Merhablar,
Panasonic GH4 kullanıyorum.
Çektiğim görüntüleri 4096x2160 (24p) olarak kaydediyorum, Daha sonra küçülterek HD olarak 1920*1080 olarak export alıyorum. Yani sonuç olarak HD görüntü kullanıyorum.
Merak ettiğim nokta şurası
FPS sayısı yüksek olarak mesela 60p olarak hd çekim yapsam mı daha iyi görüntü yakalamış olurum
yoksa yukarda bahsettiğim şekilde mi?
İyi görüntünün fps ile bir ilişkisi yok.
İlkine devam edin derim.
Şöyle bir videoya denk geldim bu konuyla alakalı
Bu görüntü kalitesi ile alakalı bir şey değil ki.
Bir saniyede geçen kare sayısıdır fps.
Dolayısıyla yavaşlattığınızda, 60fps'de daha belirgin kareler alırsınız. Burada yapılan karşılaştrıma da o. Dolayısıyla slow-motion için iyidir. Ama normal oynatıldığında 24fps görüntüsü gözümüzün en alışkın olduğu biçimdir.
Ben 60fps mükemmel bir içerikte olsa bile bakamıyorum görüntüye neredeyse.
TV'de çıkardılar bunu ilk. 100HZ diye dayadılar, ben özellikle 50HZ televizyon aradım, bir de bu 100 HZ beyfendi diye diğer televizyonu satmaya çalıştılar. Klasik rakam fazla olunca daha iyi sanma olayı. Megapikseldekine benziyor.
tesadüf bugün düşündüğüm konuyu yazmışsın kezzap. denk geldi. ben 6 ayda bir falan tv gören bir insanım. bugün bir tv gördüm ve bahsettiğin gibi 100 hz miydi artık kaç hz ise görüntü çok rahatsız ediciydi fakat tv izleyen insanlara durumu anlatamadım. çünkü onlar alışmışlar. benzer şeyi dslr görüntüsünde de deneyimlemiştim. youtube sayesinde iyi görüntü keskinlik ve doygunluk, aşırı kontrast olarak kodlanmış insanlara. bana öyle geliyor ki video devri mutlak haliyle görsel estetiği de dönüştürdü artık. geniş kitleleri baz aldığımızda. siz ne diyorsunuz?
İyi görüntünün fps ile bir ilişkisi yok.
İlkine devam edin derim.
Kurguda sahneyi birazcık da olsa yavaşlatma ihtimaline karşı 60fps kullandığım oldu.
"Her ihtimale karşı" 60fps çekmenin olumsuz yönleri konusunda ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var.
frame sayısı yükseldikçe keskinlik görece azalıyor ama 60 fps'de tercih edilmeyecek kadar kayıp olacağını sanmıyorum. bunun dışında da çıktıyı 25 24 aldıktan sonra bir sakıncası olacağını da sanmıyorum.
Dediğim gibi görüntü kalitesi ile ilgili bir değişiklik olmuyor benim bildiğim kadarıyla. JeanG'nin dediği gibi keskinlik düşüşü anlamlı ama. Fakat gözümüz 24-25p'ye alışık olduğundan 60fps tuhaf geliyor bana. Size gelmiyorsa zaten sorun yok. İstediğiniz fps değerinde çekin. Bana 60fps dayanılmayacak kadar kötü geliyor onu söylemek istedim sadece.
Frame Per Second yani fps ,slow motion ve digital görsel efekt kullanılan durumlarda fark yaratan bir durum .
İnsan gözü saniyede 24 kare resmi aldanarak hareketli görüntü olarak algılar ,yani 1 saniyelik bir hareketi 24 kare resim olarak pozlarsan gözü aldatman yeterlidir , insan gözü hareketleri başlangıç ve son kare olarak görür aradaki resimler beyne referans verir bir nevi beyin aradaki görüntüleri kendi tamamlar ,eğer hareket gerçek hayatta 1 saniyeden daha kısa bir sürede gerçekleşiyorsa insan gözü bu hareketi net olarak zaten göremez ,misal silahın patlaması merminin namludan çıkışı , bunu gerçek hayatta zaten goremeyiz gördüğümüz silahın namlusunun parlamasidir .beyin namludaki ateşi gördüğü anda zaten silahın patladigini anlar . Yani kendisi bunu bu şekilde algılar.
Sen bir saniyede 5000 kare fotoğraf çeken bir kamerada yani 5000 fps ile bu silahı çekersen .
5000/24 208 saniye de bu 1 saniyelik olayı gosterebilirsin. Yani Beyin 208 saniye boyunca silahın her hareketini görüp algılayabilir .
Bizim netlik dediğimiz şey aslında bu ,kısa süreli hareketleri uzun sürede izleyebilmek .
Bu sinemada çok uzun süreli zamanlar olduğundan seyircinin filmle olan bağını koparıp sikilmasina yol açar bu yüzden bir kaç önem taşıyan sahnede kullanılıp geçilir.
Bu yuzden Motion Blur denen mucizevi birsey var .
Biz hareket esnasinda başlangıç ve son kare nin net olması ile ilgileniriz aradaki geçiş resimleri net olmasada beyin onu tamamlar .
Fakat sen diyelim bir sahnede robot ve gerçek insanı koşarken göstermek istiyorsun . Burada robotun hareketleri cgi olduğundan kare kare net resim halinde olacaktır fakat insan canlı çekim olduğundan her hareketi robot gibi net resim olmayacaktır . işte bu iki görüntüyü birlestirdiginde beyin bunda yanlış birseyler olduğunu hemen algılar , izlerken ulan robotun bilgisayarda olduğu çok bariz dersin 🙂
Bunu engellemek için oncelikle gercek olan karakterleri mumkun olan en uygun sekilde yuksek fps kayit alirsin ,misal sen 60 fps cekersin.
Sonra robotuda 60 fps ile cgi yaparsın .
compos edilirken after efect gibi programlara bu iki görüntüyü 24 fps de birlestirdiginde program uygun olan resimleri alır aralara iki görüntüye motion Blur atar . Göz bu iki görüntüyü yadirgamadan tek resim olarak görür .
Tabi ışıklandırma gölgeler falanda eklemenizi gerekir ama o başka bir konu .
Kısaca ağır çekim yada efect eklemiyeceksen 24 fps çekmek yeterli ve gerçekçi olacaktır.
Motion blur efektini CGI aşamada da eklemek mümkün aslında. Yani sonrasında AE üzerinden eklemek yerine onu bilgisayarda MB ile de üretebilirsiniz.
NMetlik kavramı bence kafa karıştırıyor. Netlik deyince benmim aklıma gelen odaklama yani focus. Yüksek fps ile netlik değil de keskinlik kazanılır desek bence daha doğru. Her ne kadar tam olarak sharpness da olmasa da...
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Yine bilgilendik.Tşk. 🙂