ben bir şey merak ediyorum. sitede dslr makinelerle ilgili başlıkların çoğu canon la ilgili. bir de daha çok canon 7d modeliyle çekiliyor. full hd çekimi sensör boyutuna bakarak nikon d7000 aldım. bu ikisine bakınca nikon daha iyi gibi duruyor. ancak fiyatına bakınca da canon daha pahalı. siz ne düşünüyorsunuz. hangisi daha iyi . neden herkes canon kullanıyor filmlerinde?
Nikon'u kullanmaya başlayınca bu sorunun cevabını çok rahat alacaksınız. Ben de D90 ile denemiştim. Bütün mesele HD görüntü değil; o her makinede var. GoPro'da da var, cep telefonunda da. Nikon'un en önemli eksiği film çekimi için olmazsa olmaz olan manuel bazı ayarları olmaması. Canon makinelerde hem bunlar var hem de bazı eklentilerle tam film çekimine uygun makinelere dönüşüyorlar. Film konusunda Canon'un Nikon üzerine olan egemenliği sadece bizde değil tüm dünyada var ve herhangi bir video setinde görebileceğin tek Nikon set fotoğrafları çekmek içindir.
Bu arada Nikon'un lens ve fotoğraf açısından Canon'dan hala kaliteli olduğunu da ekleyeyim. Fotoğraf için alıncaksa hala Nikon derim. Ya da birçok kişinin yaptığı gibi, Canon makineye Nikon lensleri takmak de güzeldir. Fakat Nikon'un makineleri videoda Canon ve Panasonic'in oldukça altında kalıyorlar. D7000 de kendi içinde güzel bir atılım gibi görünse de bir 600D kıvamında bile değil hatta Panasonic'in 2 yıl önceki model GH1 bile daha iyi. 7D ile kıyas bile tutmaz. O makineyi kullanırsınız elbette ama manuel pozlama olmadıkça sırıtacaktır. Kolay gelsin.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
amacım makinemi övmek değil yanlış anlamayın. sadece elimde canon 7d olmadığı için kıyas yapamıyorum. nikon d7000 de olmayan ve canon 7d de olan manuel ayarlar neler? tek gördüğüm fark nikon 30 fps den daha yukarı çıkmıyor. canon 60 fps. bu çok önemli bir şey mi? çekim sırasında diyafram değişikliği ve iso değişikliği yapamıyorum. kastettikleriniz bunlar mı?
Uzunca bir cevap yazdım sonra uçtu gitti. Kısacasını söyleyeyim: D7000'in iddiası olan videoda sürekli otofokus pek işe yarayan birşey değil. Bunun dışında bildiğim en önemli eksisi 1080p videoda bitrate'in 7D'ye göre daha düşük olması. Renk sıkıştırmasının yoğun olduğunu ve AE gibi renk oynaması ortamlarında sorun dezavantaj olduğunu söyleyenler var. Yani CC olsa bile CGye pek gelmiyormuş. Siyahlar daha blokaj imiş. 7D kontrast ve renkte daha iyi kısacası. Dediğiniz gibi video için diyaframı ve ISOyu önceden ayarlamak gerekiyor. 60fps önemli çünkü yavaş çekim ya da çok hızlı nesneleri çekim gibi alanlarda artısı oluyor. PAl ülkesinde bile sadece 24p vermesi ilginç. Yani 25p yok. Yine de bunların bir kısmını belki Nikon firmware ile halleder.
Şimdi en önemli durum zaten bu eksileri üzerinde yeni bir makine olarak bir artı getirmemiş olması. Otofokusu geçiniz. Face vb takip modları hedef aynı ise işie yarar ve yavaşlar. 7D kaç yıldır ortada ve Canon yeni makine çıkarıp duruyor. D7000 de bir D90 gibi onca yıl gezinirse Nikon iyice geç kalır. Yani yeni çıkan makine Canon'un eski makinesine denk. Nikon ancak ve ancak bir 5D dengi çıkarırsa bu imaj kırılır.
http://www.youtube.com/v/GpQ8s4nNQSE " onclick="window.open(this.href);return false;
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
çekim öncesi her ikisinide test ettim.Canon 7d daha tatmin etti.
ikinize de çok teşekkür ediyorum bu uzun ve tatmin edici cevaplar için.
otofokus hiç iyi değil. onu farkettim bugün. ayrıca yavaşlatarak denediğim görüntülerden hiç haz etmedim. şu sıralar bir kısa film çekiyoruz da. ama tvixtor diye bir plug in varmış. onunla deneyeceğim bakalım.