Arkadaşlar yardımcı yönetmen kimdir, ne iş yapar, nelere hakim olmak zorundadır, nelerden sorumludur? Bilgilerinizi bekliyorum.
Yardımcı yönetmen derken birinci reji grubundaki birinci asistandan bahsediyorsun herhalde? Çünkü projeye göre değişmekle beraber 5 veya daha fazlasına kadar çıkabiliyor asistan sayısı son asistan time code tutar reji grubuna da buradan girer, işe oradan başlar yani en sondaki asistandır. Birinci asistanın nelere hakim olduğu ve nelerden sorumlu olduğunu saya saya bitiremeyiz heralde 🙂 yani bildiğin bileceğin (rejiyle ilgili) herşeyden sorumlu çok önemli bir şahsiyettir kendisi. Yönetmene en yakın ve onun kafasındaki herşeyi en çok bilen kişidir. Zaten yönetmene ondan ve G.yönetmeninden başka pek de kimse yaklaşamaz (ciddi setlerden bahsediyoruz). Ekibi çekim yapılacak yer ve zaman konusunda bilgilendirir. Çekim anında kullanılacak ekipmanlar konusunda ve setin hazır olması konusunda yönlendirir. Aslında kısacası yönetmenin bi halt ettiği yoktur 🙂 gelir filmi yönetir. Biri daha sormuştu -peki yönetmen ne iş yapar diye. Set hazır olunca gelir çayını kahvesini içer oyuncuları yönetir. Ama tabii ki daha öncesinde herşeyi ayarlamıştır. Yani böyle bilmiş bilmiş konuştum ama benim bildiğim kadarıyla reji yardımcısı setin herşeyidir. En çok çalışanı yorulanıdır. Bi tanesidir. elinden her iş gelir. Daha akademik bir tanım bekliyorsan sektörde çalışan arkadaşlar var onlar da yardımcı olacaktır olmadı google'da da aratabilirsin kolay gelsin.
şimdi daha çok seviyorum seni hayat, hadi...
Her şeyi o yapar. Böyle özetleyebiliriz :). Erkan güzel özetlemiş.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Çok az şeye karar verir ama hemen herşeyi o uygular pratikte.
Ama bu tip ara adamların görev ve sorumlulukları kişilere, projelere göre değişiklik gösterir.
Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;
Pis işlerin adamı ve organizatördür aslında.
Senin senaryonu eline alır ve başlar sıralamaya. Sahne sahne iç/dış, akabinde içlerde aynı mekanda olanlar, dışlarda aynı mekanda olanlar. Sonra aynı oyuncularla olanlar bilmemne.. Ve buna göre senin çekim programını çıkartır.
Diyelim bir uzun metraj çekiyorsun 4 haftalık çekimin var. 4 haftayı planlar koyar önüne. bunu sadece mekan bazlı yapmaz. Oyuncu denen illet sıkıştırır bir yandan bu adamcağızı. Benim bilmem ne günü oyunum var, bir başka sete gitmem lazım, karım hasta, tatile çıkıcam bık bık. Bu adamcağız (ya da kadıncağız ki genel de bayanlar nedense daha başarılıdır) oyuncu trafiğini hesaba katarak yapar programı.
Sırf oyuncu mu hayır yapımcı da sıkıştırır elemanı, yönetmen 20 sahnede steadycam istemiş bu aletin operatörünün bile fiyatı o günkü prodüksiyon masrafının yarısı kadar zaten. Haliyle 20 gün kira ödemek istemez yapımcı 20 sahneyi aynı güne koy, ya da en azından peş peşe yap programı 3 günlük kiralayalım bitsin steady ile işimiz gibi sıkıştırmalar yaparlar. Yönetmen yardımcısı da oturur tekrar değiştirir programı. (En başta yönetmenden hangi sahnelerde hangi ekipmanları kullanacağını alır yard. yönetmen)
Sonra bu adamcağız prodüksiyonun baş belası olmaya başlar. Çünkü diyelim bir sahne çekiyorsunuz ve bir süs köpeği lazım o sahnede. Ama köpek hazır değil (geliyor yolda ya da bulunamadı) Yardımcı yönetmen bunun hesabını nasıl verecek haliyle o da prodüksiyon amiri ve asistanlarını sıkıştırır o köpek bulunacak ve sete gelecek tüm stresi bu eleman çeker.
Setin yemek saatine bile yardımcı yönetmen belirler ve tabiki ertesi gün hangi saatte setin başlayacağını da. (Yönetmenden izin alır tabii ki kafasına göre takılmaz)
Bir çok yönetmen heyecan duymadığı sahnelerin mizansenlerinde de yardımcı yönetmeni kullanır. Ona anlatır der ki "Bu adam masanın burasında oturuyor, şu adam masada şurada, diğer ayakta duruyor. Ayaktaki durumla ilgilenmiyor gibi bir haldedir, etrafına bakınsın". Set hazırlanırken yardımcı yönetmen oyunculara duracakları yeri ve halleri ile bilgi verir onları yerleştirir (bir çok oyuncu bundan pek hazzetmez, ille de yönetmeninin ona mizansen vermesini ister. Bazı yönetmenler de sırf kıllık olsun diye oyuncuya ayar vermek için belli oyuncuların mizansenlerini kendi verir diğerlerini yardımcı yönetmene bırakır)
Bir diğer önemli noktası ise, yönetmen ertesi günün programına bakar ve derki "İlk sahnemiz şu ve ilk plan da master plan olacak, evde genel plandayız, kadrajımda şu şu var. Pencere görücem Nd taksınlar sola hafif şarjo hareketiyle açıcam planı ve oyuncular dolacak kadraja". Bu bilgiyi alan yönetmen yardımcısı yönetmene sete bir saat geç geleceğini söyler. Yönetmen kalkar gelir sete ertesi gün, plan hazırlanmış, ışıklar hazır şaryo kurulmuş, oyuncular yerlerinde (genelde yardımcı yönetmen bu brifi yanlış alır ve istediğiniz kadrajı yapmamış olur ama olsun görüntü yönetmeniniz işi biliyorsa o sizin aklınızdakine en yakını çıkartacaktır. Ha o da kötüyse set haybeye bir saat kaybetmiş olur.)
Aynı zamanda reji grubunun başıdır o. Runner - Timecode - Devamlılıkçı hepsi ona bağlı çalışır. Reji grubunun adını bile bilemezsiniz siz yardımcınız iyiyse. Yoksa bir kurgu notu aldırmak için köşe bucak timecode'cu arasınız.
Bu kadar mı? Hayır değil, set amiri, prdüksiyon amiri, ışık şefi, görüntü yönetmeni, set jeneratörü, servisler hepsi ama hepsi bu elemanın ağzının içine bakar. Ses geliyor deyip jeneratör kamyonunu arka sokağa da park ettirebilir. Sabahları trafiğe takılıyor diye servis şöförünü sabah ezanıyla evinden de çıkartabilir. Yemekleri oyuncular beğenmiyor ya da soğuk getiriyorlar diye catering firmasını da değiştirtebilir (Uygulayıcı yapımcıyı bu yönde zorlar)...
Setin tüm organizasyonunu o yapar. Bu yüzden iyi yönetmen yardımcıları inanılmaz pahalıdır. Yönetmen kaşesi kadar yüksektir kaşeleri. Çünkü olay çok basit; eğer yardımcı yönetmenin kötüyse problemler sana aksetmeye başlar. Servis gecikti lafını duyarsın, yemek kötü diye oyuncu sana gelir, kötü program nedeniyle sabah bir sahnede olan oyuncu gece 23-24 e kadar diğer sahnesini beklemek zorunda kalır ve problem çıkartmaya başlar sette. Program zamanında bitmez kötü programalama yüzünden. Set uzar, gece çok geç saatlere kadar çalışırsınız ve ertesi gün çok erken gelirsiniz. Çok ama çok yorulursunuz ve ortaya çıkan iş kimseyi tatmin etmez. O sahnedeki süs köpeği gelmez o sete anasını satayım, o sahneyi ya çakmezsiniz ya da sivas kangal getirirler bir tane (Bu gerçektir). O nedenle aldığı parayı sonuna kadar hak eder.
Evlat öyle deme,mizah çok ama çok ciddi bir iştir!
Münir Özkul
Ben de tam bu süs köpeği olayı kesin oldu diyecektim ki son parantez yetti hehe :).
Bu arada sırf yukarıda Selçuk'un saydığı şeylerdend olayı bu adam/kadınlardan 4 5 tane olabilir büyük yapımlarda. 2. ad, 3.ad, 4.ad.. Yüzüklerin Efendisi'nde 2. asistanın 2. asistanı diye bir görev adı görmüştüm, tamam dedim o vakit.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
Selçuk'un açıklamaları şahane olmuş ben bir ara G.yönetmeniyle ilgili bir başlık açmıştım ve bu tür başlıkların sette kim ne iş yapar adı altında toplanmasının iyi olacağını söylemiştim. Çünkü wikipedia bilgisinden çok (Dude'e laf sokmuyorum ciddiyim) set görmüş adamların (Selçuk gibi) anlatmaları çok ama çok daha yararlı ve anlaşılır oluyor. Burda bulunmamızın nedenlerinden en önemlisi de bu değil mi? Googla yazınca zaten çıkıyor bir şeyler. Önemli olan deneyimli insanların bilgi paylaşımından doğan öğrenme. Bir de sanırım başlık yanlış yerde. Ama açılacak bir yer de yok reji grubu veya yönetmenlik diye bir ana başlık yok
şimdi daha çok seviyorum seni hayat, hadi...