MERHABA ARKADAŞLAR,Uzun süredir Canon eos 7d kullanıyorum,İstediğim bir kaliyeteye ulaştığımı sanıyorum.Ancak Dslr ile yapabileceklerimi daha iyi görebileceğim bir kitap var mı bildiğiniz.The DSLR Cinematography Guide Sitede bunu buldum anca buda ingilizce.Türkçe versiyonu veya böyle birşeyler lazım teşekkürler...
Maalesef yok. Hatta piyasadaki İngilizce kaynaklar bile Magic Lantern öncesi olduğu için işe yaramazlar.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Fulgura,
bu İlker Canikligilin kitabını alsam bana dslr makina kullanımı ve temel sinema bilgisi mi kazandıracak?
iyi midir yani, okumuşluğunuz var mıdır?
ben de dslr makinalar ve temel sinema bilgisini öğrenebileceğim kaynak arıyorum..
şuan sokolovun kitabını okumaktayım...
Canikligil'in kitabını başından sonuna okumuş değilim ama yazıldıktan sonraki gelişmeler ve halen gelinen durum nedeniyle ancak bir giriş kitabı olabileceğini düşünüyorum. Pratik olarak film amaçlı DLSR kullanımı konusunda tam içerikli bir kaynak yok, hatta İngilizce'de bile yok. DSLR en hızlı gelişen alanlardan biri. 2008-2009'da 5D Mk ii çıktı ve 4 senede geldiğimiz noktaya bak. Bu nedenle bu konuları kitap yerine tutorial vb daha hızlı ortaya çıkan ve güncellenen kaynaklardan takip etmek gerekli.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Ben İlker Bey'in kitabını baştan sona okudum ve tavsiye ederim. Ancak bu ve benzeri kitaplar Dslr kamera kullanımını öğretmezler, öğretmemelidirler. Aslolan bir dijital kameranın nasıl çalıştığını anlamaktır. Video görüntüsünün nasıl oluşturulduğunu öğrenmektir. Bu iş akışını öğrenirseniz teknik anlamda nelere dikkat edeceğinizi daha iyi bilirsiniz. Eğer elinizdeki kameranın tüm teknik detaylarını öğrenmek istiyorsanız kullanma klavuzunu okuyun. Kullanma klavuzunuz türkçe değilse internetten türkçesini indirebilirsiniz. Bence kamera, kurgu programı, eklenti vb... gibi teknik ile tecrübenin karıştığı alanlarda kullanım klavuzu hayati önem taşıyor. Eğer önce kullanım klavuzuna bir göz atar ardından yaratıcılığınızı konuşturursanız, öğrenme sürecini en hızlı şekilde halledip, çabucak üretime geçebilirsiniz.
Bunlar benim bakış açım ve şahsi görüşlerimdir. Herkes kendi için en uygun yolu seçmelidir. Mesela ben kendi kendime öğrenmekten daha çok verim alırken, bazı kişiler bir kurs, okul veya özel ders gibi bilginin karşıdan geldiği sistemlerden daha çok verim alırlar. Bu durumda siz neye ihtiyacınız olduğuna karar verip, ihtiyacınızı bulmak için arama yapmalısınız. Madem kitap arıyorsunuz ki bu da sizin tek başınıza öğrenme niyetinde olduğunuzu gösterir, bir yerden okumaya başlamalısınız. İster İlker Bey'in kitabı, ister Blain Brown, isterseniz de kullanım klavuzuyla başlayın. Öğrenme sürecinde ilerledikçe neye ihtiyacınız olduğunu ya da neyi öncelikle öğrenmeniz gerektiğini kendiniz keşfedeceksiniz.
ilker canikligilin kitabını sipariş ettim 1-2 güne elimde olucak inşallah, internette megep yayınlarını indirdim onu okuyorum şimdi, daha önce orta ingilizcemle Cinematography Guide ı okudum. esasında hep aynı konuları okuyorum ama her defasında biraz daha fazla şey anlıyorum.
Karatasa; bu kullanım klavuzu elimde yok 2. el aldım makinayı, internetten indirilebileceğini bilmiyordum, oda faydalı olur mutlaka dediğin gibi, onu da bir ara indireyim.
Fulgura; çok hızlı gelişen bir teknoloji bu dediğin gibi ama amacım şuan için buna yetişmek değil, temel şeyleri öğrenip elimdeki imkanlarla bir şeyler yapmak.
teşekkür ederim cevaplarınız için.
bu arada sokolovun kitabını kardeşim kütüphaneden almıştı benim için.
o yüzden bitiremeden geri vermek zorunda kaldım.bana kazandırdığı aks la ilgili şeyler oldu ki aslında o masa örneğini de anlayamadım.
aksa dikkat edilen 2 kişi ve 3 kişi çekimlerini anladım bi tek aslında.