalan kameralarda hangi len ile alirsan onunla kaliyosun. O yuzden mekanik focus ve zoom ayarlari olan kameralar daha iyidir. Ama bulmasi cok zordur ve pahalidir. Yine de piyasada var bikactane.. Onun disinda hepsi birbirinin aynisi hemen hemen.. Kameranizi alirken once bi tartin. bakin focusunu ile geri manuel olarak kontrol etmesi kolay mi diil mi? Cok onemli..
* Agirlik: "Abi bu kamera cok cok ufak cok cok hafif!! Tam sana gore cebine bile sigiyo bu kamera sahane bisey!" diyen tezgahtarlardan uzak durunuz! Onlar sizin film cekmek istediginizi anlamamis demek ki.. Oyle kucuk ufak hafif kamera ile film mi cekilir? Tamam artik teknoloji ilerledi. artik kameralar ufaldikca ufaliyo ama makbulu bu olsa gercek filmciler de oyle ufak kamera kullanmaz miydi? Alakasi yok demek ki..
Kameranizi agirindan buyugunden secin. Bunu ne avantaji olucak? Sarsintiyi azalticak. kavramayi ve hakimiteti kolaylastiricak.. Eger kameraniz kucukse bir de tavsiyem var. Her kameranin altinda 6mmlik bir vida girisi olur. Bu girisle kamerayi tripoda baglarsiniz.. Gidin agirindan bir tahta blok kestirin. O tahta blogu matkapla delin. 6mm vida ile kameraya tutturun. Kameraniz 3 kilo gelsin en az.. O zaman hakikaten kameranin ataleti artacak ve sarsinti azaltmis olucaksiniz. Yani kameranin ufakligi onu satin alma sebebi olmasin aksine uzak durma sebebi olsun.
Ha ufak kameranin avantajlari var! Ama sadece belgesel cekerken. Kimsenin dikkatini cekmeden her turlu yere sokarsin. her yerde cekim yaparsin. Ama bir de dezavantaj daha.. O kamera ile profosyonel alem de ciddiye alinmazsin 🙂 Malesef bunu yasayarak gordum. Millet ye kurkum ye olmus. Bana xl1s kullandigimdan dolayi saygi duyanlar var. Yazik ve uzucu ama gercek abisi.., Malesef..
* Image stabilisation (sarsinti engelleyici): Ah ah ah!!! Abi cok dertliyim bu konuda..
Simdi sarsintisiz cekim yapmak cok guzel bisey tamam. Daha bi profosyonel oluyo. Daha bi kendinden emin oluyo.. Ama buna ulasmak icin kameranin uzerindeki "image stabilisor" tusuna basmayin!!! Aman aman bunu yapmayin! Dedigim gibi yukarda yazdigim gibi kameranin altina bir agirlik vidalayin. ya da en kotu ihtimalle bi tripoda takin (asla tavsiye etmem. Elde cekim yapmak her zaman en iyisi ve en hizlisidir) ama ordaki dugmeye basmayin abi!! O bir sacmalik! O bir ilizyon!!! Tek yaptigi sey kameranin goruntusunu dijital olarak buyutup ortadaki alani sana izletmesi ve sarsintiyi bu sekilde azaltiyo hissi vermesi. Tamam hakkaten de oyle oluyo ve sarsinti azaliyo ama goruntu kaliten de azaliyo!!! Goruntu kalitesini bu sekilde ziyan etmeyin! Akilli olun! Kameradaki image stabilisation size bi tek dugunlerde sunnetlerde lazim olucak! O yuzden lutfen kamera alirken "DIGITAL IMAGE STABILISATION" diyen tezgahtari kaale elmayin.. Ama kimi tezgahtarlar "OPTICAL IMAGE STABILISATION" derler.. Iste o baska bi olay. Bu yeni ve guzel bir teknoloji. Sarsintiyi mekanik olarak azaltan bi sistem. Yani goruntu kalitesini dusurmeden sarsintiyi azaltiyor. Pesinde olmaniz gereken sey de bu olmali. Aman optical olmayan dijital olan zoom ve image stabilisationdan uzak durun!
Evet butun bu bahsettigim faktorlere uyan ve herkesi tam tatmin eden bir kamera bulmasi cok zor biliyorum. Ama zaten hepsine uymasini beklemeyin. Ben daha cok sahip olmasi gereken ozellikleri diil de sahip olmasina gerek olmayan ama israrla piyasada bir ozellikmis gibi bahsedilen kriterlere dikkat cektim. Gozlerinizi acin ve reklam ve tanitim dunyasinin sizi uyutmasina izin vermeyin. Bir filmcinin ihtiyaci olan tek sey aslinda bi tek kirmizi yuvarlak bir "REC" dugmesi.. Gerisi sizin becerinize ve deneyiminize kalmis...
Umarim yardimci olabilmisimdir.
KKYMN
Gerçekten güzel yazmışsın Kadir abi.
aaah ah
ben bu siteyi neden daha önce keşfedemedim.Meğer ne dandik bi camera almışım.
...murat...
çok güzel anlatmışsın tşk..
Evet... Güzel bir yazı. Ellerine sağlık...
Kısa film; gevezelik yapmadan çok şey anlatma sanatıdır...
tşkler güzel yazı
abi ellerine sağlık güzel yazmışsın bende bugünlerde kamera alacam ama acemiyim nasıl birşey bile aradığımı bilmiyorum bu yazıyı okuduğum iyi oldu peki bu kriterlerde bir kamera bulmak mümkün mü? markası veya link verebilirmisinniz?
Nası birşey aradığından çok nasıl birşey almaya gücün var on belirtirsen daha mantıklı olur.Biz de daha hızlı yardımcı oluruz sana.
*our AC-130 in the air
Nası birşey aradığından çok nasıl birşey almaya gücün var on belirtirsen daha mantıklı olur.Biz de daha hızlı yardımcı oluruz sana.
abi şimdi benim aradığım kamera tipi dediğim gibi acemiyim nasıl birşey aradığımı bilmiyorum sadece kadir abinin yazdığı yukarıdaki özelliklerin bulunduğu bir kamera istiyorum fiyatı önemli değil alabilecek gücüm var .
Şimdi o özellikler bütün kameralarda mevcut neredeyse fiyatları da 1.250-10.000 e kadar gidiyor.Bence biraz spesifik bakmak lazım, ne istediğine öyle karar vermen lazım.Forumu araştırabilirsin bunun için?
*our AC-130 in the air
o zaman şöyle yapalım ben bi gerekse bu sitede gerekse sağda solda bi araştırayım aklıma yatan bir model olursa yine bu topiçtemarkayı söylerim sende fikirlerini belirtirsin olurmu? 😀
Olur, hepa gece gündüz insanlar yazsın da ben de yorum yapayım diye bekliyor :). Soracağın her kamera modeli için 10larca başlık zaten mevcut bu forumda ve bs forumlarında. Biraz araştırma yaparsan onları okuyup zaten kolaylıkla bir karara varabilirsin. Elma piş ağzıma düş bir yerden sonra olmuyor.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Olur, hepa gece gündüz insanlar yazsın da ben de yorum yapayım diye bekliyor :). Soracağın her kamera modeli için 10larca başlık zaten mevcut bu forumda ve bs forumlarında. Biraz araştırma yaparsan onları okuyup zaten kolaylıkla bir karara varabilirsin. Elma piş ağzıma düş bir yerden sonra olmuyor.
eyvalla
Mesajımı yanlış anlama yani de hakkaten çok anlatıldı bunlar. Tekrar tekrar anlatmaya lüzum yok. Biraz araştırırsan bulursun hepsini.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Mesajımı yanlış anlama yani de hakkaten çok anlatıldı bunlar. Tekrar tekrar anlatmaya lüzum yok. Biraz araştırırsan bulursun hepsini.
yok usta yanlış anlamadım haklısın bi yerde 😀 zaten 2 gündür araştırıyorum aklıma yatan 2 marka var onlardan birini alacam