Arkadaşlar okulda görüntü dersine giren hocam şöyle bir soru sordu:
Kırmızı, yeşil, cyan renkle beyaz ayarı yapılırsa sonuç ne olur???
Ben cevap veremedim 🙂 Bu konuda bir bilgisi olan varmı acaba?
Binicem fıstığın üstüne, vurucam kırbacı vurucam kırbacı...
Beyaz ayarı- diğer adıyla renk dengesi, renklerin nötr şekilde algılanmasını sağlar. Tüm sahneleri nötr çekersen, renk açısından az çok dengeli olur filmin. Şimdi sen kırmızıya göre renk dengesi alırsan sahnedeki tüm renk dengesi kayar, rengin kırmızıya kayar, ağır tonun kırmızı olur. Yakalamak istediğin atmosferle alakalı bir şey.
Hocanın verdiği renkler de bildiğimiz tüm renkleri oluşturan temel 3 renk (gerçi cyan değil mavi olması lazım cyan bir alt tonudur mavinin, 2. 3lü temel renkte yer alır). O nedenle onların etkilerini sormuş.
En iyisi tüm renkleri nötr alıp sonradan istediğin hale sokmaktır. Günümüzde en çok kullanılan yöntem de bu.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
beyaz ayarında beyaz kullanılmasının sebebi bütün renkleri yansıtması ve bütün algılayıcaların dolmasıdır.
rgb renklerini algıalr ccd ler 3 ccd de budur her ccd bir rengi algılar.
eger sen filtre yada başka bir şekilde kullanırsan beyaz yerine degişik bir renk elde edersin hatta renk fdüzeltme filtreleri kullanılır ccd leri yanıtp ışıkları dogru algılaması için ama buda uzmanlık kousudur
bide siyah ayarı var ama onu tam oarlak bende bilmiyorum:)
bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu
teşekkür ederim arkadaşlar.
bide siyah ayarı var ama onu tam oarlak bende bilmiyorum:)
evet ya siyah ayarını bende bilmiyorum, acaba bilen biri varmı ???
Binicem fıstığın üstüne, vurucam kırbacı vurucam kırbacı...
Beyaz ayarı renkler içindir. Nasıl ki beyaz tüm renkleri yansıtır çünkü içinde tüm renkleri barındırır, siyah da hiçbir rengi yansıtmaz. O nedenle "renksiz" görünür. Beyaz ayarı renk tonlarını, siyah ayarı da ekranda görünen karanlık kısımların tonlamasını sağlar. Sadece profesyonel kameralarda mevcut bir ayardır ama profesyonel setlerde bile nadir kullanılır. En fazla kurulum başına 1 kere yapılır.
Bildiğim kadarının, anlatabildiğim kadarı.. Eylem Planı.
Ömrünüzde duymadığınız bir sporla ilgili Türkiye'de ve dünyada neler yaşanıyor diye meraktan çatlıyorsanız Laff Ultimate'a beklerim.
sağolasın Eglaia.
Bende şöyle bir bilgi buldum;
http://www.medyaakademisi.gen.tr/kamera3.html
Binicem fıstığın üstüne, vurucam kırbacı vurucam kırbacı...
her objektif değişiminde yapılması lazım nasıl yapılır onuda biliyorum ama o akdar:)
bu bir mushraPPa mesajıdır
Mehmet Oğuz Köroğlu
bir televizyon programı çekimindeydik, Adana'da parka yerleştik yalnız ortam çok yeşil idi, ve beyazları yaptık sonuç fena değildi ama yönetmenimiz eski iyi bir kameramandı kendisi yeşil renkte beyaz yapmamızı söyledi yaptık yeşilde beyazı... ben görüntüde çok fazla bir değişiklik farkedemedim ama o "heh şimdi oldu" dedi ve başladık... orada anladım ki başka renklerde de beyaz yapılabiliyormuş 🙂 son çalıştığım şirketteki abilerimden birine sormuştum bunu oda ortamda ki renge göre yapılır bu dedi ama ortamda ki renk ne olursa olsun beyaz renkte yapılan ayar en düzgün ve doğru rengi verir dedi... sektörde piyasada abilerden duya duya göre göre burada okuya okuya oluyoruz, öğreniyoruz, pişiyoruz işte 🙂
İZLEMEK İSTEDİĞİ FİLMİ YÖNETMEYİ BEKLEYEN BİR YÖNETMEN
Dijitalde bunların bir anlamı yok. Kullandığınız ekipmanı bilmiyorum ama en doğru ayar gerçek beyazı alarak beyaz ayarı yapmaktır. Nasıl olsa tüm kaymaları post aşamasında dijital yapabiliyorsunuz. Diğer türden farklı rengi baz alarak yapılan beyaz ayarları daha çok dijital öncesi ve hatta film tabanlı çekimlerde yapılan bir durumdur. Bazı film stokları üzerlerindeki kimyasal emülsiyonun özelliği nedeniyle bazı renklere kayma eğiliminde olurdu. Yani filanca Fuji stoku kullanıyorsanız ve ortam yeşil ağırlıklıysa o stokun yeşile olan düşük hassasiyeti nedeniyle beyazı yeşile kaydırarak yapmanız yerinde olurdu. Kaldı ki artık o negatifler bile DI'e dönüştüğü için zaten yine dijital oynama yapmak mümkün.
Beyaz ayarını gerçek beyaz kullanarak yapın; sonra istediğinizi zaten yaparsınız.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Beyaz ayarını herhangi bir beyazla da yapmayın. Hele hele sakın öyle a4 kağıt falan kullanayım demeyin he. Sarımtırak olabiliyor, mavimtırak falan. Beyaz ayarı için en iyi 2 şey ColorChecker Passport'un WB tarafı (Fotoğraf için daha uygun, zira diğer tarafında da ColorChecker skalası bulunmakta) veya Lastolite'ın EzyBalance kartları (Bunların da bir tarafı beyaz dengesi için beyaza yakın, diğer tarafı ise poz dengesi için %18 gridir). Bazıları hatta beyaz dengesini de en iyi beyaz değil gri ile yapıldığını söylerler. Özellikle rengin gerçekten aşırı kaydığı ortamlarda doğru olabilir, çünkü rgb'den birinin fazla uçması beyaz üzerinde iş Post'a geldiğinde yeterince dengelenemeyebilir, oysa ki orta grinin iki tarafa doğru da daha geniş bir skalası vardır wb kontrolü açısından. Ben de genelde beyaz tarafı kullanıyorum ama bu 2. olasılığı da hep göz önünde bulundurmakta yarar var.
Öte yandan yeşil ışık da yeşil renkle beyaz dengesi almak çok da mantıklı gelmedi bana hatta bayağı bir saçma geldi. İşe teknik açıdan bakarsak ancak gerçek yeşil ışık da (Yani sıfır kırmızı, sıfır mavi, sırf yeşil) yeşil kart kullanılabilir ki öyle bir ortamda da gerçek beyaz da yemyeşil gözükecektir. Yani gerçek yeşil (Veya kırmızı, veya mavi) renkte bir objeyi beyaz dengesi için herhangi bir ortamda kullanırsan üzerinden sadece yeşil yansıyacaktır. Ne mavi yansır, ne de kırmızı. Ve o ortamda birazcık mavi ve birazcık kırmızı varsa bile yeşil renk kullanıldığından uçar gider ve yanlış beyaz dengesi alınmış olur, lise 1 fizik, ilk ders. Kısaca asla nötr olmayan bir renkle beyaz dengesi yapmayın (Film konusunda bir şey diyemem, dijitali söylüyorum ben de).
Ahanda örnek;
Doğada -ve insan yapımı ev ortamında kullanılan ışıklarda da- katıksız tek bir rengi veren ışık kaynağı olmadığına göre herhangi bir renk ile beyaz dengesi yapılmaz. Tekrar etmek isterim ki öyle bir ışık kaynağı olsa dahi aşağıdaki imajdaki sol alttaki örnekte olduğu gibi kırmızı yine aynen kırmızı olarak (Aynı şekilde diğer renkler de) yansıyacaktır ve beyaz ile o renkte bir obje kullanmak arasında fark kalmayacaktır. Bu nedenle nötr renkler (Ki bunlara renk de denmiyor ya neyse) dışında hiçbir renkte beyaz dengesi yapılmaz.
ya bu beyaz ayarında amaç beyazın beyaz gibi görünmesini sağlamak değil mi, %18 gri kağıt olsa onun da beyaz olmasını mı sağlayacağız?
homeros'un dedikleri harfiyyen doğru. Esasen %18 gri kullanılması daha yerindedir ve yeşil meşil kartla beyaz olmaz. Dediğim film emülsiyonu hassasiyeti dışında bunun tek nedeni "kasten ve düzeltmemek üzere" bunu yapmak olabilir. Yani gün batımı ya da gece havası vermek istediğiniz bir sahne vardır ve bu durumları postta halletmek mümkün değildir, o zaman gerekli renklerde kartlarla birinde turuncuya diğerinde soğuk bir maviye kayma sağlarsınız ve işiniz hallolur. Bunun dışında bir mantığı olamaz.
Öte yandan gri kart kullanılmasının en büyük diğer nedeni aynı kartla pozlama ayarı da yapabilmenizdir. Yani sonuçta elinizde üzerine düşen ışığın %18'ini yansıtan bir kart var ve bundan hareketle pozlama ayarı da tutturulur. Arkasındaki beyaz ise %90lıktır ve pozlamada fazla kaçar. Yani olmadık yerde patlama yapar. Elbette bunu yaparken de esasen kamerada ML ile waveform görmek lazım ki grinin yerini grafik üzerinde tam görmek mümkün olsun. Yoksa göz kararı yapmak gerekir ki olmaz. Ya da en iyisi renkli bir referans kartı taşımak.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
dediklerinizi anladım e çokta mantıklı geldi tabi... JVC 700, bu kamerada denedim farklı renkte beyaz yapmayı birkaç kez beyaz almadı ama sonunda aldı kelvinide doğru verdi ama işte anlamadığım görüntü renk aynı... yani bana mı öyle geliyor ayırt edemiyor muyum acaba diyorum ama yok aynı yani bunu anlamadım ben hiç bir fark olmuyor bu işte bi iş var, ya kamerada ya da bende bir sıkıntı var 😀
İZLEMEK İSTEDİĞİ FİLMİ YÖNETMEYİ BEKLEYEN BİR YÖNETMEN