Forum

550D hareketli çekim sorunu ve steadicam

9 Gönderi
4 Üyeler
0 Reactions
3,418 Görüntüleme
(@zampano)
Gönderi: 0
Başlığı açan

Steadicam Merlin alacağım. Kullandığım makine de 550D...
Şimdi şöyle bir soru işareti var kafamda. Bu makine ile pan ya da başka bir hareketli çekim yaparken ortaya çıkan görüntü gözü çok yoruyor (Titreyerek, atlayarak gidiyormuş gibi).Sanıyorum ki bu dslr'ler hareketli çekimlere çok uygun değil.
Steadicam Merlin'e bir sürü para verip üzerine 550D koymak istiyorum.
Bu mantıklı mı?
Yani eğer hareketli çekimlerde, ortaya çıkan görüntünün kalitesi böyle olup gözü yoracaksa pek işe yaramayacak. İnsan steadicam alınca adamın, arabanın, tavşanın peşinden koşmak ister.
Koşmayayım mı?

Gönderildi : 08/11/2011 11:23 pm
(@karatasa)

Ortaya çıkan sonucu görmek için, youtube, vimeo gibi sitelerde steadycam türevi aletlerle çekilmiş 550D videolarına göz atabilirsin. Bahsettiğin göz yormayı çok hızlı hareketler yaptığında daha iyi gözlemlersin eğer bir merlin alır ve olabildiğince sabit kullanırsan göz yormalar minimum düzeyde olacaktır. Tabi bir de shutter speed'i yüksek tutarak bu en aza indirgeyebilirsin.

Gönderildi : 08/11/2011 11:28 pm
(@fulgura)

Özellikle Canon makineler sensör türü nedeniyle yatay hareketlerde zorlanıyorlar. Dikey hareketlerde bu görece daha az sorun oluyor. Alacağınız ekipman ile aslında dikey (ileri/geri) takip yapmak daha sık rastlanan bir durum olduğu için büyük bir sorun olmayacaktır. Nodal pan, yani kamerayı steadicam üzerinde dikey ekseni etrafında hızla yatay döndürme yaparsanız kötü olur. Ya yavaş yapacaksınız ya da o türden hareketlere girmeyeceksiniz. Sabit Pan için tripod kullanacaksınız. İleride makinenizi değiştirirseniz Merlin daha sorunsuz olarak kullanılabilir yine de. Bir sonraki kuşak makinelerde bu sorun kalkacak sanıyorum. Ayrıca gördüğünüz durumlar internet üzerinden izlediğiniz videolar ise (vimeo vb) orada kullanılan sıkıştırmalar da bazen orijinal videoda olmayan türden sorunlar yaratabiliyorlar.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 08/11/2011 11:32 pm
(@zampano)
Başlığı açan

Bunun dışında görüntüdeki o sıkıntıyı düzeltmenin başka yolları var mıdır? Hepsini uygularsam sorunu en aza indirmiş olurum galiba.. Mesela 24p, 25p, 30p çekmek. Bunların etkisi olur mu?

Gönderildi : 08/11/2011 11:41 pm
(@karatasa)

720p çekersen ve shutter yüksek olursa yapabileceğini yapmış olursun, gerisi için yapabileceğin pek birşey yok. Fulgura'nın da dediği gibi sorun sensörden kaynaklanıyor.

Gönderildi : 08/11/2011 11:49 pm
(@zampano)
Başlığı açan

Teşekkür ediyorum. Önerilerinizi uygulayıp daha gelişmiş sensörleri beklemekten başka çarem yok galiba...
Bir soru daha sorayım bitirmeden:
Mark II'de de aynı sorun var mı?

Gönderildi : 08/11/2011 11:57 pm
(@fulgura)

CMOS türü sensör kullanan tüm DSLRlerde var. Mark ii dahildir. Panasonic gibilerde daha az belirgin. Bence beklemeniz durumunda 550D ayarında ve bu sorunun olmadığı bir makine 5 seneden önce erişilebilir olmayacaktır. Ya video kameralar ile devam edeceksiniz, ya da dediğim gibi bazı şeylere dikkat ederek DSLR kullanacaksınız. Beklemenin sonu gelmez... Rolling shutter'dan korkmayın derim. Bazı sahnelerde ilginç bir hareket bile katıyor.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 09/11/2011 12:15 am
(@zampano)
Başlığı açan

Evet.. Beş sene uzun süre. Enseyi karartmadan, var olan koşullarda devam edeceğiz tabii ki...

Gönderildi : 09/11/2011 12:28 am
(@gorkem)

7d'yi steadi ile kullandım. Pek can sıkıcı durumlar oluşmadı. Bilginize.

Çevremizdeki "önem"leri, önemli görünmeyi başaran önemsizler yüzünden fark edemiyoruz....
https://twitter.com/gorkemoge" onclick="window.open(this.href);return false;

Gönderildi : 09/11/2011 4:26 am
Paylaş: