Kısa film çekmek için bir kamerada bulunması gereken özellikler nelerdir? Bu iş için en uygun kamera modeli hangisidir?
Sana birçok arkadaş yardımcı olacaktır burada ama bu sorduğun sorunun net bir cevabı yok gibi geliyor bana.
Hani, sanki elinde 10 liralıktan 10.000 liralığa kadar 20 tane kamera varmış da hangisini seçeyim gibi olmuş bu soru. 🙂 Eğer durum öyleyse de en kapasiteli, en güçlü, en becerikli cihaz en iyi sonucu verir, onu kullanmak gerekir. Ama 300 liralık kamera ile de asla film çekilmez demek değildir.
Ve aslında "bu iş için" dediğin işin, para verip izlediğimiz işlerden bir farkı yoktur. O yüzden her türlü çalışmada en iyi görüntü kalitesini elde etme çabasında olmamız gerekli.
Ve kamera seçimi biraz özel durumlar için yapılmalı. Atıyorum çekilecek filmde hareketli kamera, steadycam gibi ekipmanlar ya da 35 mm adaptörler falan kullanılacaksa ona göre kamera seçilmelidir. Yani çekilecek olan filmin görsel tercihlerinin doğrultusunda kamera seçimi yapılmalıdır.
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Nasıl bir kısa film?
Amatör bir kısa film mi yoksa profesyonel kısa film mi? Sinan Çetin'in çekeceği kısa filmde kullanacağı kamera ile bir öğrencinin kıt imkanlarıyla çekmeye cüret edebileceği amatör giriş seviye bir filmde kullanılacak kamera aynı olamaz haliyle.
“Oldu olacak cep telefonu ile çekelim” diyeceksin o zaman.Tabii ki neden olmasın,kullanmasını bildikten sonra o da mümkün.
Ancak fazla laf salatası yapıp sizi bunaltmadan ve soru sorduğunuza pişman etmeden buradaki ustalarımın affına sığınarak daha önce onlarca kez anlatılmış bir konuda kendi bildiklerimden biraz aktarayım.
.
Kuvvetle muhtemel amatör bir iş için kamera edinmek istiyorsunuz.Bu durumda kullanmanız gereken kamerada kabaca şu özellikler olmalı:
• Kaliteli bir merceği ve optik sistemi olmalı.
• Mümkün mertebe manuel ayarlama imkanı olmalı.Manuel odaklama,manuel pozlama,manuel enstantane(shutter) manuel aperture diyafram ayarı olabilmeli.
• Dinamik aralığı yani çok koyu yerlerle çok aydınlık yerler arasında en iyi randımanı verebilen kamera olmalı.Mesela insan gözünün dinamik aralığı en iyisidir.O yüzden kamerada çektiklerimiz gözümüzle gördüklerimizden farklıdır.Gözümüz ışık kontrastını daha iyi dengeler.Dandik kameralarda bu dinamik aralık çok kötüdür.
• Sensoru en azından işe yarayacak kalitede olmalı.
• Ağır ve hantal olmasının faydası var mahzuru yok.
• Marka seçimi tercihe kalmış.Her kes kendi kamerasını beğenir.
Tabii bu şartnameye layıkıyla uyan kameralar da öyle çok amatör işi olamıyor.Fiyatlan da alıp başını gidiyor.Yukarıdaki özelliklere en çok yaklaşan ve bütçenin elverdiği kamera en iyi kameradır.
Amma velakin bence kamera her şey demek değil.Kısa filmde kullanılacak araçlardan birisi sadece.
Diğer önemli bir husus kameraya hakimiyet.Kameranın imkanlarını,teknik özelliklerini,menülerinde gizli olan nice ayrıntıları çok iyi öğrenmeniz lazım.
“Kısa film için hangi kamera?” sorusu,ressamın resmi hangi kalemle çizmeliyim hangi yağlı boya ile boyamalıyım diye sorması gibi biraz.
Yeteneğiniz varsa ilkokul çocuğunun çantasındaki ucuz malzemelerle bile harikalar ortaya çıkarabilirsiniz.Yetenek yoksa isterseniz dünyanın en pahalı markalarını kullanın çıkan sonuç berbat bir şey olur.Tabii tükenmez kalemle resim olmaz,yumuşak kelem gerekir o ayrı.
Acemi yeni gelinin biri,en modern teknoloji harikası fırınında kitaptan baka baka bir yemek yapar yiyemezsin..Beriki piknik tüp üzerindeki kulpu kırık tencerede yemek pişirir parmaklarını yersin.
Tabii ki yetenekli birinin kaliteli malzeme ile çıkaracağı işin parıltısı da farklı olur.
İşin hulasası filmi siz çekeceksiniz.Kamera değil.Dünyanın en iyi kamerasına sahip olmanız iyi film çekeceğiniz garantisi vermiyor.
Paranın yettiği kamera en uygun model olacaktır.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.