Forum

550 d bazen çekimi neden keser ?

11 Gönderi
4 Üyeler
0 Reactions
4,009 Görüntüleme
(@sataman)
Gönderi: 0
Başlığı açan

Mrb.
Arkadaşlar 550d makinamda ML yüklü.50mm 1.8 ile çekim yaparken sağ orta tarafta cetcel gibi yukarıya doğru bir slaka çıkıyor ve biraz sonra biryerler kırmızı oluyor ve ekrana ''videonuz otomotik olarak durduruldu'' gibisinden bir yazı çıkıyor.
Pek net anlatamadım ama bu normalmi,neyi yanlış yapıyorum.Bu durumda hemen makinayı kapatıp açıyorum.
Tşk.

Gönderildi : 16/01/2012 10:18 pm
(@copen)

Class10 kart kullanmanız gerekiyor. Bu konuda hayli bilgi var internetten de kontrol edebilirsiniz.

kötü iş kötü iştir en iyi teknoloji kullanılsa bile; iyi iş iyi iştir sadece kağıt kalem olsa bile....

Gönderildi : 16/01/2012 11:27 pm
(@fulgura)

Makinayı kapatıp açmana gerek yok. O dolan şey tampon belleğindir. Sanırım kalite ayarlarını biraz arttırmışsınız ya da kullandığınız SD kart biraz yavaş kalıyor. Kameranın işlemcisi işlediği görüntüyü tampon belleğe yazar, oradan da kart kontrolcüsü ile karta yazılır. O tampon normal ayarda sorun çıkarmaz ama görüntü kalitesini arttırırsanız veri artacaktır ve tampon çabuk dolar. Yok veri aynı ise karta yazma aşamasında darboğaz oluyordur ve tampon yeterince hızla boşalamıyordur.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 16/01/2012 11:29 pm
 sa71
(@sa71)

Fulgura, kalite ayarlarını en yükseğe ayarladığımızda, hangi kart yeterli olur? sandisk extreme 30mb/sn yeterlimi?

Gönderildi : 17/01/2012 3:01 am
(@fulgura)

En üst derken CBR x3.0 (Q -16) modunu kastediyorsak hatırlamamız gerekir ki veri içeriğini belirleyen şey görüntüdeki ayrıntı miktarıdır. Örneğin CBR x3.0'da bir evin iç mekanı gibi durağan bir sahneyi çekiyorsak, o kart sorun yaratmaz çünkü veri AVCHD sıkıştırması sayesinde zaten düşük akar. Ama kamerayı oynattığın anda ya da görüntüye hareketli bir unsur girdiği anda kayıt kopabilr. Ben CBR 3.0'da pan ile tüm bir iç mekanı çekebiliyorum ama pan hızı artınca ya da görüntüye hareket girince tampon kendini gösteriyor. Yaya geçidinden geçen insanları çekemiyorum. Görüntünün 1/3'ünde gökyüzü düz mavi varsa kayıt kopmadan idader edebiliyor.

Görüntüde duvar, gökyüzü vb gibi büyük ve yakın değerli blok içerik varsa durum idare edebilir ama örneğin bir agacın hareket eden dallarını ya da çok fazla "farklı ayrıntı" içeren yeşillik, çalı çırpı gibi şeyleri çekmeye kalkarsan aynı kalite ayarı ve aynı kartla yetmeyebiliyor. Kısacası verinin miktarını görüntüdeki içerik belirlediği için ona göre deneme yapmak lazım. Lensin seçme becerisi ve görüntünün netliği bile işin içine giriyor. Alan derinliği sığ iken arka planda ayrıntılar kaybolduğu için kaliteyi yüksek tutup net olan kısmı biraz daha ayrıntılı kaydetmek mümkün ama alan derinliği geniş iken yani hemen herşey net iken veri artıyor ve sorun olabiliyor. Yani her sahne ve her ışık durumu için geçerli genel bir kalite ayarından bahsetmek mümkün değil.

Benim bulduklarım: Kopma olmaksızın en güvenilir CBR ayarı x1.4'tür. x2.0'da duruma göre %50 şansınız var. x3.0'a kadar olan değerler ise ancak o duruma göre tek tek denenerek seçilmeli çünkü güvenilir değiller. Hele bir performans kaydı (konser, haber vb) yapıyorsanız ve çekimi tekrarlama olanağı yoksa çok kurcalamayın. Film çekiyorsanız ve karanlık sahneler varsa x3.0'dan başlayarak geçerli değeri kendiniz bulun.

Bu arada hemen ekleyeyimi çekim gündüz açık hava ve bol ışık altında yapılıyorsa ve kalite çok çok önemli değilse ayarı x0.5E de alıp kartın kapasitesini 2 katına çıkarabilirsiniz. Eş dost vb çekimlerinde cidden işe yarar. Ama görüntüyü sonradan işlemek vb söz konusu değildir, ona göre.

Sandisk extreme 30/s bence genel için yeterli ve erişilebilir bir kart. Ama her planın çekiminde bir deneme yapıp yavaş yavaş düşürerek kullanabileceğiniz en yüksek değeri bulmanızı öneririm. Marka olarak Sandisk ve Transcend tercih edin, Class 10 ve 30mb/s minimum alt sınır olsun.

Kolay gelsin.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

Gönderildi : 17/01/2012 6:49 am
 sa71
(@sa71)

esasen bende ML yüklü değil. çekiniyorum, kıyamıyorum makineye. bizim arkadaş yükledi 550d sine.
CBR x3.0 falan kaliteyi coşturunca makinayı sensörü kasacak zarar verecek diye korkuyorum.
hakikaten ML, makinanın normal orjinal halinde ISO100 1080p de çektiği görüntüden daha muazzam bir görüntü imkanı veriyormu?
nedir bunun inanılmaz özellikleri?
5d mark2 kadar ışık hassasiyetimi desem, sensör küçük nasıl olcak?
ISO100 den daha az noise hadi ISO50 yapsın (MLde 160dı galiba)
CBR x3.0 falan full tavan yaptırınca kalite ayarlarını MLde hadi eldede sandisk extreme 95mb/sn kart olsun, fark ediyormu?
Fulgura bu işi bilen adamsın abi.
ML, makinanın orjinalinde varolan görüntü kalitesini artırıyormu artırmıyormu?
Saygılarımla..

Gönderildi : 17/01/2012 1:29 pm
(@fulgura)

Sensör zorlanmaz çünkü sensöre müdahale söz konusu değil. Kalite konusunda ML'nin yaptığı şey makinenin donanımına değil de daha çok codec'e müdahale denebilir. Canon AVCHD codec'i belli limitler dahilinde sınırlayarak veriyor (Gerçi profesyonel ürünler hariç herkes böyle yapıyor). Yani codec sensörden gelen verinin önemli bölümünü atıyor ve gerisini sıkıştırıp video dosyasına dönüştürüyor. ML'nin yaptığı bu atılan veri miktarını azaltmak. Yani çarpan değerleriyle oynayıp daha çok verinin kaydedilmesini sağlıyor. Bu her tür görüntüde ayrıntı anlamına gelmez ama daha önce söylediğim türden ayrıntı içeren görüntülerde fark belli oluyor. Buradaki sorun DIGIC işlemcinin biraz daha yorulması ama bunun %4-7 arasında bir artış olduğunu söylediler.

Benim bugüne dek yaşadığım ML sorunları genelde kilitlenme biçiminde oldu. Makine ya dururken ya da çekim anındayken tepki vermez olabiliyor ve pili çıkartman gerekiyor. Canonlar zaten ısınma sorunu olan makineler ve bir keresinde bir daha yakalamam mümkün olamayacak bir görüntüyü kaybetmeme yol açtı. Bir keresinde de nasıl olmuşsa ben makineyi kapatırken kilitlenmiş ve makine tam gaz açık kalmış. Çantaya koyduğumda farkında değildim ve saatler sonra evde açınca pilin bitmiş olmasından anladım. Yine de bir sorun olmadı. Bir keresinde de LCD kırpışma yaptı ama makineyi kapatıp bekletince o da düzeldi. Plaj, deniz havuz kenarı ortamlarda kullandım ve çok sıcak ortamlarda Canon zaten kendi de pes edebiliyor. O nedenle bugüne kadarki deneyimim biraz dikkat ederek ML kullanmanın sorun yaratmayacağı yönünde. Kaldı ki kapalı mekan ve film çekimi gibi ortamlar benim denediğim ortamlara göre daha güvenli. Kurun, deneyin, istemezseniz anında iptal mümkün yani makinede değişen bir şey yok. Ben bir kartıma kurdum, diğerine kurmadım. Kart değişince sistem değişiyor.

Bu arada Canonların baz ISO değeri 100'dür. 5D Mk ii üzerinde ML ile 50ye düşme olayı pozlama hilesidir ve sensör hassasiyetiyle ilgili değil. Ara ISO denen değerler de öyle. Bu noktada sensörün sınırları belli ve değişmez. Canonların sorunu sensör değil zaten çünkü 12 bit görüntü veren sensör bu. Sorun AVCHD denen şey ve bir de tampon bellek/SD kontrol devresinin sınırlı olması. Yani en hızlı kartı bile alsan 100Mbs'den yukarısı mümkün değil. Benim ML'de en beğendiğim şey aslında kalite artışı vb değil. Kendim de çoğu kez standart ayarlarda kullanıyorum. Zebra, focus assist vb gibi muhteşem ve olmazsa olmaz özellikler var. Onlar profesyonel ortamda makineyi kullanmaya imkan veriyor.

Gönderildi : 17/01/2012 3:41 pm
 sa71
(@sa71)

Eyvallah Fulgura çok doyurucu bir cevap vermişsin.
Birde bu Focus assist olayı nedir? ve HDR meselesi ne oldu, workflow a gerek kalmadan direkt olarak 720p 50fps de 720p HDR 25fps video elde edebiliyormuyuz?
Saygılar..

Gönderildi : 17/01/2012 4:13 pm
(@fulgura)

HDR için çok uğraştım ama sonuçta çıkan sonuç çok verimli değil. Biraz işim gücüm azalınca o konuya geri döneceğim ve şu anda birden fazla workflow var, çoğunu da denedim ama bana sanki bu adamlar yanlış yapıyorlar gibi geliyor. Yani bu workflowların mantığında bir hata var. Kendim birşeyler geliştireyim diyorum ama zaman elvermiyor. Şu ana dek gördüğüm workflowlardaki sonuçlar da yapmaya değmeyecek şeyler. Sonuçlar sharpness'ı çok yüksek kullanmak ile neredeyse denk. Dinamik derinlikte kayda değer bir kazanç göremiyorum. Canonların 720p'sinin zaten berbat olması da ayrı dert. 1080p'de bile max. 750 gerçek satır gören makine bir de 720'ye inince çözünürlük iyice gidiyor. Bu konuda en verimli şey GingerHDR adlı plugin şimdilik.

Focus assist ise görüntüde net olmasını istediğin kısmı LCD içinde bir kare içinde daha büyük göstermesi olayı. Yani arka planda genel kadrajı görürken içerideki pencerede de odaklamanın tam olması gereken yeri daha büyük görüyorsun ve manuel lens ile odaklama kaçırma sorunun çözülüyor.

Selamlar...

Gönderildi : 17/01/2012 4:58 pm
 sa71
(@sa71)

çok teşekkürederim..

Gönderildi : 17/01/2012 5:39 pm
(@sataman)
Başlığı açan

Fulgura yine can simidimiz oldun.Çok teşekkürler.

Gönderildi : 17/01/2012 6:03 pm
Paylaş: