Merhaba ;
Konu doğru yerdemi bilemiyorum. Kısa Filmlerle ilgilenmiyorum ancak yakında youtube için özellikle dışarıda çekimler yapmaya başlayacağım mini bir program-belgesel tarzında videolar çekeceğim. Ekipman olarak elimde nikon d5100 ve 18-275 Lens var.
Soruma gelirsek bir video çekerken nelere dikkat etmeliyiz ? Çekimi nasıl gerçekleştirmeliyiz ? Çekim açılarını vb nasıl ayarlamalıyız ? Bu konuda dökümanlar mevcutmudur ?
Çok zor bir soru sordunuz aslında. Bu tamamıyla konunuz, kişiler ve mekanlar arasında kurulan dinamik bir ilişkidir. Yani anlattığınız içerik, buna olan yaklaşımınız ve belirlediğiniz ruh hali hepsi bunları etkiler. Yani standart bir cevap verilemez. Aksiyon mu var yoksa dram mı var yoksa sadece röportajlı belgesel mi (ki bu da daha kolay değildir) bilmek gerek. Ayrıca çekim harici malzemeler (geçişler, animasyonlar vb) bunları da düşünmek gerek. Araç belgeseli ise çarpık açılar ve hareketli kamera olurken, siz kaybolmakta olan bir zenaatı belgeleyecekseniz sakin ve daha çok odak geçişlerine yer veren bir yaklaşım benimseyebilirsiniz. Şehir tanıtımı ise genelde geniş açılardan gittikçe dara inilir ama odak insan ise 50-85mm esaslı ve ışıklandırma ile konumlandırma önemli. Yani anlat anlat bitmez. İşin içinde olmak ve tartışıp bir karar vermek gerek.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Sn : Flugra cevabınız için teşekkür ederim. Aydınlatıcı bir mesaj yazmışsınız aslında , Çekim mekanına gelecek olursak çekimlerimi dağda yapacağım genelde. Bazen yürürken anlatımlarda bulunacağım bazen ise ateş başında anlatımlarda bulunacağım. Yani çekimlerim genelde bu şekilde olacak. Amatörce ilgileneceğim için çok fazla bir ekipmanım yok.
Doğa, outdoor ve kamping içerikli gibi düşünebiliriz o zaman sanırım. Anlatacaklarınız elbette başka şeyler de olabilir. İnsan dağlarda gezip felsefe de anlatabilir sonuçta. Ben de oldukça sık doğa çekimi yaptım uzun süre.
Söylediğim gibi; bu işin kesin formülü yok ama standart olan dağların enginliğini kullanmak denebilir. Diyalog-görüntü dengesini kurmaya dikkat edin derim. Eğer çekecek kişi ayrı, konuşacak ayrı ise kamera daha dinamik olur ama tek başınıza yapacaksanız tripod üzeri çalışacaksınız demektir. Bu da biraz sıkıcı olabilir. Size önerim, uzun süre hep aynı şeyi göstermeyin. Ateş başında konuşan bir adam ne kadar ilginç şeyler anlatyorsa anlatsın, izleyici ekran başında tutulmak ister. Yani konuşma anında alakalı olduğunu düşündüğünüz, tempo açısından bozmayan, görsel olarak zenginlik yaratacak çekimleri aralara dağıtın. Çok sık kesme yapmaktansa belli aralıklarla ve dengeli yapın. Belgesel bilgi verici ise zaten anlatılan şeyler gösterilmek durumundadır. Bu da yakın planlar kullancaksınız demektir. Geniş, orta ve dar açıları dengeli, sıralı kullanın. Her açının varoluşunun bir anlamı olmalı. Yani sırf gözünüze güzel gözüktü diye değil de "bu şimdi burada ne işe yarıyor?" diye sormadan koymayın çekimleri.
Doğa çekimi insanın çevresi ile olan ilişkisini vurgulamakta en ilginç ve belki de en ideolojik olabilen formatlardandır. Her açınızda insanı doğru bir yere yerleştirin. 16:9 çalışacaksınız büyük olasılıkla ve bu da insanı 1/3 koyduktan sonra kalan boş mekanın doğru kullanılması demektir. Ateşi kamera ile adamın arasına koymayın, bu boşluğa koyun ve insana yandan yani profilden ışık versin. Doğru yapılırsa çok güzel bir sonuç verir. Gün batımlarında silüet tekniği ile insanı doğa arka planı önünde kullanın. Sabah bu aynı etkiyi vermez pek. Yani her karenizde insan ve çevresi arasındaki ilişkide de bir anlam mevcut olsun.
Ses/müzik tmepoyu ve tnu belirleyeceği ve bu konuda bir bilgi vermediğiniz için bunun sonradan halledileceği sonucuna ulaşıyorum. O durumda ses görüntiye göre belirlenecektir. Kolay gelsin.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Bilgilendirici mesajlar paylaşıyorsunuz vallahi çok teşekkür ederim. Kamera karşısında ben olacağım kamera arkasında ise sürekli birisi olacak , zaten dağlara kesinlikle tek çıkmam tek çıktığım çok nadir olur. Kafamda tasarladığım bir konsept var gibi ama sizdende öneriler almak isterim tabiki. Örneğin mesela dağa çıkmadan önce çıkışa başlayacağım köyden birkaç görüntü almayı düşünüyorum sonrasında ise dağda yürürken o bölgenin doğası ile ilgili bilgiler aktarmayı düşünüyorum.
Oluşturacağım videolar genelde dağcılara ve kampçılara yönelik olacağı içinde ateş başında ise dağcıların ve kampçıların işine yarayacak ip uçları yada kampçılara uygun yemek yapımı vb gibi bilgiler vermeyi düşünüyorum. Ses olayı için bir adet azden lx pro wirelles yaka mikrofonu aldım. Müzik konusunu hiç düşünmedim açıkçası Daha önce bu işlerin hiç yanından bile geçmediğim için kendimi zamanla geliştireceğimi düşünüyorum.
Müzik tam olarak gerekmese de kısmen zenginleştirme için doğa sesleri arşivi edinin (rüzgar vb). Bunları kendiniz de kaydedebilirsiniz ama o mikrofonlarla biraz zor olabiliyor. Kaliteli arka plan sesi izleyiciyi oraya götürmenin en güzel yollarından biri.
Köyler güzel görsellik sağlarlar bence. Yeter ki biraz değişik bakabilin. Çok basmakalıp köy imgeleri var ama her köyde kendine özgü bir şey vardır diye düşünüyorum.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Müzik konusunda biraz endişeliyim. Telif haklarına takılmaktan korkuyorum açıkçası.