Forum

GH4 / Noise Problem...
 

GH4 / Noise Problemi

20 Gönderi
5 Üyeler
0 Reactions
6,203 Görüntüleme
(@mertaytekin)
Gönderi: 1
Başlığı açan
 

Merhaba,
Geçen hafta GH4 aldım Olympus 12-50mm lens ile birlikte fakat daha önce karşılaşmadığım bi sorunla karşılaştım ve bu sorunu araştırdığım halde çözemedim.
ISO 200 de verdiği grain ile 3200 de verdiği grain aynı. Hava karardıktan sonra çekim yapmak neredeyse mümkün olmuyor. Body de bir problem olduğunu düşünmüyorum, sorun lenste olabilir mi?
Şimdiden teşekkürler..

 
Gönderildi : 24/03/2015 8:42 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Lensi hangi diyaframda , kıamerayı hangi ayarda kullanıyorsunuz? Otomatikse sizin gördüğünüzden farklı şeyler devreye girmiş olabilir.

Şimdi aslında 200 ile 3200'deki noise aslında aynıdır. Yani noise aynıdır ama ISO arttıkça görülmeye başlar ve insanlar ISO artınca noise artıyor sanar. Fakat sizin durum bu değilse, yani 200 ISO ve 3200 ISO değerlerinde aynı ortamda aynı görüntüyü alıyorsanız sorun farklıdır. Bir iki örnek kare koyarsanız daha net anlaşırız aslında.

Karşılaştırmak için GH4'ün bazı görüntülerine ve alakalı bir tartışmaya şuradan bakabilirsiniz:

https://fulgurafilm.wordpress.com/2015/03/16/gh4-ve-bmpcc-test-dosyalari/

Tartışma:

https://fulgurafilm.wordpress.com/2015/03/12/dslr-video-kalitesi-ve-transcode-tartismasi/

ve

http://www.filmfabrikasi.com/forum/gorsel-efekt-ve-3d/nuke-bit-depth-ve-colorspace-donusumleri-hakkinda-t17675.html

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 25/03/2015 2:31 am
(@msaricay)
Gönderi: 0
 

satır arası ufak bişey sorayım. başlıgı mahvetmiş gibi olacagım kusura bakmayın
fulgura gh4 ve bmcc kameralarından gerçekten memnunmusun? bi iki kücük hatayla kurtarırım dedigin sorunlar hariç kameranın bütününe bakarsan..bir proje korkmadan girebilecegin kameralar mı?bu sorunun cevabını bana degilde kendine hiç verdin mi..?okudugum kadarıyla ekipman topluyorsun şimdi topladıgın ekipman..ve kameralar şüphesiz kendine göre gözlemleyip seçtigin ekipmanlar. bu ekipmanlardan pişman oldugun varmı?ben bu kameralar yerine başka kamera alsaydım dedigin varmı

ben eskiden bütçeye göre ekipman seçmekten yanaydım..ama fikrimi değiştirdim. en az üç sene demode olmadan götürebilecek profesyonele yakın bişeyler olmalı..üst seviye dslr makinalardan oluşturdugumuz ekipmanların bile nerden baksan 8 binlira dan aşagıya maliyeti olmuyor. ama 8 bin liranın karşılıgını verecek mi?sence
mesela önce ben ne istedigime bakarım..prores444 yada raw ve 4k+ fullframe,super35mm sensor +depolama(ssd)+şarj+ekipman uyumlulugu(ses kayıt,harici monitor vs ekipmanların monte edilmesi,jimmy,slider vs ile kullanım kolaylıgı)+ lens uyumu
bi kamerayı seçerken bunların dışında bilmedigim veya aklıma gelmeyen bir çok etmen var..

kardeşim git blackmagic 4k yada red yada f55 al diyeceksin..ne kadar ekmek o kadar köfte mantıgı..belki yanlış düşünüyorum ama şuan en az 8binlira aldıgım kamerada ve ekipmanlardan insan bu sorunları görünce soğumaz mı.parayı çöpe atmış gibi hissetmez mi

senin dedigin gibi bitane blackmagic 4k ve prime lens kiti kiralayıp test edecegim..ona göre hedef seçmek doğru diye düşünüyorum..hedef 4k 10bit alalım degil..
dedigim özelliklere uygun kamera blackmagic 4k aklıma yatıyor ama oturup diger kıstastaslara göre değerlendirmek gerek..

blackmagic 4k(3000dolar) +lens kit(ama hangisi sorusu çıkıyor, ayrı başlık konusu) +temel gereksinimler yedek patarya ve ssd..tripod gibi donanım edinmek için bütçe oluşturmak..bu mantıkda düşünmek sence yanlış mı..yoksa abartmak mı..içimize güven veren ve birazda gelecege dönük yatırım oluşturmak doğru geliyor.haa bütçeyi kasar ayrı mevzu..ama temelleri saglam atmak gerekmez mi

 
Gönderildi : 25/03/2015 4:49 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Şimdi şöyle anlatayım: Benim toplasam herhalde 9-10 tane kameram vardır. Aldığım şeyi genelde kolay satamadığım için genelde hatıra ve kolleksiyon diye elimde durur. Bunca yıl bu işleri yapınca geldiğim noktada verdiğim kararların benim için en doğru kararlar olduğunu düşünüyorum ama bu "ben" için geçerli. Benim gibi ve aynı yollardan geçmiş ve sadece 1 kameraya sahip ya da hiç kendine ait kamerası olmayan meslektaşlarım da var. Bu kişisel bir şey. Çok profesyonel kameralarla da çalıştığım ya da erişimin olduğu için 5 sene önceye kadar kendim kamera almak derdinde değilken sonrasında meslek ve mekan değişiklikleri nedeniyle artık kendime ait (ve dolayısıyla da hesaplı ve verimli) seçenekler aramak durumunda kaldım. Bu aşamada yeni çıkan DSLRler ile tekrar haşır neşir oldum ve bunların kişisel çalışmalarım için daha bağımsız sonuçlar vereceğine ve daha verimli olacağına inandım. Aynı süreçte de DIY işlerine tekrardan girdim çünkü artılk 1. sınıf stüdyo ekipmanına erişimim yok ve açıkçası DIY daha da keyifli. Aileden gelen ve ellerimle bir şeyler yapma hobisi türünden bir zevkim de olunca bugün olabildiğince sorunlarımı kendim çözmeye, kendim yapmaya çalışıyorum.

Verdiğim ilk ve önemli kararlardan biri o zaman parlayan ve alınması gereken "tek" adam gibi kamera olan 5D Mark ii yerine APS-C kameralara yönelmem ve bunların da birbiriyle aynı olduğunu farkedince en hesaplısı olan 600D almam. Hala duruyor ve artık satmak istiyorum ama belki bana kendini 10 kez amorti etmiştir. Kendime ait olmayan 5D, 7D vb kullandım. Sonra Panasonic GH1, GH2 ve son olarak da GH4 geldi. RAW'a erişim için de biliyorsunuz BMPCC aldım. Şu anda bu iki ana kamera ile bir şeyler planlıyorum ve hemen söyleyeyim; doğru kullanılırsa her ikisinden de son derece tatmin edici sonuç alınacağına eminim. 600D ve GH2 ile profesyonel iş çıkarıp inanılmaz yerlerde kullanabildiysek bunlarla daha da iyilerini yapabilmek lazım. Bugün akşam misafir arkadaşım vardı ve buna benzer bir şey konuştuk, o nedenle hemen paylaşayım: Ben TV izlemem ve daha çok vaktim bilgisayar başında işle ve okumak vb ile geçer. Arada bir evdekilerin izlediği şu Survivor'a gözüm çarpıyordu ve misafir arkadaşla muhabbet ederken TV'de o vardı. İkimiz de GH4 ile bu programın HD görüntülerinin birebir aynısının çekilebileceğini konuştuk. Gerçekten büyük ekran izlediğimiz pahalı bir prodüksiyonun görüntü kalitesini elimizde tutuyoruz. Bunun daha ötesi bence şu anda yok. Tek eksiği belki gece/düşük ışık çekimleri olurdu ama onları da kaliteli cine lens ile çözebiliriz diye düşünüyorum.

Şu anda bir projenin altyapısı üzerinde çalışıyoruz. Yaza doğru gerekli kişilerden onay ve zaman desteği alırsak güzel bir belgesel olacak ve ulusal kanallardan birinde yayınlanma potansiyeli var. Maddi boyutu da çözülürse tamamen BMPCC ve GH4 üzerine kuruyorum projeyi. Yani kameralarıma inancım o derece büyük. Onlar sayesinde normalde 3-4 kişinin çekip çevireceği bir Alexa ya da Red altyapısı yerine 1 ya da 2 kişinin yapacağı işe kalkışabileceğiz. Daha mütevazi bir altyapı ile piyasadaki onca profesyonel setin işine denk iş çıkarmak mümkün. Burada amaçladığım bu. Bundan sonra ise kişisel fantazimiz olan kendi filmlerimize kalkışabiliriz inşallah. Esas amaç o. Bugün çok para olsa ben de tam bir set düzerim ve her elemana ücret öderim ama hem imkan yok hem de olabildiğince kendim yapmak, kimseye dert anlatmakla vakit geçirmek istemiyorum. Bu nedenle de hedefim bana olabilidiğince bağımsız çalışma olanağı sağlayacak donanımlar. Ses dışında hemen her şeyi tek halledebilirim. Sesi de hallederim ama kontrollü röportaj vb durumunda olabilir. Açık hava durumunda onun ile ilgilenecek birine ihtiyacım var.

Bu kadar uzun anlatmamın nedeni kafamdaki mantığı paylaşmak. Şu anda tek bir aracın arkasında neredeyse tam bir set ekipmanına denk ekipmanı taşıyacak kadar derli toplu ve kompakt bir donanım setine sahibiz. Bunu 2 ya da maksimum 3 saat içinde tam kurulu hale getirip maksimım 1 saat içinde de söküp kaldırabiliyoruz. Bu yaklaşım ile günde sabit ortamda 8 ila 10, hareketli ve değişik mekanlı durumlarda ise net 5-6 saatlik çekim yapma kapasitesine sahibiz. Yani benim hedefim 45 dakikalık bir bölümü 2-3 gün içinde bitirebilmek ve başka işim yoksa 7 gün içinde de yayına hazır hale getirmek. Tüm kamera, bilgisayar vb altyapımı bu türden bir iş yükünü hedefleyerek kuruyorum. Gitttiğimiz yerde gündüz çekim yapacağız, akşam dönüşte kopyalama, yedekleme ve notlar ile cue sheet olaylarını halledeceğiz, ve şarj ile kart boşaltmayı başlatıp yatacağız diye planlıyoruz. Bunlardan bazıları açık havada ve çadır ya da karavan içinde olabilir ve bu nedenle portatif durumlar (uzun şarj yedekleri, akü, hatta güneş enerjisi) vb gerekebilir. Bu projeden sonra da diğer çalışmalarımıza kısmet olursa aynı yaklaşımla devam edeceğim.

Bu nedenle GH4 ve BMPCC'ye güveniyorum. Kafamdaki sorun, tam olarak birbirlerine yakın kameralar olmamaları. Ben önce BMPCC'yi esas alarak çekim yapacaktım. Bu nedenle hemen şarj olayını çözdüm önce. NDler, vb derken şu anda sadece kart boşaltma maddesi kaldı ve yaza da o hallolacak. GH4 ise doğa ve açık mekan çekimlerinde devreye girecek diye düşünüyorum. Bu arada beni BMPCC ile düşündüren tek ama tek sorun keskinlik. Bu nedenle de bir cine lens setine yol görünüyor. Yani siz benim BMPCC hakkında yazdığım onca soruna bakmayın. Ben onları sizler için, almayı düşünenler için yazıyorum. Ben bu kamerayı hallederim ve güzel de kullanırım ama ona göre hazırlığım var. Bana güvenip alırsanız sizi sette yarıda bırakabilir ve üzebilir. GH4 hakkındaki sorunum ise 8 bit konusunda bir gelişme olmaması ve hala ve hala DSLR görüntüsü olması. Sınırlarını gördünüz. Bu nedenle monitör almayı bırakıp Atomos Shogun düşünebilirim yaz gibi diye diğer harcamaları erteledim. Kısacası, şu anda ana hedeflerim Samyang ya da Zeiss lens seti ve harici kayıt aygıtı/monitör ikilisi. Bunları almam durumunda bir eksiğimin kalacağını sanmıyorum. Mikrofon konusunda da daha kaliteli şeyler gerek ama onları daha kolay çözebileceğimi yani ödünç vb alabileceğimi düşünüyorum.

Kameralarımdan pişman olduğum yok. Geçenlerde Kezzap'a dediğim gibi zaten bunun sonu yok. Keşke BMPCC biraz daha keskin olsaydı, keşke GH4'te raw olmasa bile 422 ProRes olsaydı dedim. Bunları koyarlar mı bilemiyorum ama bana biraz zor geldiği için hiç de beklemek niyetlisi değilim. Elektronik konusunda beklemeye gelmez. Alabileceğin en iyi ne varsa al ve kullan derim. Şu çıkacak bu çıkacak diye bekleseydik hiç başlayamazdık. 8 bitlik dslr ile yaptıklarımızı düşününce bunun en doğru yaklaşım olduğunu görüyorum. Bu nedenle hep dediğim gibi, beklemeyin. Alın ve olabildiğince çabuk kullanmaya başlayın. Şu anda bunları almasaydım da keşke şunu alsaydım dediğim bir ekipmanım yok ama farklı karar vermiş olsaydım ve sadece 5D Mark iii almış olsaydım da bunu söyleyecektim.

Jimmy, slider vb çok dert etme. Kendin bile yapıyorsun yeri geldiğinde. Şu anda portatiflik esas olan bir slider/dolly projem var. Temel bileşenler geldi ve denemesini yapıp paylaşacağım. Sakın ola ki Red vb alma. Bireysel kullanım için değil onlar. Beni birisi parasıyla tutup proje başına koysa ve Red kullanılacak dese kullanırım ama kendi başıma gireceğim projelerde beni aşar. BM 4K ise daha arada bir şey. Bu işten para kazanacaksanız alın derim. Yok öğreneceğiz, zamanla terfi ederiz ama şimdiki sonuçlar da kötü olması, memnun olalım derseniz, o zaman 5D Mark iii, GH4 veya BMPCC alın ve adam gibi öğrenip kullanın derim.

Son olarak; ekipman toplamayı zamana yaymak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken durumlar var. Ben setim için 2-3 yıllık bir zaman biçtim derseniz ve ilk kamerayı alırsanız saçma olur. 3 sene sonra en çok fiyatı düşmüş olan kamera olacaktır. Fiyatı en az düşen ise tripod ve genelde lenstir. Geçen zaman içinde rigler çok düştü ama yenileri gymballer çıktı. Zamanla onlar da düşecektir. 2 sene sonra gymballer bugünkü stabilizer ve rig ayarına düşer. Bu nedenle eğer kendisini kısa sürede amorti etmeyecekse bugün gymbal alınmaz. Buna göre plan yapmalı. Asla ve asla herşeyin tam olmasını beklemeyin. Geçen zaman kayıptır ve bedelini ödeyemediğimiz tek şey o. Belki yarın öleceğiz. O nedenle olabilidiğince çabuk üretici olmaya bakın. 3 sene sonrasını hedefleyip işe kalkarsanız set tamam olduğunda demode olmuş olur. Bence şu anda basit bir tripod ve 5D Mark iii ile elde edemeyeceğiniz sonuç yok. Adamlar profesyonel dizi çekiyorlar Tayland'da onunla ve F55'ten falan farkı yok raw'un. Sadece 8 biti aşmanın yolunu bulun derim ki bu da BMPCC ile doğrudan (ama bir sürü ek dert ile), GH4 ve A7s ile haricen (2000 dolar kayıtçı eklemesi ile) ya da 5D Mark iii ile doğrudan (biraz kart parası verirsiniz) mümkün. İşleyecek bilgisayar varsa olay bundan ibaret. Ha eliniz 8bite mahkum ise onun da yolu var. Huyuna suyuna göre davranın, çok zorlamayın. Bina üzerine GH2 görüntüsü projeksiyonu yapmış adamlarız biz. Her şey mümkün.

Çok yazdım, biraz sarhoşum. Ondandır.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 25/03/2015 5:57 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Sorun burada biraz da şurada. 10.000 TL bir kameraya verirsin, özellikleri eksik ise bir için sıkılır tabi, ama o kamerayla para kazanıyorsan ve kendi parasını kendi çıkarıyorsa sorun yok. Eğer aksi ise durum bir alt ya da iki alt seviyeye düşmek gerekiyor. Ben şu an 2 alt seviyedeyim. Nedir bu?
HD 8-bit sıkıştırmalı 550D. Ben bu kameranın biraz daha üst modeline iki katı para vereni anlamıyorum anlamayacağım çünkü size seviye atlatmıyor bu kameralar. 7D'den falan bahsediyorum. Eğer benim gibi bu işten para kazanmıyor, internet ve festival işi falan çevresinde takılıyorsanız seviyeniz 600D ve civarıdır. İnternet festival işi için alacağınız kamera 500-1000 dolar aralığında olmalı. (Pocket gövde olarak burada yer alsa da, işlevsel bir kameraya bir üst seviyede dönüşüyor.) Ben ne zaman sıkıntıya girdim, birinci seviyeden ikinci seviyeye farkketmeden çıktığım an. Nedir o 2. seviye. Yine para kazanmadığın, ama para kazanma olasılığının bulunduğu, internetten-sinema perdesine çıkışolasılığını sanan sunan seviye. İşte orada 550D ve elindeki ekipmanlar yetmeyebiliyor. En azından 550D'nin etrafını iyice süslemen lazım. Ses olsun, görüntüyü destekleyici bir şeyler olsun. Bir orta metraj internet filmi olarak başlayan projem "uzun metraj festival sinema filmine" evrilince sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Bu proje şu anda hem bana cesaret vermeye, hem de bir sosyal çevre kazandırmaya başladı, ilk defa bundan sonrası için bilinçli olarak 2.seviyedeyim diyebilme olasılığım var. Orada şu an olduğum gibi devam edemem. 550D standart kalsa bile, lensler, ışıklar, ses ekipmanlarıyla desteklenmeli. Bu seviye öğrenci-internet filmcisi seviyesi.

2.seviye: yalnızca kameradan ibaret olmayan bir seviye bunu da hatırlamak lazım. Yani burada para vereceğiniz kamera (yine 1.seviye kamera olabilir ama ideal olarak konuşuyorum)1000-3000 dolar arası bir kamera + o kamerayı işleyecek sistem + depolama seçenekleri + ışık + ses gibi bir sistem. Buraya bir de sosyal çevreyi eklemek gerekiyor. Çünkü burada yapacağınız iş sizi 3.seviyeye çıkarabilir. Filminiz bir festivalden ödül alıp, size para da kazandırabilir. Bu seviye, Frugal Filmmaker seviyesi. 🙂

3.seviye: Bu seviyedeki bir kamerayı 2.seviyedeki bir kameraya tercih etmeniz için tek geçerli sebep bence, o kameradan para kazanıyor olmanız. Red alıp 1. ve 2. seviyede takılmanın bir anlamı yok. O redi kiralayacaksın, klip çekeceksin, reklam çekeceksin vs. Çünkü 1. ve 2. seviye zaten "olasılık" olarak dahi olsa sana para kazandırabilir. Red alırsan o basitçe "olasılık" olmamalı. Sen artık sürekli kaliteli işler yapmak durumunda olan bir profesyonelsin artık. O zaman al o kamerayı. Eksikleri mi var, biraz daha çalış biraz daha para kazan Arri Alexa al. Bu seviye Philip Bloom seviyesi kısaca. 🙂

 
Gönderildi : 25/03/2015 2:55 pm
(@msaricay)
Gönderi: 0
 

hepimiz ilermeye calisiyoruz teknoloji yada sektor bizi ileri seviye oyle yada boyle itecek.kameralar pcler ve insanlar yarisiyor. bu iste gecelek yada hedef koymasam bmc pocket alir cekilirim. para kazanmak ayri bi olay. 550d ve lenslerde cekilio. goz ve vizyon gelistirmek benim icin onemli olan ama bunu yaparken dlsr nin veya 8 bitin hatasi kusuruyla ugrasmak yoruyor..hadi transcoding yada temizleme islemlerine girersek daha kasacak..fulgura dedigin lafa gelirek gozler artik10 bit istiyor..alternatif yollar ne kadar guvenli yada hdmi recorder yada magic lantern bize bizim basimizi agirtmadan biseyler verebilirmi verirsede blackmagic4k parasina yaklasirmi? gibi sorularda cikiyo..basit mantik sifir blackmagic 4k+cine lens kit geri kalan ekipmani
ucuz yoldan yada ikinci el toplamak daha mantikli geliyor..ama test ederim olay dusundugum gibi olmazsa
gider dediginiz bi dslr donerim..gelismeye dslr nin en ust seviyesinden degilde prof makinanin en alt
seviyesinden baslarsak is akisimiz para kazandiracak isler icin daha iyi olgunlasir.telefonlar 4k cekiyorken de
gidip 550d almak istemiyorum..isigin yetersiz oldugu yerleri telefasi olan ciktilar
lazim bana ve is akisi kompak ve hizli olmali..red ve sonyden bahsetmiyom onlarin ekipmanlari bile dslr parasi
almak lazim degilmi.kurtarilabilirlik ve genis oynama alani bizim istedigimiz sey..yanlismiyim bilmiom
ust seviye dslr ekipman yerine

 
Gönderildi : 25/03/2015 4:37 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Paran varsa 2.seviye kameraları düşün o zaman. En mantıklısı bu durumda black magic 4K.
Ama bunlar +depolama+enerji + işleyebilecek bilgisayar da gerektiren kameralar.
4K'dan memnun olmamak gibi bir şey olamaz bence, depo ve enerji sorunlarını çözersen.
Ya da URSA düşüneceksin.

Özetle,
1.seviyeden-2.seviyeye geçiş o kadar kolay değil, iyi para istiyor.

 
Gönderildi : 25/03/2015 5:41 pm
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Şimdi, gözler 10 bit istiyor derken herhalde kastın senin ve benim gibi üretici kademede olanların gözleri. Yoksa piyasada izlediğin her şey ama her şey 8 bit. Uydu yayını, Bluray, iptv, youtube, vimeo, bütün internet, bütün HD uydular ne görüyorsan 8 bit geliyor yani bir insanın 10 bitlik bir görüntü görme olasılığı yok. Bunu sadece biz yapıyoruz ve 8 bit teslim ediyoruz. Burada bize gereken görüntüyü işleme aşamasındaki esneklik. Onun için 10bit, 12 bit derdindeyiz. Yoksa bit çekip bir de biraz zorlayınca son halinde belli ediyor kendini.

Dediğim gibi, 8 bitlik kamera ile de çalışırsın ve çalışılıyor. Ona göre baştan bilerek davranacaksın. 8 bitin düşük ışık performansı nedeniyle biraz ışık ekleyeceksin, renk konusunda bir dereceye kadar oynayacaksın ve bazı şeyleri post aşamasında yapmaktansa olabildiğince en başta elde etmeye çalışacaksın. Nice muhteşem çalışmalar yapıldı 8 bit ile. Ama elbette 10 bit ya da raw yerini hiçbir şey tutmaz. Bunu bilen üretici de bunu üst seviye, ya da Kezzap'ın sınıflandırması ile 2+ kameralara koyuyor ve ona göre para istiyor. Bu durumda ortaya şöyle bir şey çıkıyor: Ya 20-30 bin TL verip RED vb alacağım ve parasını çıkarmaya çalışacağım ya da 10 bit, raw veren DSLRlerle çalışacağım. İlkinin yoluna girersen 4-5 çalışmanı para ve piyasa için, 1 çalışmanı kendin için yapacaksın. Yani o yatırımla bu senin mesleğin olur artık. Benim buna vaktim yok. Yapacaklarımın neredeyse tamamı kendim için olmalı. Arada, vakit varsa ve paralı iş çıkarsa ve canım isterse de yaparım ama benim niyetim olabildiğince tüm kontrolün elimde olması. Bunu da bana şu anda elimdeki ekipman sağlıyor.

Abartısız söyleyeyim: en fazla 10.000 TLlik yatırımla elde edeceğin bir altyapının 100.000 TL ve üzerine denk gelen bir altyapıdan görüntü kalitesi açısından çok farkı olmayacaktır. O kalitenin %90'ını elde edebilirsin. Bu arada bu işte ekipmandan çok yetenek önemli. 30.000 dolarlık ekipmana doğrudan girip sonra da bocalamak da var. Bu nedenle belki de bu işe devam etmek istemeyebilirsiniz. Yoksa RED alıp sonra düğün çekimine de gidilmez sırf para gelsin diye. Bence bu derece ciddi iseniz önce kendinizi bir deneyin. 550D artık giriş için kabul edilemeyebilir ve gözünüz 2. kademe ise bari oraya giriş olan 5D Mark iii ile deneyin. O DSLRlerin en üstü mü, yoksa orta kameraların en altı mı belli değil. Benzeri bir durum GH4 + Shogun ile de denenebilir. İlle de düşük ışık derseniz A7s + Shogun da denenebilir. Yani ara katlar çıkalım:

1- Canon APS-C kameralar, Panasonic GH2 ve GH3

1B- Canon 6D, Canon 5D MArk ii

2- Canon 5D Mark iii, GH4, A7s

2B- Canon 5D Mark iii (RAW), BMPCC, GH4+ Shogun, A7s + Shogun
----
3- BMPC 4K vb

Bunun üstü benim gözümde amatör ve bağımsız sinemacıyı biraz geçmekte. O aşamadaki biri zaten satın almayı değil, kiralamayı tercih etmeli. 2B itibarıyla 8 bit üzerine çıkıyorsunuz ve GH4 ile de 4K elde edebilirsiniz. Yani istediğiniz şeyler erişiminiz dahilinde.

Size önerim 5D Mark iii'ü hedefleyin ve en az ek ile RAW kullanmaya başlayın. Görüntüyü izleyen kimse (biz gibiler hariç) kameraya bakmaz. Ya da para daha azsa GH4 alın, bir sonraki aşamada Shogun ile devam edin.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 25/03/2015 8:56 pm
(@msaricay)
Gönderi: 0
 

aynı şeyleri söylüyoruz sadece anlatmak istedigim olayda şu.. body olarak bakarsak olaya,aşagıda fiyatları var shogunlar ile 8000bini rahat geçiyor..mark3 kalıyor geriye 6500tl ye...göze alabilecegim bi seçenek..

seviye 2 makinalarının body fiyatları

gh4 5000tl + shogun 1700dolar
mark3 6500tl
a7s 6500tl +shogun 1700 dolar

incigi boncugu derken mark3 hariç aynı paraya geliyor..blackmagicle aynı paralara yaklaşıyor bunu demek istiyorum..

blackmagic 10000 tl....

mark3 vs blackmagic 4k......

gh4ee güvensizligim senin gonderdigin footage ler hariç, bir çok gh4 low light footagelerde denemeler yaptım.. kurtarılması zor durumlar oluyor...kısaca demek istedigim fiyatlar yaklaşıyor üst sınıf dslrde alt sınıfta ise para yoksa mark2den başlarız olur biter.

atamos shogun fiyatı
http://fotografium.com/urun/blackmagic-production-camera-4k-video-kamera#.VRMKF_msWSo
http://www.klasfoto.com.tr/Panasonic-DMC-GH4-Body-Fotograf-Makinesi,PR-24725.html
http://www.klasfoto.com.tr/Sony-A7s-Body-4K-Full-Frame-Aynasiz-Fotograf-Makinesi,PR-19763.html
http://www.akakce.com/dijital-slr-fotograf-makinasi/en-ucuz-canon-eos-5d-mark-iii-body-fiyati,766548.html

 
Gönderildi : 26/03/2015 12:45 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Öncelikle bir araştırma yaptım ve ben buradaki rakamlara bakarak konuşuyorum. İsterseniz bir bakın ve buna göre akıl yürütelim.

https://fulgurafilm.wordpress.com/2015/03/25/su-anda-alinabilecek-yuksek-kaliteli-goruntu-bedeli/

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 26/03/2015 2:40 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Fulgura'nın yazısı her şeyi özetliyor aslında.
Ben 1 yıla yakındır bu karşılaştırmaları yapıyorum, belki buraya a7s eklenebilir ama bence yarışamaz bunlarla fiyat/performans açısından.

Burada 4K'ya raw'a 10-bit'e geçtiğimizde falan iyi bir bilgisayara da ihtiyacımız olacağı gerçeğini de atlamamak lazım.
Yani benim özetime göre aslında 2.seviyeye geçmek en az bir 10.000 TL istiyor.
Bence bu parayı vermeyi göze almadan 2.seviyeye geçmek zorlar insanı.

Canon'a o kadar kıl olmuştum ki RAW 14-bit olayını çok incelememişim, bir bakayım.

 
Gönderildi : 26/03/2015 2:58 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Hepsinin kendine göre artısı ve eksisi var elbette. Bilgisayar konusuna değindim diye hatırlıyorum ama bu hepsi için geçerli. 5D için iş akışını yavaşlattığı şeklinde yorumlar var. Sonuçta bir hack ile kullanıyorsun ve elbette kilitlenme vb olacaktır ama bunlar işin parçası. Diğerleri de kililteniyor. Burada dikkate almak gereken şey sadece çekmek değil. Bunca veriyi nasıl işleyip yedekleyeceksin? Bende 10 adet HDD var hepsi %90 dolu. İşin onayı çıkınca yedekleri sileceğim ama her an geri dönülebilir diye projelerin ham halleri durmak durumunda. Tam kapasite bir belgesel için DIY olarak NAS yapmayı planlıyorum bakalım.Şimdilik 2 adet dahili HDD takılabilien bir portatif dock'um var ve 3TBlik HDDleri disket gibi kullanmak güzel. Bunları da hesaba katmak lazım.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 26/03/2015 3:06 am
(@homeros)
Gönderi: 0
 

Öncelikle bir araştırma yaptım ve ben buradaki rakamlara bakarak konuşuyorum. İsterseniz bir bakın ve buna göre akıl yürütelim.

https://fulgurafilm.wordpress.com/2015/03/25/su-anda-alinabilecek-yuksek-kaliteli-goruntu-bedeli/

Mark III de BMCC 4K da 35mm olarak geçmiş sadece. Mark III' Full Frame demek veya Blackmagic kamerayı Super35 olarak geçmek daha mantıklı olabilir, karıştırılıp aynı sensör boyutu sanılmasın diye. Özellikle birinden diğerine geçecekler esnasında lens mevzusundan ötürü hataya düşürebilir, ciddi bir kadraj farkı oluşturuyor olması lazım. Super35 nereden baksan APS-C civarında bir sensör tipi, 1.5 fokal çarpana sahipti diye biliyorum.

 
Gönderildi : 26/03/2015 5:47 am
(@fulgura)
Gönderi: 0
 

Doğrudur, o tabloyu hazırlarken ilk yazdığımda S35 idi ama o noktalar vb derken başına 4K'ye koyduğumda silmişim sanırım. Sadece 5D için "tam kare" deyimini kullandım o nedenle. Aslında BMPC 4K tam bir sinema kamerası ve bu nedenle croplu demek doğru değil ama full frame'e göre 1.5 crop var. Teşekkürler.

Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.

Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.

 
Gönderildi : 26/03/2015 5:53 am
(@msaricay)
Gönderi: 0
 

fulgura eline saglik guzel ozetlemissin..bu yazinin arkasindan insan isteristemez bi cine lens onerileri bekliyor en azindan mark uc yada blackmagic 4k icin
bu arada pc olayinda zaten i7 ssdli,16gb ram ..media dosyalari yonetimi ayri konu..en onemlisiide monitor secimi olmali. madem 4k madem 10 bit..dell ips24 ekran donanim olarak gariban sinemacinin tadindan yemeyiyecegi bi seyler olacak neyse biraz abartim

 
Gönderildi : 26/03/2015 3:19 pm
Sayfa 1 / 2
Paylaş: