Öncelikle foveon sensör hakkında bilgisi olmayanlar için 2 adet kaynak;
http://en.wikipedia.org/wiki/Foveon_X3_sensor
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=foveon%20x3
Kısaca foveon sensörden bahsedecek olursak eğer; bu sensör yapısının gelecekte 3CMOS ve 3CCD türü sensör yapılarını çöpe atacağı söylenmekte. Sensör tıpkı bir renkli pozitif film gibi 3 ayrı renge duyarlı 3 ayrı katmandan oluşmakta. Bu yüzden de renkler ve tonlar daha önceki sensör yapılarına göre çok daha gerçekçi ve iyi, dia pozitif ve renkli negatifin renk kalitesine ise çok yakındır. Bu sensörle çıkarılan ilk DSLR makinesinin çektiği fotoğraflardan örnekler (Ayrıca bu aşağıdaki siteyi herhangi bir objektif, lens vs. almak isterken, ilgili ürünün görsellerine bakarak da araştırmanızı yapabilirsiniz.)
http://www.pixel-peeper.com/cameras/?camera=25
Lakin bu teknolojinin daha önce pek duyulmamasının sebebi Sigma'nın yaptığı kötü reklam politikasıydı. Piksel sayısını makinenin sanki efektif piksel sayısı gibi lanse etti (5MP görüntü veren makineyi 3 ayrı katmandaki 5'er megapikselden yola çıkarak 15 MP olarak satmaya kalktı).
https://www.youtube.com/watch?v=
http://www.dailymotion.com/video/x5it1z_sigma-dp1-video-sample_tech
Yukarıdaki örneklerde Sigma'nın foveon sensörlü kompakt makinesine ait video örneklerinde çözünürlük çok iyi olmasa da tonların ve renklerin ne denli canlı ve kaliteli olduğunu görebiliriz. Lakin maalesef Sigma SD1'in en büyük eksikliği ise bu, video kayıt özelliği yok. Bu denli kaliteli bir sensör ile çekilecek filmleri bir düşünün. Görüntü kalitesi film kalitesi ile birebir aynı (RGB renk derinliği daha az lakin bu sorunda önümüzdeki yıllarda fotoğraf makinelerde görebileceğimiz ProPhotoRGB standardı ile çözülecek. ProPhotoRGB, DIA pozitif ve diğer her türlü filmin verebileceği renk derinliğinden %13 daha fazla renk derinliği sağlamaktadır.)
Kısacası bu fotoğraf makinesi maalesef biz kısa filmcileri henüz ilgilendirmiyor ama daha sonraki yıllarda gelecek Foveon lensli makinelerde bulunması muhtemel olacak full HD video kayıt özelliği (Belki de 2K veya 4K video çekimi, kim bilir?) ile Canon'larımızı çöpe atabiliriz ve profesyonel film standardındaki görüntü kalitesine bir basamak daha yaklaşırız.
Sigma SD1 Hakkında (Bu kısım letsgodigital'den alıntıdır)
Sigma SD1 dijital SLR fotoğraf makinesi : Sigma 24 x 16mm boyutlarında ve 46 megapiksel çözünürlüklü APS-C X3 direkt görüntü sensörüne sahip yeni Sigma SD1 dijital SLR fotoğraf makinesini duyurdu. Sigma'nın dijital SLR fotoğraf makinelerinde yeni amiral gemisi olan Sigma SD1 hafif olmasına rağmen sağlam magnezyum alaşımlı gövdesi ve hava geçirmez özelliğiyle zorlu kullanım koşullarında fotoğrafseverlerin sadece çekim işlemlerine odaklanmasını sağlıyor. Sigma SD1 DSLR fotoğraf makinesinin 24 x 16mm APS-C X3 direkt görüntü sensörünün yanında çift TRUE (Three-layer Responsive Ultimate Engine) II görüntü işleme motoru bulunuyor.
46 megapiksellik Sigma SD1 DSLR fotoğraf makinesi
46 megapiksel çözünürlüklü sensörü ve çift TRUE II şilemcisiyle yüksek çözünürlüklü fotoğrafların hızlı ve kolay çekilmesini sağlayan yeni Sigma SD1 profesyonellerin ve fotoğraf tutkunlarının beklentilerine cevap veriyor. Sigma SD1 dijital SLR fotoğraf makinesinin 46 megapiksel (4,800 x 3,200 piksel) çözünürlüklü 24 x 16mm APS-C X3 sensörü her bir pikselde RGB renk değerlerini ayrı ayrı elde ederek kayıpsız bir renk performansı sunuyor.
Sigma SD1 dijital SLR özellikleri
• 46 megapiksel çözünürlük
• 24 x 16mm APS-C X3 görüntü sensörü
• TRUE II görüntü işlemcisi
• 11 noktaya ikiz cross sensör AF netleme sistemi
• Magnezyum alaşımlı gövde
• Hava ve su geçirmez özelliği
• 3 inç 460,000 nokta çözünürlüklü TFT ekran
bilgiler için teşekkürler
Yaş, milliyet yada özgeçmiş önemli değil; önemli olan söyleyecek bir şeyin olması.
^^KYKGM^^
SD1 hala çıkmamasına rağmen nette SD16 söylentileri dolanmaya başladı ve söylentilere göre Full HD özelliğiyle çıkabilirmiş bu ürün de. Eğer böyle çıkar ben cidden satarım 7D'yi geçerim Sigma'ya. Zaten hem yukarıdaki renk ve ton kalitesinin üstüne (Hem de kompakt makine lensine rağmen) bir de DSLR olursa zaten tadından yenmez. Üstüne üstlük CCD lens olmasının dezavantajlarının yanında en büyük avantajı da CMOS'ların aksine "rolling shutter" sorunu olmaması. Bakalım artık hayırlısı...
Bu arada ek bilgi olarak şunu da söyleyeyim yukarıdaki videoya herhangi bir color correction veya başka bir düzenleme de bulunulmamış.