Dedikodulara göre tanıtımı 12 nisan'da yapılacakmış. 32 bit carbon mimarisinden, 64 bit cocoa mimarisine geçişin bu sürümde olacağını düşünüyorum.
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1131750
Ön gösterime katılan bir katılımcı bayağı övmüş yeni versiyonu, bakalım altından neler çıkacak 🙂
Bakalım ne gibi eklentiler olacak... DSLR ile video çekenleri ihya edecek format desteği bile yeterli olabilir bence.
Tek noktaları sevmedim hiç... Benim için sadece üç nokta vardır... Çünkü tek nokta son'u, Üç nokta sonsuzluğu anlatır...
64 bit olmuş, komple cocoa kodlu, Grand Central destekli, fiyatı da 300 dolar (haziran'da) Diğer programlar hakkında daha bilgi verilmemiş.
http://www.macrumors.com/2011/04/13/final-cut-pro-x-demo-nowhere-near-final-version-more-on-final-cut-studio-apps-coming/ " onclick="window.open(this.href);return false;
Şimdi okudum bi yerde (shiftdelete) macos dışındaki sistemlere destek geliyormuş galiba... Bu destek olacak versiyon FCP X adında olacak. Screenshot ı görünce hayal kırıklığı yaşadım.. Ediusa benzemiş.
Tek noktaları sevmedim hiç... Benim için sadece üç nokta vardır... Çünkü tek nokta son'u, Üç nokta sonsuzluğu anlatır...
Şimdi okudum bi yerde (shiftdelete) macos dışındaki sistemlere destek geliyormuş galiba... Bu destek olacak versiyon FCP X adında olacak. Screenshot ı görünce hayal kırıklığı yaşadım.. Ediusa benzemiş.
Bilmiyorum yahu arayüz bana fena gelmedi, hele hele edius, avid ve vegas'ın leş arayüzlerinin yanında öp de başına koy gibi olmuş. Tabi ki önemli olan arayüzün güzel olması değil, işlevi de bu çirkinlik bu programlarda resmen bir karışılıklık çıkartıyor öte yandan Premiere ise aralarında en dolu arayüze sahip olmasına rağmen en basit olanı. Bence FCP'de fena olmamış arayüz olarak, rahatlıkla söyleyebilirim. Bu arada diğer sistemler derken ne oluyor? Herhalde Windows?
Herhalde Windows?
Bende öyle anladım... Bekleyip görücez.
Bu ne yahu iMovie'nin biraz gelişmiş hali gibi (hiç de sevemedim imovieyi ama) ve 300 dolar olabilirliği beni düşündürmüyor değil 🙂
Haberleri tekrar gözden geçirince şunu farkettim, program OpenCL destekli arkaplanda render yapma özelliğiyle gelecekmiş yani bildiğiniz Mercury Playback aslında lakin bu Adobe'un aksine CUDA SDK ile değil Apple'ın kendi OpenCL SDK'sı ile geliştirilmiş yani böyle bir render motoru Nvidia CUDA'lar ile birlikte ATI Stream'ler ile de çalışabilir direk.
Ayrıca Mino'nun dediği gibi Haziran içerisinde çıkacakmış lakin ben hala daha Apple'a ait resmi bir Windows açıklaması bulamadım. Genelde tüm siteler farklı sistemler lafını Windows olarak ele almış kendilerince ve umarım da haksız çıkmazlar.
Açıkçası Windows'da çalışıp çalışmamasını ben pek önemsemiyorum. Hatta çalışmasın taraftarı bile olabilirim.
Hayatımız çubuk beklemekle geçmeyecek desenize 🙂
" onclick="window.open(this.href);return false;
Bu videodaki bilgiler doğruysa yeni FCP'ye çok sağlam özellikler ekleniyormuş, şahsen benim bile iştahımı kabarttı diyebilirim.
* People & Shot Detection: FCP videoları import ederken görüntüyü analiz edip çekimleri kişiye ve çekim ölçeğine göre organize ediyormuş.
* Automatic Audio Clean-Up & Auto Syncing: FCP ses dosyalarındaki parazitleri, arka plan sesleri otomatik olarak temizleyebildiği gibi bundan daha da öte kameradan harici bir ses kayıt cihazıyla yaptığınız kayıtlarda ses ve görüntüyü otomatik olarak senkronize edebiliyormuş.
Bunların dışında hala daha Türkçe dışındaki siteler hariç FCP'nin diğer sistemlere geleceğine dair bir haber bulamadım şahsen. Herhalde bu da bir rivayetti. Orijinal metni buldum bir yerde windows kelimesi geçiyor lakin burada FCP'nin yeni pencere düzenleme sisteminden bahsediliyor, herhalde bizimkiler çeviri yaparken böyle saçma sapan bir şey çıkmış ortaya.
http://prolost.com/blog/2011/4/13/final-cut-pro-x.html " onclick="window.open(this.href);return false;
Hemen herkes gibi ben de pc tabanlı edit programlarının hemen hepsinden şikayetçiyim senelerdir. Yıllarca Avid kullandım film mi montajlıyoruz deveye hendek mi atlatıyoruz bilemedim. Edius ve Vegas konularına hiç girmiyorum bile. Premiere ise son versiyonlarda göz doldursa da offline editten çok online edit programı eğilimleri göstermekte (Smoke gibi). Cuda desteği sayesinde DSLR videoları canavar gibi oynatıyor ama aynı projeye sıralı resimler (sequence) alınca kasılıyor:( Mac platformundan haz etmediğim için Final Cut'a pek bulaşmadım ama çalıştığım projelerde gördüklerim bana hep yıllarca Avid'i saymazsak edit programı yüzü görmemiş Apple kullanıcıları için çölde su gibi gelmiş, Premiere benzeri ortalama bir program olduğu izlenimini verdi. Fakat yukarıda linkini verdiğim videoları izledikten sonra benim de sunuma katılan seyirciler gibi aklım başımdan gitti. Bence yeni çağın edit programı budur, bundan aşağısıyla yetinmek hele ki bu fiyata gerçekten anlamsız gelmeye başladı. Sanırım bunca yıldan sonra en azından montaj için bile olsa yine Mac e dönüş yapacağım...
6 dk izledikten sonra sıkıldım ben yahu da acaba içinde bu diğer sistemler açıklaması geçiyor mu merak ettim doğrusu.
Diğer sistemlerle ilgili bir açıklama hatırlamıyorum ben. Yapacaklarını da zannetmiyorum. Fiyattan da anlaşıldığı üzere Apple ın bu software den çok büyük bir kar beklentisi yok. En önemli kazancı software i kullanmak isteyenlerin Mac almak zorunda kalmaları olacaktır hatta eminim kısa bir süre sonra belli konfigürasyonların yanında ücretsiz vereceklerdir Final Cut X i...
Sonunda çıktı...
http://itunes.apple.com/us/app/final-cut-pro/id424389933?mt=12 " onclick="window.open(this.href);return false;
Apple, ürün gamında yer alan profesyonel video işleme programı Final Cut Pro'nun Nisan ayında tanıttığı son sürümü Final Cut Pro X'i Mac App Store üzerinden sonunda satışa sundu.
Programın son sürümü daha rahat video işleme imkanı sağlayan Magnetic Timeline; içeriklerin çekim türü, medya ve insanlara göre sınıflandıran Content Auto-Analysis ve 64 bit desteği ile öne çıkıyor.
Apple'ın Küresel Ürün Pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Phil Schiller, "Final Cut Pro X, profesyonel video düzenlemede Final Cut Pro'dan bu yana en gelişmiş adım. Dünyanın önde gelen profesyonel editörlerine gösterdiğimizde ağızları açık kaldı." derken; Akademi ödülü editörlerden Angus Wall, "Apple'ın Final Cut Pro X'de yaptıklarını beni oldukça şaşırttı. Final Cut Pro X, inanılmaz derecede modern ve hızlı, ancak en önemlisi Final Cut Pro X bütün teknik detayları işlerken, sizin hikayenizi en yarıtıcı şekilde anlatmanıza imkan veriyor." diyerek Final Cut Pro X hakkında görüşlerini dile getirdi.
Final Cut Pro X, bugünden itibaren 300 dolarlık satış fiyatıyla Mac App Store'daki yerini alırken; Motion 5 ve Compressor 4 de 50 dolardan aynı kanal üstünden satışa sunuldu.
şimdilik beklendiği gibi sadece mac platformu... ileride çıkarmı bilinmez.
http://itunes.apple.com/us/app/final-cut-pro/id424389933?mt=12 " onclick="window.open(this.href);return false;
Alıntı: donanimhaber.com
Görünüşe göre deneme sürümü filan yok. O kadar iyi görünüyor ki utanmasam insanın direk satın alacası geliyor! Bir süre bekleyelim bakalım, ilk fırsatta edineceğim.
http://www.apple.com/finalcutpro/ " onclick="window.open(this.href);return false;