Forum

Yönetmen Olmanın Yo...
 

Yönetmen Olmanın Yolları

12 Gönderi
7 Üyeler
0 Reactions
2,667 Görüntüleme
(@poseidon)
Gönderi: 7
Başlığı açan
 

Forumda sadece bu konuyu tartışmak için açılmış bir başlık bulamadım ama çogumuz için bu konu en temel mesele. Sinema sektörüne girmek için planlarınız nedir? nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsunuz? Herkesin bildiği yollar :

1- Kültür bakanlığı, başka bir özel kurum ya da kişiden destek almak

2- Kendi imkanlarımızla düşük bütçeli film çekmek

Bu ihtimallerin dışında sinema sektörüne girmenin daşka bir yolu var mı?

Bana en cazip ihtimal kendi imkanımızla film çekmek gibi geliyor. Bunu başaran çok sayıda yönetmen var; Nolan Rodrigez gibi. Ama aklıma takılan bi mesele var. Bu filmler tv'ye satmak için çekiliyor ve artık film izlemek için tv pek tercih edilmiyor. Yani artık tv'ye film satma ihtimali zayıfladı mı? Aramızda bu konuda bilgisi olanlar vardır mutlaka.

 
Gönderildi : 17/01/2019 10:44 am
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Üçüncü yol, setlerde reji bölümünün alt birimlerinde baya bir çabaladıktan sonra, bağlantı kurmak, reji asistanlığından kademe kademe yukarı çıkarak, yani timecode tutmaktan, senaryo kontrol etmekten, yardımcı yönetmenliğe, ikinci yönetmenliğe ve sonunda yönetmenliğe geçmek denilebilir.

Filmler TV'ye satılmak için çekilmiyor. Filmini Amazon'a bile koyabilirsin. Mühim olan kim satın alacak.
Platform çok.

Dijital platformlara satabilirsin.
Sinemada vizyona film sokma olayını eğer bu işin parasını kendiniz cebinizden karşılamıyorsanız, unutun.
Kimse sizin filminize para verip yatırım yapmaz, çok çok düşük bir olasılık.

Dijital platformlar tek çaresi insanların ki burada filminizi bedava youtube'a koymayı da kastediyorum.
Bir film çekersiniz, vimeo ya da youtube'ta izlenme alırsınız, normal üstü bir izlenme ve övgüden bahsediyorum, mesela vimeo staff pick olmak gibi. Bu referansla bir sonraki projeniz için reklam, ya da bütçe bulmanız görece kolay olabilir. Ya da zaten sizi bulurlar.

Devlet desteğini mevcut koşullar altında bir olasılık olarak görmüyorum.
Alternatif destek biçimleri çıkıyor festival ya da sivil toplum kuruluşlarından ama onlar da çok az sayıda henüz.

Kabaca böyle.

 
Gönderildi : 17/01/2019 4:32 pm
 Dnd
(@dnd)
Gönderi: 0
 

Tv kendi siparis etmediyse Vizyona girmeyen bir filmi tvye satmak imkansızdır.

ZAten filmi yönetmen değil yapımcısı pazarlar, yapımcı olmak için yapım şirketi kurmak zorundasın.

 
Gönderildi : 17/01/2019 9:34 pm
(@poseidon)
Gönderi: 7
Başlığı açan
 

Kezzap bahsettiğin dijital platform yolu çok düşük bir ihtimal gibi görünüyor. Youtube gibi platformarda yayınlanacak bir film için bir ekip toplanabileceğini sanmıyorum.
Bizimle benzer imkanlara sahipken yönetmen olmayı başarmış kişileri rol model olarak almak yararlı olabilir. Kariyerini okuyup incelemek için yönetmen tavsiye edebilir misiniz?

 
Gönderildi : 18/01/2019 11:50 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Selçuk Aydemir, Özgür Bakar, Alpgiray Uğurlu bu forumda bulunmuş, bizim yolumuzdan geçmiş Türkiyeli yönetmenler.

 
Gönderildi : 19/01/2019 3:29 am
(@sade-vatandas)
Gönderi: 0
 

Bu arada yeri gelmişken, Özgür Bakar'ın kişisel web sitesinde şöyle bir ifade var: "2000’lerin önemli kısa ve uzun metraj yönetmenlerinin de yetiştiği Film Fabrikası platformunu kurdu." Bu ifade ne kadar doğrudur veya gerçekten kuruluş hikayesini derli toplu anlatan bir link/yazı vs var mı?
Bilenler bilmeyenlere anlatsa hoş olur hani 🙂

 
Gönderildi : 20/01/2019 9:31 pm
(@kezzap)
Gönderi: 0
Admin
 

Forum öncelikle kadir köymen’in web-sitesinin forumuydu. Hepimiz o dönemlerde üyeydik, Özgür de dahil, ama kendisi adminlerdendi en başından beri. Forumun o dönemlerinde ciddi emeği vardı. Ardından kadir köymen forumla artık yoğun olarak ilgilenemeyeceğini düşündüğünü söyleyerek forumu Özgür Bakar’a devretti. Özgür de forumu daha kapsayıcı bir isim ve güçlü bir admin/moderatör ekibiyle yeniledi, büyüttü. Bu ekip daha önce benimsinemalarım isimli kapanan bir forumunun ekibiydi. Özgür çok değerli bir grup arkadaşı buraya yönlendirdi sayılabilir.

Film fabrikasının sözlüğü açıldı, radyosu vardı, ama çok devam etmediler. Forum ayakta kaldı. Kabaca böyle.

2005-2007 kkymn dönemidir yani. Özgür’ün şu anki haliyle forumun kurucusu olduğu doğrudur, ama Kadir Köymen’in de hakkını teslim edelim.

Öte yandan Sanırım 2005’ten bu yana hala aktif olan tek isim benim. 🙂 Şöyle bir maziye bakınca bu gerçekle yüzleştim.

 
Gönderildi : 21/01/2019 4:31 am
(@poseidon)
Gönderi: 7
Başlığı açan
 

Peki sizce kısa film çekerek yönetmen olmak mümkün mü ? Mesela bir kısa film yarışmasında ödül alıp bunu kartvizit olarak kullanarak sektöre girilebilir mi ?

 
Gönderildi : 22/01/2019 11:46 pm
(@screenwriter27)
Gönderi: 0
 

"Cahille girme münakaşaya. Ya sinirini zıplatır tavana, ya da yazık olur adabına.” Mevlâna 8)

 
Gönderildi : 23/01/2019 5:30 pm
(@poseidon)
Gönderi: 7
Başlığı açan
 

Cevaplar için teşekkürler.

 
Gönderildi : 25/01/2019 10:22 pm
(@sekko)
Gönderi: 0
 

Peki sizce kısa film çekerek yönetmen olmak mümkün mü ? Mesela bir kısa film yarışmasında ödül alıp bunu kartvizit olarak kullanarak sektöre girilebilir mi ?

Sektöre girmenin en direkt yolu ne yaptığından bağımsız olarak o işi yapabildiğini gösterebilmektir. eğer bu işi gerçekten yapabileceğinize inanıyorsanız bunu göstermenin de en kolay yolu bir kısa film çekmektir. bu bağlamda bir kısa film çekmek ve festivallerden ödül almak işinizi bir nebze kolaylaştırabilir, fakat emin olun bu hiç de kolay bir şey değildir 🙂

bunun yanında bence hedefinizi iyi tanımlananız gerekir. "yönetmen olmak" çok geniş bir konu. ne yönetmeni olmak istiyorsunuz? reklam mı? dizi mi? klip mi? sinema mı? onda da ana akım mı bağımsız mı? her biri kendi içinde çok farklı dinamiklere sahiptir ve disiplinler arası geçişler yapabilmek için ciddi tecrübe gerekir.

bu kadar farklı dinamiklerin olduğu başlıklar haliyle farklı süreçleri de beraberinde getirecektir. bu yüzden bir kısa film yapıp, onu -yan anlamda- kartvizit olarak kullanmak yanlış bir hedefin peşinden koşuyorsanız hiçbir işe yaramaz.

kendi tecrübelerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim.

eğer gerçekten anlatılacak hikayeleriniz olduğunu düşünüyor ve bu hikayeleri anlatmak istiyorsanız bu anlatmanın en direkt yolu olan bir kısa film yapmayı tercih edin. ya da takip ettiğiniz, beğendiğiniz yönetmenlerle ya da onların ekipleriyle iletişim kurmaya çalışıp onların sıradaki projelerinde çalışmaya gayret edin. bu setlerde ne iş olsa yapın, olabildiğince set görmeye ve öğrenmeye çalışın fakat mümkün mertebe hevesle çalışacağınız işleri kovalayın.

eğer amacınız yönetmenlik yaparak para kazanmaksa bir reklam ya da dizi setine asistan olarak girmeye çabalayın. bu sektörler kısa zamanlarda büyük paraların döndüğü sektörler olduğu için kolay kolay hata affetmez. bunun için de çoğunlukla sektör, yönetmenlerini tecrübeye göre seçip, kendi içinden çıkarır. bunun sağlamasını herhangi bir dizi yönetmeninin geçmiş işlerini inceleyerek yapabilirsiniz. mutlaka reji asistanlığı ve yardımcı yönetmenlik tecrübesi göreceksiniz.

sözün özü şu ki insanlara "ben bu işi yapabilirim" diyecek özgüveniniz varsa bunu gösterebilecek somut şeylere sahip olmalısınız. yani sizi diğerlerinden ayıran alamet-i farikanız neyse göstermek zorundasınız. en temelde mesele bundan ibaret. bunu yapabiliyorsanız gerisi emin olun kendiliğinden gelecektir.

 
Gönderildi : 27/01/2019 8:04 pm
(@halostendap)
Gönderi: 0
 

bizim ülkemizde yeteneklerimize göre ayrılmadığımız için her canımızın çektiğini yapabiliriz sanıyoruz sanki.
ünlü olmak da kolay yoldan para kazanmak gibi göründüğünden canımız en çok onu çekiyor...1950 lerde çekilmiş bir film vardı, gençler artık ünlü olup kolay yoldan para kazanmak istiyor diyordu Sadri Alışık...bu hiç değişmedi sanırım...
ama ne yapmak istiyorsan onu yap denilen kişiler de ünlüler 😀 başarılı olup olmamaları da mesele değilmiş gibi...
yani kısaca ünlü olunuz, vine ünlüsü, internet fenomeni, instagram kraliçesi...

insta https://www.instagram.com/morehalityalcin

 
Gönderildi : 28/01/2019 12:11 pm
Paylaş: