Evet bu sorunun adı macro blocking. ISO arttırmak pek çözmez çünkü görüntünün geri kalan kısmında pozlama doğru gibi gözüküyor. Nedeni bitrate düşüklüğü olmalı. Elinizdeki kameranın sınırları bu.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
pekı baska bir alternatif bulabılme ihtimalimiz varmı ? elimizdeki olanaklar sınırlı oldugundan baska bır cozum yolu bulabılırmıyız ?
noise yi azaltan pluginler var. mesela neat video, new blue fx var şuan aklıma gelen
http://seyitaliyaprakci.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.vimeo.com/13771597" onclick="window.open(this.href);return false;
Bu ayakkabılar alttaki kaide ile dönüyorlar değil mi? Yani görüntü hareketli. Çok uğraştırır ama topuk kısımlarını maskeleme ile belirleyip Neat Video vb uygulayabilirsiniz. Ya da sadece basit bir s-curve atıp siyahların çökmesini sağlayabilirsiniz. Premiere ya da After Effects yeterlidir.
Benim elimde olsaydı "color corrector" ile "secondary color corrector" uygulayıp sadece o siyah kısımları baskılamayı tercih ederdim ama uzaktan anlatmayla olması pek mümkün değil. Yani durum çok kötü ya da felaket değil ama bilgili bir colorist lazım size. Çevrenizde Premiere ve/veya AE bilen birileri varsa yardımcı olabilir.
Ek: Aklıma geldikçe soruyorum ama acaba zemindeki yeşili daha sonra silmek için mi koydunuz? Topuk kısmında siyahtan başka yeşil taşma (spill) da var da. Siyahı bastırırken yeşili de bastırmak lazım biraz.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
evet silecegiz az gain ile oynayınca golge sorunumuz cozuluyor after effect sorunu cozebıldıgımıze sevındım pekı en basıte indirmek gerekırse kullanacagımız efectler neler olmalı
Ya Neat Video ile uğraşacaksınız ya da hiçbir ekstra efekte gerek olmadan 3 Way Color Corrector adlı efekti kullanacaksınız.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Mark II ile 160 ISO'da 2 bitrate çektiğim bu filmin gölgeli bölgelerinde büyük sıkıntım var. Filmde loş bir kafe ortamı gerekiyor ve gölgeler kaçınılmaz. Ama gel gör ki bu sorun elimi kolumu bağlıyor. Bitrate'yi tavan yapsam bile (3.0) bir işe yaramıyor. Forumdaki bı soruna benzer yazılanları inceledim. Bu problemin adı "banding" mi, "macro blocking" mi ne deniyor tam bilemiyorum. Çekim sırasında bu can sıkıcı bozulmayı en az seviyeye indirmem gerekiyor. Kalanını da "neat video" gibi bir plugin ile mümkün olduğunca gidermeye çalışırım. Önerilere açığım...
videosu ve fotoğrafı...
Zampano öncelikle bir iki sorum var. Ondan sonra görüşümü yazacağım.
Çekim ayarları nelerdir? Lens ve o andaki diyafram ayarı nedir? Kamera hangi profilde idi (TS mi yoksa standart mı, faithful mu?) Bu sorun orjinal videonuzda da var mı yoksa YT'ya yükledikten sonra mı daha bariz hale geldi? YT sıkıştırma uyguladığı için bu tür sorunları daha da abartır.
Şu haliyle düşük pozlamadan kaynaklanan banding ve makro-blocking sorunu olarak görülüyor. Zaten düşük ışık ortamlarında dslrlerin en büyük derdi bunlar. Orjinal bu kadar kötü olmamalı ama bu orjinal kamera videosu ise, işaret ettiğiniz yerlerdeki sorunların çözümü:
1- 720p kullanmayın. Canonlar 1080p'de bile zorlanıyorlar. 720 sorunlu.
2- Bahsi geçen yerleri daha çok ışıklandırın. Dinamik derinlik düşüklüğü sorunu yüzünden pozlaması belli bir çizginin altında kalan yerlerde bitrate sınırsız olsa bile bu sorun kaçınılmaz. Ortamın loş olmasını istemenizi anlıyorum ama işte bu sorun dslr için en zorlu durumu gösteriyor. Bu nedenle esas vurgulamak istediğiniz (oyuncu vb) kısımları olabildiğince histogramda sağa yaslı olarak ışıklandırıp pozlarken (patlama eşiğinin hemen altında), geri kalan alanı daha orta derecede ışıklandırmalısınız. Daha sonra post aşamasında bu alanları karartabilirsiniz ve o zaman istediğiniz gürültüsüz arka planlar ortaya çıkacaktır. Yani esas çözüm çekim aşamasında bunları saptayıp ona göre bol ama dengeli ışık kullanmak. Loş planlanan çekimler için dslrler resmen maksimum 5 stop dinamik derinlikle kullanılmalı. Yoksa senin gözünün normal gördüğü düşük ışıklı alanlar codec aşamasında dağılıyor. Bitrate bu sorun tek başına çözemez çünkü sensör göremiyor. Bitrate olayı toplam karedeki ayrıntının yüksek olduğu zengin içeriklerde öne çıkar. Düşük ışıkta pek işe yaramaz.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Ya Fulgura ne güzel anlatmışsın.. Dönüyor dolaşıyor doğru ışık kullanımına geliyor laf sanki 🙂 herşeyin ilacı ışık 😀
Goruntuler herhangi bir kurgu yazilimindan gectiyse ve herhangi bir eklenti / efect uygulandiysa bu problemi arttirabilir. Kullanilan efektlerin ve alinan renderin 16bit veya 32bit de olmasinda yarar var. Bu sorunun bir den fazla caresi olabilir ornegin daha aydinlik cekmek (daha fazla isik kullanip, diyafram degerini yukseltmek) ardindan bilgisayarda karartmak. Bir diger cozum ise renk duzenlemesi yaparken bahsi gecen bolgerin uzerinde ozel calisarak giderilebilir. Yine bir farkli yontem ise Canon ile birlikte gelen kamera profil olusturma yazilimini kullanarak sahneye uygun bir profil olusturulabilir. Bir diger secenek ise sahnenin mizansenini degistirerek arka plani, on plandan uzaklastirip netlenen oyuncu haricindeki bolgeleri daha fazla flu olarak cekmek olabilir. Bir de son olarak kullandiginiz lensin optimum performans verdigi diyafram araligini ogrenip, bu diyafram degerinde cekerek daha temiz sonuclar da almaniz mumkun.
Yukarıdaki önerileri dikkate alarak filmi tamamladık. Sorun tamamen halledilmemiş olsa da biraz daha katlanılabilir seviyeye indi.
İşin ilginç yanı 550D ile çektiğim Kaşık'ta bu sorunla karşılaşmamıştım. Kaşık iç çekimlerde her yer gölge ile doluydu. Gölgelerde pek rahatsızlık vermeyen noktacıklar haricinde başka sorunlar yoktu. Üstelik karanlık köy evlerinde, sadece her biri 120W gücünde PAR tipi 1-2 tane lambacık kullandığım halde..
Mark 2 ile yaptığım bu son çekimde ise aynı PAR'lardan 5 tane kullandım. Onun yanında 4x135W floresan tipi ışık kaynağım vardı. Bazen de bunların yanına 2x65W floresan daha ekledim.. Ancak dalgalanmalardan, abartılı bir şekilde kıpraşan noktacıklardan kaçamadım. Acaba Mark 2'nin mi böyle bir sorunu var diye aklımdan geçiyor. Uygun bir zamanda, aynı ışık şartlarında her iki makineyle bir çekim yapıp karşılaştıracağım.
Dalgalanma floresandan kaynaklıdır. Çekimde kullandığınız ayarlar 24p mi yoksa 25p miydi? 24 ise normaldir. 25 ise normal olmamasına rağmen burası Türkiye olduğu ve hiçbirşey standartlara göre işlemediği için yine beklendik bir durum. Kamera ayarlarınızın ne olduğunu ve lensinizi bilmiyoruz.
Kıpraşan noktacıklar ise pozlama hatası + bitrate yetersizliği denebilir. Bu konuya blogoumda son yazdığım yazıda değindim aslında. Belki işinize yarar.
Geçmiş olsun ve tebrikler.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Mark2 / 1080P 25fps-1.4bitrate
Kızın yakın çekimi Zeiss 85mm 1.4
Mavi tonlu erkek planı da sanıyorum canon 50mm 1.4 ile çekmiştik. Diyaframı da tam hatırlamamakla birlikte 2.8-2 arası kullanmıştım. ISO 100-320 arasını geçmemiştir.
Dalgalanma derken, floresandan kaynaklanan dalgalanma değil. Sorunu karşılayan terim nedir, bilmiyorum. Görüntüye bir kirlilik, grenli, renkli bir dijital yara açmış. Küçük bir kısmı vimeo ve youtube'ye yükledim.
Bu grenlenme değil. Dalgalanma dediğinin tam adı şeritlenme (banding). Işığın düşük olması ya da bitrate'İn düşük olması durumunda olur. Öte yandan, dellikanlının olduğu sahnenin kontrastı bayağı zorlu. Orada duvardaki blokların nedeni tamamıyla ışık azlığından kaynaklı bloklaşma. Bunlar gren ya da gürültü (noise) değil.
Bu arada vimeoya koyduğun görüntü kameradan çıkan video değil. Bu MP4 formatında yani işlenmiş ve daha da kayıba uğramış olsa gerek. Ham videoyu koyabilseydin daha iyi olurdu. Çünkü bu halinde vimeodaki videonun bitrate'i ortalama 1 721 Kbps, max ise 1571 Kbps ve bu kadar düşük değerlere bu sorunlar zaten doğal. Kameranızın orjinal ayarı yani ML kullanmadan 38 Mbps (4.8 Mbyte/s)dir. ML üzerinde 1.4 seçtiyseniz daha iyi değerler elde etmiş olmalıydınız. Orjinal video daha iyi olmalı. Umarım variable frame rate gibi bir hata yapmadınız bu arada.
Ayrıca çıktı alırken ayar yaparken dikkat etmeniz gereken başka durumlar da var. Mesela Base ayarını mümkünse High ve 5.0 ya da 5.1 yapın. Sizinki [email protected] konumunda yani Low ve 3.1. Bu da kalite düşüklüğüne yol açar.
Çekilmiş görüntüye yapacak pek bir şey yok. İlk mesajımda dediğim gibi ışığı daha iyi kullanmak gerek. Yine de bu görüntüleri kurtarmak gerekiyorsa, belirttiğin yerlere maske ile blur uygulanabilir. Uğraştırır ama kurtarır. Biraz öncesinde de Neat Video ile gürültü çalışması yaparsanız temiz olur. Bence bayan oyuncunun yüzündeki dikkat çekebilecek hafif pürüzleri de götüreceği için bu yerinde olur.
Orjinal MOV dosyasını görüp indirebilirsek daha iyi olur. Kolay gelsin.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Yukarıdaki parçayı Vimeo'ya çabuk yükleyebilmek için çıktı ayarlarına çok dikkat etmemiştim. Değerleri yükselterek de çıktı aldım, pek bir şey değişmiyor. MOV dosyasının her biri 250 mb civarında. Ancak wetransfer gibi bir yöntemle gönderebilirim..
Özellikle color correction aşamasında bu arızalar çok belirgin hale geldi. Ne kadar çok renk ayarı, o kadar çok sorun olduğunu gördüm. Bu yüzden renklerle çok oynamaktan kaçındım. Görüntüde istediğim tonları, kontrastı elde ettiğimde sorunlu bölgeler genişliyor ve iyice kendini gösteriyordu.. Bu yüzden yaptığım Film renklerine sadece ufak bir color balance çekmekle yetindim (kırmızı azalt, mavi arttır), saturationu 60'lara düşürdüm. Bir de azcık Luma Curve uyguladım.. Oysa renklerle daha çok uğraşmak isterdim.
ML'de bitrateyi 2'lere çıkartıp çektiğim de oldu, yine fayda etmedi. Benim asıl merak ettiğim 550D'yle Kaşık'ı çok daha kötü ışık koşullarında çektiğim halde bu sorunu neden yaşamadığım. 550D'nin az ışıktaki performansı Mark2'ye göre daha iyi değildir her halde.
Bu film (Kör Randevu) sinema bölümünde okuyan bir öğrencimin ilk filmiydi. Önümüzdeki on gün içerisinde kendi kısa filmime başlayacağım. Bu sorunlar benim için iyi bir tecrübe oldu. Aynı sıkıntıları yaşamamak için şu günlerde deneme üstüne deneme yapacağım..
Sağol Fulgura... Burada ve yeni sitende paylaştıkların için. Türkçe kaynak bulmanın büyük sıkıntı olduğu internet ortamında, yazıların bizler için çok faydalı olacak.