Merhabalar,
Eos 550d makinama sonunda kavuştum:) Ancak video çekimiyle alakalı sormak istediğim bazı noktalar var.Yardımcı olursanız sevinirim.
1)Öncelikle normal bir video kamera gibi kullanamıyoruz sanırım.Yani, çekim sırasında uzak nesneden, yakın nesneye geçtiğimizde otomatik olarak netlemiyor sanırım.Dolayısıyla çekim yaparken manuel odak halkasını kullanmak zorunda kalıyoruz değil mi?Bu konuda yanlıyor muyum acaba?
2)Diyaframı ayarlayabiliyor muyuz video çekiminde?Ben bir türlü beceremedim de:)
Şimdiden teşekkürler..
Arkadaşım hayırlısı olsun,iyi bir seçim,güle güle kullan.
Makinan hakkında öğrenmen gereken bilgilerin tümü ve çok daha fazlası bu sitede var.Konu bazında bu siteden öğrendiklerinle makinana daha hakim olabileceksin.Kimseye birşey sormana gerek yok çünki biz o soruları aylar evvel sorduk ve cevapları hazır 🙂 Fakat sormak istersende burada mutlaka cavap veren bir arkadaşımız vardır.
1)Öncelikle normal bir video kamera gibi kullanamıyoruz sanırım.Yani, çekim sırasında uzak nesneden, yakın nesneye geçtiğimizde otomatik olarak netlemiyor sanırım.Dolayısıyla çekim yaparken manuel odak halkasını kullanmak zorunda kalıyoruz değil mi?Bu konuda yanlıyor muyum acaba?
Yanılmıyorsunuz. Netlik ayarı elle yapılıyor.
2)Diyaframı ayarlayabiliyor muyuz video çekiminde?Ben bir türlü beceremedim de:)
Forumda "Magic Lantern" sözcüklerini aratın, sorunuza yanıt verir.
Makineniz hayırlı olsun. Nereden ne fiyata aldınız?
Yanılmıyorsunuz. Netlik ayarı elle yapılıyor.
Forumda "Magic Lantern" sözcüklerini aratın, sorunuza yanıt verir.
Makineniz hayırlı olsun. Nereden ne fiyata aldınız?
Teşekkür ederim.18-55 KIT Lens ile 1250 TL'ye sıfır aldım.Ama yurtdışından getirttim.
1. Videoda netlik ayarını yapan makine değil AF özelliği sahibi lenstir. Kit ile yapılır ama hem ses çıkarır hem de yavaştır ve önerilmez. Manuel daha yerinde olur.
2. Manuel lens üzerinden elle ayarlanır. Kit lens ile manuel halka olmadığı için shutter speed hızı veya arkadaşın dediği gibi ML ile menüden ayarlanabilir.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
"Video çekimde diyafram elle ayarlanamaz" kısmından emin misiniz?
ML'li ya da ML'siz ben elle ayarlıyorum. Hatta şüpheye düşüp az önce ML'yi kaldırdım, evet, elle ayarlanıyor. AV(+/-) düğmesine basılı tut, tekerleği çevir, video kayıt sırasında diyaframla istediğin gibi oyna...
evet bende aynı şekilde ayarlıyorum ayrıca live view olarak monitörden de ( notebook- tablet ) aynı ayarlamayı manuel olarak bilgisayardan da yapabiliyorum
kötü iş kötü iştir en iyi teknoloji kullanılsa bile; iyi iş iyi iştir sadece kağıt kalem olsa bile....
"Video çekimde diyafram elle ayarlanamaz" değil "ayarlanmaz". Çekim anında bunu yapmak farkedilen bir durum yaratır, tekerlek ses yapar ve atlamalı ışık geçişleri olur. Kaldı ki söylediğiniz diyafram ayarı değil, pozlama toleransı. Kit lenste olur, manuelde fark yaratmaz. Sensör üzerinden yapılan elektronik bir durum. Manuel lensin halkasını döndürerek yapılan ayar ile aynı değildir.
Profesyonel film kameramanları film lensleri ile diyaframı çekim anında ayarlıyorlar ama orada lens atlamasız ve yumuşak geçişler yapıyor. Bilyesiz stoplu lens kullanılırsa becerilebilir.
Sinema hem bir hastalık hem de tedavisinin ortak adıdır.
Sorularınızı özel mesaj yerine forum üzerinden herkese açık sormanızı rica ediyorum.
Tabii ki çekim sırasında yapılmaz bu.. Ama benim arkadaşın sorusundan anladığım şu..
550D video çekerken diyafram-enst. kendisi otomatik mi yapıyor? Örneğin, dar alan derinliği istersem buna göre diyaframı istediğim ayara getiremez miyim?
Ama gelen cevaplardan da şu anlaşılıyor (Ya da en azından ben öyle anladım):
"Hayır, makine üzerinden bunu yapamazsın"