Başlıkta belirttiğim gibi isoyu bu derece yükseltince kayıt 5 ile 10 saniye arasında kayıt otomatik olarak durdu diyor. Hç bu kadar yükseltip denediğimi hatıramıyorum daha önce. Yeni kart yeni ml yeni lens falan taktım acaba bunlardan mı bir şey oldu diye merak ediyorum.
Teşekkürler şimdiden...
Ek: araştırırken kart hızı konularına denk geldim. Bu bu konuya dikkat etmemiştim. iki kartım da class 4'müş. Bu yüzden midir acaba?
Kartın yazma hızı ile ilgili olabilir. ISO artınca veri de artıyor. ML üzerinde hangi ayarlardasınız?
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Her ayar önemli değildir sanırım.
Fulgurafilmde okuyarak uygun gördüğüm, değiştirmediğim ayarları yazayım.
Exp Ovverride:on
global draw: on, all modes
Zebras: rgb 10.. 99%
focus peak: d1
bit rate cbr: 1.0x
movie'den sonraki başlıklardaki ayarlara hiç dokunmadım.
Şimdi diyelim ki, hareketli bir sahne çekiyorum. Burada veri artacak anladığım kaddarıyla. O zaman da bu sorunla karşılaşabilir miyim?
Şimdi denerken lens kapağını çıkarmayı unuttum ve ekran full zebra çizgileriyle kaplıyken yine kayıt birkaç saniye sonra durdu. Bu olurken sağ üstte bir film bandı doldu ve dolunca kayıt durdu yazısı çıktı. Diğer iso yüksek olan denemelerde de rec simgesinin altında küçük bir yüzde simgesi yüzde yüze yükseldiğinde oluyordu. şimdi farkettim.
Bu arada gerçekten dediğiniz gibi beni üzen kit lensmiş 🙂 50mm ile aralarında dağlar var. Yine de bazı durumlarda hafif bir ışık desteği gerekecek.
RAW mu çekiyorsun? Buffer doluyor demek ki. Kartının üzerinde yazanları buraya yazar mısın?
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Bağlantım koptu, ancak yazabiliyorum.
Şöyle raw modundaydı fotoğraf çekiyordum, sonra L moduna alıp video çekmeye çalıştım. O sırada iso yükselmişti. Dedim acaba, Ml'nin kendsinde raw'da olarak kayıtlı da ordan mı değiştirmem gerekiyor, ama ml'de öyle bir ayar bulamadım.
kartta micro sd hc 4 16gb yazıyor. Toshiba marka
Class 4 mü? Eğer o kart Class 4 ise video çekemezsin. Hele hele micro sd kartları asla kullanmayın. Hem hız konusunda daha sorunludurlar hem de uzun vadede daha çabuk bozulurlar. Class 10 altı bir kart ile videoya kalkışmayın. Hele hele ML x1.4 bitrate veya raw vb düşünüyorsanız artık üzerinde UHD1 ya da U1 yazan kartlardan alın. Sorununuz bu.
Eski kartım da class 4'müş. Balkondan caddeyi çekmeyi denedim ve yeni kartta 2 3 saniye sonra kayıt duruyor. O yüzde değeri, sanırım buffer'mış, doluyor ve duruyor. Aynı sahneyi 2 gb olan eski kartla denediğimde durma sorunu olmuyor. O da toshiba, o da class 4. Ml'dendir belki dedim ve kartı formatladım ama yine birkaç saniye içinde durdu.
bomboş duvarı çektiğimde ise bazen 5 6 saniyede duruyor bazen durmuyor.
kartta nasıl bir sorun var anlayamadım. Zaten bu class'la video çekilmiyormuş, boşuna almışım ama diğer class4 ile çekebiliyorum. İnternetten aldığım için iade de edemeyeceğim. Yeni bir kart alırken neye dikkat etmem gerek, nette baktığımda class10 ile de aynı sorunu yaşayanların olduğunu gördüm. Çok sinir bozucu bir durum.
Neye dikkat edeceğinizi yazdım. En az Class 10 olacak. Ayrıca yanında yazan en yüksek write speed'e bakarak almalısın. Write speed minimum x44 olmalı ki raw vb için x60dan aşağısı olmaz. Canonlar için x100 sorunsuz ve üstü gereksiz. GH2 vb için de yüksek bitrate hack ile x100 olur.
Herkesin 20 dolara aldığı karta boşuna 75-100 dolar vermiyoruz. Yoksa başka türlü raw mümkün değil. Artık alınacak kartlar U1 olmalı. 4K için ise U3 ama ben U1 ile kullanıyorum ve sadece 2 kez kilitlendi şu ana dek. 32GB U1 kartlar 30-40 dolar civarı yurtdışında. Alabiliyorsanız onlardan alın.
Evet özür diliyorum, sonradan mesajı tekrar okuyunca yazmış olduğunuzu gördüm ben de. Gittim, 85mb/566x bi kart aldım u1 bu da.
fulgura ben de raw video için kart arıyorum. şu linteki nasıl? yazdığın kriterlere göre baktım ama yazma hızı 45 mb yeterli midir? bir de sen raw için x60 dan aşağısı olmaz demişsin bu x46 sanırım. internette bi tablo buldum. 100x 15 mb yazma hızına denk geliyor yanılmıyorsam. ama bende 20 mb yazma hızına sahip kart var ve en fazla 15 saniye sonra kaydı bırakıyor raw çekerken.
http://www.bimeks.com.tr/urun/124352/sa ... s-10-.aspx
internette bi tablo buldum. 100x 15 mb yazma hızına denk geliyor yanılmıyorsam. ama bende 20 mb yazma hızına sahip kart var ve en fazla 15 saniye sonra kaydı bırakıyor raw çekerken.
Şimdi aldığım kartta baktım da, dediğiniz 100x 15mb oranı doğru çıkıyor. 85mb ve 566x yazıyor bendekinde. Ben biri yazma biri okuma hızı sanarak almıştım. İki gün internette karttan dolayı video kaydı duran vakaları araştırıyordum ve hep yazma hızları 30 civarı olan kartlar sorun çıkarıyordu. Ben de uzun vadeli her işi görsün diye bu kartı aldım. Hiç anlamıyorum, Fulgura cevaplar ama bence 45mb üstüne çıkın çünkü normal video kaydında durma sorunu bile bu civarda yaşanıyor gördüğüm kadarıyla.
kart şu yarı yarıya değerleri olan kartla arasında 17 lira fark vardı.
: http://www.bimeks.com.tr/urun/126112/tr ... spx#photos
Raw'u hangi kamera ile çekeceksiniz? Alt seri Canonlar zaten 45mB/s üzeri yazamıyorlar.
Şöyle söyleyeyim:
4K (100 Mbits/s) için gereken yazma hızı 25 Mb/s civarı. Panasonic Min 30 MB/s diyor. Buna uygun kart ararken sürekli ortalama yazma hızının en az 2 katı olması lazım. Yani 4K video için minimum 50-60 Mb/s kart lazım. Bir kart 40-45 Mb/s ise elbette olur ama arada bir sorun olabilir. RAW için de benzeri şeyler düşünülmeli.
Üzerinde 95 MB/s yazan Sandisk Extreme Pro kartımın gerçek ortalama yazma hızı 70.95MB/s. Yani sorunsuz yetmeli. Bugünkü fiyatı 75 dolar.
Yeni UHS-II yani U3 modelleri ise 280 Mb/s (yani 30 Mb/s) olarak geçiyor ve çok pahalı. Düşmesini beklemek lazım.
Bir diğer kartım ise şu: Sandisk 32GB 32 GB Sandisk Ultra 40 Mb/s Class 10. Bakalım ne olacak diye yüksek kartı BMPCC'ye, bunu da GH4'e taktım ve kullanıyorum. İşin garip tarafı sorunsuz çalışıyor. Yani 4K vb herşeyi rahat çekiyor ve 3 aydır henüz bir kilitlenme yaşamadım. Bu nedenle sizin verdiğiniz linktekinin yarı fiyatına olması nedeniyle bir bakın derim. Bu da U1 olmasa da Class 10 ve 40 Mb/s. Alt seri Canon üzerinde 50 MB/s üstü kart zaten anlamsız.
Verdiğiniz linkteki 45Mb/slik kartlar biraz sorunlu diye bilindiğinden ben uzak durmuştum. Yani hackli GH2 üzerinde beklenen performansı veremiyordu dediler. Bilemiyorum belki başka kameralarda daha başarılı olabilir.
Bu kartlarda kalite neye göre değişiyor hiç anlayamadım. tute'nin kartıyla benim kartın arasında 40mb fark var ama tute'ninki daha pahalı. Sizin kartla da mb değeri neredeyse aynı ama sizin kart neredeyse yarı fiyatına.
Şimdi aldığım kartta baktım da, dediğiniz 100x 15mb oranı doğru çıkıyor. 85mb ve 566x yazıyor bendekinde. Ben biri yazma biri okuma hızı sanarak almıştım. İki gün internette karttan dolayı video kaydı duran vakaları araştırıyordum ve hep yazma hızları 30 civarı olan kartlar sorun çıkarıyordu. Ben de uzun vadeli her işi görsün diye bu kartı aldım. Hiç anlamıyorum, Fulgura cevaplar ama bence 45mb üstüne çıkın çünkü normal video kaydında durma sorunu bile bu civarda yaşanıyor gördüğüm kadarıyla.
kart şu yarı yarıya değerleri olan kartla arasında 17 lira fark vardı.
: http://www.bimeks.com.tr/urun/126112/tr ... spx#photos
o kartla çekim yaptın mı? herhangi bir sıkıntı çıkardı mı?