After Effects'in rotobrush'ı ve rotobrush edilen alanı track edişinden daha iyi bir şekilde bu işi halledecek bir yazılım arıyorum.
Elbette After Effects kötü olduğundan değil. Düzgün görüntü çekersen After'da yapar.
Ama iyi bir "ayrıştırma" için ayrıştırılan alan ile arka alan arasında iyi bir kontrast gerekiyor malumunuz.
Bunu yapamadığım için after bazı yerleri iyi kesiyor, ama bazı noktalara geldiğinde, ön ile arka fon arasında geçişkenlik alanları oluşuyor.
Neticede belki daha "duyarlı" bir program vardır ümidiyle soruyorum.
O işi yapmada kullandığın tekniği iyileştirebilirsin. Yani sadece rotobrush değil de ona ek olarak refine edge yapıyor musun? O iş zaten uğraştırıcı bir iş yani tık diye otomatik yapan bir uygulama olduğunu sanma derim.
İstediğin işi yapmanın başka yöntemleri de var. Eğer uygunsa bazen keylight da işe yarar. Ya da Difference matte kulanırsın yani çektiğin görüntü sabit kamera ise parlaklık/ışık farklarını kullanarak ön ve arka planları izole edebilirsin. Bir şekilde ön ve arka planı ayıracak ve bir alpha oluşturacak bir yaklaşım bulman gerek ama bunu senin videonun içeriği belirler. Arka planda gökyüzü vb varsa keying daha başarılı olur. Üstüste 2 key atarak ve birincisini ikincisi için luma mask tayin ederek yapılabilir. Eğer arka planla ön arasında düzensiz geçiler varsa yani ağaçlar, duvarlar ya da başka insanlar gibi, bu durumda da aralarında değişik bir fark bulman gerekli. Renk, ışık vb bir fark varsa buna göre çalışma yapabilirsin. Hiçbiri yoksa rotobrush + refine edge + manuel rotodan başka bir yol yok. Bulursan zengin olursun söyleyeyim.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Arkadaşlar bu olayları yapabilmek için hangi üniversite bölümünü okumak gerekir direkt sinema televizyon falan mı yoksa başka bir bölüm mü?
1- sinema özel efekt
2- sinema görsel efekt
3- kurgu
4- sinema ses müzik (Ses Tasarımcısı, Müzik Süpervizörü, Foley Artist, Ses Montajcısı/Editörü)
İlk ikisi için Fulgura'ya katılıyorum, fakat Kurgu için çeşitli okullar mevcut, Galatasary ITM, SAE Enstitüsü ve Plato Film okulu gibi kuruluşlarda 2 yada hızlandırılmış 1 yıllık eğitim alabilirsin. Tabi ki sadece kurgu eğitimi değil ayrıca devlet üniversitelerinde de 2 ve 4 yıllık bölümlerde eğitim alıyormuş gibi yapabilirsin.
Ses ise tamamen senin ne istediğine bağlı, oturup filmlere tema, soundtrack falan besteliyeyim diyosan tabi ki konservatuar, fakat ses tasarımı, mixajı, masterı ve düzenlemesi gibi işler içinse ses mühendisliğine yönelmen gerek.
kamerabey [@] gmail.com
http://twitter.com/kamerabey
Buraya yazayım ben de yeni başlık açmayayım.
After Effects'in rotobrush'ı ve rotobrush edilen alanı track edişinden daha iyi bir şekilde bu işi halledecek bir yazılım arıyorum.
Elbette After Effects kötü olduğundan değil. Düzgün görüntü çekersen After'da yapar.
Ama iyi bir "ayrıştırma" için ayrıştırılan alan ile arka alan arasında iyi bir kontrast gerekiyor malumunuz.
Bunu yapamadığım için after bazı yerleri iyi kesiyor, ama bazı noktalara geldiğinde, ön ile arka fon arasında geçişkenlik alanları oluşuyor.
Neticede belki daha "duyarlı" bir program vardır ümidiyle soruyorum.
AE derken mocha'yı da içine katarak mı kast ettin bilmiyorum ama eğer değilse mocha AE'ye göre çok daha rahat bu konuda.
After Effects Blog | http://www.sinankaracam.com
http://videohive.net/user/dijihane/portfolio?ref=dijihane
Mocha'yı hesaba katmadım, rotobrush tool olduğunu bilmiyordum Mocha'da, bakayım.
İlk etapta hem fulgura'nın dediklerini hem SinanKaracam'ın dediklerini kapsayan şu eğitim videosunu buldum, bloga da göndüm:
Başlığı böldüm faydalı olabilecek bilgiler içeriyor.
Bir de paylaştığım videoda, bu vfxbro kardeşimiz sanki maskelemeyi biraz üstün körü yapıyor sınırlarını falan tam çekmiyor ama sonuç gayet şık oluyor, bir şeyi kaçırıyorum büyük olasılıkla neden böyle...
Rotoskoplama herkesin farklı şekillerde yaklaştığı bir konu. Herkesin kendine göre bir tekniği var diyebiliriz. Ancak genel olarak işlemi kolaylaştıracak, çoğunluk tarafından kabul edilen bazı "kurallar" var:
- Mümkün olan her yerde track kullan (Genelde görüntülerin %90'ı track edilebilir). AE yetersiz kaldığı yerlerde Mocha ve manual trackleme yapılabilir.
- Eğer büyük bir objeyi rotoskopluyorsan, özellikle bir insanı, tek bir şekil yaratıp rotoskoplamaya çalışma, parçalara böl. Örneğin aktörün kolunu rotoskopluyorsan, kolu dirsekten yukarı ve aşağı diye ikiye bölüp eli ve hatta parmakları ayrı ayrı ele alabilirsin.
After Effects odaklı öneriler:
- AE'de rotoskopluyorsan ve ciddi bir işle uğraşıyorsan Rotobrush işini pek görmeyecektir. Dolayısıyla track matte'leri ve maskeleme araçlarını kullanarak rotoskoplama yapman en doğrusu (bana göre).
- AE'de maskeleme yaparken klasik bezier şekillerini değil de RotoBezier şekillerini kullanman bezier handle'ları ortadan kaldırıp oldukça detaylı şekiller yaratmanı kolaylaştıracaktır (bunu öğrenmem hayatımı kurtarmıştı 🙂
- Maskeleme için yeni bir Solid oluşturduğunda elindeki composition'dan daha büyük olmasına dikkat et. Böylece solid'i bir tracke bağladığında hareket eden solid'in sınırları problem yaratmayacakır.
- AE'de basit şekillerle başlayıp sonradan yeni point'ler ekleyerek onları detaylandırman oldukça kolay. Temel olarak animasyonu oturttuktan sonra şekilleri detaylandırabilirsin, yeni pointler ekleyebilirsin.
Sonuç olarak rotoskoplama her türlü çok vakit isteyen bir iş. Deneyim kazandıkça hızlanıyor ve iyileşiyorsun ama tabii sabır çok önemli. AE dışında bir program önerisi istemişsin, öğrenmeye vaktim var diyorsan Silhoutte FX'i tavsiye ederim. Profesyonel bir çok stüdyonun kullandığı bir program. İnsan rotoskoplamada Inverse Kinematics özelliğine sahip tek program diye biliyorum. İşleri oldukça hızlandırıyor. Aynı zamanda Mocha'daki gibi planar tracking özelliği de mevcut.
Yararlanabileceğin eğitim serileri:
- Creative Cow'ın Advanced Rotoscoping Techniques for Adobe After Effects (hosted by Pete O'Connell)
- FXPHD Secrets of Roto and Paint (RTO210)
Çok teşekkürler geniş bir zamanımda ilgileneceğim...